Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ti blagodaram mila:* :hug:

На sofi2107 и Poppins им се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Hahahha bravo za pesnava. Vnuk mi e 1g i mu e omileno pesniche od koga se rodi. Sega mu ja pushtam i na bebo moj vo stomak veke so meseci, primetuvam deka si ja saka i toj :*

На Natasa. P, Bebulleee и Poppins им се допаѓа ова.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    srckasta e :lol: :l:
    malce da ne omeksa vecerva da se potsetime deka ne treba stres :angel: mora da mislime na bebuski a ne da slusame samo ni so sakame:lol: aaa i imam citano ubavo vlijae da se pustalo muzika duri bile vo mesinja nekoi neli i onie specialni slusalki za mesko kupuvaat :lol:

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Uffff bre meshkovci shto storivte ejjjj ;) otvram posle ne celi 3h i koga vidov 3 strani plus, si vikam opaaaa se porodila nekoja i chestitki se 3 strani. Koga toa oppp hormonite otishle na Tehno zurka ;)
    I taka na site sve neshto ne machi i ne ni e sekoj den sjaen, barem tuka koga se druzume da e mirno i ubavo bi bilo super. Otvori fb haossss politiki, prepukavanja po grupine itn. Doma od hormoni sme isto nekad haos jadni muzi nashi i okolina :) Iskachash na kafe ili pa do prodavnica i ke te sretne nekoja talentirano glupa osoba i ke ti raskazuva loshi sluchki na trudnici i shto kako i drn drn. I daj barem ovde da se vozdrzime i da sme sploteni sepak sme veruvam site dobri zenicki ;)
    Vo vrska so grizata vo bremenost....ne samo za prva bremenost, pa i za 5ta bremenost nema zena koja neshto ne ja zagrizilo, ne pomislila na losho ili shto i da e. Sepak sme zivi sushtestva. Pa i ulica na peshachki da preminuvash e nekad strashno. Sekoja od nas neshto ja zagrizuva ili machi. No, so potenciranje na edna te ista maka, griza, misla ili shto i da e veruvajte na nekoj mu se pravi i na psiha polosho t.e. da pochne i toj da go misli toa. Eve jas naj najiskreno ke si kazam deka od pochetok imav strashni misli pa eve i den denes nekogash. No, nikogash ne sum pishala tuka od prosta prichina za da ne i stvoram na nekoja ista misla. Psihata e losha rabota. Koga imam takov moment zimam mob i se javuvam na doktorkata ili na bliska drugarka. Druga rabota.....griza i straf sekogash ke se ima : dali ke ima srceva akcija, da ne imam spontan, dali ke e okey 1viot skrining, dali e okey 2 skrining, dali e zivo nekaako ne go osekam ne mrda, dali ke go izdrzam 7mi mesec na taa i taa i se desi toa i toa, leleee 8mi mesec abe da ne mi pukne vodenjak, leleee 9ti mes dali ke se porodam prirodno, carski, dali ke osekam bolka so spinalna, leleee dali ke se razbudam od anestezija mi kaza edna deka na strinka komsika ne se razbudila ( ova e moe licno deshavanje sto sega mi se desi a osobata znae deka moram so celosna da se poragam), pa dali ke e ok poragajot,, dali ke e sve ok so bebe, pa leleee cekaj da stanam da vidam dali dishe, leleee plache kojznae so mu e, dignalo temperatura, izleglo u grad so kola go nema ne kreva na mob ( a on si se seksa bre ;) ) i drn drn i drn drn. Znachiiiii normalno e da se ima sekakvi misli i da se misli sva i svashta jbg zeni sme majki ke sme. Ama ne znaci toa deka treba da se kazuva na site i non stop. Eve jas lichno so sve ova nekad se boram priznavam , zashto sum slushnala sve i svashta, imam prijatelki punooo na koja shto ne i se desilo i veruvajte im zaviduvam na onie koj nikad nisto ne cule, nemaat nikoj sto znaat so nesto loso sto se desilo. Ali naj najiskreno kazuvam 13g maka machev za bebe i nikogashhhh nit sum se pozalila na nekoj, nikogash ne sum pokazala deka mi e teshko, niedno neuspeshno Ivf ne zaplakav pred mazmi nit pred bliski, eve me 33ta nedela sekakvi nekogash misli me machat i nikogash nit sum pisala tuka ( za da ne slucajno nekoja pocne da misli na istoto) , noednash ne se pozaliv ili da kazam nekoja od tie misli na mm ili na koj i da e od bliskite. Ednostavno koga mi e maka ke si se javam na doktorkata i ke si zakazam pregled ili ke ja prasam za mislenje ili sovet. Ili imam najdobra drugarka so koja edna na druga mozeme da si se ispovedame sto bi rekle ;) Nejkam nikoj da me sfati pogreshno. SE IZVINUVAM NA DOLGIOT I ISKREN POST. Daj da si pisuvame za simptomi, iskustva? Soveti, maki, problemcinja vo bremenosta i sve sto e povrzano so Trudnicki muabeti. Daj da se prekine tenzija i navredlivi, loshi i oronicni postovi. Dokolku bekoj so nekoj ne ni ide muabet ednostavno prelistuvame i toa e toa. Daj da ni e ubavo i da si se druzime. Ve gushkam site i ne me pcujte za kilometarskiov post hagabgagavgaga eve 23:23h znachi ve sakam bre hahahah

