Јас пиев антибиотици пред три недели и немав ваква реакција. Ама секој различно реагира. Не се паничи ќе завршиш за два дена, па ќе видиш дали ти било до нив или едноставно ти паднал апетитот. Не се паничи и гали го мешко А до сега не примаше терапија со утрогестан? Јас имав траги од крв секој ден повеке од 3 недели, ама порано - некаде до 10-11 недела. Знам трудници на кој траги им се појавувале и подоцна. Додека не ти се смири мирувај повеќе. Ако ти е страв, за да си ја смириш психата отиди си на уште едно мислење, иако ако била само трага претпоставувам нема простор за паника.
Lezi odmaraj stavaj utrogestan stanuvaj samo do WC I me prestane ke vidis ne se plasi istoto I mene mi se desavalo I posle sopre ne se plasi..
Јас прокрварев два пати но порано 6та и 7ма недела, се беше во ред со бебето и бидејќи бев покриена со терапија по инвитрото ми рекоа само да одмарам и за два дена се смири (мал обем беше крварењето). А другарка ми која е бремена сега во исто време со мене прокрваре во 15та недела, се е во ред со бебето си тера веќе 22ра недела и дадоа дабростон (така мислам дека се викаа таблетите) и рекоа да мирува и да лежи. Веројатно е само постелката без паника ќе биде добро Ако ти се зголеми крварењето или не ти престанува оди повторно на преглед.
Имаат значи некои измени.. имам другарка со еден упат во 2016г породена одеше на цтг, ама она роди 38ма недела некаде, па може и еднаш, два пати само да била на цтг... Она дури и без болнички упат се породи, немаше од матичната земено. Така најубаво да се праша таму, да не дојде со забуни... чим гледаш често нешто изменуваат...
Sega citam vo upatstvoto deka maksimum doza za utrogestan koga se pie e 300mg a mene doktorot mi rece dva pati da gi pijam ama ne mi kaza od kolku mg jas mislev samo tie se od 200mg i sega mi se paga po 400 mg na den. Da ne e mnogu. Ne gi stavam zaso koristam i poliginaks vaginaleti i zatoa mi rece dr ovie da gi pijam Do sega nemav nikakvo krvarenje a stavav krinon gel. Gi prekinav pred 5 dena i denes za prv pat zabelezav tragi mali od krv. Mi rece da gi pijam utrogestanot 2 pati na den zaso stavam i poliginalks zaradi eserihijata. Jas zemav utrogestan od 200 mg taka na den ke mi se padne da primam.400mg doza a vo upatstvoto citam ne poveke od 300mg dnevno i sega pak sum vo zbunka zs citam deka imalo utrogestan i od 100mg.
Не се секирај. Јас до пред некое време ставав 3*1 од 200, сега 2*1 од 200, а плус примам прогестерон депо (прво на 4 дена, сега на 7 дена). Претежно ги ставам вагинално, ама мината недела и јас ги пиев зошто ставав други вагиналети. Не е ништо страшно.
Jas imav krvarenje vo 7 I 9 nedela isto utrogestan 200mg mi dade po dve na den no mi rece se dodeka imam krvarenje da gi pijam isto gi piev koga imav obvrski bidejki nemozev da lezam najcesto taa nasabajle ja piev koga mozev gi stavav kako vaginaletki. Mislam deka razlikata e samo sto poveke posledici mozat da se pojavat pri pienjeto kako zamor spienje gadenhe a I deka vaginalno poveke dejstvuvale.Ne se plasi eve fala bogu sega se e vo red 36+5 sum fala bogu taka da odmaraj si poveke I se ke e ok
Женски , грлото ми е 3,6 цм 17 нед и 3 дена. Затворено, болки немам сепак ми рече да го следиме на 2 недели и ми појача утрогестан. Малку се испаничив Др вика сега засега е во ред, ама.... Паники ...
