Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Еве ме и мене. Дома сум, не отидов на работа. нешто ко грло да ме боли, ноќе и сабајле имам секрет и нос ми тече, а после ништо.
    Ме мачи сувиот воздух дома, ме тера на суво кашлање.
    И некако како влегов во 8 ми, душа немам. на моменти на нозе не можам да стојам. тешко ми е и дишењето.
    Си се пожалив, што да правам.:)

2. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    а јас те барам во обоените Фев и Март... Извини моја грешка :)
    Со лесно нека е кај сите!

3. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Исто, дали е заради тоа што се грееме на струја постојано сум затната и суво ми е грлото... и мене се потешко ми е движењето и спиењето... накривувам од болка еве скоро 3 недели... абе “слатки маки“ разбираш :D арно што скоро се ми е купено, сега како што сум slow motion немаше ништо да сторам.. како ми се ближи времето почнува да ми тртка (waiting) и од паника заборавам што ми преостанува да се докупи...

На Natasa. P, tarantula, menelele и 2 други им се допаѓа ова.
  4. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Јас сум 19 недела и денес ми констатираа ниско поставена плацента.Некој со такво искуство?Искрено,многу сум уплашена,читам секакви работи,можно обилно крварење за време на пораѓај и опасност по животот на мајката и бебето

5. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    фала @mecolino на одговорот,ние сме добри со мешко за 10 ден сум на прв скрининг, може и полот ќе го дознаеме

На mecolino, menelele и izmislena им се допаѓа ова.
  6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Nemoj da chitash po forumi i google samo polosho ke napravish, stres za organizmot i ti ke si haos. Placenta previa se vika toa koga e postavena dole bash na otvorot na matkata, no ne veruvam deka bash taka e postavena kaj tebe. Dokolku e i ostane vo taa polozba sepak ne e strasno i da imash mal iscedok, nema opasnost ke te porodat so carski. Placentata vo sekoj sluchaj so samoto rastenje na matkata se potkreva nagore shto znachi za nekolku nedeli, ke vidish deka se potkacila nagore ( vo mnogu slucaevi e taka) trebalo doktorot toa da ti go objasni. Nemoj da se plashish ke vidish deka ke si se potkachi placentata so tek na vreme pogore. Moj dobronameren sovet, ne chitaj sva i svashta po forumi, ne kaj sekoj e isto. Sledna kontrola porazgovaraj so doktorot i ke ti objasni poubavo. So lesno i samo so ubava i pozitivna misla bidi :*

На karibian и menelele им се допаѓа ова.
  7. kara1

kara1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    101
    Pa i jas imam nisko postavena placenta ama mi rekoa deka ne e problem,samo ne treba da krevas tesko,i imam citano deka ako do kraj na bremenost ne se kaci nagore togas ke treba so carski da se porodis,ama obicno okolu 25nedela se kacuva nagore,

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    300
    Дечки и ја да ви пишам како поминав во петокот на преглед. Правев цтг све у ред, исто и на ехо бебето беше тешко 3250гр, ми препишаа клексани два пати на ден ме боцкаат,матичната ми рече дека не можело било кој морало сестра и секој ден одам одсабајле и навечер на боц. До петок ќе терам така па после пак на трансфузиологија и се надевам нема пак да ме замарат со тие инекции. Ај позз

На kavadar4anka и menelele им се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Mila zashto moralo sestra da te bocka so kleksani i da se maltretiras dva pati dnevno da ides. Pa eve jas se bockam sama od sredina na juli so kleksan i e mnogu lesno i ednostavno. Probaj sama dokolku ne ti e shube sama da se bockas, za da ne se maltretirash da ides da te bockaat.

На Miami1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Јас со второ бремена, 27 недела... Дигам, кога ќе се земе предвид дека ќерка ми е 19кг. и кога се мазиме и си играме ја дигам.. Ама и во првата бременост ми се случувало да дигнам потешки работи. Внимавам да не биде отсечно, да биде на мускул на рака итн. Се обидувам да ве разберам тие што не дигате повеќе од 1 кг, ама кога ќе се сетам дека сум инструктор и дека со тегчиња од по 2кг значи вкупно 4кг ми е нормално и лесно... Не знам. Веројатно не треба толку да се ограничуваме, ако сме бремени треба да внимаваме ама не до толку. Не треба 9 месеци да ни поминат во страв и немир...

На izmislena, karibian и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Хммммм
    За кревање тешко како налаагат условите така. и јас ја дигам ама кога морам. главно избегавам. Гледам да не се правам супермен. И кој како мисли така нека прави. Само психата да е мирна. И јас во првата бременост се пазев, сега по друго е. Инаку немам ништо облека за бебе.

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    300
    @sofi2107 демек биле јаки инекциите. Ај до петок ќе одам, блиску ми е, ама натака мислам дека потешко ќе ми биде. А сите викаат дека до крај ќе сум ги ставала :( сама да си ставам некако ми е језиво.
    Друго нешто битно да ви кажам, не мислете толку околу породувањето тоа ќе дојде и ќе си помине, околу недела дена ќе поспиеме у болница ќе не боли малце и ќе помине полека полека. А после дома со нов член и како што сите мајки викаат немаш претстава шо те чека.
    Јас решавам судоку у последно време, гледам серии акции, одам на работа, читам една книга за бебиња уште од времето на нашите мајки... Најдете си некоја занимација :hug:

На Miami1, irenadaniel, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.590
    Тамара чинам ти беше веќе 38 недела па сподели искуство дали те прегледуваа вагинално и што ти кажаа за пораѓај.

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    300
    @vitamina бев претходниот понеделник во болницата во чаир се сретнав со една докторка ми рече дека рано било и да дојдам пред 20ти јануари. Јас ќе одам баш на 20ти и на трансфузиологија да ми земат крв и пак да испитам за димерите дека до тогаш ми трае терапијата со клексани. Вагинален преглед до сега не сум имала и не планирам да имам зашо на царски ќе одам. Значи ќе одам во петок и ќе ви кажам шо сум направила.

На irenadaniel и vitamina им се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    koga sme kaj nepcava i ustava i jas maki macam so zabive aj rasipan eden ima ama se traj ama ova nadraznetive nepca me poluduvaat Lakalut pasta probuvam eve ublazuva malce i so propolis od denes se macka nekoa kapka aa si go najdov i ova vo neseserce ublazuva odma bolka jas go koristev za afti na jazik pred bremenost i na nepce imav staveno abe odma pominuvase e sega neznam dali da stavam :/ ono e Detsko mislam deka ne e opasno i deka mozi da go koristam .. Nekoja iskustvo ili poznato i e ova ? 20170116_133725.jpg

На Lemi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Здраво мешиња. Јас утре ќе одам кај докторката да го видам дечкото мој . Многу сум возбудена бидејќи неколку недели се немаме видено. Утре треба да се договорам со докторката за вториот скрининг кога треба да го правам. Инаку сега сум 19 + 2 , уште го немам бебо осетено да клоца. :( Галете мешиња и голема :hug: од нас.

На Natasa. P, irenadaniel, izmislena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mikimaus123

mikimaus123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2016
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    139
    Kolku ti e pritisokot?i jas imam nizok mislam sega vo bremenosta mi se namali inace normalen si imav.i mene vo denot mi se prispira ocite teski mi se glavata mi paga ama edna casa koka kola pijam kafe nes taka i odma ke sr podkrenam.doktorot rece normalno bilo vo bremenosta da e nizok pritisok.mojot e 100/60 sega toa e ke si pieme sokce i kr si fo krevame :)

18. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    И јас да ви се придружам со малку офкање....Ми се спие по цел ден,поспана сум максимално и без енергија.Ептен се нервирам што сум ваква успорена..Ама најверојатно ради бебушот што веќе си тежи а и времево можда...хмм...Во секој случај,ве поздравувам и take care;)

На irenadaniel, vitamina и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  19. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
    Zenicki pomagajte , mi izlegoja hemoroidi ova e nepodnoslivo , kazete nekoj lek , pred I koga izlegoa imav diarea sega mi e strav da pojdam I po mala nuzda od bolka , kazete nekoja mast ,nesto sto se povlekuvaat pobrzo :(

20. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Mene! Od osmi koa vlegov istata prikazna sum,so isklucok sto poslednite denovi na ekstremnite minusni temperaturi,bas i da si mi tecese!