Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. milamamica

milamamica Истакнат член

еее...да...она има покачен тироксин, не многу но беше покачен пред да остане бремена...и сега? што да испитува, како се лечи и што значи покачен тироксин за време на бременост? има некаква опасност за неа или бебето?
    грешка, немва покачен тироксин туку на ехо и виделе како чворче на тир. жлезда....и рекле да ги испита сите хормони, но остана бремена и го батали...јас не сум разбрала најдобро..

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

и моето бебе како на братучетка ти во 25та недела 900и кусур грама,и кај него мешето поголемко за две недели.докторката ми рече се е во ред само е подебелко,и јас сум два три дена само по нетов барам информации.се и сешто најдов.од шаблонски параметри до многу слични ситуации каде плодот не се развива точно според неделите.во одреден период има скок во развојот па потоа стагнација па си се тешам дека таков е случајот и кај мене.ако имаше нешто ке ме алармираше др.а и на 24ти си заказав 4д преглед па ке си расчистам се што не ми е јасно.нека на се паничи непотребно.на рингераја форумот има тема детали од ултразвучен преглед ке најде еден куп слични ситуации а се родиле нормални и здрави деца со просечна тежина и помали од што им рекле.податоците не ехото зависат од многу фактори и не се 100%точни.

3. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

не се сеќирај за апетитот, јади си со сласт после ќе му ја мислиш кога ќе се породиш, џабе не викаат бременоста има и свои позитивни страни да јадеш што сакаш без никој да ти замери дека се дебелееш :D , јас со првото ставив +40 и мн. брзо се вратив во нормала после пораѓај, но обиди се со повеќе калорично овошје кога чуствуваш глад или со со овошни јогурти,

инаку за купувањето никогаш не е рано, се да си купиш за што имаш желба, јас уште во 5 месец имав купено креветче а за гардероба да не правиме муабет толку мн. имаше што неуспеав се да и облечам :lol:

4. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

кошмарите до крај ќе ги имаш и не им обраќај внимание нормални се во бременоста, а за луѓето кој ги шишиа што сакаат нека зборат поубаво без меше него со стомак до заби да неможеш да одиш, народот како и да е никогаш нема да го задоволиш, мене уште во 4 месец ми викаа ајде уште ли ќе ги квачиш види колкава си така да требаше да ги убијам, во едно влези во друго излези и само свиркај си, ти и бебчо бидете добри а другото ти прави си го да ти е убаво, луѓето за жал се многу злобни и не мислат на последици затое еден BIG SMILE и уживај си

Danni79 and butterfly.mk like this.
  5. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Малку сум испаничена. Вака... вчера и денес на тоалетната забележав кафеавкасто - розев исцедок. Не би требало да е нормално. Што би можело да биде? Се плашам да не се породам предвреме :(

6. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

имаш право само ко ќе ти пикнат бубачки во глава цело време се мислиш :|

7. ikame

ikame Популарен член

ееее јас во 7 месец изгледав ко за 9 и сите ми викаа абе ајде кога ке се породиш јас им викав абе луге рано е ке ме урочите па многу си голема ми викаа и така од едно влезе од друго излезе

butterfly.mk likes this.
  8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

ама буквално секој ... кој месец си , ја 4 ке си кажам, и одма ке ми го пипнат стомакот, и после лелеееее :o рамна си ко даска ... зашо немаш стомак ? па како е можно, ја колкав имав уште во 12 недела |(

9. gladiola

gladiola Истакнат член

Afrodita srcka mozno da e cepceto no najsigoro pojdisii
    Do maticniot najsigoro e taka ili javi mu se ne panici za djabe on ke ti kaze shto e

Afrodita25 likes this.
  10. ikame

ikame Популарен член

da javi se na dr.na telefon najubavo i ne panici :*

Afrodita25 likes this.
  11. milamamica

milamamica Истакнат член

јас сум збунка малку, да ми ојасните за какво чепче правите муабет...за бруки сум оти ми е второ дете, а јас сум неинформирана... :x :$ :$ :$

12. eva11

eva11 Популарен член

совет од мене да си одиш на преглед веднаш и д ане чекаш ни минута
    времето е скапоцено не мора да значи дека ке се породиш пред време ама да си бидеш мирна инаку јас се породив33,4 гн
    ајде па пиши ни што си направила да не те мислиме

