Здраво идни мајки. Сакам да ве прашам,колку од вас примаат Клексан за време на бременоста и на која вредност на Д-димери ви ги препишуваат? Имам приметено дека доста трудници ги примаат. Спојлер очекуваме принова од моја блиска личност и искрено ме мачи прашањево.
Eve jas primam dve nedeli do sea, uste dve mi napisaa da go primam. Dimerite mi se ok okolu 860 mi bea na posledna kontrola, megjutoa aktivirano parcijalno vrene na hemostaza mi bese pomalo pred dve nedeli 21 sek, posle 12 clexana se kaci na 23.3 sek. Prviot naod mi e hipertromboza, posle clexanite pisuva lesno podobrena sostojba. Se nadevam za dve nedeli ke e dobro vekje I nema da trebaat clexani. Inaku utre pravam polni 29 nedeli
Зар е можно да постојат толку љубоморни и завидни луѓе. Ме прашуваат кај ја следам бременоста и им викам Систина и они мене: како сум можела пари да давам толку за прегледи. Им им реков дека за бебе не штедам зашто претходно имав и проблеми и они фаци вакви па добро што се мешаат, божем нивни пари трошам а и сакаат маж ми да го убедат од околу да не давам пари за бременост кога е бесплатно. Ама мое си е кај одам. Што ги боли нив бе. Не дека бе идам за нешто и државно, ама повеќе сум во Систина. Извинете за постов ама ме изнервираа.
Не знам дали е до македонскиот народ само ама секаде се мешаат буквално, а посебно треба да им работи мозокот кога станува збор за бремена жена. Зошто приватно, зошто државно, па зошто шеташ бремена си, зошто ја миеш косата со шампон, не ставај дезодоранс, мал ти е стомакот, голем и триста глупости. Твое дете ти како сакаш така ќе правиш, подобро пари за дете отколку за гламурозни свадби, автомобили и слично. И подобро грижа за свое дете отколку како тие што се грижат за останати а не гледаат за себе. Пушти си музика да се релаксираш. Ја мислам во нашава држава најтешка професија е бремена жена. Некаде во странство секој ден со радост и смеа им поминува на трудниците, а нас тука со стресови, бабини деветини, раскажувани лоши случки, коментари, абе никаков осет да се нема.
Туку мене ме мачи нешто денеска. Цел ден многу слабо мрда на два пати по малку дури вечерва, а навикната сум по цел ден и ноќ да лупа и да се превртува низ стомакот. Се тешам дека може до времево да е дека е вакво за никаде, што мислите вие? Не би сакала да бидам паничарка и да ѕвонам кај матичната и прегледот од четврток да го презакажувам за понеделник... Исто така кога седам стомакот буквално меѓу нозе ми е паднат и го натискам малку па се трудам повеќе да се движам или да лежам за да не му сметам на бебето. Мала утеха би била добредојдена, 35та недела сум. И тврд ми е стомакот не знам дали да се напијам магнезиум на своја рака, немам пиено до сега, а не знам дали е добро во оваа недела, некаде читав да не се пие во доцна бременост, а некаде пишува да се пие, не знае човек што да прави.
јас примам цела бременост заради мутиран ген мтхфр.исто така имам и слаба циркулација.при проверка на димери секогаш ми се во граница ама дури сум под терапија.два дена немав примено и одма ми се покачија над граница што значи мора да се боцкам. консултација со трансфузиолог и гинеколог обавезно. се што те интересира пипи ми лп бидејќи се скапи да ти кажам што да правите ако треба боцкање секој ден.позз
Искрено изгледа нема правило. Јас сум со ин витро и примав фраксипарин (замена за клексан) од трансфер, без никакви индикации и без испитани д димери и хемостаза. после две контроли на крв ми ги прекинаа. Има жени кои имаат испитувани генетски мутации па ги примаап од таа причина. Кај некои во подоцна бременост ако се забележи пореметувања на постелка ги препишуваат. Кај оние со покачени д димери некои доктори се придржуваат на скалата за трудници (повисоко дозволено ниво). Меѓутоа и кај нив се следат и други параметри. Има ли испитано воопшто д димери и хемостаза? Има ли генетски предиспозиции (некој во фамилија со сличен проблем) Едит не сум допишала: Во секој случај докторот што ја води бременоста и трансфузиолог треба да дадат препорака. Ако се сомнева може да си побара и второ мислење
Srcko mnoguuuu trudnici magnezium pijat do kraj pa i nadminuvaat termin uzivaj. Magneziumot ne ti e shteten. Tochno eve imam edna vo Germanija edna vo Finska drugarka magnezium ne im davaat, nemozesh da sporedish so drugi zemji zashto tamu nemaat ni vakvi ispituvanja, pregledi nit zafrkancii kako kaj nas. Ako beshe steten pa i olabavuvashe muskuli magnezium kako sto go zborat, veruvaj ni do 30ta nedela nemase da stigame Kolku shto znam bebe vo posledni nedeli poslabo ke mrda zashto veke nema ni prostor mnogu za mrdanje kako porano. Eve i kaj mene ne e kako shto beshe pa na kontrola si e sve super. Jas i ti sme tuka so nedelite znaesh, taka da nema shto da te lazam. Magmezium seushte pijam i bremenosta mi ja sledat tochno 5 doktori ( 3jca ginekolozi, ednokrinolog i transfuziolog) nieden ne spomnal deka e magnezium steten uzifkajjj Stomakot bash mi beshe tvrd na sred eho kontrola i se smeeshe doktorka vika : kontrakcii normalni se da znaesh ... bash taka mi kaza. Uzifkaj i gali go bebule i pej mu pesnicki ushte nekoja nedela ke se gushkate Jas bidejki imam Trombofilski mutacii primam od pred Ivf Kleksan. Go primam sekoj den od 01.08.2016 pa sve do 6 nedeli posle poragaj ke go primam. Se bockam sekoj den od start so 0.4ml clexan. Sobiram smetkopotvrdi, smetki, potvrda od maticen deka "kao kaj niv gi primam" i izvestaj od transfuziolog....podnesuvam sekoj vtor mesec (mene taka mi e polesno) za refundacija. Za nepoln 1mes mi legnuvaat parite od kleksanot 75% otprilika od sevkupnata cena. Inaku d-dimeri i sve ostalo mi se okey na sekoja kontrola, no radi priventiva radi mitaciite sum so terapija kleksan. Nemash nikakva shteta od niv da znaesh, samo imash + em podobra cirkulacija koja e najbitna pomegu placenta i bebe pa i za tebe. A ostanato najubavo ti objasni @Ano za shto i kako se davaat i koristat.
Сосема е нормално да има такви денови. Еве ја сум 37 недела а баш околу 34/35 имав такви денови коа послабо мрдаше. Се додека бар еднаш во денот го осеќаш не се секирај, си нанка . Иначе магнезиум можеш слободно да се напиеш, јас пијам од почеток на бременост и ќе пијам до крај по препорака од гинеколог и тоа 400 мг на ден. Уживај и не се секирај
Секој сам одлучува за свое здравје, а па за здравје на деца сигурно секогаш ќе даваме и повеќе од тоа. Потполно те разбирам што си се изнервирала. И во иднина не дозволувај да те изиритираат туѓи муабети. Не е нивно да се мешаат ако никој не побарал совет. А маж ти ќе си го седнеш и ќе му објасниш дека ако му е битно да е се во ред со детето што го носиш, треба да те остави да правиш онака како што мислиш дека е најдобро. Јас па периодов коса ми се крева што секој се дрзнува да ми коментира кога ќе кажам дека ќе почнам да одам на работа. Ко сите доктори да се и како седењето дома да е лесно. Нека ги врзат нив дома барем еден месец па да видам дали исто ќе зборуваат. Докторката е таа што има право да ми каже дали препорачува или не одење, а не секој што едвај чека да седи по дома цел ден.
Д димерите се малку над горна граница,тоа е индикацијата поради која се препишани,хемостазата е во ред,а сличен проблем во фамилија нема. Препишани од трансфузиолог се,а гинекологот се води по неговата препорака. Во секој случај,ќе побара деновиве уште едно мислење. Фала ви на сите на одговорите.
Не се секирај, има денови кога еднаш до двапати ќе го осетиш. Си одмара и си спика милото внатре, топло му е
Kolku se dimerite I sto pisuva vo naodot? Jas odam kaj dve doktorki ginekolozi, maticna I privatno I dvete se vodea po preporakata na transfuziologot iako nema druga ginekoloska pricina za primanje terapija. Izgovorot bese nema steta od toa, podobro da gi primis.
Му прија времево за спиење, а богами само за спиење е иначе без грижи како што расте му останува се помалку место за движење, па затоа така не го осеќаш толку како порано... ксни си благо, напиј се малку кока кола и чекај го со убави удари
Лекови во консултација со матичен, зрно ориз, сода бихарбона - во мали количини и умерено не е штетна за плодот, после јадење да не легнуваш барем 45 минути, да избегнуваш пржена, солена, кисела храна и храна која тешко се преработува во желудникот како леб и тестенини. Ако е моментална пробај со сода или ако не сакаш тоа голтни зрно ориз им помага на некои трудници. Јас лично имав неколку пати до сега, но ги трпев чекав да поминат, а полошо од киселини немам искусено во бременоста, едноставно горат и омалаксуваат на некој начин. И кога ќе си легнеш лоегни на што повисока перница доколку ги имаш се уште, колку ти е поисправен горниот дел од телото би требало помалку да имаш.
23 недела сум и осеќам како внатре кај желудникот нешто да ме гори ме греби и како пламен иди нагоре накај грлото и како секој момент да го повратам ама тука запира и осеќам како цела уста и сите мускули на лицето ми се згрчуваат и собираат ми се скиселува цела фаца (како кога јадеш лимон) и тоа поминува и после наново почнува пламенот и така цел ден хахаха на почеток мислев само од некоја храна да не е ама сега и вода да се напијам имам киселини. Одвратно чувство