Здраво мили , вчера бевме на преглед 16 нед според мерките ок е се. Сакам да прашам тие што пијат метилирана фолна нели се пие целс бременост? Ми рече уште една недела и да прекинам. Трансфузиологот Елена Петковиќ е на боледување и незнам кој да прашам... Тие што и се замена не ме ни погледнаа туку директ на боцкање..... И уште нешто, со маж ми ептен нејќеме да кажуваме дека сум трудна. Знаат само нашите и кај мене на работа. Претходно лошо искуство , две неуспешни и сега страв во коски... А ми се вика на сите да се пофалам и покажам мешко.... Синоќе после преглед бевме со најблиските пријатели и девојката е 17 нед. бремена ни кажаа првпат. И ние се гледаме не можеме да кажеме , не оди Си викам уште овој преглед, уште овој и така.....
Leleee ista kako mene jas na polna 22 nedela kazav, a na rabota kako da me primetija I prasaa slucajno dali sum. Taka otkriv, vsusnost sakav da kazam, bev spremna za toa.
Те разбирам потполно како ти е. Мене ми е прв пат, се е во ред, ама ете паничарка сум, се грижам премногу и од се што сум прочитала, слушнала и видела кај блиски луѓе, немам мир. И јас така му викав на мм уште овој преглед, уште малку, ама сфатив дека претерувам.. и полека полека кажавме на пријатели а нашите на блиски роднини. Мислам дека треба да се опуштиш, и ако ти кажале дека се е во ред, така и ќе биде. Верувај во тоа. И размисли кому би му било неизмерно мило што си трудна, кој би се радувал најмногу, кој ти се нашол во животот и кој бил искрен со тебе. И ќе знаеш кому да кажеш Можеби и ќе ти биде полесно. Полека, полека кажете им на блиските луѓе кои ќе се радуваат за вас.
Chim piesh metilirana folna znachi imash trombofilski mutacii. Isto i jas sum so metilirana folna. Sigurno znaesh deka organizmot ne proizveduva t.e. ne ja obrabotuva folnata i si deficit zatoa se pie metilirana folna. Za sve vo vrska so ova imash na google i Aleksandar Petlickovski geneticarot ke ti objasni. Znachi metiliranata folna ne smeesh da ja prekinesh ke si ja piesh do posle poragaj. Toa Elena sigurno ti go kazala ako si ja prasala. Matichnite nemaat poima od zivotot ( da ne se svatime pogreshno) matichna e ne e geneticar nit transfuziolog. Metilirana folna pijam 5-6 meseci pred bremenosta i eve me skoro 9ti mesec seuste ja pijam. Najgolem rizik e za plodot da ne se pie metiliranata folna do kraj ( nemam namera da te panicam sako ti ja kazuvam vistinata). Nikako prekinuvanje na metilirana folna do kraj. Drugo e obicna folna sto ja pijat, se pie do 3ti mesec tocno, no nivniot organizam si proizveduva i si ima folna. Kaj nas e drugo, slobodno citni gi istrazuvanjata i statiite na internet. So lesno bremenosta i Elena slushaj si ja. I jas sum kaj nejze veke 1g. Momentalno e na boleduvanjevanje.
Ми текнува дека она на почеток такво нешто ми спомна ама ете веќе 2 прегледа е на боледување а тие замените не прегледуваат директ на боцкање праќаат.... Мене ми е многу страв зошто метилирана фолна почнав да пијам од 5 недела , претходно одев кај Герасимова во Систина и она ми даваше обична од 5мг па ја пиев таа 5 месеци пред бременост Мила а кој витамини ги примаш освен метилирана? Јас почнав фемибион на своја рака 1 дневно и метилираната.И матичната и од ремедика докторот инсистираа дека морам екстра витамини.... Незнам Елена кога се враќа вторник имам пак контрола
Па и јас не пијам метилирана фолна. Мислам дека си знае и гинекологот. Знам жени што не пиеле никакви витамини, па родиле здрави деца. Убаво е да се пие, ама ако и кажала да прекине, имало причина. Мене по 13 недела ми рекоа премама да пијам само.