На Natasa. P, gjoker4e, Bici05 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Iskreno jas ne stavam slushalki na stomak, sepak nema nikakvo naucno istrazuvamje koe ke dokaze deka ne im zui toa ili sto ti ja znam ;) si pustam na tv muzika ili na mob poglasno i taka mislam e najubavo, bashka od koga procitav deka veke slusaat tamu 3-4ti mesec ne pamtam, od togash veruvaj mu pejam ili onaka zvuk kako da go uspivam i neso slichno. Zashto toa sigurno deka najveke ke go zapamti bashka i mojot glas ke mu e, pa veruvam deka poubavo e toa shto znam :) i primetuvam koga mu pejam ili uspivam deka se smiruva :*

На Natasa. P, gjoker4e, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    634
    Можеш да пробаш фероглобин,јас откако ја сменив тотемата со него но е подобро и мислам и повеќе го качив железото и хемоглобинот. Какако и чоколадо јадам цело време ама како поминуваат неделите на бебето му е се повеќе потребно железото и довра крвна слика :)

На gjoker4e и stevemila им се допаѓа ова.
  7. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Sofi izvini vaka Te pocituvam najmnogu si znaes sama,samata ti vcera mi pisa deka do 8,9 nedela si pravela nekolku testa.I si odela postojano na eho.Se ok ova so pisa,po tvoe sega izgleguva deka voznemiruvame clenki ako sme zagrizeni i isplaseni?Sega ne smee i toa da se pisuva ?Pa ima zeni so sme pocetok na bremenost i ne ni mrdaat bebinjata za da pisuvame toa.Nemame golemi stomaci za da se zalime deka boli itn.Epa ako ne e prijatno da se citame nie so imame maka togas neka se zatvori temava i nema so da se komentira.

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Znaesh deka te sakam i si mi mila uste od Ivf temata. Znaesh i sama deka jas te sovetuvav za bolnicata za Ivf, znaesh deka jas bev taa koja so doktorite se interesirase za tebe i dozna prva za tvojata Beta hcg. Jas bev taa koja tie 2 nedeli ti ja davav podrshkata, koja te sovetuvashe da se trgnesh od forumot zashto postresno e....sve ova go napishav za da te podvratam malku ne me sfakaj pogreshno. Znachi jas mnogu unavo pamtam shto pishav. Vratise nazad na forumov od avgust. I vidi dali nekogash sum pisala na temava bilo shto...eve ako ti znaci i ke ja trgnam privatnosta da moze da se vidi od mojot profil. Druga stvar e unavo pisaa pogore deka postoi i tema Prvo tromesechie kaj koe site se tie nedeli pocetni i moze najubabo ke se razberat nekoj raboti. Jas tamu citav na pocetokot i tuka. Znaci ima tema Prvo tromesecie, Vtoro i Treto i ovaa tema.
    E sega za ona so testovite. Edino da ti gi sliknam ili slobodno koga ke ides prasaj ja Tanja i Vlatko. Iamm vkupno 5 testa. Prvite 3 gi pravev 9ti, 10ti, 13ti den od transfer. Drugite 2 gi pravev prviot i vtoriot pat koga krvarev. Jas idev na eho na 2 nedeli fo 1wta nedela ti kazav nekolku pati zashto....jas zenche krvarev bukvalno na sekoe brisenje imav krv i mnogu normalno deka idev na eho taka mi bese nalozeno i jas taka sakav od straf. No, sve nemozev da ti kazam za da ne te panicham eve sea kazuvam...slobodno otvori Prvo trimesechie ili ovde beshe na ovaa tema baraj Avgust od 17ti do 17septemvri ...samo eden moj post ima kaj sto prashav dali nekoja imala krvarenje i sto moze da e....nikad ne pisav ni vo IVf temata za da ne se vadite od pamet. Zatoa molimte ne me sfakaj pogreshno i nesakam da mi se izvrtuvaat muabetite. So mojot post pogore nikoj nejkev da se oseka losho ni povredeno. Sakav da se smiri situacijava od ovie nekolku dena i da si se druzime site i da ni e najubavo. Sepak jbg samo 9mes sme trudni i daj da ni se najubavi i najsrekni za pametenje. Za zdravje koga ke sme so vtoro-treto trudni da si se potsekame sto sme si pisuvale a ne kako sme se karale. Te sakam si znaesh i sekogash ke te podrzuvam i ke sum so tebe, no te zamoluvam da ne gi sfakash pogreshno nekogash nekoj postovi ili zborovi. Nikoj na nikoj tuka ne mu misli ni loso nit saka da mu e loso. :*

