Mila, neka ti e so lesno i dobromisla, za kako se resi, prirodno..so epiduralna.. I da, od koga treba da se prijavis vo programata deka tamu ke bide poragaj?
Jas kaj Ivanovski sum od pocetok vo Sistina, se sto e povrzano so mesko strogo tamu do sega si terame. Toj go napravi, zdravje boze...i toj ke go vadi bebo nas
последен пат кога бев кај матичната овде во Кавадарци ми рече нареден преглед да правам кај што ќе се пораѓам, бидејќи може ќе треба да се направат дополнителни испитувања зависно од докторот кој ќе ме пораѓа... ние размислуваме дали во Битола Плодност или Скопје Систина, па одлучивме во Систина, сега прв пат ќе одам кај докторката закажав пред две недели па ќе видиме што ќе ни каже... бидејќи бебето последниот пат во 32 нед беше карлично поставено, се надевам сега синко се наместил со главчето доле... едит: бај д веј би сакала да биде природно, ама да видиме кои ни се опциите
Si napravila dobar izbor. Denovive bas bev na ginekologija vo novata bolnica zaradi temperatura...toa e horor tamu. Fure od dzamovite, bukvalno veter ti duva vo lice.. necisto, muvla vo sobite, za wc da ne zboram..katastrofa slika. Ne bi mozela da zamislam tamu da se porodam, nemaat nitu flaster. Od koga mi go izvadija sistemot, mi vikat..stiskaj so prstot na pamukceto.
и кај нас овде во државна е исто... до фластерот е дојдена работата ц цц ццц... срамови едит: башка моја прва братучеда е бремена, краен и беше 27 дек, па и го продолжија до 04 јан, а еве 8 јан... не знам што да мислам, Господ нека не чува сите!
Mila, da ne bese slucajno na urgenten na GAK? Jas bev tamu pred mesec i pol poradi dehidratacija od povrakjanje i istoto mozam da go kazam. Vecinjata uzas, si vikam sega dobro sto ne zakaciv infekcija, a plus mi se odese cesto vo vece od tie infuziite i morav kleknata da odam vo wc, ne mozev ubavo. A odnosot na tie sestrite ccc, sama si ja zakacuvav i otkacuvav infuzijata za da odam vo wc zasto sestrata mi se razdra kaj sum nasla da odam vo toj moment, a mnogu mi se odese od niv. I za flasterot isto haha. Koga mi go izvadi toa od nfuzijata, taa nepismenata kokoska bese tolku gruba sto mislam rakata mi ja otkorna, so seta sila i flaster ne mi stavi i krv mi tecese. Sega mi e smesno, ama togas mi se placese, kaj najdov si vikav jas tamu.
Ne, ama i na GAK e ista pesna. Jasno mi e. Vamu kaj nas, otkako ke ti dotece sistemot, nema ni koj da ti go izvade. Imase edna zenicka do mene..a jas celata vo trans od temperatura , i vikam..."de te molam stisni go dugmeto za sestra da dojde".. A taa samo me gleda i vika..koe dugme, gledas samo zicki se i dupki vo zidovite" ))) Kaako sto velis, sega se smeam, ama togas mi se placese. Pa mu zvonev na soprugot so cekase vo hodnik da se dere tamu po sestra da dojde zasto kaj rakata mi se zdrvi, ami i toa veterot preku prozorcite skros me ukoci, se tresev kako liljak. Mizerija pa ti...
I kako da se poragjam sto vikas vo drzavna, i toa so prvo dete. Da nema koj da mi pokaze sto kako i so bebeto da me ostavat taka. Ne sum nekoja svilena princeza, ama barem za toj moment ne sakam da se nerviram. Ke stedam i stedam zasto i vo sistina mi ja sledat bremenosta. Moja drugarka na GAK pominala loso, nemalo koj da i pokaze za doenje, za nisto. I na boks bila ostavena sama, bez doktor, bez nikoj.
Toa e toa, i kaj na prvo e. Za pari, nikoj gi nema visok, no posle se sto pominavme dodeka da stigneme do ovaa bremenost, pekolot go vidov. I sega.. bogami ke pravam sto ke pravam, no so Gospod napred sakam se da bide kako sto treba... i ke platime..., no ke bideme vo sigurni race.
U Sistina od strana na doktorite i akuserkite ke dobiere se maksimum ,higiena, hrana se perfektno. ali toa sestrite sto gi cuvaat bebinjata uzas..nikoj ne mi pokaza doenje ako sama ne barav, nemas mleko mi vikaat uste, pa kako bre ke dojde ni stimuliram ni nisto, pa den pred odenje pumpica mi dadoa otkako pet pati pobarav i toa ne mi trebalo nemam mleko..im zvoniss da ti donesat bebe ti go nosat posle pola saat.katastrofa samo si placev od niv. Pa edna doktorka na vizita me vide placam pa otide da im kaze da go donesat bebus. Ali koga ke vidis na nivni kolega zena mu se porodi sega brzo tamu so nea kako bile pa ne so nas ( embriologit Bobi za nego zboram) potpolno nezadovolna i soprugata negova od sestrite.
Парафинско масло или хидроген 3% во увото ќе ставиш неколку капки. ако ставаш од маслото стави му на увото и памукче нека постои 15-20 мин,а ако можеби се одлучиш за хидроген што е многу поделотворно стави меколку капки во увото додека лежиш на страна и остави 5-10 мин да реагира ( ќе почне како да врие) и после тоа убаво исчистиго со памук! се надевам ќе ти помогне
Искрено колку бев задоволна од ГАК пред 3 години, толку сега бев разочарана, така да нема правила. Господ здравје да и даде на сестра Ангела, зошто ако не беше она немаше никој да ме погледне. Инаку едно нешто што е сигурно во приватните болници е вниманието и негата другото е пишано од Господ и нема бегање.
Zdravo mami. Koj znae neka mi pise ve molam na privatna klinika kolku cini coombs test da se napravi? I kolku cini rogam inekcijata? pozz
Многу ти благодарам ке пробам ,а ке видам денес и за чистење ,капак на се кашлам да видам матичниот шо ке ми кажи ,инаку капки носилек ставив малку подобро ми дојде.