Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Ајде, ајде, се ќе биде супер. Сите мислам дека сме паничари во бременоста, која повеќе која помалку :)

Инаку само да ви кажам дека бев и во Систина на скрининг и во ГАК и еве можам сега од искуство да кажам и за двете места. Приватниве клиники се само шминка и ништо повеќе. Ни мање ни више знаење од тие во државна. Дури машините во државна вадат многу попрецизни снимки отколку приватните (што значи и на самиот преглед докторот подобро може да види). Во ГАК платив за истиот преглед 150 денари, за кој во Систина платив 3500 денари (ама ајде тоа беше по инсистирање на мм, дека слушал многу за докторот).

Инаку, македонштината е секаде присутна. Поштено повеќе од саат и пол се изначекавме во Систина, а сестрите еве слободно ќе кажам дека лажеа дека докторот пораѓа жена (велам лажеа бидејќи нон стоп влегуваа и излегуваа од неговата ординација пациенти, а тој не ја напушти ординацијата). Значи преку врски да не чекаат-исто ко државна. Кога не прими, прегледот траеше пократко отколку тој во ГАК и информациите што ги добив не беа ништо повеќе од тие во ГАК.

Така да, бидејќи прегледите се тие, а самото пораѓање зависи пред се и најмногу од бебето и мајката а не од лустерот и убавите ѕидови, сега дефинитивно сум убедена дека треба да се оди државно. За 60.000 денари мислам дека не вреди да се правам принцеза и да лупам безвезе ваму-таму пари. За таа сума на бебчето ќе му изнакупам милион работи кога ќе се роди (или ќе си одиме за нова година во спа центар на рехабилитација од односот во ГАК) :D

На baby-star, TSS и Afrodita25 им се допаѓа ова.
  2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    ^Ова е многу убава информација. Јас првиот скрининг ќе го правам кај мојата матична, бидејќи има лиценца нема зошто да се плескам по клиники. Вториот што е таму 20 и некоја недела здравје Боже, само во државна. Од причина што таму и ќе се пораѓам кога ќе дојде редот, имам еден познат доктор од друга клиника кој ќе може ако ништо друго да ме упати кај подобар лекар, и секако финансиите - 150 споредено со 3000, некако не ми иде математиката. А не само од Ветрушка, туку и од еден куп луѓе истото го слушнав, и тоа ми е крајното решение. Можам и тоа кај матичната, ама 3 000 многу ми се гледаат. Нема потреба, според мене. Секој со можностите и желбите! ;)

3. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    добро утро и од мене :hai: гледам денес сите сме некако добро располозени :) исто и јас некако енергијата денес ми се врати сигурно бидејки после толку многу време и овде времето денес лиЧи на пролет,и од сабајле немам сопираЧки Чистење,перење,знаЧи мрзата полека си оди :D ве поздравувам сите имајте најубав ден :*

4. bluberry

bluberry Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    348
    Добро утро на сите идни мајки :D

јас не можам да се пофалам дека е добро,некако се чувствувам малаксано и исцрпено.Сакав да ве прашам девојки како спиете?Дали имате проблеми со сонот,дали се будите често и со болки.Дали станувате рано?
    Јас се повеќе и повеќе станувам се по малаксана,ама ИЧ не спијам добро.Хелп :(

5. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    здраво мешковци и од мене, јас денес ќе се жалам од се и од време и од луѓе, а најмногу од мојот бебушко што сака да ме секира уште од сега, толку лошо е легната некаде на бешика и скоро воопшто мрдањето и да не го осеќам повеќе е како икање отколку движење и е некаде во внатрешноста на телото не на мешко како со првото во петок сум на контрола и едвај чекам да видам што ќе ми кажат, се надевам се е ок

6. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

ај апни чоколадце....размрдај се малку....напиј се сокче...и почекај малку....јас ја осеќав дури и позади кај анусот, долу ниско кај ваг. отвор.....па после 24 недела почнав да ја чуствувам на сред стомак.....не му се секирај..... :hai:

7. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Одмарај колку што можеш, да се надеваме дека за брзо ќе се стабилизира времето, нема некој што не се пожалил заради времето

8. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    јас ги правев првиот пат кога правев крвна слика, значи првиот/вториот месец, заедно со испитување на урина и уринокултура :hai:

9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Мене никој не ми ги спомнал тие испитувања за ХИВ и се останато. :^)

10. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

Јас се чудам искрено, прв пат слушам...ама тоа зависи од матичниот изгледа...? :?:

А да ве прашам цело време мислам, но заборавам..најверојатно дека е рано....какви се вашите мислења за начинот на пораѓај...спонтано VS царски...оти читам од искуствава дека супер поминале со царски, а после мојот пораѓај со форцепс стварно се мислам??? ај да ве слушнам вас....

11. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    На почеток не размислував баш многу ама како што наближува времето сакам да се породам со царски рез. Незнам како наеднаш ми се вгнезди тој страв од природно и незнам дали ќе успеам да одам на царски. Тоа ме плаши најмногу, дали ќе можам да се договорам со некој доктор и да одам на договорен царски иако ќе нема причина?

12. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Јас сум дефинитивно за природно. Телото е од природата создадено за да роди т.е. да помине низ процесот на породување. Не би се ставала под нож, доколку нема потреба (доколку јас или бебето не сме во опасност). Кај царскиот маката и болката отпосле ја чувствуваш, така што мислам дека имаме сите сила да поминеме природно ако е се ок, така што нема потреба да се сечеме само од страв :)

На baby-star и anicka1anicka им се допаѓа ова.
  13. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    ај вака можеби ќе ви дадам утеха, самиот чин на природно породување го создала природата и така треба по некое правило да биде, додека царскиот е сепах хируршка и не толку едноставна интервенција, сепак сите органи од стомак ги вадат надвор има насилно сечење и не е толку едноставно, потоа закрепнување, а не дека и не се можни компликации, сепак радувајте се ако можете да раѓате природно колку и да е страшно, јас несакав да имам второ дете ради траумите што ги доживеав при првиот пораѓај кои како доаѓа времето ме фаќа паника и се ми се повторува и навечер имам кошмари. за мене е едно страшно искуство пораѓајот и се дивам на мајки кои викаат дека се се трпи и заборава, но контракции на секои 2 минути цели 10 саати воздух да неможеш да земеш и те како не се забораваат и да не навлегувам во детаљи. Принцезата моја има 3 години но јас сеуште ништо немам заборавено без разлика колу беше посакувана. така да мн. ме болеше, страшно поминав, ногата ми беше модра од што се удирав за да осетам друга болка, се породив за 5 мин. но претходните 10 саати беа најголемиот кошмар за мене и еве сега кога второто е на пат ниту помислувам на царски и молам бога се да биде во ред да се породам природно иако поминав низ пекол, сепак царскиот е операција и после долго време треба да се внимава за да се закрепне. уфффф се испотив :sweat: е сега ај имајте убав ден доста беше :lol:

14. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    уф џабе не викаат секоја наредна бременост е различна, не сум по благото но се убив од јадење благо да ме чукне бар еднаш на мешко да знам дека е се во ред но абер нема, се пробав и несака, мн. доле е наместено и се буричка по внатрешните органи и трчам нонстоп во тоалет зошто бешиката и е перниче очигледно а јајниците џамлии :lol: , ајде ваљда се ќе биде во ред. ама дефинитивно поголем паничар сум него со првото, во петок во 1 имам закажано контрола и едвај чекам да одам

15. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

знаеш, во право си, но јас со причина се плашам..поминав пораѓај со форцепс....уффффф, да не слушнал некој каква е праксата после ваков пораѓај, што мислат докториве за ваквите случаеви како мојов? баш сум загрижена... :worried: :worried: :doh:

16. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    мила не се секирај толку, секој пораѓај е различен, немора истото да се повтори. првит пат така требало му требало помош на бебчо што незначи дека и следниот ќе биде така. не мисли на тоа се ќе биде во ред.

17. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Uff mamicki izgleda site sme malku vo Panika za poroduvajneto jas se uste se plasam da pomislam na toj cin i ako malku mi ostana do toa no si se tesam Kako ke mi bide pisano taka so gospod napred site nie shto sme pred poragaj. Nego nesto nerazbrav vcera bev na kontrola maticniot mi dade bolnicki uput i rece da si najdam doktor za poragaj vo gak e sega treba da idam Tamu sega ili Kako ?

18. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Под форцепс мислите на вакуум?

19. anicka1anicka

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

каде што ќе се пораѓаш таму треба да почнеш да одиш од следната контрола, и да пожелно е да те гледа истиот доктор што ќе те пораѓа, ако немаш врски тој што ќе те прими и следната контрола барај истиот да те гледа, обврска веќе со матичен гинеколог немаш освен после породувањето за боледувањето и на ехо 6 недели после пораѓај

20. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    Luge kazete mi sto da pravam mnogu gradite izmegu me cesaat sekade okolu gradite me cesa duri i bolcinja mi se pojavija izgorev,,,mozebi deka imam malku pogolemi gradi i sega vo bremenosta rastat uste poveke ili mozebi deka ponekogas se potam leleee :'(