9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Zatoa i e temava.Trudnicki muabeti.Sekoj so go maci ili interesira da napise ili da prasa.Se e ok razbiram mnogu ubavo.Od sega natamu ne baram sovet i ne pisuvam ako me maci nesto za da ne voznemiruvam i da ne mu praam psiha na nekoj drug isto da se grizi.Deka mene ic ne me voznemiruvaat.Me voznemiruvaat i toa kako.Postojano mi se izvrtuvaat zborovi i se preuvelicuva.No ova e forum i sekoj ima pravo da kaze so go mqci ili mislenje.E sega zavisi od nas dali ke citame ili komentirame na dadenoto.No toa e toa.Dobra nok na site

Последна измена: 1 март 2017
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Jas pak ke ti kazam deka te razbiram kako ti e, kako se osekash, shto chuvstvuvash. Znam deka da mozesh doma ke si kupish aparat za eho i ke go uklucuvash sekoj den. Istito sekoja od nas go pominala i isto se osekala i chuvstvuvala. Sekoja trudnica ovde se oseka isto sve dur ne se porodi. Posle se isti chivstva i maki dur e bebe, pa dete pa vozrasna lichnost toa dete. Ti ne si ova shto si sega i shto ke si narednive nedeli veruvaj. Ova sakaa i ostanatite da fo kazat. Hormonite chuda pravat srcko. Hormonite ne teraat na plachenje, na kavga i raspravija i dr. Zatoa se vika drugi stanje. Site sme bile na pochetokot haos ne da sme bile nakostreseni i sme se karale....abre i najubaviot zbor ni zvucel kako losh zbor. Potpolno te sfakam. Veruvaj deka ke pomine ovoj period i za nekolku nedeli od sega koga ke gi citash tvoite, moite i na drugive postovite ke se smeesh ke vikash zar e mozno da sum gi sfakala pogresno site. Pa taman rabota da ne e ovde mestoto da si se spodeki nechija maka ili straf taman rabota. Ke prodolzis da si pishuvash, da prashuvash i da si barash soveti zashto toa e normalno i site go pravime. I najubavo nie si se razbirame. Nemoj da si zimash sve pri srce i da se ljutish. Znaesh te sakam, znam niz shto pomina i niz shto pominuvas i ceruvaj tvojot straf e normalen i sve ke e super i sve ke si e vo red :*

11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Мешиња можеби глупо ќе делува прашањево ама сепак да слушнам мислење. Само што влегов во 5ти месец и многу често мокрам. Докторкава нешто ми Спомна дека во овие недели би требало да се намали мокрењето, но кај мене е исто. Дали значи дека бебето не е поткренато колку што треба па ми прави притисок на бешиката? :^)

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    13.479
    Исто и јас. Таман ќе одам во вц, пак ме тера за 10 минути, а некаде читав дека во трето тромесечие се мокри повеќе, а јас исто од петти месец почнав. Нека каже некоја трудница дали и се случувало вака или треба урина да се провери?

На Natasa. P, Pinky97, Belabelinakinder и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Јас проверив, уредна ми беше.

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Neznam koja ti e doktorka, no toa e glupost shto go kazala ( izvini na izrazot). Ne sekoja trudnica e ista. Imash trudnica shto e 55-65-75 pa i 100kg. Imash shto se visoki od 150sm do 2metra i......pa eve me mene 157sm visoka znachi torzoto mi e malo ( od sramna koska do pod gradi) i aj prashaj ja tvojata doktirka dali e isti so 180sm visoka trudnica bremenosta t.e. postavenosta na bebe i tezina na mocen meur. Jas eve sum 33ta nedela i mocam na 10min taka e zborit cela bremenost. Od pozadi da me vidus ke recis ne e trudna manekenka ista sum, ako se zavrtam u profil imam stomak mislish bliznaci nosam hahahahha. Uzivaj i ne slushaj gluposti. Ima trudnici pomalku mokrat ima eve kako mene shto od sholja ne stanuvaat. Bebe, placenta, plodova voda toa e tezina ne e shala i normalno tezi na besika. Bashka ne e ist organizam sve e smeneto i izmesteno vo nashata utroba. Chim ti se brisevi, mokracha i urinokultura okey ich da ne mu ja mislish mochkaj si ;) mada ne e zabavno nemozam na raat da izlezam i proshetam nekad. So lesno bremenosta srcko.
    Edit da napraam : urinokultura i mokraca sekoj mesec proveruvam i bashka sekoja kontrola na eho mi oravat plus i proverka ph na vagina. Sekad e sve super i eve si mokram po 10000 pati na den. Normalno e ne se plashete. Pogotovo posle 30ta nedela mmmmmm da mozam pelena ke si stavam za na raat da izlezam i prosetam nadvor ;)

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    634
    Јас мокрам од пред да знам дека сум трудна тоа ми беше прв симптом :) бебето било точка и не тежело самата матка кога се шири притиска и на меурот и на сите внатрешни органи. О нене др не извади од памет одма мокрача на лабараторија за уринокултура ова она чаеви некои со незнам што.... се си излезе чисто. Не се секирај ако си проверила и се е супер уживкај си

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    И јас редовно си мокрам на 10-15 минути :)

Девојки да ве прашам дали ви се случило кога одам во кафич и доколку седнам на висока столица бебето го осеќам како клоца. Дали е можно тоа да е поради тоа што не му е добра положбата кога седам на висока столица или пак можеби реагира на музиката,гужвата или пак така се поклопиле работите неколку пати.

Последна измена од модератор: 7 април 2017
    На Belabelinakinder и Luna91 им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.288
    Допаѓања:
    76.381
    Исто е и кај висока трудница и кај пониска, во двата случаја бебето расте и притиска на бешика. Мислам нема којзнае колкава разлика, секоја трудница мокри често... Јас сум 180цм и мокрев ехееее, особено па на крајот по 4, 5 пати ноќеска стануваав. Голема мајка, големо бебе 4400г, 56цм беше... така да исто е ниска, висока :)
    Јас како што знам мокрењето почесто се зголемува како што поминува бременоста, а не се намалува... Баш имаше една анимација како се се менува во телото кога бебето расте, бута ограни, бешиката ја прави палачинка :D кога се породив цел ден не мокрев, кога седнав на шоља немаше крај :rofl: мочај мочај пууу викам сега се напунила убаво бешиката :D

На sofi2107 и Luna91 им се допаѓа ова.
  18. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.839
    Здраво мешиња
    Морав да прашам тука. Премногу сум настината, неможам да дишам . Носот ми е многу затнат веќе 7ми ден . Се пробав , од капки на природна база, инхалација со ментол кристали, чаеви , овошје. Докторот од болницата во нашиот град кога му кажав дека за два дена влегувам во 26 недела ми рече дека може да користам и обични капки за нос , ама јас малку се плашам. Искуство?

19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    i mene mi go imase isto spomnato dok moja ama toa bese nekade 4mesec koa beve i rece i toa znam napomena nikako ne smeis cesto odenje u wc neso so plodovata voda vlijae nez tocno ama jas mn ne a slusav oti e panicarka mojava i sve zbori i so treba i so ne treba bitno se mi bese ok urina na eho a toj period moze i cesto mokrenje od dr pricini bilo velat koa nagolemuva kako nagolemuva beba pritiska i zatoa pocesto odime ipak individualno e nekoj ne odat si odat normal nekoj pa i pred bremenost odat cesto ..

mozis da si zemis kapki znam deka mn gi koristat solenite ke si napomenis deka si bremena i ke ti dadat poblagi nema opasnost od niv ama i inhalacija prodolzi si i topli napitoci :) iii mn e bitno vozduhot doma kako ti e da ne ti e mn suv

Последна измена од модератор: 7 април 2017
    На Luna91 и Aneta92 им се допаѓа ова.
  20. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Јас сум полни 15 недели, вчера бев кај Петановски и ниту тој ниту матичниот не ни претпоставуваат нeшто околу полот :D а јас и маж ми сме толку искулирани на темата сеедно ни е. Сите не прашуваат што сакаме ние двајцата креваме раменици. Сакаме бебе хаха. А јас имам некое претчувство дека е машко, ама и за девојче ќе бидам пресреќна.

Последна измена: 2 март 2017
    На Natasa. P, Ano и Stara им се допаѓа ова.