Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.310
    Допаѓања:
    76.402
    Добро јас единствена сум што не сум правела скрининзи приватно? Гледам сите скрининг Ремедика, Систина... јас во првата бременост ни во таа, ни во таа не стапнав. Единствено бев на државна за приска крв да ми земат (тоа за даунов синдром со статистиките мислам беше сум заборавила). Сите скрининзи ми ги правеше матичната, никаде не ме прати да одам и мислев дека така е нормално. Има некоја што не оди на други места, само матичната се да и води?

На mikimaus123, stevemila и victoria им се допаѓа ова.
  2. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Јас стигнав до 40+4 утре .. денес бев кај матичниот ме виде на ехо вика вода имаш .. ама утре ќе си идеш на цтг во болница и да те проверат вагинално дали и колку си отворена .. бебе арно е го осеќам мрда ,стомакот ме боли више од тежината ама болки други немам, страв имам од тоа да не неможам да се отворам да не требаат провокаци па и царски .. ама ај ќе видам утре како ќе биде цтг и ако ме видат вагинално , па ќе пишам ,, ти за да си раат идиси направи ехо да не се мислиш па здравје што да викам освен господ да ни помогне со лесно да пројдеме :*

На Belabelinakinder, gjoker4e, menelele и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    29.044
    Јас :) само кај матичната..јас дури ни приска не правев.. Прашав дали треба, ми рече ако има било каква индикација јас сама ќе те пратам.. Прашав дали треба да одам по клиникиве некаде, ми рече пд медицински гледана точка се е во ред со плодот, сите параметри се во границите на нормалното и твое право е ако сакаш кај сакаш да одиш.. Ако има најмала причина јас ќе те упатам кај што треба.. Имам доверба во неа, голем професионалец е според мене и сум многу задоволна..

На stevemila и mariz им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    13.507
    Не сите матични прават скрининзи. Јас одев и кај Стамболиев малку уште поодамна , тој не прави скрининг и слушнав дека трудниците ги праќа или приватно ако имаат можност или на ГАК.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.310
    Допаѓања:
    76.402
    Истото се случи и со мене, ми правеше скрининг и ми рече дека се е во ред дека нема потреба за приска преку крв но доколку сакам да направам, јас сакав и направив... :) @Black girl тоа и ме копкаше, значи може само матичен се да следи, не бев запознаена со се со првата бременост, па потполно и верував на матичната, значи и во право сум била... мислев да не треба секоја трудница скрининг некаде посебно да прави... :D

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    634
    Мојот матичен има ехо од 1800 та година :) затоа за скрининзи одам на приватни ;)

На stevemila и mariz им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    13.507
    Има некои матични прават, а некои не. Така и во Систина и во Ремедика, си има специјализиран само за скрининзи.Еве димчев од Систина следи и бремености вака, ама тој си е специјализиран плус за скрининг заедно со петровска, не прават сите доктори и таму скрининг.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ve citam za strii i da vi kazam jas sum17 nedela ama uste od 13-14 mi se pojavija :@
    od dolu na gradite nekolku linii, mislam deka duplo mi se zgolemija gradite na ednas i veke si imam nekolku crtki no za sreka se samo od dolu sto ne se poznava mnogu. Jas koga bev 8mo oddelenie naglo se zdebeliv pa oslabiv i si imam od togas strii ama se izbledeni, znaci moevo telo lesno raspukuva pa nesakam ni da mislam kakva ke bidam do kraj na bremenosta |( zasega se mackam na gradi i stomak so pavloviceva a na telo so krem nivea za suva koza i maslo nivea, no ne redovno 2 pati nedelno - zaboravam (facepalm)
    treba da baram uste nesto da kupam i da si se mackam redovno inaku ne sakam ni da mislam :wasntme:

9. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    206
    Јас уште на почетокот ама не редовно...кога не ме мрзи..после туширање :D

Здраво
    Јас до сега не сум била на друго место освен кај матичниот...он ми ги правеше двата скрининга...и кога ме гледа на ехо секогаш пушта и 4д да го видиме лиценцето на бебуш...едно време се мислев сакав да идам у систина на второ мислење...ама па си викам ај седи си мирна...да не ме извадат од памет... :))))
    Некако му верувам на матичниов и ако он вика дека е се супер...се си е супер :D
    Малку сум паничар...јас му идам на секој две недели...он ми вика се гледаме за месец дена ама јас не го слушам. :D

Последна измена од модератор: 8 април 2017
    На Ano, mariz и stevemila им се допаѓа ова.
  10. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Se mackam celo vreme ama pak se me cesa.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  11. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Ај добар ви ден! Ми се спие, ми се плаче, детево цела вечер не спиеше. Денес немам душа, се ме мрзи. Него пред три недели бев на депилација, мислејќи дека нели второ порано ќе излезе.....
    Сега викам да се јавам, да ми најдат слободни пет минути да ми стават по една лента. Решив утре да одам пак на лекар, ако нешто не се деси у меѓувреме.
    @ANGIE1 и јас од истото се плашам, ако не му текне само да излегува, па провокации со саати и на крај царски. Тоа ми е најлошо сценарио. Ама кој не прашува, ајде со лесно и господ да не чува. Како сите така и ние. @mariz мојот матичен е катастрофа, уште стап да земе да тепа. Ме праќаше на Гак за се, а јас дополнително одев и кај Димчев- за мирна совест. Ама ти ако му веруваш на твојот лекар уживај си.

