Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    36.330
    Мое мислење е дека има понапредни бебиња, на пример во некои случаеви понапредни дури и за две недели и за нив би било соодветно да се направи скринингот и во 18та недела. За тоа одлучува матичниот гинеколог. Иако ете во тој случај кој го споменуваш можеби гинекологот не бил во право, не го знаеме гинекологот а и не знаеме ништо за бременоста и за плодот. Како и да е одговорот беше за членката која е 21ва недела и соодветна недела за да се направи скринингот. Инаку различни бремености, различни бебиња, различни гинеколози, заклучоци за било каков случај може да донесуваме само доколку знаеме се детално за тој случај. Мене на пример дури во 26та недела гинекологот ми спомна за втор скрининг и му кажав дека го веќе го направив во 22ра недела, а го направив бидејќи прочитав тука на форумот и на најразличните страници за прегледи во бременоста.

На sofi2107 и V.odolija им се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Јас имам уште време до скрининг. Сакав само да и одговорам на членката која праша дали е рано 20+3 . Вие го правевте 22 +? односно 23 недела или 21 +? во 22 недела ?

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    Мамички од денес сум 35+0...од утре стартуваме со 35+1 г.недела :) Денеска бев на преглед и конечно ми земаа брис за стрептокока...воопшто не е незгодно и болно како што претпоставував дека ќе биде. Само површински се зема брисот во грлото на матката без употреба на она непријатното желевце :$ ми олесна,сега чекаме резултати се надевам се ќе биде како што треба. Крвната слика ми е супер и дури подобра од претходно ...си се чудам како успеав вака бомба да ја направам :D:D На прегледот поминав супер, бебчо наш напредува како и секогаш и е понапреден за 10 дена ...сега сме потешки од претходно...тежиме 2кг 800г... убаво викам дека буце од бебе може ќе си родам хехее:lol: Но, само ме уплаши една работа синко се свртел карлично сега,со газето надоле :$ гинекологот ми кажа дека можно е да се сврти надоле со главчето ама сепак не се знае..ако е вака ќе идеме царски :( Дали е можно да се сврти до крај на неделиве со главчето надоле? Јас па дека сакам природен пораѓај оваа помисла ме уплаши...ама сега тоа е што е :) Ви посакувам на сите мамички да имате вака убав ден како денешниов мој ден, и без мака да си ја поминете цела бременост...ајде наскоро ќе се гушкаме со нашите најмили :inlove::l:

На Bebulleee, Natasa. P, Ano и 6 други им се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Chekaj cucko znam deka sme nekolku dena razlika ama ova ispadna deka voopshto ne sme razlika ni den ;) Mene ponedelnik mi e kako premin nedela vo nedela. Jas ne racunam prv den so 0(nula) nego direkt so 1 ;) znaci denes ponedelnik sum 35+1 ;)
    Daj Boze znam deka sakash prirodno i mozno e da se svrti so glavceto nadole. Dokolku ne se svrti voopsto od carski nemoj da se plashish....eve muabetot sto go pravevme moze navistina ke sme cimerki u soba i moze ist den ke e ;)
    Koga beshe na posledna kontrola vo koja nedela i kako beshe sinko svrten? Iskreno sum gi citala nekoj deka vo posleden moment bukvalno na den zakazan carski bebe si se svrtelo so glavceto nadole, ima na nekoj im ostanuvaat vo taa polozba. Nikoj nemoze da ti kaze so sigurnost, ni tvojot ginekolog toa nemoze da go predvidi. Kako i da e najbitno sitno se broi ke bide veselo za nekoja nedela veke nema da ima spienjeeee ;)

На Sandrichka 89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.278
    Допаѓања:
    76.362
    Баш се зборуваше за тоа во темава во скоро, дека има бебиња се вртат и на самиот крај... :) Што се вика може ден пред раѓање да се заврти :D Јас во скоро се изначудив, една познаничка карлично се породи природно... и си реков зар има уште се нафаќаат да породуваат така... Јас сум исто карлично родено бебе, со газот сум излегла :lol:

