Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    @mariz нема кај сите матичнини услови за скрининг. Конкретно кај мојата има, но го наплаќа приватно. Не и одело преку фондот. Е сега она не те обврзува дека мора кај нејзе. Конкретно јас само скринингот го направив дупло. И самата др ми рече сакам уште еден пар очи да те видат. Некогаш пак самата ситуација ти наложува. Во првата бременост имав една проблематична ситуација па затоа морав да побарам уште едно мислење, уште еден доктор да ми ги види резултатите. Понатаму овој пат знаеш правев амнио. па и ради тоа морав да одам во болница. Инаку и јас не би се шетала по болници, без разлика дали државни или приватни.
    Зборите за стрии и чешање. Од првата бременост немам ни една стриа, ниту пак ме чешало. Дали е случајно или не, незнам, но јас од моментот кога дознав дека сум трудна одма почнав да се мачкам со еуцерин масло за стрии(ми го препорачаа). И овој пат исто мачкам, па ќе видиме. Ако збориме за генетика мајка ми од две бремености е решето по стомакот, сестра ми исто така.
    @eli25 и јас пијам фемибион 2 и магнезиумот на алкалоид.

На stevemila, Ano, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    За чешањето и стриите: нема закономерност... За жал. Јас воопшто не сум склона кон стрии, кожата ми е супер еластична (ова е мислење од мојата козметичарка), имам ужааааасно чешање постојано, а се мачкам постојано и не два пати туку не знам колку пати во текот на денот - за ова сум пишувала во повеќе наврати. Кога бев трудна за првото дете имав дури и некаков вид на алергија што се јавува кај 1 на 1000 трудници, нешто еруптивно бла бла, не знам како се викаше. Кожниот доктор ми рече дека се чуди, дека алергијата е проследена обично со стрии а јас немав ниту една. И сега исто, малку помалку имам од таа алергијата (се јавуваат како мали изгореници од цигара на стомакот исклучиво и кога чешаат тоа е како сконцентрирано на тие места 1000000 пати повеќе од обично чешање... Се надевам дека нема да ми се појават стрии после породување како што некои од вас кажаа дека е можно...

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Јас сум иста како пред бременоста само плус стомак. Претежно јадам здрава храна и умерени количини, бидејќи нели да се јаде за двајца не значи дупло туку значи здраво и хранливо. Во Чаир ќе се пораѓам, а ти?

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Самата се цитирам себе - сега видов @gjoker4e дека сме исто со недели, еден ден разлика, јас сум 32w 5d ;)

Истовремено сме пишувале. Во Систина, и за првото се пораѓав таму, д-р Дракулевски ми е доктор веќе десет години... Со среќа и на двете! Каде и да се пораѓаме, најважно е да ни се родат живи и здрави бебенца (fingers)

Последна измена од модератор: 8 април 2017
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Na 4d se gleda od 12 nedela a toa sto ve gledat moze da e drugo

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.043
    Допаѓања:
    40.388
    И јас пијам магнезиум од Natural Wealth од 250мг по две на ден иако двајца доктори ми рекоа ако имам болки и по 3 дека можам. Јас генерално сум ок, така да 1 или две дневно пијам сега за сега.

Инаку ова за стрииве знам дека нема правило. Гледам кај секого различно дека е. Ама ако може да придонесеме за подобро, зошто да не се потрудиме ;)

На eli25 и stevemila им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    36.334
    Да, баш интересно само еден ден разлика. Мене термин ми е 19 април, дали значи дека тебе ти е 18ти?

8. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Јас некако овој пат си мислам дека ќе се породам до 10-11ти хахаха :D Тогаш ми е да, 18ти април :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    :hai: Zdravo mamicki, jas podolgo vreme bev otsutna od forumov i malku sum izgubena vo prikaznata. Imam edno prasanje, jas pijam femibion 2 I sum vo 7 mesec veke, no onie femibion sto gi pijam sega vo niv go nemaat vitaminot D 3 a prethodnite go imaa. Tie sega gi zedov od Makedonija. Sto me sovetuvate. Da gi pijam tie ili da si kupam novi. Poz :*

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    13.487
    Жени, абе мене докторов не ми кажал да испитам скриен шеќер, а сум полна веќе 23 недела. Следна контрола ќе бидам некаде 28 или 29 недела, а нели тоа се испитува сега? Инаку, бременоста ја следам во Систина само, не одам кај матичната. Дали да си испитам сама или?

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Da znam. Jas teram 33ta nedela i od 12ta nedela na samata kontrola eho obavezno i 4d ukluchuvame i plus ostanatite raboti koj gi pravime, se vkupna cena e 1500den. Vo Sistina 2000den plakav, a kaj matichnata 500den.

Skrien sheker se ispituva od 24ta polna nedela do 28ma polna nedela. Moze sega koga je idesh ke te prati t.e. ke ti dade upat za na Ednokrinologija ili vo Avicena praj si. Za vo Avicena treba da se javish i da zakazesh zashto samo vo ponedelnik go pravat ( znam jas koga zakazuvav taka mi kazaa) i ne plakash nishto dokolku si so upat od matichen ginekolog.