Slobodno mozesh da gi piesh utrogestanot normalno so konsultacija na ginekologot. Isto imav na nekolku pati iscedok kafen, crven pa i rozev do 12ta mislam nedela. Ispadna deka e od hematomce, zastanata krv vo matka i plodot koj ne se dorazvi ( so ivf sum). Utrogestanot 3×1 od 200mg go piev 3pati na den veke od 8-9ta nedela mislam. Poleka go namaluvavme se do 17ta mislam ili nezz tocno koja nedela koga mi go prekinaa. Primav i Depo na 4dena. Razlika od stavanje vaginalno i pienjeto na utrogestanot e toa sto, so poenje kaj nekoj se pojavuva proliv, povrakanje i pospanost gore dole moze uste nekoja indikacija. No, eve vo mojot sluchaj jas nemav nikakva indikacija i mi beshe polesno da go pijam otkolku da go stavam vaginalno pa da moram da lezam. Sepak da napomenam deka ne go piev na svoja raka, tuku so konsultacija na ginekolog. Mnogu trudnici ima shto imale iscedoci pa i krvarele nekoj na pocetok, nekoj na sredina, a nekoj cela bremenost. Se deshava ne e nisto strasno normalno dokolku na eho si se vidi deka si e super i bebe i placenta i sve. Samo smireno i so ubava misla i sve ke pomine i ke si bide sve super so bremenosta. Znam e stresno i segde pamet ide, no pozitivnata i ubava misla mnogu psihicki moze da ni pomogne. Doktorkata moja bash mi kazuvashe...vikase imam trudnici bukvalno niz noze krv im se liela pa ene gi rodile zivi zdravi bebulinja. Strashno e da se ima nepodnoslivi bolki ( onakvi kako kontrakcii lazni) i da se ima krvarenje. Ubava vecher meshkovciiiiii Na doktorot da mu kazesh da si ja iskine diplomata i da prodava semki hahahhahah Srcko gluposti ne panici ne e normalen tvojon doktor. Cervix 3,6 e superrrr. Prvo i osnovno eve od iskustvo ke ti kazam : denta idam kaj maticnata na eho i merenje cervix 3,8sm. Nareden den idam redovna kontrola kaj so go pravev Ivf i cervix 3,4sm. Posle nekoja nedela cervix 3,2sm. Pred nekoj den cervix 3,6sm I i vikam aman be so e so merkive zifti sve. I se smee i vaka mi objasni : zavisi kako ke go zemem presekot t.e. kako ke namestime za merenje. Znachi sega 5 pati da meram ke iskoci 5 pati razlicno. Isto kako 5 pati da merime tezina na bebe spored merki na sve ( neli taka merat) i da se meri na 5 razlicni eho aparati segde razlicno ke pokaze. Srcko dolzina na cervix ti e super i ne se zamaraj ne te lazam. Loso e da e pod 2,5sm mada i za toa nema pravila. Sve si e super eve me na pocetok mi beshe 4,2sm pa veke od pola bremenost ete pisav pogore pa eve me teram 35ta nedela sekoj vtor den sum so pravosmukalka, dzoger i vnukmi od 12kg bebe go krevam Inaku edit da ti napravam : Cervix i so tek na nedeli e normalno i da se namaluva zashto ima tezina ( bebe, plodova voda, placenta) toa e sepak golema tezina. No, nishto ne e strasno ene gi so serklazi sto ni 5mm cervix nemaat rodile nekoj i bliznaci. Ajde pij edno kafe i relax gali go meshko i pej mu , zdravje posle 37ma nedela ke go zapoznaesh
Мене ми мери првпат јас побарав. Имало некои пресеци, вика тоа било знак дека почнало да се скратува, ама сепак биле пресеци не било јасно така нешто.... Леле да не сме раат
Srckoooooo ke te potepam ejjjj Dosta zeno ne misli sfashta. Ozbilna sum jas da sum ke mu se javam utre i ke mu kazam deka ovde kaj mene u Aerodrom u semkarata baraat rabotnik Ako mislish deka te foliram za da te utesham znaesh deka ne e taka, sepak ja i ti se znaeme Eve pishi im na ovie u grupata ke vidish. I eve idi ushte utre na drugo mesto na eho na merenje cervix i ke vidish tamu shto ke ti kazat, pa eve ja so meov ke ti praam drushtvo ke ideme kaj ovoj semkarov tvoj i ke mu pomognam za Cv da sostavi za rab Eve ushte neshto ke ti kazam.....cervix moze i 5sm da e i preku nok da se desi skraja bilo da se otvori trudnica i da se porodi.... 2+2 ne se sekogash 4 vo medicina. Te i ti kazuvam uzifkaj glej komedija i napij si se eden nes ili cajce i utre nov ubav den pocnuva da se stopluva vremevo, taman za shetkanje i shoping da si praish za bebe da si se spremash poleka poleka
Jas vo pocetokot na bremenost imav zasilena zelba za sumlivite tableti nekako me osvezuvaa, no maticniot mi rece da ne gi pijam.Ima tableti koi gi davaat vo tek na bremenost vitamini, a I preku hrana ovosje na priroden nacin glej da gi vnesuvas nemora na toj nacin.
