Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Lillian

Lillian Истакнат член

јас имам пишано во темата за контролни брисеви во бременоста , ми се јави позитивна кламидија, веднаш испитав преку крв на приватно и нормално беше негативна, за џабе само нервозите...

2. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

и јас сум на истата мака и мене ми е слаба крвта прв пат во живот и ми препиша фероглобин и дамла ќе ме удреше кога видов дека се 500 ден. ако знаат другите мајки ако знаат цени за др. препарати би било убаво, зошто бебушко решил да ме цеди

3. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

инаку на контрола бев денес и мојата госпоѓица си легнала на грб со прстот во уста доле на бешика и абер нема да мрдне, ми задава мн. мака во движење и страшен притисок на бешка што и резултира со многу леукоцити во урина, треба да правам сега уринокултура и да видам дали има некоја бактерија зошто не ми дозволува да се испразнам целосно и само се таложи :( , ми кажа дека ако вака остане до крај нема шанси за природен пораѓај ќе мора царски од што мн. се плашам и воопшто несакм да помислам. таа се е супер важно и си ужива. немам исто така проблем за на одмор само ми даде цел список на лекарства да носам по мене и никако со мокри купачи да не седам. епа еве ви реферат од мене мислам дека е доста :) , а да и да не заборавам неодам веќе на работа јупииии :party: :party: :party:

4. Lori-30

Lori-30 Популарен член

Јадете цвекло повеке и чај од коприва имам слуснато дека помага

5. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Мамички од тоа што читав до сега мислев дека магензиум се пие до 9ти месец... уште некој ден ќе влезам во 9ти и ја прашав докторката дали да пијам и она ми рече да продолжам по потреба, не мора редовно но може да ги пијам ???? не знам што да правам пошто читам дека повеќето не пијат во 9ти . исто и со другите витамини ми рече да си продолжам... хелп ?

6. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Мене ми беше уште понизок хемоглобинот, 90 , на минатата проверка. Баш заради тоа што и јас не ги поднесувам препаратите за железо ми опаѓаше. Сега негде околу пола месец пијам Фероглобин. Пијам и чај од коприва велат ефикасен бил, ама ми ствара киселини па го прекинав 2-3 дена. Фероглобинот добро се поднесува па ќе видиме колку е ефикасен

7. stefeli

stefeli Истакнат член

Sarah.key и мене матичната ми рече да продолжам со магнезиумот и ми даде и калциум да пијам сега во 9 месец. Е сега може грешам но бидејки и јас знам дека треба да се прекине со мг во 9 месец јас не го пијам, пијам само калциум :^) :^) можеби правам голема грешка што не ја слушам, но тоа е... :$
    Ти како сакаш, како се чувствуваш! позз

8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

фала за советите :lol: мада цвеклото ич не го сакам,спанаќ ај сакам да речеме,сеа трудна не сум ни пробала не знам дали ќе ми се гади или не ама ќе видимееее :*

9. ikame

ikame Популарен член

пробај цвеклото изрендај го заедно со морков,зелка и стави маслинов зејтин и јаболков оцет јас така јадев нон стоп а уместо сол малце сиренце рендав ммммммм,после маж ми ми цедеше сокови од се и ги пиев а спанак сега нема колку што знам , марула многу јадев,урда ,леќа и др.не ми текнува

10. Serafima

Serafima Форумски идол

Една малечка помош за мамичките кои се мачат со недостаток на железо во бременоста.
    Да си јадете аронија.
    Аронијата во составот има доста железо и многу лекари и ја препорачуваат како превентива. Ова го кажувам од искуство на блиска личност која само со аронија ја помина целата бременост и без надополнување преку таблети или слично. Сосема природно со аронијата, крвната слика секогаш и беше во најдобар ред :) .
    Од друга страна аронијата ќе ви помогне и на друг начин. Таа делува и на хормоните, па ќе имате полза и од тоа. Сега кога хормоните се најјактивни во организмот, таа ќе ви помогне и за правилен тек на функционирање во огранизмот.

Друго важно за железото :!: .
    За подобра апсорпција на железото потребно е повеќе да се јаде храна која има повеќе витамин Ц. Зашто овој витамин најмногу помага за подобра апсорпција на железото во крвта. Но од друга страна, додатното внесување на калциум ја забавува оваа апсорпција. Затоа совет, кога примате нешто што содржи железо веднаш потоа не конзумирајте млеко и млечни производи или други продукти кои содржат повеќе калциум, туку конзумирајте витамин Ц. Подоцна, по неколку часа слободно конзумирајте храна што содржи калциум, но истовремено никако. Затоа и трудниците си имаат мака со овие работи. Од незнаење се мешаат многу работи што имаат и контра ефекти, како неправилната апсорпција на железото.

gwen likes this.
  11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Во последните месеци од бременоста притисокот ми пагаше многу и имав проблеми насабајле да станам од кревет . Излегував два пати сама надвор неможев на нозе да се додржам
    Многу лошо :(
    Па ми дадоа таблети со железо
    Тој период ми беше многу маЧен
    се плашам и наредна бременост да не поминувам низ истото
    Сега е друго, имам плус и дете за да се грижам за него
    Којзнае како ке биде :?: :?:

12. cecilia

cecilia Популарен член

Секоја бременост е различна тоа и самата го знаеш и затоа нема причина за страв.

13. Mravce

Mravce Популарен член

14. gjul

gjul Истакнат член

zdravo idni mamicki vreme dojde i jas da vi se priklucam aj nek mi e so sreka utrovo po 5 godini si gi vidov dvete crtki pa posakajte mi dobredojde milic4ki :inlove: :inlove:

15. ikame

ikame Популарен член

добре дојде со лесно да ја поминеш бременоста

16. TSS

TSS Истакнат член

Dobro utro mesenca kako ste mi?
    Mojot naporen 12casoven raboten den zapocna...
    A vasiot?

17. gladiola

gladiola Истакнат член

Dobro utro mamicki i od mene jas so stresot od infekcijata glava uzasno me boli cela nok i se uste no ke pomine. Vie Kako ste mi?

18. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

ти Честитам дусиЧке!!!имај најубава и лесна бременост!!!за таквите работи вреди да се Чека :* :clap:

gjul likes this.
  19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

гул од сесрце добредојде ти посакувам.имај си лесна и убава бременост,која ако не се лажам долго ја очекуваше.уживај во најубавите 9 месеци. :*

gjul likes this.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

честитки имај си убава и лесна бременост :)