Штом е се во ред со органите, мислам дека не се работи за аномалија на плодот. Тоа е сепак мое мислење, не се разбирам баш. И со тоа ехо ќе не мрднат веќе, па и со неделите. Порано жените не оделе на ехо, па раѓале здрави бебиња. Ќе биде се добро, ете имало и други случаи како твојот, па родиле здраво бебeнце
А јас морам ли да испитувам д-димери и скриен шеќер кога се е во ред со бебето и точно одговара на неделите? Нели доколку заостанува покачени д-димери, а ако е понапредно можен е скриен шеќер, па се прашувам зошто би испитувала. Мајка ми три бремености, кафе и цигари секој ден, ниту една контрола и еве сме три живи, здрави и прави деца.
Jas amniocenteza ne bi ti preporacala,jas sum 37 godini minatata nedela pravev prednatalen test koj ne e rizicen.Koga ja prasav maticnata rece radi dvete operacii,plus invitro amniocentezata mi rece nosi golem rizik.Znam deka i ti si pravena operacija prasaj doktori ako mora dijagnostika neka bide preku krv bez rizik.Ne veruvam deka ima anomalii bebeto,site doktori razlicni merki po nivno a po koe pravilo tie merat da sekoe bebe vo taa nedela treba da e so ista golemina i tezina.Ne se sekiraj mora da bide se vo red.
Jas gi pijam.na pocetok gi piev posle jadenje ama mn mi se gadese od toa ribinoto maslo.cela usta na riba mi mirisase.kako ziva riba da imav jadeno i prestanav posle rucek da pijam.sega si pijam pred legnuvanje.sekoja vecer pred da si legmam si pijam i legnuvam ni da mi se losi ni nisto.vidi kako ke ti odgovara tebe taka pravi
Прашувам бидејќи матичниот ми рече пред јадење, а на упатството што е со нив пишува после јадење. Па да не направам некоја грешка
Па скриен шеќер треба да се провери, тоа е важно за плодовата вода мислам и самите доктори кажуваат дека треба да се испита, а за димерите не треба секој да испитува. Ако треба да се испита тоа, гинекологот ќе те извести. Мое мислење е ова.
@izmislena, prvo soberi piveke mislenja, pa odluci sto pinatamu. Mozebi ne e nisto strasno no sega ne moze da si smirena. Namesto amniocinteza ima drug neinvaziven test sto dava tocni rezultati za 5 do 7 dena...NIPT testot. Poskap e no na cisto ke bides 36500 den. Samo ke ti zemat krv od vena I tolku. Vidi razmisli....
Po jadenje,maticnata mi rece po obilen rucek,zosto ako gi pies na gladno moze da ti bide loso,teski se za pienje.
Da,jas go pravev koga bev 13 nedeli i nemam rezultat konecen zosto nemalo dovolno DNA kletki od bebeto vo mojata krv.Utre ke mi zemat nanovo krv da ispitaat.
мила јас би ти предложила да изодиш кај мојот лекар проф.Каранфилоски во АТИКОР, приватно е, но јас сум многу задоволна... Биди позитивна пред се, се ќе биде во ред... Ајде па може еден ден ќе се посватиме...
Добра вечер лејдис... Ние денес поминавме супер... ЦТГ во ред без контракции, ми правеа абдоменално и вагинално ехо и такозваниот преглед со рака резултатите се добри, синко баш беше расположен и размрдан до даска, ни правеше фаци и гримаси, се смееше.. според мерките тежи околу 3412 гр, др ми вели голем дечково брзо напредува и одговара за 10тина дена +... Повторно преглед за 10 дена освен ако не сака да испадне синко порано, но со оглед дека има доволно плодова вода и постелката е втор степен би требало да поодиме уште... како што вели др тој сега е во хотел со 5* Прошетавме малце, среќна сум што ја најдов цуцлата што ја посакував за синко ... @irenadaniel и @tarantula ... како беше она „ко преживи причаче “ Ве гушкам мешковци!