Afrodita25 likes this.
  13. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

јас цел ден си плачам . денес бев на контрола и ми кажаа момченце е :inlove: инаку докторот ме направи лом , а мм го поддржа и се осетив многу глупо ... многу сум била дебела сум била 5ти месец а сум качила 4кг и 300гр .... и почна да ми прави хорор муабети што ќе се случило ако сум продолжила да се дебелам и цел ден сум си плачка,а башка ништо немам јадено ... мешиња вистина е страшно ова со мојта килажа? па јас не осетив ништо на гардеробата освен на теснити блузи бидејќи градите од 85 ми преминаа во 90 ... не знам што да правам ;(

14. Stefaani

Stefaani Истакнат член

како тоа немаш јадено? :o одма в кујна.. па бремена си нормално дек ќе качуваш на килажа. патем информирај го твојот доктор дека при бременост нормално е и до 10 кг да покачиш а не па 4 кг... имаш форма да качиш уште 6 кг така да трк и да јадиш. :* и да не плачиш :D

Честитки за момченцето :inlove: сигурно ќе е најубаво али најважно да е здраво и живо :inlove:

blagica1991 likes this.
  15. sabatini

sabatini Популарен член

Kakvo nejadenje mila pa zarem sega ke gi brois kilogramite...... :$ inaku dobro kaza feminkata nad mene trk vo kujna i da jades i da potseti go tvojot lekar neka procita malku neka se informira kako i sto odi so kilogramite a ne da te vadi od pamet........jas se popraviv vo cela bremenost 13 kg i toa najmnogu kaciv vo 7 i 8 mi a vo 5ti bas kako tebe tuka nekade 3, 4 Kila se popraviv i jas.....ic da ne mu se sekiras duso mila :) ;) :*
    samo ti jadi si i uzivaj si so meskoto.....:) ke imas since bas ubavo cestitam :*

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Девојки па нормално е да се качи од 8-12 кг. Се што е над тоа не е убаво ниту за мајката ниту за детето.
    Јас два месеци немам качено ни грам, сеуште сум со иста килажа.
    Јадам се, претежно благо, ама внимавам на вечерата и го избегнувам лебот.
    Нека не ве залажува тоа дека јадете за двајца.
    И арно ви велат лекарите, ако можете внимавајте на килограмите, па и на калориите.
    Здравата храна не дебелее, а го храни и бебето и вас. Нема оправдување.

Jagoda123 likes this.
  17. gladiola

gladiola Истакнат член

Ne e vazno kolku kg ke kacis vazno e bebenceto da bide dobro i da ne mu nashteti mamicka so jadejneto ako lekarot zabranil nesto à ako ne jadete si mamicki se shto ke vi se prijade pa ne e vreme sega za dieti neli BREMENI sme hehe

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Никој не вели да се држат диети, туку да се внимава на исхраната.
    Јадете се што ќе посакате, но умерено, со граници.
    И тежината е штетна и за вас и за бебето. Многу килограми не значат и големо бебе.
    Реков од здрава храна нема да се поправате. И сигурно лекарот не ви зборува за џабе.

koritsaki likes this.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Совет и од мене труднички - јадете си колку ви се јаде , но здраво гледајте да се храните , поготово немојте прженици , ако се храните здраво ке немате никакви проблеми :) Јадете повеке овошје , зеленчук еве лето почна па имате да бирате и овошја и зеленчуци :lol: и не обврнувајте внимание ако некој ви вика дека изгледате дебело или многу сте качиле во килажа па нормална работа е тоа во бременоста :)

SimonaTino likes this.
  20. macenceee24

macenceee24 Активен член

Здраво мамички, ме интересира дали би можеле да ми помогнете со ваш совет ... имам нередовен циклус од кога добив за прв пат ... сега сакам да останам бремена и веќе некое време се обидуваме со мм, значи секогаш ми доцни а минатиот месец имав на 19 мај и ми заврши на 25, а овај месец добив на 11 и немам многу само по неколку кафеави капки, некогаш кафеави некогаш црвени, дали е можно да сум бремена бидејќи добив порано, а и незнам до кога да чекам за да направам тест, бидејќи со мм се обидуваме од 25 мај и ако имам останато мислам дека е рано да покажи 2 цртички... ве молам за мислење и совет