Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.278
    Допаѓања:
    76.360
    Прво газето излага, како е можно тоа незнам.. еве јас сум така родена, а и познаничкава што се породи исто прво газе искача.. а нозете ваљда се нагоре (нели еластични се бебињата), не ми е јасно баш :D Инаку сестра ми помала од мене родена со главчето, мајка ми имала пострашен пораѓај со неа, со мене карлично поминала супер... Мислам не пораѓат поради ризик за бебето, а тоа дека е повеќе болно мислам немора да значи... индивидуално е кај секој. Не е болно искачањето на бебето, болките дур се отвориме се болни... а некој чека повеќе, некој помалку за да се отвори. Јас чекав 9ч со прилично јаки болки на 1мин, 30 секунди, кога се отворив скроз родив со еден два напони за 1м бебе од 4ипол кг и тој последен момент на раѓање воопшто не е страшен :D Со второво ке земам чучневи ке правам кога ке дојде време за раѓање, за да се отворам побрзо хахаха

Последна измена: 21 март 2017
    На Sandrichka 89, danichap, LanaDelR и 3 други им се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Dobar ubav proleten den meshkovci ;)
    Imam edno prashanje. Ja polnam 36ta nedela i eve od pred nekoj den se osekam kako maraton da sum trcala. Bukvalno noze me bolat kako da sum go iskacila peshki Vodno od Vodnjanska do vrv.Do pred nekoja nedela ne zastanuvav bev epten hiperaktivna, ali ovie nekolku dena kako voz da me pregazil :( Da napomenam sum +13kg ista sum samo imam stomak golem i malku butovite buckasti, gluzdovite na stapalata minimalno oteceni denovive. Znachi znam sestrami i drugarki koj se osekaa vaka, no bea po nad 20+kg i toa go razbiram i sfakam, ali ovaka mi e nejasno so pomala kacena kilaza. Jasno mi e deka i tezinata na stomakot si go pravi svoeto, no ete nekoj do den poragaj bukvalno vikaat deka epten se osekale full so energija kako da ne se trudni i bukvalno mozat i da trcaat maraton. Pa si rekov da ve prasham i vas, da ne sum edini baksuz ;)
    Sakav da izlezam da proshetam, no se osekam umorno i na noze nemozam da stojam.
    Dali e ova normalno, dali i vie vaka ste se osekale ili osekate? Zar vaka ke e do posledniot den ili e period?
    Me faka nervoza nemozam da si gi zavrsham nekoj domashni obvrski i da dokupuvam sitnici koj mi ostanaa.
    Imajte ubavvvv najubav soncev den :hug:

На Sandrichka 89 и Mari* им се допаѓа ова.
  3. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Nate, toj kombsov test go pravat tie sto se rh negativ obavezno pred taa inekcija?
    Jas sum negativ no I mm e negativ, ke treba da prasam, inaku dr ne me prasal za ova do sega. Mozebi deka ima vreme. Tek sum 15+0.

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.533
    Дали ве наболнуваат мускулите? Кога ќе се свртам ме штрекнува, вчера неколку минути цел стомак како да ми се растегаше нешто и не можев да се исправам. Бев вчера на преглед добро беше, му спомнав на др. Дека околу препоните ме штрека ништо не рече.... Пијам магнезиум, утрогестан, одмарам....18 нед.сум

5. Ressana

Ressana Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    308
    Јас утре полнам 9 недела, а исто така никаков симптом немам Mariz, ниту мачнини, ниту омалаксаност, ниту поспаност...и јас истотака пијам еутирокс поради висок тсх. Инаку мислам дека се уште рано е па нема проблем да спијеш на стомак...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.278
    Допаѓања:
    76.360
    Јас дури несоница имам, ич не ми се спие... Само што одам да мокрам почесто од обично, ете тој ми е некој симптом и повремени боцкања во стомакот.. :) Богами ке спијам дур можам на стомак, после ке се мачам, обожавам на стомак да лежам :D

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.024
    Допаѓања:
    36.329
    Мене денеска ова ме снајде. До вчера трчав како коњ што се вика а денеска бев по резултати од брисот и едвај се вратив, ми потекоа прстите од рацете, ама најверојатно од топлово. Вчера се зафркавав со мм му викам 9ти месец полна сум со енергија да трчаме малку да видиш колку енергија имам, а денеска страв ме фати си викам да почне пораѓајот а јас во ваква состојба да не можам да мрдам ќе се онесвестам уште дома како ќе раѓам. Ама па ајде ваљда скроено е да се случи кога ќе имаме енергија. Денеска по пат слушам мажи жени се жалат премногу топло си велам а мене како ми е ама не се откажав пешки со мм 3км натака 3км навака, мм вика срам ме фаќа ќе речат кај ја води женава ем огромен стомак ем по ова топло, а ја пуста желба за шетање, дај нека залади малку. :lol: :whew: :ninja:

На Mari-Ja и sofi2107 им се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Nemas potreba ti da go pravis stom i dvajcata so soprugot ste RH negativ. Sekako bebusko ke bide RH negativ, taka sto nema problem. Problem e ako majkata e RH negativ, a tatkoto RH pozitiv. Togas bebusko moze da bide i RH pozitiv na tatkoto, pa postoi moznost mal broj kletki od bebeto da navlezat vo krvta na majkata za vreme na bremenosta i raganjeto. Togas organizmot na majkata ke gi tretira kako strano telo i ke sozdade anti tela protiv niv sto moze seriozno da mu nasteti na plodot. Zatoa so testot se proveruva dali se sozdavaat takvi anti tela, i se prima inekcija za vreme na bremenosta za da ne se sozdavaat. Posle poragaj, dokolku se utvrdi deka e RH pozitivno bebeto, se prima uste edna zaradi zastita od komplikacii za idnata bremenost. Ako e RH negativ, ne se prima.