^Мора да те прогласиме за најголем подржувач за се Инаку грлото е затворено, бебе супер, правеше салто , една недела понапред е . Спрема мерките ок , плодова вода доволно, исто и постелката е добра. Оффф имам уште многу за гушкање... тек 5 месец ми почнува... само се да биде во ред
Mora da si se podrzuvame megusebno inache psiha ke ne ubie Mnogu znachi ubav zbor i podrshka za sve vo zivotot. Mnogu e lesno da go butneme nekoj psihichki, a koga psihata e butnata nikogash nishto dobro nema da proizleze srcko Koga pshihata i ubavata misla ni e na visoko nivo, togash sve trga po nagorna linija i hormonot na sreka i zadovolstvo samo ubavini ni nosi. Veruvaj so @gjoker4e bash preska toa vo lp zborevme.....koga bevme na pochetok i koga gi chitavme onie nad 33ta nedela si vikavme : wauuuuu koga li ke stigneme noe do tie nedeli, ushte mnogu imame. I sega eve ne sme ushte nekoja nedela pred poragaj i veruvaj ni pominaa mnogu brzo. Sega ide onoj period na euforija i starf od nepoznatoto shto i kako ke pomineme Zena i majka nikogash nema kraj od sekiracii i grizi. Dur sme trudni za sve se sekirash, pred poragaj kako sto ke pomineme, posle dali e gladno i zasto place, pa posle kaj e cela nok kojznae so prai u grad i sce taka dur postoime
Ее @sofi2107 јас сега велам блазе си им на сите над 30 и некоја недела, колку ли им е убаво наскоро ќе се гушкаат со бебушки
Hahaha priznaj deka nekad vlagash vo treto tromesecie temata, porodilni prikazni, youtube videa i sve ostalo. Jas taka pravev gi citav tie pred kraj so nedelite pa i so novorodencinja sto i kako Si vikav leleeeee uste kolku ima do 2riot skrining kako sto ke bide, pa koga dojde vtoriot skrining si vikav leleee vidigi sto im e ubavo si peglaat devojkive si spremaat za bebe, koga li ke pominat nedelive da stignam do toj del. I opppp eve me sve isprano, ispeglano, namesteno i sega si broime sitno A pak sega si vikam...leleee koga pominaa tolku brguuuu zashto se nervirav za gluposti, zashto ne napraviv vaka ili taka, trebase poveke da uzivam vo site denovi i nedeli otkolku da mislam sto bi nilo koga bi bi bilo. Zoshto neli nekad ke se napise nesto neubavo, pa ke se procita nesto neubavo ili pak ke se cue od nekoj uz kafe. I si vo shtrek i misla da ne se desi i na tebe itn. I si vikam so sum bila glupa sum go izgubila poveke vremeto na mislenje gluposti otkolku na uzivanje. Ali ke nadoknadime koga ke ni se rodat bebinjata, pa zdravje ke nadoknadime i uzivame vo narednite bremenosti zashto ke sme kolku tolku poiskusni
Добра вечер мешковци како сте денес? Јас мислев ми престанаа мачнините, ама ете денес цел ден повторно мачнини и гадења, дури и повратив. Си мислам да не ми е од кисело, можно е. Пиев чај од нане, ама џабе, не ми поминаа ни болките во желудникот ни мачнините. Мене стомакот почнува да ми се познава, расте бебето. Го галиме со мм. Да ви кажам и јас понекогаш имам такви црни мисли дека нешто лошо би можело да се случи, си правам лоши филмови во глава, ама после ми текне дека какви ти се мислите, таков ти е и животот, па се трудам да мислам на поубави работи. Колку повеќе мислиме на лошото, тоа и ќе ни се случи. Затоа жени само позитивни мисли и се ќе биде во ред. Добра ви ноќ од нас.
Dobro utro luge. Jas sum nova na forumot. Vo brak sum dve godini no poslednite dva meseca se obiduvame za Bebence. Poslednata mestruacija mi bese na 17.02, gi sledevme plodnite denovi na pocetokot posle ovaluvacijata osekav mnogu bolki vo stomakot imav problem so odenje vo wc potocno edno dve nedeli zapek no i cesto mokrenje. Istovremeno i bolki vo predelot na polovinata, izvesen period imav teskotii vo zeludnikot morav da povratam da mi olesni se osekav kako da sum se prejadela. No eve denes ne dobiv a imam nekoi simptomi kako koga ke stanam od krevet vrtoglavica koga ke stanam ili legnam mislam mi se vrti sobata, a pocna i da me bolat gradite ama ne kako za ciklus nekako drugacie koga ke gi dopram se tvrdi i me bolat. Poslednata nedela se budam so strasni glavobolki. Dokolku nekoj gi imal ovie simpromi iskreno se nadevam na nesto no ne sakam da se preopteretuvam taka izbrzav napraviv mnogu prerano test i ispadna negativen, pa si rekov ako e bod dade ke se sluci i toa. Toj e golem kako sto e toj nikoj ne e. Bi pobarala nekoj sovet cudno se osekam osekam potreba za plakanje tazna sum a istovremeno i mnogu nervozna.
Napravi test cim ti docni mislam treba da ti pokaze ftora bleda linija ako ima nesto. Jas pred da doznaam deka sum bremena idev non stop u wc i kafeto mi bese cudno na sabajle ne mi bese tolku ubavo kako drug pat drugi simptomi nemav mi kasnese dva dna napraviv test i mi pokaza ftora bleda linija. Neka ti e so sreka pa izvestine koga ke go napravis testot
Мене ми рекоа дека имам , ама д димерите ми беа многу високи и сега сум покриена со клексан инекции . Пошто почнаа да паѓаат д димерите докторот ми рече да не се секирам , не е страшно. Инаку и јас утре влегувам во 28 недела. Доколку немаш испитано д димери , побарај си упат од матичниот твој. Најчесто тоа е причината поради која се појавуваат лагуни.