Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    И мојата крвна слика не е сјајна, намалено ми е железото а нели тоа доведува до намален хемоглобин и еритроцити. Мене ми ја препишаа одвратната Тотема и само три испив од неа не можам повеќе имам гадење,црна столица и цел ден од веце не можам да излезам. А исто немам симптоми на бременост (затоа и првите три месеци немав појма дека сум трудна, освен што ми каснеше ама си мислев од друго да не е), а и немам апетит и прочитав дека намалено железо доведувало до намален апетит. За железото јадам мед со семе од коприва, спанаќ, пијам какао, избегнувам млечни производи, кафе и чај. Па ќе се надеваме на подобра наредна крвна слика. :hug:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Јас до 7ма недела немав никакви симптоми, и си реков супер се спасив :D ама од осма недела кога почна ужасни мачнини, гадење,, повраќање, страшни главоболки (сеуште ги имам) се по ред. Така да ако поминеш без симптоми уживај и свиркај си. Што се однесува до тотемата веќе пишав претходно, јас ја пијам долго време и пред бременост бидејќи сум анемична. Поради тоа што ми се лошеше премногу ми ги сменија со капсули фортикс. Многу се добри, немам никакви несакани дејствија од нив а крвната слика последниот пат ми бепше одлична, што вика докторот школски пример :) Така да можеш да пробаш со нив ако сакаш.

На swordfish и mariz им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.287
    Допаѓања:
    76.381
    Леле мене со првото страшно ми беше, повраќав со крај, вртоглавици, тахикарии, лошење :worried: ич не уживав со мешето, едвај чекав да помине времето и да родам... Инаку мене тотхемата не ми смета на столицата и ја пијам на екс во чашка од ракија, после неа чашка цеден лимон за ич да не осетам вкус :rofl: но не ми помага баш... Имаше некои грчки апчиња ги фалеа, па ке прашам на гинеколог дали смеам тие.. :) и за овие исто баш ке спомнам, фала ти :)

На Capricorn Taurus му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    634
    Од фероглобинот сум ептен задоволна немам никакви нус појави

На majavel1 и mariz им се допаѓа ова.
  5. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    женски јас јадам семе чија секое утро со јогурт и можам да се пофалам дека крвната слика ми се направи топ.34 недела сум со близначиња а железото ми е 30,тот хема не пиев една недела само другите витамини плус чијата и верувам дека од неа ми се среди крвната слика.претходно хемоглобинот 92 па 110 сега 135.:*

На manako1, sofi2107, Capricorn Taurus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.943
    Здраво мами, јас сум нова овде, и веднаш да се пофалам дека сум 9н од денес. Па се надевам дека убаво ќе се советуваме. Јас имам само еден проблем. Значи, повраќам, многуууу, до дој степен што и водата ми смета, и постојано имам чувство ко нешто да ми стои заглавено во грлото. Што и да изедам до вечерта мора да повратам, дури и киселини, па и само воздух...Има ли некоја со слично искуство. Колку трае?? кај мене е веќе 3 недели. На почеток ништо не ми беше.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Може Мариз, но не дај боже! Ќе си пиеш препорачана терапија од гинеколог и интернист без забушавање и се ќе биде во ред :)

Инаку во врска со анемијата, а цел живот сум анемична, имам најпозитивно искуство со Тотхемата и тоа дури во бременост ги открив. Најлесни за пиење ми беа во чаша сок од боровница. Хеферол капсулите ми правеа тахикардии.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Јас на сите им кажувам за Фероглобинот да си ги пијат, Тотхемата лошо ја поднесував и имав нагони за повраќање. Конкретно мене ми се погодија Фероглобинот и сега во бременост но и порано кога имало потреба и за брзо време ми се регулираше крвната слика.

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Dobro ni dojde ;) Chestitki i da si imash ubava, lesna i shkolska bremenost i da si rodish zivo, zdravo najubavo bebule.
    Vo vrska so tvojava maka hmmmm moze eve da ti kazam individualno e kaj sekoj. Jas pochnav so ova kako tebe negde nakaj 7-8ma mislam nedela, a mislev se spasiv. Bukvalno zabi nemozev da si izmijam, duri od sopstvenoto mokraca od mirizbata povrakav. I spiev nonstop bukvalno na gosti spiev ;) I ako ti se veruva kako preku nok kako magija ;) negde 12ta nedela jas bev kako nova. I eve me pu pu da ne se podrecam skoro 9ti mesec i kako da ne sum bremena super sum. E sega ima nekoj trudnici do kraj gi drzi gadenjeto ama tie se mnoguuuuuu retki najiskreno. Gali meshe i izdrzi ushte nekoja nedela ke si kako nova :*

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.943
    Уфф, искрено јас сакам и порано да ми помине...Се нервирам што не можам од дома да мрднам. И тоа што викаш, од самата себе ми се гади, само му велам на мм ми смрди кожата, а он ми вика не бе што ти е. Страв ми е од толку напрегање да не направам беља некоја.
    Иначе редовно си се галиме сите 3ца заедно. ММ само го бацува мешко. Едвај чекам да ми се смири ова малку, тамам времево се оправи и да го шеткаме бебчо.

На Stara и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Многу е индивидуално. Со првото повраќав 9 месеци,и на пораѓај повраќав. Од се ми се гадеше, ослабев 9 кила до пороѓај.Сега со ова, 29 недела сум, ниту еднаш немам повратено...со лесно да ти биде...

На Belabelinakinder и Stara им се допаѓа ова.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.943
    Епа мене тоа ме плаши. Ништо од храна не задржувам. Не ни јадам нешто посебно зошто уште полошо ми прави а мртва гладна сум. И не повраќам 1 -2 на ден. Некад и по 5-6 пати сум у вц, добро тогаш претежно киселините. АКо продолжам вака нема да имам ни за мене а не па за бебе.

13. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Кога не повраќав, имав течна столица. Губев на килажа, ама се од испитувања ми беа добри. За мене немаше, а докторката ме тешеше дека бебето си зема се што му треба. И големо се роди, скоро 3900кг. Чувај се ти, колку можеш толку, мојата прва бременост беше малку "чудна" во тој поглед, ама супер си помина. Гастрогард за киселини, кисела вода, млеко...

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Srcko moze samo da ti dadam eden sovet. Mene mnogu mi pomognaa "kapkite od Gumbir" gi imash vo Zegin nepolni 200den se. Jas ne oslabev ni kilo nit xavrshiv na infuzii. Povrakav da ama i kolku tolku jadev kapkite mi bea spas. Mi gi preporaca specijalist ginekolog koj mi go pravese IVF i mi ja sledi bremenosta. Ona ide nosnstop po seminari i shto ti ja znam i gi kaza kako no.1 kapki gumbir za bremenost. Slobodno otvori Amerikanskive forumi i istrazuvanja, imash i na youtube ja prvo citav i gledav za svaki slucaj ;) kaj nas samo imas Kapki gumbir, Vodata so vkus na gumbir i gumeni bomboni gumbir imas. Probaj ne gubis nisto.

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    so lesno i dobrenidojde srcka :hug: ne se kosi bukvalna ista bev i jas od 7 nedela do 13 abe nez po kolku pati povrakav vo den sve isfrlav so vnesuvav do vodata do se da poeketo bese ko kiselini ama celo vreme nagoni i povrakanja me omalaksuvaa skros i si oslabnav 3kg ama za beba ne se sekiraj toa si prima se so treba i si zima ke jadis ovosje poeke salati i polesno ke se osekas i nema mn maki so tek na denoive periodot iiii i pospana jao kolku bev jas isto samo spiev :lol: ama preku nok ko da mi mina i eve 30 nedela maka nemam lesno dobro se osekam oke na momenti mi se ima desavano sum povratila ama ja sum si krivec koa se prejaduvam uvek vo wc sum na solja :wasntme: i go smeniv toa i sega po po malce poeke pati ako treba si kasnuvam i ke si vidis so ti smeta ke si izbegavas site imame po nekoa rab so naj ni smeta nemozime da a podnesime ii individualno e bukv razlicno kaj site trae opusti se gali mesko za brzo ke mini i ova ke si setkate takvi se prvite nedeli se najavuva beba da znaime so ne ceka :lol: :l::l:

На swordfish му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
  17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    21.943
    Фала ви многу, се надевам храбо ќе издржам. Само кажи ми капките какви се на вкус, зошто пробав од тоа желето, ама мислам ми ја влоши состојбата само.

18. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    A be mila..bolka, strekanje, peckanje.. se si e tuka. No ne znaeme od sto, samata bremenost moze da ja predizvikuva, a moze i da e indicija za eventualna infekcija. Jas bidejki sum imala prethodno iskustvo so infekcii, bev recisi sigurna deka e toa vo prasanje. no izleze deka ne e. Deka se si e cisto, no bebuska pritiska i me tera postojano na mokrenje. Zatoa ti rekov, za da si bides raat, napravi si urinokultura. Edno besplatno ti e sega kako trudnica, drugo, bezbolno..nema bockanje tuka :)

19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Pri kraj si, ke pomine.. I kaj mene na pocetok nemase nisto, duri i se nervirav, posakuvav da mi se slosi..toa mi bese nekako kako simbol za bremenost :) Potoa od 8..9, 10ta nedela ko me fati, se skapavme guskanje so soljata :lol: Ke pomini otprilika do pocetok na 12 nedela. Velat toa bilo period dodeka "da ozivi plodot".... iako ne mi bese prifatliv kako termin ovoj izraz. Za mene si bese zivo uste koga slusnav za prv pat srcence. :sun::l: Neka ti e so sreka i so lesno bremenosta :hug:

20. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Jas sum seuste taka, 12+4 sum. Vo 8 nedela zavrsiv na infuzii plus reglani I ranitali. Se sopre edna nedela I pak pocna. Sega pijam po ednas na den reglan I ranital, me smiruva. Ama jas sum so premnogu povrakjanje. Po 20-30 pati na den. Da sum so 5-6 ke bidam mnogu srekjna. Se molam samo pobrzo da pomine da vidam I jas bel den.