alisijadALISA0000 во врска со провокациите: Ме интересира дали боли повеќе од виообичаено? Што е позитивно што не. Со епидурал ќе се пораќам. Дали одма го ставаат епидуралот со провокацијата или одкако ќе почнат болките и се отвориш? Кај што ќе се пораѓам ми рекоа со вагиналета и во вена провокации а другарки од Гак породени ми викаат со некој катетер (балон што се шири доле ти ставале) и било преболно за нив.
Da zatoa me nervira koga bev 18+2 go namestiv za prv pat i od togas ne e mrdnat. Inaku sum 19+2 koga pominaja uste malku 20 nedela i polovina od bremenosta pomina
Blagodaram mila.. utrovo ednas-dvapati me zgrci... se nadevam ke prestane. I jas mislam deka se sprema matkata i deka ne e nisto strasno, no bidejki novo mi e cuvstvoto, sepak sakav da procitam i drugo iskustvo. Vaka polesno mi e..nekako psiholoski mi deluva da se opustam. Ti blagodaram uste ednas
Јас си бев само со провокација ставена во инфузија и во вена буцната од прва контракција до изпаѓање на бебе само 4 часа брзо беше а за болно е болно нормално Ти пошто ке бидеш со епидурал нема да ги осекаш болките него ке си уживаш и ек чекаш напони да дојдат и да биткаш биди без гајле побрзо е у секој случај
Првиот пораѓај ми беше со провикација вториот без, па да споделам пресно искуство. Кај мене лично провокацијата ја ставија бидејќи долго имав контракции и болки но не се отварав. Проценија дека со тој ритам би траело предолго и не би имала сили. Ми приклучуја инфузија и на тој начин беше дадена и провокацијата. Некаде после 12 часа контракции можеби. Пораѓајот следуваше 4-5 часа покасно. Провокацијата ја дадоа кога веќе епидуралот ми беше даден, со цел болките да бидат намалени. И јас имав нешто како катетар при првиот пораѓај но не ми создаваше болки истиот. Вториот пораѓај немаше такво нешто. Ова со вагиналети немам искуство. Докторот ќе ја следи твојата состојба, ќе процени кога е вистинскиот момент за истата да биде дадена, ни прерано ни прекасно. Преку инфузијата штелуваат и количина и интензитет. Се на се епидуралот помага. Вториот пораѓај беше за 2 часа се готово. Еден час преглед, цтг, пополнував документација... и веќе бев 5 прсти отворена. Немаше потреба од провокација. Пола час плус се доотварав без ништо, до кај 8-9 прст и беше издржливо и подносливо. За самиот крај добив епидурал. За последните 15 минути. Епидуралот е големо олеснување во секој случај но секој пораѓај е индивидуален како и секоја бременост. Не можеме да го предвидиме ритамот и интензитетот на отварање при истиот а со тоа и должината. Најважно е дека контракциите се во интервали и може да се собере сила и да се здивне измеѓу.
Да ве прашам ве боли ли желудник? Не мислам на киселини, туку баш болка во желудникот.Од вчера чувствувам како да ми е надразнат од нешто можеби, а претходно на два пати дури и грбот ме болеше мислам од него.
ne, mene ne mi bese nesto neizdrzlivo bolno, venski imav provokacija staveno, i se porodiv se na se za 3ipol casa, kako za prvorotka epten brzo, ke bese i mnogu pobrzo bidejki se otvoriv za nepolni 2 casa, ama bebus zaglavi malce pa go cekavme da se namesti. Jas bev so spinalna i mi ja stavija koga otidov na boks , znaci koga veke bev otvorena
Alisijad, a be mnogu zenicki velat demek od spinalna/epiduralna potoa mogu bolelo na toa mesto, pa duri odat do tamu sto imam citano deka za cel zivot ostavalo posledici. Kako e kaj tebe, ima li nesto od muabetov i za sto stanuva zbor znaes li?
Јас бев спинал, немам никакви проблеми со кичма нити па ме болеше тогаш. Повеќе се нервирав и ме болеше канилата у рака.
Mnogu normalno e seto toa. Ke se rastegnuvaat ligamenti, matkata ke se siri, bodezi na razlicni mesta. Toa e del od periodot na trudnicata
nema nikakvi posledici, na pocetokot malce me bolese grbot koga ke bev podolgo vreme navednata sega veke ne
Мене ме болеше многу првата бременост, ама си имав чирчиња и ги лечев пред да останам бремена. Сега немам проблем ама од тогаш тотално ја променив исхраната - не јадам процесуирана храна, што поприродно, повеќе протеини итн. А тогаш, кога почувствував некаде во 5ти месец силни болки докторот ми препорача во малку жешка вода да ставам 3 кесички чај од нане, да се направи концентриран раствор. Одма ми помина. Пробај ако те боли...
Секако дека смее. Иако нема некоја потреба ако истите доволно количински ги внесуваш преку исхрана. Во поодмината бременост, повеќето имаат потреба од дополнителна доза магнезиум. Препорачлива е фолна киселина во првото тромесечје. Најубаво ќе биде да се консултираш со гинеколог и сигурно ќе добиеш препорака што точно да земаш дополнително.
Во главно немам проблеми со желудникот освен некогаш кога ќе ми се надразни од нешто. И сега не ме боли, на моменти само. Ќе си направам чај од нане, се надевам не е ништо страшно
Mamicki utre sum polni 6 nedeli ama nitu imam gadenje nitu gradite mi se osetlivi ama bas nikakvi simptomi nemam neznsm sto da mislam iskreno se plasam.
Не се плаши. Некои среќници немаат проблем со гадење. А на некои тоа им се случува после 8та недела. Градите исто така. Од симптом до симптом кај секоја трудница има разлика...