Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.993
    Допаѓања:
    123.704
    А како се сметаат тромесечјата? Јас на твое бебе најдов калкулатор ми кажува дека со 12полни почнува 2 тромесечие.... Инаку сум 11 + 2

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.507
    Второ тромесечие почнува од 13 недела, па завршува со полна 26. Значи од 27 е трето веќе. Јас така знам.

На LadyC и eli25 им се допаѓа ова.
  3. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
    Јас цело време си се водам по таа табела од твое бебе страницата , а ми се поклопува и со датумите кај матичната :)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
  5. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Хормонски се, кај сите трудници се појавуваат, скоро без исклучок, во пределот на вратот и деколтето. Нема да се изгубат после породувањето, за жал. Ако ти пречат, може на кожен лекар да ти ги горат.

На irenadaniel и tarantula им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Јас имам еден проблем од пред неколку дена, ме чеша доле кај отворот што е, нормално е или станува збор за некоја инфекција? Од утре сум 30та недела дали ќе се види на брисевите што се земаат за неколку недели доколку имам нешто? Кога ќе ме зачеша се туширам само со вода па за 12 саати отприлика пак почнува да ме чеша.

8. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    @irenadaniel nemam prasano,ama vo plan mi e stom se porodam pod itno na kozen da idam,bidejki epten me nerviraat! Ednonvreme mislev da ne se od sonce,ama koe crno sonce na -21 :P

На majavel1 и irenadaniel им се допаѓа ова.
  9. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Zdravo idni mamicki nemam pisano poveke od mesec no postojano ve citam.
    Inaku ziveam vo Avstrija jazik slabo znam.
    Na 26.1 mi bese vtoriot pregled mi zedoja urina mi mereja pritisok na stomak na eho me vidoja mi rece doktorot se e dobro bev 12+2 si go vidov bebus kako mrda so nozinata i racinata preubavo custvo se napolniv cela so sreka i radost i koga mi teknuva na toa samo si se smeskam :inlove:. A prviot pat mi zedoja bris krv od vena urina, i doktorot me prati na eho na tiroidnata zlezda ednas veke bev i plus togas mi zedoja i tamu krv od vena i mi pisaja posle poraka po 3 nedeli pak kontrola pa eve petok ke odam pak a zosto stvarno neznam dali nesto ne e vo red ili... ginekologot mi rece mora da se kontrolira tiroidnata vo tekot na bremenosta. Pijam femibion, magnezium i uste edni drugi apcina sto se za tiroidna gi pijam sabajle na gladno po edno.
    Od pocetokt na bremenosta nemam nikakvi macnini se e vo red osven sto sum stanala po mrzeliva drugi siptomi kako bremena zena nemam mislam deka e normalno kaj sekoj e razlicno.
    Dosega nemam pokaceno kg kolku sto si bev tolku si sum i sega.

Najmnogu me buni toa sto ve citam za razni ispituvanja koi gi pravite vo mk vo tekot na bremenosta tamu gi ima poveke, a ovde mi dadoja list na koj pisuva za kakvi ispituvanja se pravat i imase mn malku - samo vo 10 - 12 nedela krv od vena se ispituva nesto dali bebeto nedaj boze ima daunov sindrom, drugoto bese so igla od stomak ti zemaat plodova voda pak nesto za daunov mislam deka bese ne gi napraviv tie dve ispituvanja misam nemase potreba... i samo eden skrining vo 20-22 nedela od bremenosta za koj veke si napraviv termin a ve citam vo mk pravite po dva :?: i toa e se drugi ispituvanja ne pisuvase i ne mi spomnaja:| terminite mi gi pravat na 4 nedeli ako sakam izmegu da go vidam bebeto se naplaka 50 evra ili ako sakam so 3D e 100 evra :^)...
    Ponekogas me faka panika si velam da si go fatam avionot i da si dojdam mk da si ispitam se sto treba i da si prasam se sto me interesira... ovde koga ne razbiram se neznam kako ke izdrzam do kraj :worried:
    Izvinete na dolgiov post:) i ako ima nekoja trudna ili veke majka sto bremenosta si ja sledela vo Avstrija ke i bidam mnogu blagodarna ako mi pisi da si razmenime soveti...
    pozdrav do site meshkovci :l:

