Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Да се тоа знам.. еве земав и витамин Ц посебно со сирупов, ај ке пробам прво со него.. а им направив screenshot на тие што ги кажа членката и сум ја избришала сликата, а баш сакав да прашам за тие... но ми рече докторкава прво со сируп зашто сум ептен тазе на почеток со слабо железо, па после ке видиме... Аман незнам што е со ова мое железо, минатата бременост бар почнав со високо и ми падна, а сега почнувам со ниско... а семе од коприва пијам, пијам смутиња во блендер со блитва свежа... јадам доста работи со железо, а тоа паѓа ли паѓа...

На Capricorn Taurus му/ѝ се допаѓа ова.
  2. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    I mene maticniot taka mi rece deka nemoze da mi dade odma pak ama jas go prodolziv zaradi krvarenjeto.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Si vlece bebeto srcko :) Ja pak pocnav so visoko serumsko zelezo, pa paga pa se kacuva ali sega ova 4ka koga vidov od pamet se izvadiv. Inaku jas iskreno ne piev nikakvi apcinja za zelezo, eve tek sega pred 9ti mesec gi pocnav ovie i nezz dali od niv ama za 1 nedela od 4ka na o,5 ripna. Isto i jas sekoj den kakao, jogurt so seme od kopriva i dzabe. No, mozda zavisi i od organizam i bremenost eve sestrami mi e cist primer. Cela bremenost zelezo nad 20+ na boks otide so 28um zelezo, apce se nemase napieno. Sekoj den jadese salata od kopriva so vareno jajce, kakao, telesko meso, jogurt so seme od kopriva itn. Valjda nashive bebulinja poveke ni kradat od zelezoto hahahhaha

На Bebulleee и mariz им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Во која аптека ги најде? Јас прашував во Еурофарм, Бети никаде не постојат. Една недела ги барам веќе си реков да не прашувам и за нив кај ги има на форумов, да не бидам досадна, ама очигледно без прашано нема да ги најдам. И која име цената ако може да ми одговориш па да ги земам денеска бидејќи слабо ми е железото а крајно време е за покачување.

5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Meshkovci na misla sum 2 dena od kontrolata i si vikav da prasam da neprasam.... i eve reshiv sepak da prasham ;)
    Vo sredata na eho sve super okey i vikam : a placenta kako e? Vika super si e sve. Okey vikam a toa lakuni ili kako i da se vikaat i starost toa kako e?
    Lakuni nemas a za ova starost na postelka veke u praksa ne go gledame kaj trudnici zashto ne e merodavno. Ok vikam sepak sakam da znam. Vika epa gleam postelka 2 stepen! I ja onaka poparena vikam ama doktorka eve do sega ni maticnata nit kaj sto idam privatno koga sum prasala rekle sekad sve okey. I na toa imam odgovor citiram : Epa Sofi toa e kako sea jas da ti recam deka ne mi licis na 36 godini tuku upola od godinite, a drug da ti kaze obratno! Iskreno se zbuniv i svasta se iznacitav po google ovie 2 dena.
    Pa sakam da ve prasham vas koj veke ste rodile ili ste so nedelive kako.mene 34+ pa i poveke : Kako e starost na posletlka kaj vas? Dali e tochno deka moze na eho da bide starost na postelka 2 stepen pa koga ke se porodis placenta ni S od starost da nema?

Eve sega se javiv soprugot da go prasham od kaj gi zemal :)
    Vo Zegin gi kupil 423den na "Bionika" firmata se. Fortix se vikaat.
    Zimaj srcko i ti i jas sme pred poragaj pa da go kacime zelezoto da ne sme omalaksani po poragaj :)

Последна измена од модератор: 29 март 2017
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Па првото машала убаво ми украде се и убаво си порасна 4.4кг :D Мене ми е страв дека со него со 28 почнав, на пораѓај бев со 9ка хемоглобин 3ка железо (а пиев тотхема) а жена од 180цм сум и им се онесвестив после раѓање, едвај со шамари и алкохол под нос ме освестија... Мора сега нешто проверено, нешто да си погодам што ке ми прија, ме плаши што од сам старт почнувам со слабо, прв пат ке пробам со сирупов... Ако не се пребацувам на тие што ги кажувате. Земав и мултивитамини, Пре Мама земав зашто имаат и Селен, прочитав дека и регулираат и тироидна, а и башка омега дека имаат... Ги пиев кога доев само два месеци и коса, нокти се ми сјаеше, а и убаво се осеќав од нив... Зашто гледам тука многу не ги сакаат, а матичната ми рече земи си ги тие.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да ви се умешам за муабетот со железото.

Кога имав проблем со хиперстимулацијата, железото и хемоглобинот ми беа ЕПТЕН ниски. Значи серум скоро немаше, а хемоглобин од низок понизок. Ова што го пишувате вие е премија за мене тогаш.

Почнав со тотема и вит Ц на Натурал велт (знаете дека ВИТ Ц е многу битен за врзување на железотo). За 2 недели ми порасна минимално и мораше да се бара друго чаре. Почнав со хеферол (стара генерација лек што чини ич пари, 100тина денари) и Вит Ц (естер) на Health Aid (1000ка+). За само една недела имав серумско скоро 10 и хемоглобин над долната граница. А испив претходно сигурно 20 тотеми и немав значително подобрување. Овие хеферол се 350мг, а една тотема е околу 50 или 75мг не се сеќавам точно.
    Според гинеколог што ми ги препорача, на толку ниско железо за да тотемата има ефект треба да се пијат по 5-7 на ден. Мене ова ме спаси.

