Срцка, јас ни читав дали некој вид храна штети ни ништо. Бутав секој божји ден од почеток од 7мица хамбургери, чизбургери, чикен абе што ми душа сакаше и се до 9ти месец јадев се и свашта ( у луто се давев ама не знаеш како) . Ај не читај глупости,јас кој знае колку марула спецав така измиена не сум ја киснела и еве не и мене и бебуш здрави и прави. Уживај во бременоста,не чит статии, не се умарај со глупости,слушај доктор, најубавиот период ми беше на мене , поминаа само два месеци откако се породив а се чувствувам ко век да поминал. Бтв срце чув 8 недела .
Jas go slusnav srceto na bebeto vo 9ta nedela. Utrogestan se stava zavisno od potrebata, za sto ti kazuva doktorot. Prvo stavav po 3 na den, pa po 2, pa sega po 1 na den. Ne se zamaraj mnogu, opusti se, jadi si se sto ti saka dusata
Zdravo na site mamicki jas uste malku ke napravam 2 meseci citam deka i na vas vi se slucilo da imate malku kafen iscedok pa malku mi olesni mi se krena kosava sabajle koga stanav i vidov e sega me interesira dali ke mu steti na bebusko toa sto ne pijam mleko a drugi mlecni proizvodi konzumiram ova mi e prva bremenost i sum vestacko oplodena gospot site neka ve cuva
36+1 utre na pregled so gospod napred,nekako blisku mi gleda momentot na poroduvanje ,izmesani custva i sreka i strav hormonite na zavidno nivo kako ste vie zenski?
nema so da mu steti toa e se ti kako mozis da pies i podnesuvas nekoi ima kapka mleko nemozat da stavat pa mleko imaat na kraj za merak i sve dr si e jako nekoi so mn konzumacija pa obratno si e .. se e do sebe i do organizmot ne se opteretuvaj mn opusti si se so so mozis kasni si bitno dr mlecni proizvodi vitamini si konzumiras so lesno bremenost jas 25 nedela startuvam od denes odsabajle na proverka na redovna krvna slika , skrien seker dosadno sto pati urina sto pati bockanje preblago toa iuu sega vo iscekuvanje na rez bebuska ubava pre aktivna a majka i ko trotinet se oseka si stava kilaza ko vodicka da e ke ve prasas kako e ova so ikanjevo od pred nekoa den pocna da se desava misl i kaj mene ako ne se lazam onaka bukvalno mi se zatresuva toj opredelen del od stomak i me podripnuva bitno e custvoto bas slatko ajde kaj tebe so lesno i za brzo v race bebus srekata ke nadvladee se
So lesno mila bremenosta. Promeni ke ima, ne e greska da si se konsultiras pak so doktorot, no konkretno za toj kafen iscedok..gore dole kaj sekoja vtora se pojavuva i ne e nisto za voznemiruvanje. A mlekoto ako ne mozes da go pies, toa e.. ke ima periodi koga samo eden vid hrana ke ti bara organizmot, ke bides preosetliva na miris..ke te tegne, ke pukaat ligamenti i ke raste mesko, ..no neli za toa se borevme Slatki maki Vitamini ti dadoa da si pies? ... obicno taka ne nadopolnuvaat, zasto sekako preku hrana nemozes da gi vneses site potrebni kolicini za bebusko da bide vo izobilie na vitamini i minerali .
@Вереничка јас прв пат кога бев по последна менструација бев веќе 6+ недели и срценце уште немаше, а ја чувам сликичката уште, се гледа мало гравче со тоа прстенчето до него. За 10 дена бев пак и имаше срценце, значи можно е покасно да сум зачнала, зашто после и по рачуница од последна менструација родив 42ра недела, а може ако било касно зачнато и на време да сум родила Ке слушнеш нареден преглед. За јадењето јадев се, марула па особено на великоооо, цел овал за мене само... избегавав ананас и нане чај, тоа као не смеело..