На Bebulleee, sofi2107, Sandrichka 89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @LanaDelR i mene mi e prvo bebule, ama po 300 konsultacii se odluciv za mustela samponce. Mleko za telo/ulje tek posle 1 mes, nemas potreba na pocetokot so nisto da go mackas. Babicite sovetuvaat prvata nedela samo so voda da se banja, a duri ni posle 1 mes da ne se macka po celo telo, se dodeka nema potreba (suva koza). Krema za gazeto odluciv pavloviceva original i toa e toa. Za crveno gaze mi preporacaa bepanthen krema i toa zemav pa zdravje Boze ke vidime kako ke bide se :)

На Luna91 и LanaDelR им се допаѓа ова.
  7. Bebuski

Bebuski Нов член

Се зачлени на:
    11 октомври 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    38
    Ве молам некој нека ми каже јас сум Rh негатив и треба да примам инекција ама каде и да прочитам сегде пишува дека се прима во 28 недела а матичната ми вика да ја примам во 29 недела

8. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    Најпрво фала ти за големата поддршка што ни ја даваш на сите :*:*:* срцка си... Значи со неделиве сме тотално исто...јас убаво ти кажав тогаш ќе бидеме цимерки во соба ќе видиш ;):lol:
    На последна конторла бев на 28 февруари и синко беше надоле со главата, баш тогаш коментиравме овој спремен да излага ...а сега дошол горе :$ Можно е да се сврти ама ќе видиме, баш така може и на денот на пораѓајот да направи чудо, па се надевам дека ќе изротира во стомаков некако :D
    Едвај го чекаме со нетрпение тој момент да дојде...сите мајки сме пресреќни и живееме за тој миг, макар и да има непреспани ноќи знам дека нема да се жалиме :inlove:

Уффф...добро е ми олеснува вака кога слушам дека може..не дека енешто страшно,но јас од царски имам стекнато некоја фобија најверојатно и не знам зашто ми е страв :( Викаат дека карлично не убаво да се родиш по природен пат, зашто може да настанеле компликации кај бебето...е сега колку е тоа точно навистина не знам :^) Фала ти мила за одговоров :*

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На Luna91, sofi2107 и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.278
    Допаѓања:
    76.362
    Како и да биде битно да сте двајцата добри :) Инаку како мене и ти, страшна фобија имам од операции, после комплицирана операција на 17год од слепо црево, а каде каде полесна операција е од царскиот (facepalm) Со бебе до тебе секоја болка побрзо ке помине, така да без грижи :*

Јас денеска полна 8ма недела, сеуште без мачнини :dance: Се чудам, абе како да не сум трудна, малку тешко ми е сабајле дека пијам Еутирокс и не смеам саат време да јадам, а ми се јаде одма и едвај дочекувам :rofl: Инаку на нозе цело време, вчера бев со синчево надвор, 4 саати се изнатрчав по него :D Апетит така така, вагата битно не оди нагоре :) Од мултивитамините и сирупот за железо се преродив, толку ми е убаво, вака лесно не ми било доста време, значи тргнало нагоре железото :)
    Сакав да прашам дали е океј да спијам на стомак? Некако шубе ми е, дури кога ке легнам незнам дали од мисла или стварно ме забоцкува стомакот :?:

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На Sandrichka 89, danichap, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Јас сум скоро 13та и си спијам на стомак :$ јас така спијам, не знам како ќе се одвикнам. Мислам дека уште е рано за било каков проблем со спиењето на стомак, или барем додека убаво не почне да се познава стомаче :)

На pikacu87, Stara и mariz им се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    Јас родив царски, да раѓам па само царски би одела. :D
    Ни се мачев, ни контракции, ни ништо. Не знам како е природно, а не ни сакам сега да знам. Ќе идам на уште едно здравје понатака и па ќе инсистирам за цезареа . Без паника, топ ќе поминеш. :)

На Sandrichka 89 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Спиј си на стомак, немаш гајле ;)
    Јас до 5ти месец лежев така без проблем.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pepa B..

