Pa Pa toa i mene mi e dilemata. Ivanovski i prviot pat mi rece deka kolku sto gleda se e vo red, no ete, deka ubavo bi bilo da napravime eden skrining za da bideme sigurni. Skriningot izleze vo red, no toj doktorot mi rece ako sakame vo 28 nedela da napravime uste eden. I nekako ja pocustvuvav rabotava kako moze, no ne mora i ne e zadolzitelno. A bidejki rezultatite bea ok, nekako na um sum da si go pominam samo tretiot skrining i da si cekam redovni kontroli i termin.
Se trudime da bideme za sve vo zivotot so pozitiven duh i pozitivni....morame srcko inache vo ovaa deneshnica ke zabegame so stresovive, nervozi i krediti Ve gushkam site i ve sakam meshkovci najmili Jas ne sum go pravela i poveketo koj gi znam ne go pravele. Spored mene e samo tepanje pari (se izvinuvam na islrenosta) Dokolku skraja bilo ...imalo neshto ke se vidi i na 2riot skrining. Ova e novitet, stres i pari samo. Samo kaj nas u Mk gi ima volku skrininzi, eha i nepotrebni ispituvanja i vadenje od pamet na trudnicite. Svakeeee aj gali ja snaata i uzifkaj Zdrava e i najubava ke si bide ich da ne mu ja mislish
Софи, а дали правеше ти амнио? Мислам дека некаде прочитав дека имаш над 35 години, извини ако грешам, и знам дека на жените над 35 им кажуваат за амниоцинтеза да прават.
Taka i ke napravivme da ti kazam, navistina smetam deka e nepotrebno. Ti blagodaram za podrskata Ve guskame dvajcata sun: Ajde i jas ke odgovoram. Eve me i mene, isto 35, osven skrining drugo nisto ne napravivme. Kako sto rece doktorot, ako imase nekakvi indicii i somnez, ke se videse i na skriningot, no bidejki site parametri bea vo normala, ne sakavme dopolnitelno da se izlozuvame na stres. Eve do sega, fala mu na Bog, se e super.
Се сложувам. Затоа и прашав. А плус годините немаат врска. Ама имам тука читано дека жени над 35 години правеле амнио или тој нифти тест зашто докторите така рекле, иако на ехо се било добро. А се е тоа стрес и плус амноцинтезата има ризик.
Da, maltretiranje i frlanje pari. Za ednas, kolku sto citam preporaclivo e, i licno jas sakav ete da proveram iako dlaboko vo sebe bev ubedena deka se e super, no se ponatamu barem po moe mislenje nepotrebno e.
Јас имав 25 кога бев бремена, мене докторот ми рече доколку бев над 35 ке ме прател на нифти или транкилити, вака ке останеме само на скринингот ( ни приска не ми рече да правам koja и така е обична статистика) е сега очигледно од тогаш до сега се смениле нештата
Јас само да ве поздравам мешиња. Од мене нема уште ништо си чекамее туку @majavel1 нешто е тивка да не има ново нешто?
Ne milo ne sum pravela toa. Tocno imam 36g i amnio ne e 100% siguren nit pak e merodaven. Sega ima mnogu potovni ispituvanja kako Nifti testot koj e mnogu siguren i nema rizik za bremenosta, od vena se zima krv.Za razlika od amnio kade veke ja znaes procedurata. Inace jas sum Ivf i imam i donirano jajce kletki i gi imame site mkzni genetski ispituvanja napraveno ushte od damna. Ako me prashuvash za tebe za amnio da pravis....moe mislenje e Ne. Ima mnogu posigurni i podobri ispituvanja pa i posovremeni. Edit : Kako sto pisavte i pogore....dokolku nedj boze ima nesto uste na prv skrining ke se vidi. Najubavo da uzivame vo bremenosta a ne nepotrrbno da se stresuvame so sve nesto sto im teknuva na nekoj doktori
Mene mi predlozi Dimcev vo prvata bremenost, no koga bev na kontrola vo Sistina kaj Popovic go prasav dali da pravam mi rece nema potreba ako drugo se e vo red samo gjabe pari da frlas. I ne otidov, i fala mu na boga malava zdrava-prava e. Ti kako si sakas taka.
Jas bi vi rekla da odite. Na bratucedka moja za zal, dvapati i otkrija anomalija tokmu vo taa nedela 28. Prethodno se vo red.
Jas pravev prenatalen test,37godini sum.Za amniosenteza mi bese strav deka sum so ivf i plus imam dve miomektomii.
Незнав се кај да пишам а знам тука во труднички има многу кои пишуваат и се при крај со бременоста. Епа ќе ве замолам ако сака некој да ми сподели што се купивте за бебушот од облека, кебенце за козметика и хигиенски работи зошто искрено не сум купувала облека ништо и незнам во колкав број да земам. Искрено ми треба совет и помош околу ова.
Мислам дека имаше тема во Категоријата Бебе... Што е потребно за новороденче мислам се викаше темата, имаш се и сешто таму...
Devojki vo 22 nedela sum pred 2 nedeli bev na pregled i se bese ok no poslednive 2-3 dena custvuvam bolka vo predelot kaj matkata i dodeka se prevrtuvam vo spienjeto bolkata e prisutna dali na nekoj ova mu se ima sluceno i dali nekoj znae od sto moze da bide? Se izvinuvam za fontov od tablet sum. Pomagajte mamicki
Jas zemam cist maticen mlec bez med. Posle edna doza pravam pauza od 1 nedela I prodolzuvam. Koristi go slobodno go pojacuva imunitetot.