Женски, јас грчеви како менструални немам од 7,8 недела тогаш престанаа. Понекогаш како денес чувствувам како боцкање, притисок од лева па од десна страна. Може ми е од вчера, многу ми се одеше во тоалет ама заглавивме од работа во сообраќај па кога мочав дома имав болки изгледа од што стискав и исто имам многууу бавен метаболизам и со ништо неможам да го регулирам иначе сум 10 нед и 3 дена
Ajde so lesno irence se blizi tvojot kraj.kaj vlatko li odluci za poragaj ili kaj tase ?na casevi za bremeni bese li? Baknezi
Не да се измешани вријат и хормони и чувства... Алиштенцата се спремни за синко, уште мама да се спрема ние денес сме 36+5... на преглед сме попладне
Со лесно и на @irenadaniel na tebe @kavadar4anka ! Ја сум 37+1 и ноќеска за прв пат ми се јавија кошмари за породување...Почнаа моите стравови и ситното броење
Женски еве пишав пред некое време и во темата Второ тромесечие од бременоста, но и овде да известам. Однапред се извинувам што ќе бидам долга во објаснувањето, но комплицирано е. Се надевам дека ќе имате трпение да го прочитате: Моето мало бебуле кое инаку е девојче не се развива правилно. Заостанува во растот. Пред 1 недела кога требаше да бидам 18+6 гестациски недели - плодот го измерија 16+6 во Ремедика и 17+2 во Систина (отидов на второ мислење таму). Во петокот направив испитување на ддимери кои беа покачени па се сомневавме дека проблемот е таму и дека ќе се реши со правилна доза на клексани. Вчера по прегледот во Ремедика каде плодот го гледаа двајца доктори (го гледаа и на 4д ехо - анатомијата е исправна, органите сега за сега изгледаат правилно развиени и нема некој очигледен проблем со нив) ме пратија во Хемолаб за испитувања на фактори за ангиогенеза (мислам дека вака правилно се нарекуваа). Плодот за 1 недела пораснал само за 3 дена. Односно во средата мината беше 16+6, а вчера 17+2. Д-р Кочо ми рече дека голема улога има фактот што тироидната не ми функционира нормално, односно на последна контрола ТСХ беше 4.1, а според него тоа е голем фактор за растот на бебето (@kavadar4anka ми го спомна истото пред некое време). Вчера ми земаа крв за ТСХ, за ангиогенеза, магнезиум, калциум и витамин Д (последниве ми објаснија дека се испитуваат за прееклампсија), а резултатите за сите овие параметри ќе ми стигнат на мејл утре. Освен ова, уште еднаш испитаа ДДимери и фактори на хемостаза и денес ми стигнаа резултатите - уредни, значи проблемот не е во коагулацијата и протокот на крв до плодот. Утре ги очекувам другите резултати. Преплашени сме, докторот кој ми ја води бременоста прво сакаше да ме прати на амниоцинтеза, но после вчерашниот скрининг (не требаше да биде скрининг пошто е рано, ама така испадна бидејќи ги гледаа сите органи) рече дека се изгледа нормално и дека не би препорачал да го ставаме плодот на ризик при амниоцинтеза. Дали има некоја слично искуство, или барем да слушнала за некој ваков пример и неговиот исход? Сакам да напоменам дека касно зачнување не е случај кај мене, бидејќи циклусот кратко ми трае, тест за бременост имав позитивен на 27-28 ден, а сакус се виде веќе после 1 недела од позитивниот тест. Покрај тоа, до последниот преглед - 14 недела, се беше нормално. Заостанувањето настанало во последниот месец. Барајќи чаре, барам и некаква бар мала искра надеж дека се ќе продолжи во најдобра насока, се надевам дека некако магично плодот ќе почне да се развива нормално и дека ќе ми пркне девојчево. Ве гушкам и ви посакувам се најубаво на вас останатите
Единствено што знам мајка е дека со амниоцинтеза се може да се види,искрено се надевам дека се ке си биди во ред и ако треба и трето мислење барај
Kaj Obednikovski odev i za prvoto i sega, inaku casovi sega ne posetiv togas pred tgod bev o nosto posebno ne mi se vide
@Poppins so lesno milo i tebe ,se ke pomini si vikamod kako se porodiv za prvoto poslem mi falesw toj trudnicki period zatoa treba da uzivame )