Jas ispituvam sekoj mesec krvna slika, mokraca i urinokultura. I sega pred poragaj ushte ednash treba da ispitam.
Zdr feminki aj ve molam za sovet. Od ponedelnik treba da pocnam so rab. Ama denovive vo razgovor so nekolku sum vo totalna zbunka. Mi vikaat ti dali si normalna nikoj ao invitro ne odi na rab. Rizik e. Teraj do kraj so boleduvanje ova ona. Sega veke neznam sto da pravam samo uste poveke strav me fati. Dali nekoja so invitro si odi na rab
Invitroto e isto kako i prirodna bremenost t.e. ima so ivf pataloshka bremenost isto kako i prirodna bremenost pa se na pataloshka. Dokolku so bremenosta e sve vo red, so cervix, placenta, bebe itn. togash nemash potreba od boleduvanje i neidenje na rabota. Za dali da si na boleduvanje ili da si idesh na rabota nemoze nikoj da odluchi osven tvojot ginekolog koj ti go pravel Ivf i ti ja vodi bremenosta. Ivf bremenost e normalna bremenost dokolku nema indikacii ( skraja bilo) za lezenje po doma. Milioni zeni ushte posle transfer idat na rabota pa se do kraj do poragaj. Jas epten imav iscedok do 12ta nedela od posle pozitivna Beta hcg i ne bev mnoguuuu aktivna. Mada pak funkcionirav normalno i nieden den ne lezev doma. Eve me ke vlezam u 9ti mesec za 2 nedeli i bukvalno sama generalki pravev i pravam, vnukmi go krevav cela bremenost i bukvalno sve pravam kolku sto mi dozvoluva snagata i stomakov Zatoa milo kako ke ti kaze doktor taka ke si pravis, sepak sekoja od nas e so razlicna istorija i bremenost. Slushaj si go doktorot a ne okolinata Imaj si ubava i lesna bremenost i uzivaj vo nejze maksimalno
Doktorot mi rece odi si slobodno na rab. Ti ne si bolna bremena si. Taka da najverojatno ke pocnam. Te guskam
Srce jas posle vtoriot den od ET si odam na rabota. Najnormalno si gi izvrsuvam site obvrski. Eve sega sum bremena isto so IVF i odam na rabota. Osven ako ne ti e fizicka ili so stoenje na noze, i nemas problemi vo bremenosta slobodno odi si.
Незнам кој те испаничил, ама муабетов нема врска. Како што ти кажа и Софи ивф бременост освен ако нема индиикации за патолошк е како и секоја нормална бременост. Било кој доктор ќе ти го каже ова. Имам читано многу на оваа тема и баш напротив, секаде во свет си продолжуваат нормално со работа веднаш после трансфер. Само кај нас се форсира ова лежење. Јас си ја прашав докторката и таа ми кажа дека се е во ред и можам да почнам да одам на работа. Битно е да си го слушаш докторот и организот и да не се преморуваш. Значи многу ме нервираат неуки луѓе што шират вакви муабети. Ние не сме болни за да глумиме болни. Искрено мене ми е постресно седењето дома, отколку да одам на работа и едвај чекам да почнам. Се разбира се ова под претпоставка дека работата не ти е физичка и напорна.
U mene toa doktorot mi rece tu si brenena ne si bolna. Jas i ti sme dva dena razlika znaci i ti pocnuvas so rab. Ajde zdravje i bebuskite ke ni pomognat.
Здраво мамички , штотуку се вратив од болница го преживеав првиот вагинален преглед , и само ќе кажам господ си го видов ,болно не пријатно ужасно, стигнав дома и страв мие да се мрднам да не ме заболи .. правев цтг и ехо .. вода има со главата надоле е , цтг супер ,прст ипол отворена сум била и ми рекоа ќе се чекаат болки , најверојатно си покасно останата трудна бидејќи се е во ред ќе чекаме ,, и така сега лежам бебе мрда па ќе видиме , господ на помош да ние со лесно да пројдеме ..
Тоа се прави за да проверат колку си отворена, бидејќи сум со поминат термин мораше да ме прегледаат ,амааа болно е ужасно а плус докторов беше груб, едвај издржав да не се карам
Мхмм леле јас би се карала мислам рано е за мене ама вака како што ми кажуваат за докторите и сестрите богами ќе се карам. Хаха
Мене една другарка ми кажа дека машките биле по пажливи демек, а кога проверуваат женските повеќе болело. Е сеа колку е точно незнам. :/
Мене ме прегледа машко, и мене ме болеше многу .. дали влијае тоа што малце сум отворена незнам ,или викаат опуштисе ама јас незнам дали некој може да биде опуштен на тој преглед . Сега еве дома сум лежам ама осеќам менструални болки во пределот на стомакот и кичмата, незнам дали од прегледот или што ..
Mene ne me bolese tolku, samo neprijatno e dosta. Koga ke te fatat bolki nema ni da osetis koga ke te pregleduvaat taka.
Незнам валда кај сите индивидуално различно е, напнатоста , тоа што не сум отворена доволно и грубоста на докторот затоа ме болеше .. е што викаш кога ќе видам поголеми болки оваа немс ништо да биде ,
Bash te pomisliv denes ajde kako shto vikash moze i pokasno si ostanala trudna. Najbitno e se blizi denot koga ke se vidite i ke zaboravish i na bolka i na sve So lesno i da ti pomine poragajot kako pesna.
Е фала мила многу , битно ми беше да ми кажат дека сум почнала да се отварам , водата си е супер цтг супер ,, викаат зашто да те мачиме со провокации кога дур е вака све можеш да гураш , па сега здравје ќе видиме деновиве ,,
Koga plodovata voda si e super uzifkaj sve ke bide vo najdobar red. I navistina pametna odluka na doktorot, nema potreba da te machat so provokacija. Sega chitajki gi tuka zenite i po deshavkite na moi drugarki, ostanuva da chekash. Moze nekolku dena poleka da se otvarash, a moze i bukvalno za 1-2 dena da si se gushkate so bebe . Pretpostavuvam utre si pak na Ctg ili ti kazale da chekash i a pochnat bolki i kontrakcii ili pak pukne vodenjak toa e toa
Jas. Od 5/6 den po transfer pocnav na rabota, znaci uste test nemav napraveno, mn. rano bese. I do denes non stop sum na rabota. Ako nemas zabrana od lekar zosto da sedis doma, osven ako ne ti se odi na rabota