Pepa B.. Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    677
    Zdravo .. imam rana bremenost .. znaci spored ginekologot sum 5ta nedela a spored Moe 3ta .. e sega vcera Bev na ginekologot AMA dr-ta me isplasi deka Mozelo da bide vonmatericna bremenost .. plodot SE kriese AMA go slikavme .. e sega NE SE gledase jasno PA mi recipe deka Mozelo da bide Krven sad..

ПРИКАЧЕНИ ФАЈЛОВИ: IMG_20170321_074956.jpg

14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    Исконсултирај се со уште еден гинеколог каде има поубава апаратура. Мислам не би ти било лошо, ние тука пак не сме гинеколози, само може да те посоветуваме да побараш второ мислење.
    Биди позитивна и нека е со лесно и дај боже да е се во ред. :)

На Pepa B.. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Мила јас сум 27+4 дена па спијам на стомак сеуште, немам никаков проблем ;) Дали затоа што сеуште не ми е голем стомакот не знам, не осекам никаква тешкотија од спиењето на стомак а кај тебе сеуште е рано според мене спиј си како си сакаш... Инаку и јас исто, со првото синче повраќања секој ден до 9ти месец, мачнини многу големи, сега со овој синко песна ми е бременоста, дали немам време трчкам по малиот, ниту повраќам ниту ми е тешко, само главоболки понекогаш и малку гадење од некоја храна.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.278
    Допаѓања:
    76.362
    И кај мене беше вака, па дури за еден месец ми рече да одам... и за еден месец бебче и срценце :) Ке ти пратам слика после баш, исто вака бев по пресметки по менструацијата требаше 6 недели да сум, а ова е едвај 3,4 недели бременост, така ми рече гинекологот мој :)

На Pepa B.. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.022
    Ne grizi se mil
    A sigurno ke se svrti I d
    A ne se svrti poragaat carski.A I prirodno mislam deka ne poragaat seg
    AL ako e taka I ne zaradi komplikacii za bebuleto tuku bidejki taka prvo izleguvaat nodzinjata pa nakrajot gorniot del I glavceto pri sto ovoj proces bi mozel da bide pobolen za majkata.Ne grizi se tvoeto ke se svrti :sun:

На Sandrichka 89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.533
    Кај мене 4 недела и неколку дена имаше едвај видливо точкиче. И кај друг гинеколог да отидеш тешко дека ќе види повеќе. Ме нервира шо одма почињаат со тоа вонматрично. Ќути , не кревај паники ! Ама они одма да си кажат глупостите. Нека почекаат прво кога ќе видат поубаво недела , две па потоа ќе се каже. Можеш да си направиш бета да ја видиш вредноста. За недела дена ќе се види подобро. Ќе видиш се ќе биде убаво :sun:

На danichap, Pepa B.. и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    I jas prasuvav bas za ovaa inekcija nekolku pati. Eve denes bev pravev kombsov test. Ti zemi si od maticnata uput za transfuziologija za testot, i napravi go vo 27ta nedela kako sto e redot. Potoa koga ke gi zemes rezultatite, pak prasaj koga da otides so inekcijata za da te bocnat i od tamu ke ti kazat. Mene mi rekoa vo 28ta nedela.

20. winter flower

winter flower Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    12.214
    @Bebuski вчера ја примив истава инекција,околу 2800 денари е од зегин ја земав. Матичниот ми рече дека нема ништо лошо и во 27ма недела да се прими,заштитата траела 12 недели, а јас си ја примив во 28ма! Вчера бев многу поспана,од кревет не можев да станам, се утепав од спиење и пак ненаспана, а не спијам инаку воопшто многу,денес пак иста малаксаност ме држи! Се прима во колк и не е ништо страшно, блага болка се осеќа кога ќе се вбризга лекот само! Чувај обавезно извештајот за Rh, фискалната сметка од лекот,сметкопотврда од аптека и потврда дека си ја примила инекцијата која обавезно мора да ти ја даде лекарот што те боцнал,и со сето тоа фондот ти враќа мислам дека 80% од сумата! :hug: