Iskreno nedelive za totalna zbunka. Na 10 kalendari so nedeli site razlicno pisuva Drugarki koj mi se porodeni pred 10g pa i poveke koga ke im spomnam nedeli odma vikaat : Abe kazi meces Ako gledam spored posledna menstruacija vo 9ti vlagam sega na 18ti, a spored nedelive za ushte nedela ipol. Denes sum na kontrola kaj doktorkata koja ke me poraga i bash ke ja prasham za da sum i jas na chisto. Srcko naj najiskreno neznam kako ide procedurata so prioritetnive. Toa najubavo da ja prashash maticnava ili nekoj od devojkive koj bile so prioriteten. Iskreno prioritetnive se haos znam, zashto cekash da pominat site pacienti pa ti da vlezes, pa se raspravash so sekakvi itn. Ako doznaam nesto ke ti pisham
Сега земав редовен од матичниот за почеток на април ќе одам така, а во меѓувреме ќе се распрашам и јас за ова па ќе пишам ако имам некое инфо.
Како бе нема приоритетни? Нели имаше посебна амбуланта за приоритетни. Бог да чува. Одма најдоа квака како да не рефундираат пари за терапија. ццццц
Јас од денес влегов во 13 нед. Тоа би требало да е четврти месец и второ тромесечие.Понекогаш имам многу енергија, а некогаш па не ми се станува од кревет. Вчера бришев прозори, па ме заболеа нозете и малку мешето, ама после одмор се смирија болките. Знам дека не треба да се заморувам, ама си го средуваме спратот и сакам да помагам. Не сакам да ме сметаат за болна или инвалид и ништо да не фаќам по дома. Бременоста не е болест. Е сега да имав некои компликации ќе седев и лежев само, ама силно е бебето, добро е. Ахх, кој ќе чека три недели за контрола, сакам да го видам, да му го слушнам срценцето малечко.
Да ве прашам нешто , јас пред некои 4 дена мислам дека го осетив два дена како мрдка, понежно нели Веќе два дена не осеќам ништо дали треба да се осеќа секој ден , дали треба да се грижам ? Инаку сум 17+ 1...
Jas prviot pat koga go osetiv bev 15 nedela od prilika i potoa 4-5 dena ne go oseti, pa potoa preku eden den i sega sum 19 nedela sekoj den go osekam. A prviot pat bev svitkana vo stomakot koga go osetiv. Se uste e malecko nemoze sekoj den da se oseka zatoa ne se grizi potoa ke se cudis kako so sekoj den mrdanjeto stanuva se posilno a ke dobivas i po nekoj udar
Хелоуу мешковци.Ние сме 16 недела крвта ни ми е супер а кг ни грам повеке од почетната...како во првата така и во втората бременост а јадам како за 3 не за 2 и со првото беше така.Активна сум по дома не раб освен што малиот е 4 год и сама сум по 24/7 со него.немој да мислите нема да јадам нема да се поправам или сл значи организам си е.На 12 Април имаме скрининг,карлично сме од почетокот исто како со првото иста положба....Онака сме добри освен гаденјето малку Позз од нас кога имам време пишувам...
Еве ме и мене пак. Јас сум подобра со повраќањето. Вчера ме прескокна, иако се уште ми е лошо. Сеа па дали сум настинала, шо ми е кој знае, почнав многу често во вц да одам, а премногу е рано да е од бебчо. И некоја болкичка десно, не можам да одредам точно каде, јајник, слабина, меше не е како и да. АЛи вака општо земено и не се осеќам трудно. И уште нешто знае некој зошто тикеров ми брза 3 дена нанапред
зависи и положбата на постелката каде е дали на преден или заден зид ама тука некаде околу 18-19 осетив за првото за второто некаде недела унапред гледам разлагате за пап тест во бременост јас изгледа водам во 20 гх на скринигот ми земаа пап тест
Приоритетен неможе да издаде матичен гинеколог од нг наваму. Јас пред месец дена кога бев, човекот што ми беше врска ми обезбеди упат издаден дирекно од кај нив за да ме примат. Сега земав редовен, а во меѓувреме ќе се распрашам за приоритетен како може да се земе, а да не е со бркање луѓе.
Мешиња добар ден Имам проблем со моево меше ..ова е трет пат(ден) како ме боли стомакот значи од десна страна во линија на папокот. Не е желудникот затоа што е пониско, а не е да речам ни ниско долу, значи баш стомакот ама на десна страна. Болка- штрекнува, пецнува, па се смирува ама тука е, па пак ќе боцне малку појако и ќе ја снема. Од што може да е? Ви се случило ли? Слично е како од умор или кога брзаш/трчаш така обично ме болело на левата страна, ама еве сега седам некое време и боли на десно. Не е многу јако, ама веќе трет пат и непријатно е. Се загрижив Инаку од денес сум 12+0 г.н по ехо, по менструација некој ден плус. И уште нешто да ве прашам, стомакот постојано ми е подуен, што и да јадам голем ми е, ама од подуеност. И не можам да приметам дали ми е зголемен дури и кога убаво ќе се олеснам гледам дека ми е поголем од што ми беше ама не е баш тврд, а викаат требало да е многу тврд и се уште ја имам онаа линија над папокот, значи уште тука не е заболено-изедначено, нели треба од под гради да почнува заоблен стомак (не знам дали убаво објаснив) од кога почна да ви се познава стомакот? Гушки за сите
И ние некогаш претеруваме со приоритетни, ама ако на некој му е "зорт", ќе чека 2-3 недели?! бог да чува!
Изгледа многу почнаа да ни даваат матичните, зошто веке секој втор прима терапија па ги скинаа. Не ми текна само за во градска да прашам, зошто и таму може да се прави и сигурно помалку се чека зошто помалку луѓе знаат дека може и таму. Ова за болката стварно незнам што може да биде. А за стомачето и мене така од 9-10 недела ми рипна. Дали беше од подуваност или друго појма немам. Сега веќе убаво ми се познава дека сум слаба.
Mene me boli od desna strana poslednive 3-4 dena, ama samo koga peshacam od brzo odenje ili podolgo odenje, inaku doma koga sum od domasni obvrski ne osekam nikakva bolka nitu zamor. Stomakot moze da ti e poduen i od gasovi sto se mnogu po zgolemeni vo bremenos i normalni. A za tvrd stvarno neznam dali treba da bide tvrd ili mek ne sum zabelezala. Rano ti e uste za da ti bide stomakot zaoblen od pod gradi, jas go zabelezav nekade 17 nedela deka od pod gradi mi e zaoblen, i sum 19 nedela nemam se uste linija, stomaceto vo 12 nedela ne mi bese koj znae kolku porasteno duri i ne se zabelezuvase. Ne slusaj mnogu i ne citaj kaj sekoja zena e razlicno, ne se opteretuvaj so takvi mislenja uzivaj si i gali si mese, guski za vas
А секој ден треба да се осеќа? Јас осетив многу нежно, како подрипнување беше и сфатив дека тоа е тоа. Ама два дена веќе нема