Ic ne se plasi, i jas se plasev premnogu, se do okolu 17 nedela bukvalno nisto ne osekav, potoa pocnaa macnini, glavobolki, i gradite togas pocnaa da rastat, no bez bolka, samo ponekogas osetlivi. Rano ti e da cuvstvuvas, moze podocna, a moze i da nems simptomi ako si sreknicka.
Uzivaj,nema zosto da se plasis.Jas nitu ednas ne povrativ nitu gradite me bolea.I sega ako ne go osetam da mrda isto kako da ne sum bremena a 21 nedela sum.Nitu nesto posebno mi se jade kako sto kazuvaat trudnici.
Kako ste zenicki,jas ne bas dobro...sto znam...pred dva dena bev kaj mojot ginekolog koj me vodi deka sum 7+6 a po moe sum 6nedela,e sega koga me vide na eho seuste nemase srceva akcija.....i bas se razocarav,mi rece sigurno e zacnato podocna i da dojdam posle edna nedela na povtorno eho...a pred toa mi predlozi da odam na dopler za da vidat dali ima srceva akcija pa posle se pismani...inaku apatatot mu e od dedo noe sigurno...mi rece ima nesto vo tebe rastne no ne slusa srce,jas sum so macnini nevideni dve nedeli,nisto ne mozam da stavam vo usta,osetlivi gradi...odluciv da odam kaj d-r Nade utre na privaten ginekolog ,ima ubava aparatura i ponova pa da se nadevam na ubavi vesti...i sakam da prasam dokolku nedaj boze nema nisto od plodot dali bi imala macnini ...izvinete na podolgiov post ama ete me maci ova nekolku dena,,,pozdrav do site,ve guiskam
После 5 недели денес конечно бев на контрола. Прво го направив брисот за стрептокока и не беше страшно хаха некако гребеше во мал круг од некаде од надвор ама не сфатив точно од каде. После кога ми рече сега да направиме вагинален преглед буквално станав жива вода во истиот момент. Немав појма дека ме очекува такво нешто а рече за да го провери грлото на матката. но ете лично мене не ми беше ниту болно, ниту непријатно што навистина ме изненади после многуте прочитани мислења за тој фамозен преглед. Фала богу добро поминав. На ехо прегледот принцезата одлична, 2 700 грама докторката рече може и повеќе да се. И за крај консултација. Докторите сметале дека бременоста трае 10 месеци и според тоа нареден четврток со 36+1 влегувам во 10ти месец, што значи веќе имам 9 полни и безбедно е да се породам. А според сметањето дека бременоста трае 9 месеци дека денес 35+1 влегувам во 9ти месец. За вагиналниот преглед кој следува ми рече дека најбитно е да сум опуштена, а за пораѓајот дека е најбитно да сум психички спремна и да соработувам со докторот и акушерките, да ја издишам контракцијата кога ќе ми кажат, кога ќе ми кажат да напнам, дека контракциите се болни а напот е како одење во веце кога имаме запек. Ако пукне водењакот одма да одам во болница, а ако падне чепот или почнат породилните болки да си поседам дома дека ќе ми биде поубаво па кога ќе почнат во позачестени интервали тогаш во болница. И да пијам магнезиум една недела за контракциите кои ги имав изминатиов период за да издржиме до 37ма, после тоа дека дека не мора да пијам. Се извинувам за долгиот пост, сакав само да споделам, може некому ќе му биде од корист. Душо нема потреба за грижа, апсолутно никаква потреба за грижа. Кај некои срцева акција се слуша дури во 10та недела, обично границите се тука некаде од 6та до 10та недела дека може да се слушне. Уживај си до слушањето на таа прекрасна мелодија. Ете си закажала и кај друг доктор, ќе си добиеш и друго мислење и ќе имаш помалку на премисла. Знам неизвесност е сепак, но времето брзо ќе помине и очекуваме да не израдуваш со убави новости за скоро.
И на мене тројца доктори истото ми го кажаа, пишав и тука затоа што многумина се водат по табелите од интернет. После 36та недела всушност 9ти месец е поминат и во секој момент може да се роди бебето.Значи износено си е 9 месеци.Така ми кажаа докторите на мене.
Истото ми беше и со првата, а сега и со втората бременост... немој толку да брзаш, оди на гинеколог барем наредна недела. Јас сега оваа бременост бев на 20ти Февруари и беше прерано.. плодот беше 10 дена разлика со терминот од менструацијата (немаше ни плод)... па еве дури утре сум на втора контрола за срценце, дури за три недели од првиот преглед Можно е оплодувањето да било подоцна, не се грижи...
Bash sakav vcera za ova i jas da pisham otkako se vidov so doktorkata koja ke me poraga. Vchera bev 34+3 i poradi dilema so nedelive i raznive tabeli po internet ja prashav. I ona istovo go kaza vika se rachuna 10mes bremenosta i ti si veke vo 9ti mesec. Dokolku rachuname 9mes bremenost togash so 35+1 vlagash vo 9ti mesec. Navistina zbunka bev vchera posle ovoj muabet. Ova so nedelive e totalna misterija Site doktori razlichno kazuvaat pa i na internet i foruki ke naleta covek na razlichni mislenja.
imam kazano i pak ke kazam od sam pocetok do kraj na bremenosta nitu ednas nemav gadenje, povrakanje, macnini, glavobolki, a kolku sto se sekavam ni gradite nesto ne me bolea posebno taka da bez grizi.
Денес од матичната добив упат за во Чаир за Гинекологија и акушерство, со забелешка за ЦТГ и со термин, а мислам дека требаше да добијам некој упат кој ќе важи цел месец и со кој ќе можам да одам на ЦТГ. Ако има некоја трудница која ќе се пораѓа во Чаир, или на ГАК да ми каже со каков упат отишла на ЦТГ. Дали да барам нов упат пред да ме вратат од Чаир, бидејќи матичната ми рече дека немало специјален упат за ЦТГ.
Колку што знам пошто јас бев во Чаир ноември месец упат ти дава матичниот кој ти важи цел месец и ти прават и ЦТГсо него и ехо само на упатот треба да стои и името на докторот што ти имаат закажано со твој термин
И јас така знам ама не успеав да земам таков. Не знам што да правам сега и зошто не ми дадоа баш таков.
Незнам зошто така дали си веќе влезена во девети месец колку што знам треба да ти дадат упат таму каде што планираш да се породиш да ти прават ЦТГ и да те следи веќе доктор од болницата
Денеска влегувам во 9ти. Ништо тогаш ќе отидам пак кај матичната и пак ќе се обидам, стварно не знам што е проблемот што не ми даде. Фала ти сепак.
Во Чаир еднаш одиш со упат со термин кај доктор, после веќе не ти треба... Они ке ти кажуваат кога пак да одиш, не треба специјален упат за цтг... Еднаш платив и се пријавив на шалтер и после цело време си одев така бар пред две години така беше... Каков е тој упат што го имаш што мислиш дека не ти важи? Доволен е било каков упат за да се пријавиш во болницата, после тој упат не го ни носиш веќе (мислам и го зимаат таму).. си одиш на прегледи кога сакаш, кога ке ти кажат со нивни извештај од претходен преглед...
Zenski mi se pojavija tragi od krv na toaletot ufff mnogu se isplasiv otidov na lekar i toj mi dade utrogestan i rece sega za sega ne e strasno sto mislite vie? Ako mi prodolzi neznam dali da odam.i na vtoro mislenje.
И ти си 2015 породена само некој месец пред мене. Јас во јуни си отидов со упат од матичен гинеколог веќе влезена во 9 за цтг и ехо. После уште еднаш отидов без упат. И третиот пат одам и на вратата залепиле едно ливче дека со еден упат се оди два пати на цтг и после треба нов упат и јас ваква и ми доаѓа сестрата и ми вика кој пат доаѓате со овој упат, имаме измени. И јас и викам втор пат. И како ме внесува во ординација јас од книшката си го скрив претходното цтг. Сега како е незнам. Ќе видиме има време. Мојата матична многу добро ги знае тие работи. Така да @gjoker4e или матичната да ти каже или после првиот преглед во чаир одма прашај за нареден пат дали ти треба пак упат.