Леле на пола саат пред пороѓај, замисли дојдов околу 9 сабајле на контрола, додека чекав некое време не ни имав поима дека ќе ме задржат, па додека ЦТГ, додека притисок ми измерија, ајде вика вагинален, ја се качив на тоа боксот се расчепатив, кога ја брцна раката ѕвездите ги избројав, ми дојде стварно нагон да се покакам. После тоа ми шибнаа и клизма, и знаев дека почело је почело...И тогаш ѕвездите ги избројав, колку отвратно ух! Се се издешава во рок од пола саат, додека трепнав ме легнаа во операциона сала, кога ме стрефи една паника, се тресев во салата. Ме успаа и следно се разбудив во шок соба, само ја прашав сестрата која ме освести, се родија ли, дали се здрави и живи. Тек утредента ми ги донесоа да ги видам. Брзо се дигнав на нозе, веќе по напуштањето на шок соба, првото станување од кревет беше ептен болно и тешко, наредниот ден веќе почнав да се движам и да одам сама до вц. Сега сум скоро скроз опоравена, ги тргнавме и конците пред некој ден, малце на моменти ме сецнува резов, ме наболува, ама вака генерално се исправив и нормално се движам.
Мислам дека е нормално пред пораѓај, на тој вагинален преглед да боли...оти сепак се има контракции. И мене тогаш ме болеше. Во секој случај добро што толку бргу се се завршило. Уште еднаш честитки за јунакот и момата. Ама мешиња без страв. Не е нешто неиздржливо. Ќе бидете шаштисани со контракции и пораѓајот што следи па тоа искуство ќе ви биде второстепено и неважно. А јас пак со сета нада да те опуштам, да не се плашиш
So rakajas takvo iskustvo za prvo nemav ama sega pred wdna nedela imav bolki i taka me pregledaja nikogas da ne mi se povtori Me bolese a i doktorot ne bese mnogu nezen
Vo seto ova, edinstvena uteha mi e deka Ivanovski e mnogu vnimatelen i nezen. Se nadevam ke pominam so lesno koga ke mi dojdat takvite pregledi.
Мене ова со спекулумот уопште не ми е ни болно ни страшно. За прегледување на отвор на грлото не знам, тек ќе видиме, ама ова ми беше мачкина кашлица прв и последен пат кога ми го направи д-р во ремедика ) И тоа подолго време ме проверуваше, тој период крварење имав, ама секогаш кога ќе отидев таму немав ништо па мораше да провери човекот А брисевите со гребењето реално се језиви. Не дека не се издржува ама такви ми се некако скроз непријатни и се поместувам по малку на столчето секогаш кога ми земаат @irenadaniel Ти мајка си поминала пораѓај, па сеа за брисеви се секираш. Ај уживај си
OD mob.se izvinuvam nema mk....So prvoto nemam vakvo iskustvo osven utrinskite glavobolki i gadenje.No sega postojano mi studi i edvaj da se zatoplam inaku sum 8 nedela.Isti vremenski period e na bremenosta kako prvoto.Bolki silni kako da ke izleze taka mi bese i so prvoto.No mn mi studi srckoto ima srceva reakcija.Pozz srcki i ne se plasete od pregledi prvata bremenost mi bese patoloska mn dobro znam od brkanje i vulgarnost...mislete na bebeto nikoj dr ne e po vazen od vas i bebeto
Прашање до вие што веќе имате родено. Многу ли боли пораѓајот и каква е таа болка? Јас денеска за прв пат бев на интимна депилација, до сега само со брич, плачев, липтав како мало дете, се препотив се изморив, таа ме праша како ќе сум раѓала. Секаков вид болка трпам ама ваква немав доживеано до сега, дури потсвесно си велам дека сигурно помалку боли породувањето.
Ne si krevaj panika...ps.jas sum bremena so vtoro i me faka panika uste sea vo 2 mesec za poragaj iako se porodiv carski.Bolki ko bolki ke minat misli na bebeto ne se preopteretuvaj so tugi zborovi.A najmnogu na net ne citaj se sto pisuva.Kako sto ne postoi identicen covek taka ne postoi nisto identicno pozz Mesko taralesko
Бoлни се кoнтрaкциите a сaмиoт чин нa искaчaње нa бебетo не aмa и кoнтрaкциите не се неиздржливи, се нa се ништo ептен стрaшнo бoлнo не беше
Мене вo тек нa бременoстa миткo ниту еднaш не ме прoвери сo рaкa, сo ехo гледaше кaкo е цервиксoт и тoлку. Првпaт сo рaкa ме прoвери кoгa ме зaдржaa зa пoрaѓaј е тoгaш 20 пaти јa бутнa рaкaтa, не сaмo тoј, туку кoј кaкo прoјдеше, aкушерки, дoктoри, дoдекa бев вo предрoдилнa и рoдилнa, и ич не бoлеше
Имунoхoрнo е инекцијaтa oкoлу 2860 е пoсле фoндoт рефундирa oкoлу 2190 чувaј фискaлнa ,сметкoпoтврдa, извештaј oд трaнсфузиoлoг, пoтврдa oд мaтичен гинекoлoг декa е применa зa дa ти врaтaт пaри.Инекцијaтa мoже кaј билo дa ти јa стaвaт, мене дoмa сестрa ми јa стaви. Пo пoрoдувaње не примив зaштo и син ми е RH negativ.
Не ми се спие. мм ме изнервира , преспав и дежурам сегаа. За вагиналниот преглед - од што ми збореа бев преплашена. Прво отидов на цтг и не очекував таков преглед, па кога фатив да плалчам, уште не соблечена. и ич не ме болеше. Следниот пат пред пораѓај на Гак со болки и 6-7 прсти отворена ништо не осетив. За пораѓај - мн бев испаничена, мн ми беше општо страв. Болките дома ги трпев до 6-7 прсти. откако ме примија во болницаа се породив за 4 саати. е мислам дека последните три саати се врв, барем кај мене. од толку јаки болки не се ни сеќавам на некои делови. е после пораѓајот тоа крварењето 40 дена ме пукна. јас бев и малку шиена па не можев првата недела да седам , а дете треаба да доиш а незаев легната да дојам. хаос ама нема нешто поубаво на свет од бебе. Зборот ми е прирпдно ббез анестезија се породив , и се беше добро. се е индивидуално, кој полесно кој потешко поминува. ама не можеме рамнодушни да останеме. бболи ама се поминува и се заборава.
preku krv li se ispituva ova za preeklamsijata,ili i jas treba da lravam okolu 20 nedela,so ogled sto prvata bremenost imav isto visok pritisok zasega e ok go kontroliram sekojdnevno