На Bebulleee, Stara, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    mariz a pred bremenost kakvo ti bese zelezoto? Mozebi treba da proveris kade se gubi zelezoto ako i pred bremenost ti bilo vaka nisko, posto epten si taze za bebeto odma da go iscrpi celo.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Мене така 34та ми беше 2ри степен зрела и матичната рече можно е да раѓаш за побрзо, да не дочекаш 40та недела... ама шипки 42ра дочекав јас, упатот за раѓање дури ми истече, зимав нов :rofl: Мојата постелка беше леле мајко... ама јас стварно претерав со бременоста, ептен му се заарни на малото во меше :D

Веќе одамна ме водат како анемична и никој ништо накнадно да испитам не ми рекол (дури феринин резервите на железо ми се под нормала, а тоа настанувало по обилно крвавење или долгогодишна анемија)... пред да останам бремена, односно и после раѓање на првото и се до сега јас ако не сум на вештачко примање на железо, железото ми паѓа... ако тироидната ми е добра, добро ми е и железото, ако ми е пореметено тогаш и железото ми паѓа... има ли нешто поврзано со тироиднава?

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На Bebulleee и sofi2107 им се допаѓа ова.
  10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Sto e muabetov so postelkata, kakvi stepeni se toa, na sto treba da se vnimava.. moze nekoj da objasni ve molam?

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не би требало, ама било убаво да се пијат суплементи на железо ако пиеш еутирокс. Не разбрав зошто баш е тоа така, Бранка не знаеше баш убаво да ми објасни. Нешто како убаво се врзувало, ама да не се пие одма по еутирокс, туку со некои 5ч разлика.

На Capricorn Taurus и mariz им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Абе врска си нема ништо, само за нешто плус да се сеќирате... Уживајте, додека доктор вика се е во ред, се е во ред :) Ние ептен се замараме со се и сешто, само нешто читаме на интернет... а секое тело е различна приказна... :)

На Bebulleee, Luna91, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    И јас почнав со прениско, на средината на бременоста ми беше 23 и последниве три месеци ми е 6... Сега почнав да пијам од тие грчките таблетки, па ќе видиме. Ама во деветти сум и треба што поскоро да ми се среди крвната слика, најверојатно ќе завршам на царски - така ми рече гинекологот, што значи и доста губење на крв, после доење... Мора да се решава овој проблем. Не паничам. Ќе биде се ок... Камо среќа бебево да влече толку :)

@mariz И јас пијам еутирокс. И досега, т.е.додека не останав бремена втор пат ми беше така. Ако ми е лошо железото, значи тсх ми се покачило. Ама сега не е така. Железото лошо, а тсх ми е во нормала... Почнав со суплементи... Тоа е. А се правев што мислев дека природно ќе го реши: цвекло, спанаќ, гроздов слад и семе од коприва...

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На kukla21 и mariz им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Иначе ова второво женско ке биде изгледа, ако одиме по тоа со машко се има мачнини, со женско не :rofl: Со првото уште срцева немаше мене ми беше лошо, па тек срце кога слушнавме јас се гушкав со шољата хахаха Денес од што не се осеќам трудно не ни очекував дека срценце ке слушнеме.. Ептен различен старт на оваа бременост, многу полесен :) Може и до периодот е, со првото во најголемите горештини тазе трудна... А и што рече една членка, друго е веќе запознаен организмот со овој процес, навикнат :D

На pikacu87, Bebulleee, Stara и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Мене ми се покачило тсх на скоро 6, а пиев 50мг Еутирокс од летоска... и сега само викенд ми појача 75мг, па за два месеци контрола, мада може општиот матичен да ми го стави тсх на крвна слика, па и за месец да проверам дали се спуштило... :)

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Ве читам јадете храна богата со железо и пак железотор ви е ниско и ви се намалува. А, јадете ли храна богата со вит. ц, заедно со онаа што содржи железо?Како што со апчињата е потребно да се пие вит.ц така е и со храна.:)

На kukla21 и Ano им се допаѓа ова.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Mene dvete bremenosti isti mi se.
    Bez nikakvi simptomi,nisto.
    Mislis ja pominuvam istata bremenost.
    Zelezoto vcera mi bese 13.refer.vred. od 6-20.
    Ovaa bremenost sum epten relax, kako da ne sum bremena,a dve nosam:)

На pikacu87, Belabelinakinder, Bebulleee и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Почнав веќе. Да пробам. Побуаделв дома, психички ќе се пореметев.

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Внеси суплементи. Природно е најдобро, ама ако не иде суплементи не ни бегаат. Пишав мене што ми помогна за многу кратко време.

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Јас отфрлив скроз млечни производи, а вит Ц обавезно... дури едно време по две тотхеми со 1000ка вит Ц пиев и мн споро ми сее качуваше железото. Спанаќ ако јадам никако не ставам к.млеко... сега сеуште нема разновидно овошје, зеленчук.. да дојде лето ке биде полесно, затоа сега за сега апчиња вит Ц.. :) Јас имам купено и капки вит Ц кои се ставаат во вода, сок, чај... Лимонада обожавам, во доматот исто има вит Ц.. ама џабе вештачки гадни се сега тоа доматите...