Vo koja nedela od bremenosta za prv pat se cuvstvuvaat dvizenjata na baby vo nasite mesinja.....iskustva?
Posle 18-19ta nedela ali onaka, no posle 22ra nedela bash ubavo se oseka pa duri i se branuva i podripnuva stomakot pa koga ke te udri vo jajnik ili ke ripne .... vozduh ti snemuva hahahhaa mojov e pokrupen i pojako go osekam
Mamicki ke pisam tuka imam prasanje me interesira. iako seuste ne sum porodena i ima vreme za bebusot, sakam mislenje. Moive gradi nemaat pupki( vovleceni se vnatre) dali toa ke mi pravi problemi pri doenjeto ili do poragaj moze ke mi se ispaknat.Edna prijatelka mi spomna deka imala isti problem i nemozelo bebenceto da cica morala da se odmolzuva so pumpi prethodno probuvala so nekoi vestacki pupki za gradite no bebenceto nesakalo da cica.
I mene isto i jas taka imam slisano deka ako ne izlezat ke treba so pumpa posto bebeto ke nemoze da fati.aj moze dir da se porodime ke izlezat jas taka si se tesam
Здраво мешенца, ние денес супер поминавме на двете контроли... Прво за теродината се е во нормална граница, терапијата ми останува на Еутирокс 150мг... После бевме да го видиме бебо наш, ни пораснал 2 кг 790 гр , се е во ред, нормална бременост, цервикс 3,34... ми правеа прв пат денес ЦТГ, одговара за недела дена поголем... контрола за 2 недели и што е најважно се наместил со главчето доле што посебно ме израдува... Здравје, наредната контрола треба да се договориме околу породувањето... Импресионирана сум од докторката, ептен е фина и опуштена, детално ме провери за се и се ми објасни... Препорака ми е да си ги пијам витамините што ги пиев до сега и плус да земам калциум и б6 по два дневно, заради што имам болки во колковите, синко ми нагмечува некои нерви... Имајте добра ноќ и чувајте се од времево!
Ke osetite bash e zabavno, nekad malku i neprijatna bolka ali slatka bolka jas koga gi chitav devojkive kako e posle 30ta nedela, edvaj chekam da me shutira i da se smejam pa i da si placam nekad hahaha Samo da te podgotvam za edna najnezgodna rabota u bremenost shto retko ja spomnuvaat. Koga ke natezne bebe na beshika, na sekoe kivanje, kashlanje i jako smeenje....ke si se podmockuvas da znaesh hahaahha
Zaso be hiper? Mene mi bea 303 vo 6 nedela, mi rekoa deka e super i deka toleriraat i mnogu povisoki vrednosti vo bremenost. Cheer up,ne beri gajle.
од другарка имам слушнато дека во аптека се продавале силиконски пупки специјално за вакви случаеви.прашај да не има повеќе врсти.а ако треба да се одмолзуваш имало и рачни и пумпи на струја со кои било полесно.
@LanaDelR нема врска што ти се пупките вовлечени навнатре. Ако бебето убаво фаќа може да ја извлече. Тоа неможам да ти го опишам, муабетот ми беше дека ќе се зачудиш од мајка природа и пупките ќе ги има на доење после повторно се враќаат во нормала до следен подој. Во случај да нема убава пупка да неможе да фати, како што рече @Miami1 во аптеките имаш силиконски пупки
Женски испитував torch ми земаа крв. Може ли некоја подетално да ми објасни што точно се испитува преку ова?
Т- аксоплазмоза O-thers ( може да биде ХИВ, Кламидија, Хепатитис...или ниедно. Зависи од случајот) R- убеола C- итомегаливирус H-ерпес симплекс вирус Добар ден и од мене. Вчера прегледот помина одлично. Малата расте, се дебелее и мешето си е супер. Камен ми падна од срце кога повторно ми повтори дека се си е во ред со обемот на нејзиниот стомак. Уште еден пример како доктор може да не испаничи непотребно со меркиве. Последна менструација ми беше на 19 април, според неа термин е 24, иако на старт еднаш го поместија неколку дека наназад според мерки. Негово мислење ќе тера до крај или преку термин. Дека бебето е многу горе и абер нема за испаѓање . Ќе се потрудам деновиве да шеткам и да бидам активна....белким то ќе потпомогне. Од пораѓајот стравот во коски ми е отеран, ама што е тоа е. Убав ден мешиња
Да знаеш дека цело време те мислам дали си се породила, но еве сега тука те прочитав дека си во исчекување Ајде не грижи се, со лесно ќе си биде и сигурна сум дека се ќе помине во најдобар ред
Добар ден мешковци не знам колку ќе ви е од корист ама еве една кратка информација! ако испитувате ддимери во државна ма трансфузиологија обавезно нека ви закаже матичниот преку мој термин за да ви земат крв во определеното време, инаку ако сте со интерен или приоритетен упат,ќе си чекате се додека ме му се отворел термин слободен на докторот/ката,а тоа може да трае со саати па и со денови! резултати ви даваат истиот ден од 14-16 часот,и бесплатно е за трудници! Друга работа за кашлањево и грипов... матичната ми рече да земам од аптека само сируп од бел слез ЗА ДЕЦА ПОТЕНЦИРАМ, насабајле и навечер по едно лажиче,витамин ц од 500 мг и спреј за нос аква марис,повеќе течност,чајчиња,лимон,портокал,ништо повеќе! парацетамол само во краен случај ако ептен ве бутне грипот и тоа само по едно на ден и рече дека се што не би му дале на бебче дури е мало,не смееме ни ние да земеме ( мислам на лекарства)! чувај те се мешковци и топлете се по домите! ве гушкам
Девојки денеска ми ги земаа резултатите од трансфузиологија и димерите ми се мн качени во споредба со претходниот пат сега се 1955 имам закажано пак во понеделник,сакам да ги намалам до понеделник. Што ќе ми предложете вие?
На своја рака не можеш ништо и ние тука не можеме да ти кажеме, сепак, не сме доктори. Ќе почекаш до понеделник штом имаш закажано за тогаш или евентуално да отидеш порано некако.
Ne se plashi, transfuziologot ke ti dade soodvetna terapija ( obicno toa e clexan ili fraksapin) i sve ke se sredi. Ne e nishto strashno sve se reshava. Eve ti gi referentni vrednosti po trimestari. I voopshto ne e strashno i da se pokacat i poveke, ima i po nad 2000 im bil pa so terapija sredile i si rodile najubavi zdravi bebinja http://www.perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm