Mene doktorot mi rece prvite 3 meseci da pijam samo folna za trudnici,po edno na den https://www.google.com/url?sa=i&rct...QR4veSRtqQ12zqnq8Zhx7E4g&ust=1484932115005719
Добредојде мила, баш ми е мило Не се секирај таман си е бетата ама рано е да се види на ехо. Јас од витамини пијам Премама, а за јадење треба секако многу овошје и зеленчук. Јас еве не можам многу да бирам шо да јадам, ми се гади од се. Плус ми се гади и гладна, а ни вода не можам да пијам. Крајот не можам да си го најдам. Ќе си видиш како ќе ти биди, слушај си го телото. Ти посакувам лесна бременост
Za ova najubavo ke ti kaze tvojot ginekolog koj ti ja vodi bremenosta, zavisno od tvojata istorija i tvoi rezultati napraveni. Eve jas na primer i ostanati koj gi poznavam pievme i pieme Femibion i plus metilirana folna, drugi pijat Femibion plus obichna folna i treti pijat samo Folna ili samo Femibion. Zatoa nikoj nemoze ovde da ti kaze sto da piesh (ne sme doktori i sekoja imame razlichna bremenost i istorija) , najubavo znae tvojot ginekolog koj ti ja vodi bremenosta. So lesno milo i gali meshe
Nikako nemoj ni da pomisluvash na takvi gluposti od tipot krvarenje i sl. Skraja bilo voopshto pamet neka ne ti ide tamu. Sve ke si bide super dokolku ne mislish na toa i ne barash simptomi. Pishti si komedija i napij se chajche. Ti kazuvam od iskustvo go pominav toa. I 100% sum sigurna deka kako i ostanatite posle transfer i prvite nedeli/ meseci deka ne se dvizish i 90% od denot go pominuvash vo krevet.... vo pravo sum priznaj Dokolku nemas skrateno grlo, serklaz, minato od spontani i sl. odmaaa da prekinesh so lezenje po cel den i da pochmesh da si funkcionirash normalno, zashto e stres za organizmot i zatoa se pojavuvaat tie jaki bolki vo kichma i vo abdomenot. Eve jas sum so Ivf i funkcioniram 7mes naj najnormalno duri nekad i preteruvam So lesno i misli pozitivno i ne si bolno milo.... samo si vo edna poubava faza vo zivotot narechena Bremenost i uzivaj vo nejze zasluzuvash
Fala ti me smiri malku za toa si vo pravo lezam poveke vo krevet t.e. po cel den osven po 10 15 min ke prosetam niz soba. Zaso prva bremenost mi e i od se mi e strav i zatoa mn cudno mi padna ova dolgo bolenje
Te razbiram potpolno i ti kazuvam od iskustvo, dokolku nemash nishto od gore shto ti nabrojav problemi....ne e ubavo da lezish non stop. I mene mi e prva bremenost posle 7 ivf i dolgi godini borba, no bukvalno noeden den ne go lezev nit go lezam. Tuku taka toa nemoze da padne mala shala. Taman rabota akp so shetanje, idenje na rab, po gosulti i sl. da pagaa bebinjata, pa ke padnese natalitetot u svetot nemase da postoime lugeto (da te nasmeam malku) . Odma da si pochnesh da si funkcionirash normalno zashto so ova shto go pravish mozesh polosho da napravish. Cirkulacija ti treba zar 9mes ke lezish a nemas nikakov problem. Nema plakari da premestuvash i garnituri, ali so praish sve normalno. Sea te citav ne krevash nishto poteshko od 1kg zashtoooo? Praj sve najnormalno i uzivaj vo bremenosta. Ubava vecher imaj i izlezi na snegov mnogu e ubavo, pij kafe/chaj vo kafich.
Здраво мамички повторно јас Прво ви благодарам за убавите зборови и за гостопримството Сега ве молам да ми препорачате гинеколог? На голема мака сум, немам матичен и не сум била одамна Сега ми треба итно, сакам да одам за потврда на бременост, за ехо, евентуални брисеви и секако избор на гинеколог што ќе ми ја води бременоста? Прво листав низ темиве ама премногу мислења се, невозможно е. Размислував по препорака за Снежана мајсторова, но прочитав неколку страшно негативни мислења на форумов и се предомислив. Размислувам и за Надица-Мама но пишува дека затворила? Миленкова-Коруновски? Лолита-Ложанковски? Препорачајте ми некој, што добро би ми ја водел бременоста, навистина што поскоро ми треба. Ви благодарам многу П.С И кажете ми цени.. за преглед, ехо, брисеви. И какви се тие цени во поголемиве клиники како на пр Систина и Ремедика. Фала
Фемибионот ми има кажано докторката дека нема врск дали си гладна туку со повеќе вода да ги пијам. Нема зошто да пиеш и фолна и фемибион затоа што фемибионот е всушност фолна киселина збогатена со витамини. Така да пиј само фемибион редовно и кога ќе ги завршиш првите 3 месеци пиј фемибион 2.
Коруновски, и пишав и на другата членка во темата добар гинеколог баш пред малку. Брисеви се прават кога ќе се завршат првите три месеци и кога се прави скринингот. Во ремедика незнам како идат цени ама јас одам кај приватна докторка (имам и матична) и ехото е 1500 кај нејзе а брисеви и слични работи во авицена се скапи кога ќе треба да ги правиш па затоа јас се направив во државна бесплатно бидејќи за трудници во државна не се наплаќа.
Срцка тоа е пзу Коруновски или Д-р Васо Коруновски? Еден или двакца Коруновски се? Каде се наоѓа, и какви се цените ако знаеш?
Пзу коруновски е,се наоѓа во амбулантата на МВР има уште две женски докторки,и цените незнам какви се ама ваљда не се многу високи затоа што сепак се матични доктори и работат со фондот.
Ako ti se prepisani, i dvete posle jadenje se pijat. Ne na gladno... A i da ne ti se prepisani, nemas zijan od folnata, no posle jadenje. Za ponatamu konsultiraj se so svojot ginekolog za terapijata da ne bide na svoja raka da si prepisuvas...
Nemoj taka so negativni misli, kakvo krvarenje?! Pa plodot si se razviva, se tegni matkata, pukaat ligamenti..se tegnat muskulite..se slucuvaat promeni vo organizmot i ti toa normalno go custvuvas. Ajde opusti se, gledaj malce komedii i raduvaj se na bebusko. Stom si petta nedela naskoro ke go slusnis i srcenceto ako seuste ne si go slusnala.. pa potoa prviot skrining, i se taka po red. I bebusko ke si tegne, ke si raste a tebe ke te streknuva i ke se raduvas na toa
Ne e tolku rigorozno, jas si pijam i pre mama kade e sodrzana folnata, i tifol 2x1 od 0.4. Doktorot rece deka na toj nacin ke osigurame neprecen razvoj na rbetniot stolb na bebusko i odlicen razvoj na koskite. Folnata e potrebna vo bremenosta, osobeno vo ranata bremenost. Fala bogu, dosega bebuska e super..duri i po napredna od onie referenti vrednosti za svojata nedela.
Na pocetok gi piev femibion 1. Potoa doktorot mi ja namali terapijata bidejki veke zeludnikot mi se rasipa, jas bev so ivf. Mi rece da prodolzam samo so vitaminite, a posle vtoriot skrining ke nadopolnime. No sega, bidejki so gripov, temperaturite..morav da otidam kaj maticnata, mi rece deka treba veke da gi pocnam pre mama. Ne se pobuniv, znaev deka se isti kako femibion 2 i aj si rekov ke ispijam edna doza, pa posle skriningot ke zemam sto ke mi kazat vo sistina. No izgleda deka sepak ne e do tabletkite..vcera i soprugot imase mnogu nizok pritisok a toj ne pie pre mama Mozebi od vremeto..ili od nesto dugo.. Zasto sepak, eve denes, da ne e za podrek, dobra sum.
Jas mislam dovolno e vitaminite ,folna se pie pred planitana bremenost i na pocetok no sepak prasaj doktor