Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @Mpopta најдобро направи типизација, тоа ти е посигурно отколку на ново да правиш пап. И ништо нема да постигнеш ако одиш на друг гинеколог, важно е каде се прави анализата, а со сигурност гинекологот не ја прави.
    Инаку после пораѓај (ако е природен) се чисти грлото на матката од Хпв и ранички.

На Seduction и Mpopta им се допаѓа ова.
  2. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Од моментот кога официјално ќе пријавиш на работа дека си бремена, понатаму воопшто НЕ СМЕЕШ да одиш ноќна смена ниту да ти наложуваат да работиш прекувремена работа. Значи се работи за законска забрана.

На Natasa. P и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Здр. мила, на пап тестот може само да се покаже дека е можно да има присутво на хпв а не сум сигурна дали ќе покаже кој цин е. За тоа се прави типизација за да се утврди дали навистина постои хпв вирусот и каков е и плус дали има цин или не. Јас имав хпв високоризичен тип 31 мислам беше без цин , па 2 месеци пиев таблети за јачење на имунитетот и после тие 2 месеци повторно ми направија типијација и ми излезе рез. ниско ризичен тип (незнам што бр. беше) но останав бремена и докт. кажа дека не штети во бременост.
    Малку ми е чудно во бременост да се прави типизација,бидејки ти земат примерок,а и не се зема терапија.

4. Mpopta

Mpopta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    Mi kaza deka se zema primerok za tipizacija isto kako i obicen bris od grloto, i togash da se utvrdi, mi rece daka e mozebi od pad na imunitetot,, i da se pojavil, i samo preku ishrana bez nikakvi dr lekarstva da ne se zema i ako izlaze deka e cin cin kakov i da e deka ke treba da se kontrolira na sekoi 2 meseci. Mene mi e nesto dr cudno i mislam deka e ili gresha ili rezultatite kade sto gi isprakja doktorot se nevalidi, pogreshni, za toa sto prashav mnogu drugi koi mi kazaa da odam da napravam na dr mesto pap za da se vidi dali se tochni i validni, inaku i mikrobiloshkite brisevi mi se cisti , krvnata slika isto taka ne mi e jasno nisto. 7 godini sme zaedno so soprugot imam edna 4 godishka kerka sega uste edno dete na pat, pap test pravam sekoja godina od koga znam deka imam seksualni odnosi.., Kako i da e ke vidime sto ke izleze, vi blagodaram za sovetite <3

5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    На пап тестот се покажува дали има цин и други промени. А после со типизација се покажува дали има и вирус.
    Затоа кај жените кои правиле пап тест и кој излегол позитивен, се прави и хпв типизација.
    На две познанички им излезе лажно позитивен пап тест, кај едната цин 1, кај другата цин 2, и двете после тоа правеа хпв типизација, при што се утврди дека нема вирус хпв, кој предизвикува цин.

Последна измена: 13 март 2017
  6. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Здраво некој да имал светлозелен изцедок? Сите брисеви ми се чисти само кандида во вагинална флора. Утре сум на преглед но ако има некој искуство би ми било од помош.

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.403
    Знам, го пиев пред бременост преку бетаимуне таблетите.
    Не дека нешто се паничам, ама чисто ги споредував фемибион со тие другите што ми ги препорачаа и гледам разликата е само во витамин д3, па затоа се мислев да дополнам. Ама изгледа тие се единствени кои содржт и витамин д3. Ќе видам со матичниот во секој случај, не ми се почнува ништо на своја рака. :)

А ова со јекодерм, незнам дали јас сум единствена што го сака тој мирис. Дури и тој на бекутан ми е убав. Од секогаш сум го сакала мирисот. Додуша како дете и оние зрнцата со рибино масл ги обожавав и стално ги гризав :rofl:

Инаку на пап мислам дека се појавува само присуство на атипични клетки, а со типизација се гледа дали е хпв, цин или нешто друго.

8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    a zasto vo bremenost pa uste i 23 nedela pravese pap test? Pap test ne se pravi vo bremenost, koga e poodminata osobeno ne cini da se cepka grloto.
    Vo odnos na cinot bezbroj pati mi iskocilo cin na pap testot no tipizacijata bila negativna, ako ima i nekoja bakterija ili vospalenie moze da se pokaze kako cin.

На демотивирана му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Se soglasuvam so @Ano .... na samiot pap moze da pojavi prisustvo za nekoja promena. Zboram od iskustvo so godini shto pravam ova. I samiot doktor si zima primerok i go praka vo Manu dokolku se somneva vo Hpv. Vo rezultatot od Manu si ima dali ima Hpv i dokolku ima koj Hpv ( brojka i dali e nosko ili visoko rizicen). Nasproti toa posle se gleda dali e Cin1, 2 ili 3. Na samiot Pap eve 20i kusur godini pravam i nikad ne stoi dali imash ili nemash Hpv. Toa samo poseben primerok vo sluchajov vo Manu ( nekako najkompetentni mi se). Dva pati mi imase pokazano vo minatoto Hpv visoko rizicen mislam 31 ili da ne lazam. Terapija so apcinja nikad ne sum imala. Toa se regulira so promena na ishrana i nachin na zivot. Hpv se pojavuva kako shto pisha nekoja pogore - koga imuniot sistem opaga. So pravilna ishrana i nachin na zivot si se sreduva nema mesto na panika. I dokolku ete se pojavi i Cin vo bremenosta i toa ne e strashno da ne ve plasat. Sestrami i pojavi cin 2 ili 3 ( ne pamtam) na rezz od Klinika. Zamislete beshe sovetuvana da go abortira zdrav prav plod vo nepoln 3ti mesec 2015g. Demek rizik za bebe rizik za nejze i drn drn. Normalno of pamet gi izvadija i potpisaa ( bese petok i kao za u ponedelnik) na abortus. Ne imenuvam doktori cij potpisi stojat na listot koj uste go cuva. Moze da zamislam kolku trudnici abortirale i ke abortiraat radi vakvi kvazimodi od doktori ( se izvinuvam na izraz). Da skratam....moze da zamislite kakov sok e toa za trudnica sto nedaj boze od stres poloso se desava. Sva sreka jas si bev veke pacient vo Sistina i ofma si se javiv kaj mojot doktor za Ivf. Doktorot moj me povrza so doktor na oddelot za poragaj pa posle i so doktori od Remedika. Gromoglasnoooo nekolku doktori se chudea i bukvalno bea revoltirani i kazano bese citiram : Zalno e za onie koj ne baraat od drugi kliniki 2 pa i 5to mislenje, Zalno e kolku deca zivi i zdravi bezpotrrbno abortirale doktorite itn. Trudnica i Cin3 da ima ne e nisto strasno, se sledi vo bremenosta na sekoj 1-2 meseci. Dokolku se vooci deka nastanuva problem bebeto go poragame pred 35ta nedela, dokolku e okey se tera do posle 37ma nedela i poragaj e samo so Carski rez. I meshkovci moi mili....sestrami lani go rodi mojot najubav vnuk ziv, zdrav i bumbar vo 36+1 so carski zakazan. Posle nekoja nedela od poragajot koga se poftorija ispituvanjata nemashe ni C od Cin. Se izvinuvam na kilometrazniov post ;) Sakav samo da i kazam i na clenkata i na site vklucuvajki me i mene....mnoguuuu cesto se pravat greski vo ispituvanja pa i sami doktori pravat greski i najubavo e da se pobaraat nekad i poveke mislenja pa ako treba i da se plati poveke. Ne sekogas e 2+2=4 vo medicinata.
    Ubav den meshkovci :*

На Ann.loves.you, Natasa. P, Mpopta и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Jas letoska pravev pap i izleze cin eden i kaj mene i taa glupavata eden kup gluposti mi iznakaza i mi prepisa eden kup tableti jas si pojdov vo privatna klinika i mi rece deka moze da e i nekoja mala infekcija ne e strasno. I koga posle nekolku meseci pak napraviv pap nisto nemase ni apce ne se napiv

Ke probam i so toa pa ke vidam

Последна измена од модератор: 31 март 2017
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.429
    Допаѓања:
    171.888
    летото правев пап тест на државно испадна цин 1 за прв пат во мојот живот одма типизација -негативно
    одма друг пап на приватно испадна се ок
    од тогаш си правам само на приватно пап

На Belabelinakinder и Mpopta им се допаѓа ова.
  12. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    И мене ми се чисти микробиолошките, на нив не се испитува за хпв, а нема врска тоа што партнерот е исти, тоа токму така од опаѓање на имунитет знае да се појави и од мн. други банални раб. Јас исто немав никакви симптоми и си мислев дека е нешто грешка, но на типизацијата се потврди и еве 2 месеци пиев таблети за подигање на имунитетот и вирусот уште си беше присутен, ноовој пат ниско ризичен. И искрено незнам како преку храна би се решило,но знам дека во бременост не се пијат таблетите за имунитет, јас уште кога дознав дека сум бремена, докт. ми кажа да ги прекинам.
    Дај Боже да е грешка кај тебе.
    Јас на пап не сум крварела, но на типизација искрварував по малку. Инаку јас испитував на приватно во Ремедика и од друга членка на форумот знам дека исто и неа таму и кажал докт. дека во бременост не се препорачува типизација да се прави.
    Може да се консултираш и со др. доктор чисто да слушнеш и др. мислење и не се грижи, еве не има и др. со хпв во бременост.
    :hug:

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
    Zdravo devojki, mamicki , cestitki za novite mamicki koi se olesnija i dobredojde na mamickite vo iscekuvanje , zirnav samo da ve pozdravam , nie rastime , cicame , se kapime , kakame i pak taka :D , imajte ubava nedela

На Natasa. P, majavel1, karibian и 10 други им се допаѓа ова.
  14. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    2.045
    Fala mila, se bunam jas okolu ovie nedelive :^) jas sum 36+1 :hai: fala I za sajtot :hug::hug::hug::hug: (y):l:

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mpopta

Mpopta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    Pap test pravam sekoja godina, kako i da e i vo prvata bremenost isto taka pravev pap, vo tekot na bremenosta, sega vo bremenost se pravi pap, sekoja trudnica koja sum ja prashala mi ima kazano deka ima praveno pap vo bremenost,

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.150
    Јас не би рекла секоја,ни јас немам правено, правев пред да останам бремена, и после породувањето си правев. Не знам каде ја водиш бременоста но во систина каде што бев јас, категорично рекоа пап во бременост и гребење на грлото на матката никако.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mpopta

Mpopta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    Poim nemam ni ja s vekje se mi e sobereno na kup , neznam sto kako da pravam , samo se voznemiruvam i si placham :( Se nadevam deka se ke si se sredi kako sto treba i deka ke vi pisham polse chetvtok dobri vesti :*

18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    jas vo isto vreme bev bremena so nekolku drugarki, poznanicki, nitu edna ne pravese pap test :) taka da ne sekoja trudnica pravi ko sto velis ti..nejse nema vrska da ne odam off.

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.506
    Пап тест се прави пред бременост или по раѓање, а не во бременост. Мене докторот во Систина ми го кажа тоа. Само брисеви во бременост се прават.

На majavel1, Seduction, Emana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Devojki Pap test obavezitelno po protokol se pravi vo 12ta nedela i vo 35ta nedela. Znachi obavezitelno zashto vo samata bremenost 90% od trudnici poradi hormoni i ostalo se pojavuva kandida ili vaginalnata flora cesto se menja, shto e normalno vo bremenost. Pacient bev 10g na Sistina i Pap otsekogash se znaelo e vo 12ta nedela i 35ta nedela. Vo Remedika imam prijatelki premnogu pa i Sistina koj vodat bremenost i sekoja od niv Papot vo 12ta nedela go napravila po preporaka pa zdravje sega i vo 35ta ke pravat. Jas idam i vo Newborn (privatno) , kaj maticen i kaj doktorkata na Gak sto ke me poraga. Znachi paralelno na 3 mesta i Pap pravev vo 12ta nedela i zdravje sega vo 35ta nedela. Ako beshe opasno da se pravi Pap togash e ushte poopasno da se ima odnosi ;) neli po logika zashto so sekoe penentiranje i orgazam matka kontrahira pulsira i se grci ;) Nishto ne e opasno, opasno e da ne se pravat potrebnite ispituvanja koj se najbitni vo bremenosta. Moj lichen staf i mislenje.
    Editttttt : Pap ne se pravi za brisevi se mislev se izvinuvammmmmm nitu jas Pap sum pravela nitu nekoja sto ja znam. Se izvinuvam na zbunkata. 4rite brisa se pravat obavezno vo 12ta nedela i 35ta.
    Pravat ako ima nekoja sumnja za neshto. Mada pak poftoruvam deka nema nikakva opasnost ni od Papot ( citaj pogore...togash ni odnosi netreba da imame ;) )

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.