На majavel1, Belabelinakinder, Natasa. P и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Ne treba da te cesa.. da ne imas kandida? Otidi si na ginekolog najsigurno, vaka samo ke si nagagas. Pisuvav bas neodamna, za zastita i preventiva zemaj si Alkagin gel, ednas do dva pati dnevno so nego ke se odmivas. Preporacan e za vo tek na bremenost.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Ti duso da si sedis i da si uzifkas..zasto ocigledno imas sosema normalna bremenost i so lesno neka ti bidi do kraj. Toj prv skrining ti veke si go napravila, vtoriot kako sto kazuvas veke ti e zakazan... a koga ke ti priblizi datumot za tretiot, sekako ke odis pocesto na kontroli i navistina nemas potreba od nikakva zagrizenost. Eve jas sum vo 20ta nedela, i do sega sum bila 2 pati na doktor. Prviot pat za da se potvrdi bremenosta, vo 6 nedela.. i vtoriot pat vo 12ta nedela za toj prv skrining kade sto ti zemaat i krv, mokraka.. preliminarna observacija za daunov i sl.. Toa so iglata.. i ovde go pravat samo koga ima seriozni indicii deka postoi nekakov rizik, taka sto, i ti nisto ne si ispustila. Koga nema potreba...nema ni sto da te boravat sekoja nedela. Ostaj si bebusko neka si raste i raat da si se razviva vo mesko. :hug::sun:

На monik55 и orhideea им се допаѓа ова.
  12. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Natasa. P Fala ti na odgovorot mozebi i mi e malku tesko ovde bidejki nema ni koj da prasam ni so koj da si pozboruvam taka za tie raboti.

Inaku TSH bese za tiroidna taka? Za toa mi pisuva deka e 3.91 dobro e ili ne? Ili e toa nesto drugo :?:

13. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Jas kolku sto znam, normalni referentni vrednosti za TSH se od 0,3 do 5.0 . Vo bremenosta sosema ocekuvano e i namaluvanje i zgolemuvanje... no kaj tebe nema nisto alarmantno. Neka kazat i drugite eventualno svoi iskustva..

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Malku sum zagrizena bidejki mi rekoja po 3 nedeli pak na kontrola pa sega petok pak ke odam zato si pomisliv da ne, ne e nesto vo red ili pa mozi ovde toa e normalno da se kontrolira tiroidnata vo tekot na bremenosta :?:. Ve molam pisete i drugite :*

15. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.110
    Допаѓања:
    2.045
    Mesinja aj koj razbira rez na krvna slika neka mi pise. Denes praev a treba da gi nosam rez za 1 nedela.
    Imam zgolemeno kaj krvot WDC mi e 12 (3.5-10.0) drugite se vo granici.
    I kaj urinaren status imam zapisano kaj sediment 3-4 Le, 3-4 el, pl. epiteli.
    Dali e se vo red?

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.061
    Допаѓања:
    40.411
    Ако веќе примаш терапија, претпоставувам сакаат да исконтролираат дали дозата ти е соодветна. не гледам ништо алармантно. Оди си на контрола и без грижи.

На orhideea и Natasa. P им се допаѓа ова.
  17. *Mila24*

*Mila24* Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.126
    I kaj mene WDC bese pokaceno I mi rekoa kaj trudnici do 14 e normalno a vo urunata is to bese I kaj mene mi rekoa poveke tevnosti da pijam no sepak konsulturajse so tvojot maticen

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    da
    da ne mislis na wbc toa se leukocitite bidejki kaj rezultati na krvta vakva vrednost wdc nemam sretnato ako e toa taka ne se mnogu pokaceni a kaj sedimentacija na urina toa se 3-4 leukociti vo pole a drugite se 3-4 plocest epitel posto ste bremeni mokracata se zadrzuva vo besikata i ne se izmokruvas dovolno bidejki plodot pritiska pij nekoj caj povise caj ili jadi brusnica kaj mene sedimentacijata pred dva meseca bese 6-8 vo pole i retko plocest epitel

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.061
    Допаѓања:
    40.411
    Женички, ми трба помош ако некој има искуство
    Прво дали некој вадел упат за на трансфузиологија последниов месец. матичниот ми рече дека неможе да ми издаде упат затоа што не работел системо. и ако стварно е така, како одите на трансфузиологија.

Второ и побитно што ми е во моментов, ако неко има искуство со боледувањата и конзилијарните мислења. Дали некој бил на конзилијарно на ГАК? Дали треба упат или се оди во среда кога се состануваат дирекно? Дали прават проблем за издавање кознилијарно мислење?

Однапред ви благодарам. Секоја информација е добредојдена.

20. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    во фемибионот имаш метилирана фолна 200 мг.јас пијам по две.