Иста бев и јас а и многу други верувај . Знам како ти е , тежина не се трпи склет итн итн. Јас дури и повраќав на крај од мачнини .. тоа е. Едно е сигурно за 10 тина дена најмногу ќе излага нема кај да бега знаеш и сама . Ко ќе те стегне тоа стомакот ќе викаш а да поседеше малку повеќе се шалам. Ништо не е страшно верувај, болката е моментална и неколку саати поминува се за една недела и после си како нов . Од искуство.
Мене мукозниот чеп ми падна 24 часа пред да се породам, а водењакот ми го пукнаа во болница. И јас терам 39 недела, бебе абер нема, пред две недели ми рекоа мало, сега 3.600. Кој ќе го раѓа? Ко тек сега да се свестувам дека ќе имам уште едно дете.
Дај боже кај сите што си чекаат кој порано кој подоцна да биде со убоо да се израдуваме .. па да пишеме овде ти благодарам витамина ,
Менелеле не се секирај женче ќе бидне. Оп троп за некој саат и ајт. Првата недела малку пострашно втората многу подобро а третата супер. Ќе излага нема кај да бега, денес утре ќе биде. Ајде со лесно стискам палци за вас .
Уште еднаш да прашам. Стомакот ми е тврд како камен а 33та недела сум. Од што може да е и што да правам, да пијам нешто, да се движам, да мирувам?
Од скопје сум,планирам на гак да се пораѓам,па ке видиме како ке биде второ ми е од прилика знам како е,само викам недај боже нешто да се искомплицира па да морам на царски е од тоа се плашамдека при крај сум па на се мислам ама добро поопуштена сум овој пат
Пиј повеќе магнезиум да се опушти матката,и мене ми беше тврд стомакот како контракции да имав уште дваесет и некоја недела кога бев па докторката ми рече повеќе магнезиум,а може и чај од лист од малини и капини знам препорачуваат за опуштање на матката и за полесно породување.
Женички добра вечер Сакам да прашам да не има некоја од вас што прима терапија Еутирокс за тироидна? Да се распрашам нешто во врска за тоа
Zdravo mamicki eve i jas da se pofalam denes bev na pregled se e vo red doktorot mi rece sum 16+2 a po kalkulatorot na tvoe bebe sum 16+4 ama nisto seriozno Bebe moe e Masko since mamino ke bide toa premnogu se raduvam jas od samiot pocetok si znaev deka e masko imav silno pretcustvo. Se e vo red sega ke go cekame prviot skrining na 22 mart. Po pregledot go osetiv malku mnogu nezno mrdna preubavo custvo. Cerviks mi izmeri ginekologot mi rece super e samo ne mi go pusti srceto da mu go slusnam. Vidov vo cenovnikot imase za dopler Da mi kazite sto e toa i koga se pravi ??? @mariz jas pijam od pocetokot Eutiroks 75
Magnezium mozes da pies non stop po edno do dve zavisi od kolku mg-e ,a i posle poragaj mozes da pies
Здраво феминки, нова сум на форумот и ми е мило што има место каде што ќе си ги споделуваме нашите прашања, совети и искуства поврзани со бременоста. Јас сум 10+ г.н. и ми е прва бременост. Матичниот ми кажа дека бебето е помало од она што треба да биде според п.м. и дека најверојатно покасно настанало оплодувањето, а јас сум сигурна дека е така зашто во моментот кога очекувано требало да настане овулацијата мм не беше овде, си дојде после неколку дена и имавме среќа од прва бидна, пред тоа ниту еднаш не сме се обиделе за дете. Инаку имам многу мачнини и нагон за повраќање особено после јадење и болка во желудникот како некој со нож да ме сече, многу е непријатно чувството. За две недели треба да одам на првиот скрининг за даунов синдром, др. рече дека ќе ме гледа на ехо и ќе прате крв во Ск. за приска. Се зема ли пари за приска во државна, најверојатно таму ќе ја праќа крвта, не знам?
Со лесно нека ти е бременоста. Инаку мислам дека за бремени на државно ниту едно испитување не се плаќа. Јас до сега не сум платила ни денар за ниедно испитување.
Дали дозата ја определуваат и во бременост според нивото на тсх, или се пие 50,75мг? Зашто како што ја разбрав докторката последен преглед ако останам бремена поголема доза ке пијам... и дали смеам Селенот да си го пијам? на преглед сум тек на 2ри Март, а имам уште три апчиња... (очекував побрзо термин да ми закаже, зашто обично нема таа гужви) дали може матичен општ да ми ги препише? Да не направам проблем ако не пијам, два дена некаде ке бидам без апчиња само...
ke go proveruvas tsh sekoj mesec vo bremenosta i spored toa dozata ke ti e.. jas na kraj stignav do edna cetvrtina od 50 posto epten mi se simnuvase i zatoa samo minimalno piev..stom imav pozitiven test odma utredenta go ispitav tsh i imav promena vo dozata, i potoa sekoj mesec ko sto kazav obaveno proveruvav. Opstiot maticen mi gi prepisuvase celo vreme mi davase recepta ( iako i privatno ne se skapi) a dozata mi ja odreduvase endokrinilogot. Selenot mozes da go pies no ne ti e potreben zasto vo prenatalnite vitamini ima se. Inaku za pproblem sto nema da pies 2 dena ne bi ti preporacala zasto si epten na pocetok ( jas ne piev nekolku dena koga pravev serklz ama veke bev 22 nedela) ti si na pocetok koga i trae organogenezata pa zatoa ne se preporacuva prekinuvanje.
Фала ти, тогаш ке земам утре обавезно Јас и реков на матичната да ми даде да испитаме тсх, ми рече треба се да испиташ и антителата, а јас немам тоа да ти дадам, немора да се брзаш да провериш ми рече... и ми даде упат за кај докторката што ме следи... Обично приметувам кога не ми прија дозата, ваљда не е многу/малку сега...