На danichap, Libra88 и stevemila им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.024
    Допаѓања:
    36.329
    Мене во последно време така ме штрекаше кај препоните наеднаш, некогаш при одење и ќе ме штрекнеше па застанував во место да помине минута две. Ама на форумов читав феминки што прашале доктор за тоа дека најверојатно бебето допирало некој нерв и и немам спомнато на матичната.

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.533
    Ти која недела си?

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.024
    Допаѓања:
    36.329
    Јас сум 36та недела ама ова ми се случуваше претходно само што не знам точно во која недела да ти кажам.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Isto bukvalno kako preku nok da se promeni energijata. Do pred nekoja nedela maraton da trcam, poslednive denovi onaka kako omalaksana, ama eve denes od sabajle kako stanav i se osekam kako voz da me pregazil. Edvaj sega se izbanjav, noze me bolat premnogu duri i stapalava. Ako ti se veruva nemozam da stojam poveke od 10min, se osekam kako posle trcanje bukvalno. Muz mi sea vika aj ma da ideme da prosetkame do Biser na kafe .... vikam ako me nosis u ruki odma hahahhaa
    Im zaviduvam na onie koj trcaat i se full energija do kacuvanje na boks ;)

На Belabelinakinder и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Јас сум скоро 14 нед. па имам болки во нозете и половината уште од почеток, а не па вие што сте 30+ недела. Понекогаш се осеќам како да сум во поодмината бременост, со болки во нозе и половина, без ни малку енергија, а понекогаш можам и да трчам, се и сешто да работам, фул сум со енергија.

На Mari*, Вереничка и sofi2107 им се допаѓа ова.
  14. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    хахаха ме изнасмеа како бе да залади јас со душа го чекам сонцево депресија ме фати од зимава ужасна и ладна :D ајде уште малку имате вие ќе си се гушкате со бебињата, ние што да кажеме мене термин ми е крај на август цело лето ќе го поминам со меше на +40 :D

На Sandrichka 89, Belabelinakinder, LadyC и 3 други им се допаѓа ова.
  15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    :) sve si ima negativnosti i pozitivnosti. Zamisli nas zimovo so stomacive kako ni e corapi da obleceme, niedna jakna ne ne sobirashe, chizmi nemozes da se navednes ni da obleces nit da vrzis, edvaj helanki oblakas itn. ;)
    A letno vreme meraciiii opni apastolkata ili sandalka, halinceto i meraci hahhaha vas toplo ke vi e, a nas zimovo nezakopcani se smrznavme :) Em vie so merak letno vreme ke pokazuvate stomachinja mmmmm shto ubavo :inlove:

На Sandrichka 89, *Mila24*, danichap и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Најубаво :* мене ако ме прашаш цело време ќе биде лето нема да постои друго годишно време хахаха

На Ano, Mari*, sofi2107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.024
    Допаѓања:
    36.329
    Јас сум за зимска бременост, не можам да поднесам топло. Зимава кога одев по кафиња барав да ја исклучат греалката уште пред да ја пуштат. :wasntme: А душава цело време ми сака ладна вода со коцки мраз па само затоа ми е ок што затопли да смеам да се напијам. Инаку читав дека желбата за вода со мраз е како резултат на слабо железо и навистина слабо ми е ама желбата за коцки мраз многу јака. :rofl:

На Belabelinakinder и sofi2107 им се допаѓа ова.
  18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Alal da ti e, jas nemozam da se pomrdnam. Cel den rovaram niz doma, ama da pustam noga da prosetam toa e nevozmozna misija... 5 min odam, 5 min breftam. Epten snemuvam vozduh i odma se umoruvam. Da bev cela bremenost mrzovolna ke mi bese sfatlivo, ama vaka nikako ne mi ide vo glava. Sekoj den mi e se potesko, izgleda pri kraj sme 8) (fingers):$
    @Capricorn Taurus i agree with you! Leto da e samo, pa +40 sekoj den neka e. Sto vika @sofi2107 izmrznavme zimovo, jakna 10 pati trudnicka otidov da kupam, asalna barem da najdev, se nekoi tenki mislis prolet doagase a ne zima, a za cenite da ne zboram, pod 60 evra ni da pomislis. Ajde corapi nekako ke obleces, ama odi pa sobleci gi helankite so stomak do zabi da te vidam hahaha toa bese naucna fantastika :D ah lele trudnicki maki - najubavi! Samo vakvi da si imame daj Boze! :)

На Sandrichka 89, Belabelinakinder, danichap и 8 други им се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Hahahahhaa smrt mi e brichenjeto noze i intima auuuuu hahahha. So vosok imam problem i so godini sum so bricot. Mada neam vlakna trci trci sopnise, ali bre bash e naucna fantastika bricenjeco od 8mi mesec pa do kraj :) I toa shto vikate aj ke gi obleces corapite, ali dur gi sobleces hahaha nokti secenke na noze nevozmozna misija. I jas sum letno dete i da se prashuvam i jas samo prolet i leto bi bile godisni vreminja. Em da se razbereme i raspolozenieto i sve e poubavo koga ke dojde prolet i leto. Zima tmurno nikakvo, nemozes ni da izlezesh :(

На Sandrichka 89, Ano, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  20. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Imam kako bockanja vo dolniot del od stomakot preeska predipluvav alista i dali se izmoriv pa od toa valjda ne e nesto strasno:^)