@izmislena da ne ti e nikoj vo koza. Mnogu e lesno da se kaze od strana jasno mi e, mnogu e poteshko za onoj koj go pominuva toa. No, ke kazam samo edno....kolku i da ti e teshko samo bidi smirena i so pozitivna misla. I samiot stres si go pravi svoeto, se grchish ti, se grchi matka pa i samiot dotok na krvta. Sestrami ja vodea so 2 nedeli deka e vnukmi ponazad....pa eve go ke pravi 1g, se rodi sitnichko kako gluvche pa da go vidish sega go vodat kako napredno dete, da ne go urocjam ni nastinka ni nishto,krvna slika top. Ne da ja izvadija i sestrami od pamet chudesii, pa preseche i reche ne se nervira i beshe so misla deka sve ke e super i ete sve ispadna super. Mnogu e losho nekogash ne razmisluvaat i samite doktori koga ke soopshtat neahto ili predlozat. Mnogu e losho i koga ke se izmeshaat mislenjata na poveke doktori a ti si vo samata sredina na toa. D-dimerite znam deka ti bea visoki, neznam zashto ti kazale deka ne e do kleksanite koga i tek kako vo niv e spasot. Krvta ja sreduvaat i dotokot do bebe e poubav i bebe poubavo si se razviva. Ne chitaj sva i svashta po internet zashto znam deka chitash, samo psihichki polosho pravish. Znam lesno e od strana da se zbori, no od strana pottrzveno se razmisluva. Izolirajse od sve eden period i posveti se na sebesi i ke vidish deka sve ke si ispadne super. Najdi dobar transfuziolog, ako sakash ke ti ja kazam mojata mene mnogu mi pomogna i na mnogu drugi. Pochekaj 22ra nedela koga plodot e podobro razvien i togash se pravi skriningot najpravilno. Ako smetash deka nesakash da pravish Amino nemoj ni da pravish, ako smetas deka treba ok pravi. Ne slishaj nikoj pravi kako ti mislish. Sepak site sme so razlichen stav i razlichni iskistva od sebesi pa i od nekoj sto znaeme. Samo mora da si gi sredis mislite i da si se posvetis na sebe i na svojot mir i spokoj. Znaj deka bebeto sve oseka shto osekame i nie, sepak sme povrzani. Ti posakuvam i znam deka sve ke si bide super i letovo ke si najsrekna majka
Fala mila...tocno,nikoj da ne mi e u koza. D dimerite ne mi se visoki. Mi bea vo petokot,vcera pak gi proveriv - se spustile na 300. Ke probam da se sredam pa ke vi se vratam tuka so novo info.
a kako bi se spustile naednas? jas mislam deka nekoj rezultat e greska, proveri si i na treto mesto. Inaku i sinko zaostanuvase so razvojot ama od 35-6 nedela pocna da zaostanuva, pies li aspirin?
а да ги провериш уште еднаш на друго место јас се мислам дека бебето не се храни доволно заради ддимерите Можно е и моментално стагнирање на бебето неможе се да биде како по книга биди релакс и побарај повеке мислења за амино нема простор и потреба само подетален скрининг во 20-22 гн
Pijam aspirin,da. Edna nedela,tocno od koga gi proveriv proslata nedela. Vo Hemolab gi proveruvav vcera,valjda ne se pogresni?
D-dimeri ke si idesh na Transfuziologija i ke si gi proverish najverodostojno ti e tamu, so toa shto ke ti ispita i faktori na hemostaza i ostalo oni ke ti kazat. Jas sekoj mesec tamu ispituvam sve toa. D-dimeri ako se visoki shansa nema bez terapija da se simnat naednas od tolku visoki na 300 barem ja za toa nikad ne sum chula. I minatiot pat ti kazav i pak ke ti poftoram deka, jas mislam deka imash problem so D-dimerite i toa e prichinata za bebe sto ti e 2 nedeli ponazad. Ako nedaj boze imashe problem ke ti go videa ushte na prv skrining i na naredna kontrola. Proveri si d-dimeri na Klinika shto poskoro mozesh za da si raat. Sve ke si e super ke vidish, samo bidi smirena i relaks za bebe da si e srekno.