Verojatno sega treba da idesh na 2riot skrining so ogled deka terash 22ra nedela. Na samiot skrining doktorot ke ti kaze kako e namesteno bebeto i da ne pritiska na nekoj nerv pa zatoa e bolkata. Inaku ne e nishto strashno, moze da e prichina shto bebe raste, matka se shiri, ligamenti se tegnat, pritiska na odreden del i cuvstvuvas bolka itn. No, dokolku bolkata ja cuvstvuvash nonstop 24h togash najubavo da si se javish kaj doktorot i da idesb na kontrola. Vo sprotivno ako e na momenti togash bez gajle.
Софи, и амниоцентезата и нифти тестот имаат ист процент на точност, 99%, затоа што директно се земаат фетални клетки. Разликата е во тоа што амниото како инвазивна дијагностичка метода дава мал процент на спонтан, 1%, за разлика од нифти кој е неинвазивен и нема последици. А, зошто да не одеме на скрининзи и испитувања, можеби пред 100 год. жените раѓале и во полињата, но и тогаш се раѓале деца со недостатоци и имало голем број на смртност кај бебињата и децата. Сега кога медицината е далеку поразвиена зошто да не си дозволиме прегледи за да утврдиме дека се е добро. Знаеме во какво време живееме, лоша исхрана, загаден воздух, цигари, алкохол, апчиња, и се тоа влијае врз наредните генерации. Јас сум за испитувања и скрининзи во бременоста, зашто подобро е да се спречи, отколку да се лечи.
Pogreshno mozebi me razbra. I tek kako e potrebno da se ide na redovni kontroli, 1nash mesecno da se pravi krvna slika celosna, mokraca i urinokultura, da se proveruvaat d-dimeri i faktori na hemostaza, 1viot i 2riot skrining. Da se pijat potrebni vitamini i suplimenti kako i ishrana normalna. Toa e sve normalno i jas kako trudnica sekoj mesec site ovie ispituvanja gi pravam i smetam deka vo 21vi vek treba da se pravat pa ako treba i kaj maticen i na privatno kombonacija za da si na cisto. Nooooo si stojam cvrsto na stavot i toa e moj stav i mislenje deka skrininzite nemora da se pravat striktno kaj ginekolozi po fetalna medicina, moze i kaj maticniot ili kaj bilo koj ginekolog po privatnive kliniki.I zasto da se pravat dodatni 2 eho pregledi na srceto na bebeto, amnio ili nifti i sto ti ja znam .... dokolku vo familijata kaj eden od partnerite ima genetski pretpozicii za bilo kakvi anomalii DAAAA treba da se napravi sve sto e potrebno, vo sprotivno e stres i panika bespotrebna za edna trudnica. Za shto i da e dokolku ima ke si se vidi i na samiot skrining 2 kade 1h se ubiva ginekolog od merenja i premeruvanja i detalno se gleda bukvalno sve, od dali papocnata vrvca gi ima dvata kanala, cirkulacija na placenta, organi na bebe pa i prstinjata na nodzinja i racinja. Amnioto ispituvanje e zastaren metod i izbacen od praksa. I e pogolema stapkata za spontan. Zatoa se nalozuva posle trudnica da miruva nekolku dena i da e na terapija itn. Dodeka Nifty testot i ostanatite novi genetski ispituvanja nemaat ni 0000,1% opasnost po plodot nitu bremenosta so samoto toa. Druga najbitna rabota e : jas i onie koj sme so Ivf gi imame site mozni ispituvanja napraveno uste godini i meseci pred nasive bremenosti. Nie so Ivf sme mnogu poveke zasegnati za da ne bide ova ili ona ( normalno koga ke cekas dete so godiniiii i ke se klukas so hormoni, inekcii, apcinja, operacii itn) shto znachi mnogu poveke sme zapoznaeni so shto moze da se desi i toa sme go prevzemale uste pred bremenost so toa sto sme ispitale sve sto postoi. I normalno deka ne e samo bremenosta, ne e normalno za mene i edna devojka ili zena i netrudna ili onaa kpja planira bremenost da ne pravi na 6mes brisevi, pap i ostali kontroli. Zatoa da ne mi se vadi od kontekst pogore napisaniot post objasniv sega poshiroko i poopshto. Tocno deka se ragale po polinja, na sred vojna se ragale deca. Babami 3 gi rodi za vreme na vojna i bashka beshe mlada partizanka...pa ene gi zivi i zdravi i pravi. Muabetot mi e i denesh skraja bilo se ragaat so problemi i nedostatoci decinja, iako se pijat i pijat sve sto postoi od vitamini i kpntroli itn. Ako genetikata ima t.e. vo samite pokolenija na partnerite ima bilo kakvo genetsko narusuvanje, kariotipot ne e okey hromozomi defektni itn. ( da ne objasnuvam na dolgo e) ne pomaga nishto vo toj sluchaj. E vo tie slucaevi se ide so doner na sperma ili j.k zavisno kade e genetskoto narusuvanje. Se izvinuvam na dogiov post, no nesto sto mnogu me iritira koga mi se izvrtuva muabet ili mi se vadi od kontekst. Nejkam pogresno da bidam sfatena Forumce nisto licno, no dokolku me citase izminative 30+ nedeli mozebi ke sfatese dali sum pobornik na ispituvanja i kontroli vo bremenosta ili ne ! Ubava vecer