На vitamina, Ano, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    voopsto ne se sekiraj,starite strii ke si se rasirat ,novi moze i da ne se pojavat . Taka da opusteno

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.061
    Допаѓања:
    40.412
    Ова со матичниве гинеколози е долга и широка приказна. Особено со наплаќањево.
    инаку сите тие како и општите матични се регистрирани како ПЗУ, тие што имаат склучено договор со фондот и земаат пари за нас од таму секој месец, би требало и да се придржуваат на правилата. Ако ништо друго барем за трудници да не наплатуваат ништо. Ама очигледно сите исто прават, само некои со усул, а некои како на приватно да сме наплаќаат.
    Јас кај мојот кога одам за брисеви мислам дека си го плаќам пластичниот спекулум, а кога одев за фоликулометрии ми наплаќаше ехо по 300 ако не се лажам. Ама секогаш прво фискална, па после пари. Сега во бременост сеуште не сум била на ниеден преглед кај него, одев во почетокот во клиниката каде правев ивф, а сега одам приватно кај друга докторка. деновиве треба да одам за брисеви па ќе видиме како ќе поминам. Инаку за упати и насоки каде што да правам никогаш не ми направил проблем, така да ќе си терам со него.
    Џабе само ќе се нервираме, евентуално што можеме да направиме е да си прашуваме за се што ни бараат пари, и да си бараме фискална, па ако претераат пријава во фондот.

Туку јас малку каснам со темава :D ама вчера малку мрзлив ми беше денот,а и со обврски.
    во меѓувреме сменивме тема на мачкањево во бременост.

@sofi2107 фала на линковите. Ќе видам кое ќе го најдам и да се активирам малку со мачкањево. Што вика докторкана моја, се што можеме да допринесеме за подобро :D

На sofi2107 и stevemila им се допаѓа ова.
  14. Aneta27

Aneta27 Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    28
    Здраво ја сум 14+5 и почна многу да ме чеша мешето па видов дека сте збореле нешто за чешањето ама ништо не сфатив. Па сакам да ве прашам дали треба да се мачкам со нешто? :)

15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    123.741
    Koj magnezium go piete? Jas piev direkt od 300 maticnata mi go dade toj na alkaloid plus b vitamini imal? Ama jas veke pijam femibion i vo metiliranata folna ima i b6 b 12 da ne se predoziram ili nema vrska:*

16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    17.748
    Девојки била некоја од вас на скрининг кај Сузана Костовска и колку сте задоволни?

17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas pijam Natural Wealth od 250mg.Pijam po edno na den plus femibion po edno

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.045
    Допаѓања:
    36.373
    Пишуваа дека чешањето се појавува поради појавата на стрии и се мачкаат со различни креми против стрии. Кај некој помага цела бременост и после пораѓај не се појавуваат стрии, некои иако се мачкаат им се појавуваат стрии во текот на бременоста, а на некој им се појавуваат дури после самиот пораѓај. Кај некои е генетски и не помага ни мачкањето. Јас лично не се мачкам со ништо и стомакот ми е преполн стрии дури и страшни за гледање, но моја грешка можеби требаше да се обидам да се мачкам на време, скроз го занемарив тоа. Инаку добро било некое органско кокосово масло и други креми за кои можеш да прочиташ на нет.

Ова доле под мислењата што покажува колку сум бремена се заглави на 32+2, а јас сум веќе 32+6. Што е проблемот? Или пак можеби кај вас точно го покажува.
    Исто сакав да прашам рамениците, градниот кош ми се зголемени некако, не ме собира во ланската пролетна облека, а не сум воопшто здебелена. Дали после бременост се враќа во нормала тоа или ќе останам широка?

Последна измена од модератор: 8 април 2017
  19. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    и јас приметив дека стикеров не мрда.кликни на него и напрај си упдејт на податоците

На Capricorn Taurus и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Леле и јас горе се здебелив... Мислам дека отеков некако а генерално сум доста слабичка... Градите големи а и рацеве некако... Нозете не ми се воопшто страшни. Јас сум една недела минус од тебе :) Кај ќе се пораѓаш? Мислам дека ќе се издишеме како балони после пораѓај. Пошто јас стварно се хранам одлично, не се прејадувам никогаш, леб и тестенини не јадам, јаглехидрати помалку доста од секој нормален човек, повеќе сум на протеини и масти и тоа здрави - риба, авокадо, салати со маслинов... Како и да е. Ќе помине се и ќе се заборави ова...