Nekolku dena po transfer jas veke go osekav seto ova i znaev deka uspeav ovoj pat.Kako ke bide nataka neznam ke vidime.Ako sum kako majka mi,taa od solja ne se trgnala.Vika 9 meseci gladna bev.A kasnam a povratam.Alal da ti e tebe.Jas i da sakam i da mi e Dobro ne mozam taka da se opustam.In vitro sum i ne e bas Normalna bremenost.Ke izdrzam kako i da e,samo se da bide Dobro
Edno ke ti recam se nadevam ke me sfatis kako sto sakam da me sfatis, ne e bitno kako si ostanala bremena, kako sto e Gospod nikoj ne e. Imaj verba, vnimavaj kolku mozes i vo granici na normala i se ke bide super, sigurna sum! Mora da ti e dobro, nema zosto da ti se losi ili da cekas da ti e loso. Jas citav se i sesto, deka znacelo zdrava bremenost dokolku ti e loso na pocetokot pa se prasuvav sto e so mene itn. Taka da ic ne razmisluvaj na tie rab, se ke bide super, ke si rodis edno najubavo bebule i ke si najsrekjna majka na svetot. Zdravje Boze samo, da doturkam do kraj vaka, i poragajot ako mi e lesen veruvaj uste 10 deca ke rodam!
Ne, samo osnovna krvna slikame, hemostaza i ddimeri no na drzavno. E skrininzite i exokardiografija vo sistina si gi terame.
Епа тоа. Дека нели треба и приска да се прави, ама мене не ми кажаа да правам. А и приската нели не ја сметаат за баш точна.
Приска многу доктори не ја бараат ниту препорачуваат. Димчев од Систина вооптшо не ми спомна, а кога отидов кај матичниот по упат исто така ми рече дека не препорачува. Ама си викам двајца доктори ме гледаа дека се е во ред, па приската нема сигурно многу да смени. Јас бев да ме боцнат на ГАК.
Утре сум полни 13. Си буткаме полека. Туку сакав да прашам некој освен микробиолошки правел ли некој торч. За што е ова испитување. Ми кажа дека се правело преку крв, ама не разбрав точно за што е?
Кратенката TORCH се однесува на инфекции со Т-Toxoplasma, O-(other)-други инфекции, како Hepatitis B, Mumps, Treponema, Parvo B 19 virus, Varichela, R-Rubeola, C-CMV инфекција и H –Herpes virus инфекции. Јас лично немам правено и ми нема спомнато матичниот, дознав за ова преку темава имаше правено некоја феминка се правело во 12та недела колку што запомнив, задолжително мислам дека не е, али ис чиста мира може да се направи. Гледам многу матични не го споменуваат ова испитување. Јас кога се префрлив кај нова матична ми побара резултат од ТОРЧ и кажав дека немам правено.
Ти благодарам многу. И онака ќе одам за брисеви да носам па нека ме боцнат. Не е на одмет. И да завршам веќе со оваа тура испитувања, да одморам малку од трчање по доктори и болници.
Јас правев и да ти кажам дека во државна на ГАК нема реагенси а го правев во авицена и го платив приближно 4000 денари
Немаат, јас кај матичната кога прашував каде може на друго место освен адриа лаб и авицена ми рече нигде во државна немало каде и дека брзо некоја трудница испитувала и чекала 2 месеци за резултатите ја влечеле само по клиники... :/ Ако не ти треба посебно за некоја инфекција да се провериш не го ни прави,јас морав ради ХПВ да го направам да се проверам...
Daj Boze na site ko mene da im pomine bremenosta, pak ke kazam. Bev podgotvena za teski maki pocetnicki i jas mislev majka mi deka creva isturala koga bila bremena, pa valjda i jas niz istoto ke pominuvam, ama fala Bogu, nisto od seto toa. Taka da samo pozitivni misli i se ke bide super. Gin moj na sekoja kontrola odvojuva minutka barem da me prasa kako se cuvstvuvam, do kade sum so psihickata podgovtovka za poragaj itn. Koga mu kazav deka dokolku sekoja bremenost mi e vakva, bi sakala uste mnogu decinja da imam, mi rece deka macninite i povrakjanjeto kolku sto se pricineti od promenata koja nastanuva, tolku i na psihicka baza odnosno od strav kako ke se odvivaat rabotite do kraj. Taka da zeni, samo hrabro!
Dali zakazuvase za brisevi na mikrobiologija? Jas treba da nosam vo petok ama nikako da gi dobijam. Do sega ne sum zakazuvala nikogas taka gi nosev ama sega vikav za sigurnost da se javam.
Јас првата бременост поарно да не кажувам Почнав со 70, завршив со 103кг Сега втора почнувам пак со 70кг Живи, здрави, јас ослабев за само 10м од пораѓај, скроз на иста килажа се вратив. Но се тоа не беше салце, имав премногу отоци, бебе, плодова вода... Сега сосема друг период фаќам, летна бременост, трчање по детенце.. се надевам нема да забегам толку Инаку абе има некоја трудница лицето што и се нафрлало од кога забременила? Леле заникаде ми е...
Колку индивидуално е ова со килограмите... Се сеќавам додека бев трудна со првото бев преплашена дека качувам многу на килажа и една моја позната, инаку трудна со второ ми вика: леле, многу си качила, јас само 7 досега (инаку таа после првото немаше изгубено ни едно килце, цела таква дебела) па нашла да зборува... Јас со првото качив 23-24 кг ама сум доста слаба инаку. Кога се породив килограмите си летаа секој ден и се вратив мноооогу брзо во нормала. Не се секирајте, нормално, намалете на јадење глупости ама ако јадете здрава храна, со план за доброто на плодот, колку и да качите, тоа сепак е индивидуално...
Така е, многу е битно и со колку се стартува.. јас исто слабичка, мн качив, брзо симнав.. Знам и случаеви не качиле мн во бременост, после качиле... Битно здраво да се јаде.. здрави, прави сите, не е тешко да се ослабе после