Jas sum od pochetok so Femibion, sega sum 33ta nedela i sum so Femibion 2 i sve si e okey. Slobodno prodolzisi so niv, samata kapsula zolta ti sodzi vitamin D i Omega. Mnogu shto gi znam gi prodolzija 2jkata i dur doeja.

На stevemila и Mama_Mia им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    13.487
    Ама јас бев претходнава недела на скрининг и ништо не ми кажаа за скриен шеќер. Следна контрола ми е кога ќе бидам 28 недела. Затоа не знам дали сама да си испитам или се гледа според ехото дали треба да се испита или не.

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    @ss80 i @gjoker4e pa noe tri sme so nedeli i termini site gore dole razlika po nekoj den ;) Moze i cimerki da bideme za poragajot ;) So lesno da ni e na site i na vreme da si se porodime najbitno.

Sega kako regularna kontrola vo bremenost go napravija skrieniot sheker. Indikacija t.e. simptomi nemora da se ima. Nekogash pogilemoto kolichestvi na plodova vida i pogolemata kilaza na bebe ja povrzuvaat so skrien sheker, no ne e sekogash pravilo. Nekogash moze da se ima i visok plodova voda i bebe pogolemo a skrien seker da se nema. Ili obratno, pravila nema nit simptomi. Ubavo e da se ispita sepak da si na chisto i da si raat shto bi rekle ;) Mene mi go pisha upatot sama matichnata kako regular kontrola vo bremenost, bez nekoja indikacija videna na eho. Jas ispitav vo Avicena vo 28ma nedela. Slobodno javi se i zakazi si vo Avicena, pa zemisi upat od maticniot ako ne.

На ss80, gjoker4e и stevemila им се допаѓа ова.
  14. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Da no jas sega sto pocnav da gi pijam od denes vo sostavot nemaat vitamin D3 a gi zedov od Makedonia, a prethodnite sto gI piev imaa vo niv vitamin D3 I gi zemav od germanija posto ziveam ovde. Prasanjeto mi bese dali da gi pijam tie femibion od Mk ili da si zemam novi od germanija sto sodrzaat D3

15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    13.487
    Фала за информацијата, мила :D

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Inaku eve da si se olesnam i tuka ;) pa moze i na nekoja ke i se najde situacijava da ne ispanici kako mene. Ali prvorotka i prva bremenost i sve ti e chidno. Negde nakaj 11h si sedam na fotelja gleam film i koga me stegna neshto dole kaj stomakot, kaj preponite, mislev karlicata mi raspukuva i gotovo bebevo izlaga....vozduh nemav od bolka nemozev da se mrdnam. Pocna nekoe shtrekanje, pa peckanje i pulsiranje...mnogu ruzno chuvstvo :( traeshe ne poveke od 3-4min. U sekunda pomina i zemav mob i se javiv kaj mojata doktorka koja mi go pravese ivf i mi ja sledi bremenosta. Ideme so mazmi i ja ochekuvam sega pu pu skraja bilo od shto sve sto sum chula i prochitala, sega ke me vidi i ke reche ajde trk na Gak se otvarash. Me gledashe na eho abdomenalno, pa vaginalno cervix. I se smee vika lazni kontrakcii, cervix 3,3sm, bebe super ne pritiska na cervix, nit si otvorena ni nishto aj mrsh hahabha. Leleee zeno vikam pa shto beshe bre togash toa objasni da znam za da ne se desi pak. Vika : bebe se mrdalo, pomestuvalo levo desno i pogodilo nerv, ona vkrstuvanje kaj sto e karlica tamu pritisnalo i zatoa e bolkata. I meshkovci u sekunda se preporodiv hahahha. Eve da si znaete ako vi se desi ova, da znaete shto e da ne panichite kako mene da si oraite filmovi.

На Natasa. P, Bebulleee, Stara и 3 други им се допаѓа ова.
  17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Rano mu e na bebco.Ubavo mu e vo stomak.Galenice mamino:*

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Vo Femibiom 2 nema vitamin d3 sega gledam na kutijata. No eve jas si gi pijam veke so meseci i krvna slika i bebe fala bogu super. I milion zeni vo Makedonija piele i pijat Femibion 2 i fala bogu site sme si okey ;) I bez razlika Germanija, Makedonija pa i Japonija Femibion e istiot ne e razlicna fabrikata na proizvodstvo. Da ne dojde do zabuna na ostanatite clenki da pomislat deka nie u Makedonina pieme kojznae kakov Femibion.

Mora bebcho da ceka mama da ispolni pravo na trudnichko hihihihi ima da go turkam nazad ako treba i ke stegam noze hihihuhi

На Mama_Mia, Ano и stevemila им се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    I jas sum vo sistina i ne mi rekle nisto za skrien seker. Od tuka od forumot razbrav. No odam cat-pat i kaj maticnata, pa sega narednava nedela planiram da si go proveram samoinicijativno.

20. *Mila24*

*Mila24* Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.126
    Zenicki Dene's pravev zabi na eden mi stavija lek no imam mnogu jaki bolki paracetamol smeam li da se napijam ?