Srcko ich nemaj gajle shto si ja zapochnala od 5ta nedela. Ete do sega sve si e ok, sepak ja piesh. Elena ne e sigurno dali od nedelava ili od narednava ke zapochne so rabota. Ubavo shto si zapochnala so Femibion toj e najdobar za nas so metilirana folna shto sme. Jas pijam Metilirana folna, Femibion 2, Magnezium, vitamin B6 i sprejot B12 po eden paf na den (sprejot go imash vo Eurofarm aptekite) . Toa mi e od Elena terapija i od ginekologot koj mi go praveshe Ivf i mi ja vodi bremenosta. Toa e sve shto pijam. I jas sum vo vtornik kaj Elena, no ja kontaktirav i ne e sigurno dali ke e vo vtornik na rabota.
Znachi pravime muabet za pacienti koj se so metilirana folna imaat genetski mutacii koj bez soodvetna terapija e rizik za plod so deformitet i spontan. Da ne meshame poimi. Onie koj sme so metilirana folna ne sme isto kako vas so obicna folna. Ima razlika od bremenost do bremenost. Onie koj nisto ne piele i rodile zdravi pravi deca sigurno nemale istorija na spontani i polosho, nit imale problem so kariotip, so trombofilski mutacii i genetski mutacii. Edit. Odredeni bremenosti kako mojata i ostanative so ovie problemi bez soodvetnava terapija nemashe ni da ostanam trudna, nit da zacuvam plod nit pak da stignam do pred poragaj. Eve ja sestrami nishto ne pieshe osven Femibion i ene go vnuk mi lepotan najubav
А ќе одиш во вторник? Мене тој спреј не ми го даде туку некои апчиња со мет.фолна б12 б6 кардиовитамин. И аспирин, клексан , магнезиум , утрогестан.... Ова е се од терапија....
Ejjj zaboraviv da ti pisam i kleksan 0.4 primam i mi stoi vo izvestaj i 6 nedeli po poragaj ke go primam. Aspirinot mi go prekinaa mnogu odamna mene zasto mi pravese problem. Utrogestan vo 15-16ta jedela veke go prekinav i progesteron depoto. I kardiovitamin ete kaj tebe e taa shema kaj mene druga. Zasto toa ti shto piesh go nemashe pred 1ipol godina i zatoa so sprejot sum i koga iskocija ovie sto ti gi pies nejkev da menjam si ostanav so toa sto veke piev. Uzivaj Elena e super si znae shto pravi. Jas i veruvam mnogu zashto blagodarenie na nejze sum trudna i pred poragaj Bidi samo so ubava misla i slushaj si ja Elena za sve. Da vo vtornik moram da idam veke na dve nedeli idam pred poragaj za da gi sledime D-dimerite i faktorite na hemostaza. Molam boga da e na rabota zashto zamenana i e katastrofa.
Јас сум во тетово, кај доктор арјан сум.. а во болница за пораѓај бабицата ја знам што пораѓа а доктор во болницата кој ќе ти падне на смена тој
Девојки имам едно прашање 21 недела сум бремена ,мегутоа веќе еден месец кивам други симптоми немам само често кивање и од тоа некогаш затнат нос мислам дека е некој алергиски ринит ,знае ли некој што ми е дозволено да земам да престане кивањево ?
@elcezelce лекови за алергија како лоратадин и еден спреј кој секоја година го користам,во бременоста се забранети.Иако имав слушнато за лоратадин дека некои пиеле а јас одамна знам дека не се земаат во бременост.Сепак прашај си гинеколог. Јас имам исто алергија овој период почна со чешање на непцето и носот и кивање насабајле.Гледам да не излегувам од дома по можност за да не се зголеми алергијата.
Да @Butterfly87 Flixonase го користам,ама една колешка со истата алергија одамна еднаш во муабет ми имаше спомнато дека во бременост не смеел да се користи. Баш ќе прашам, за во случај ако се засили интензитетот на алергијата.
Советувај се со гонекологот и со докторката за алергија.Мене 2цата ми дозволија flixonase, ама мојата тврдоглавост запна не за лекарства и истерав еден циклус кивање кашлање и едвај зимање воздух без терапија... ако не можеш консултурај се ќе ти најдат сигурно лек безбеден