Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Oooo ajde so lesno samo! Nie epten isto sme bile :) mojov nisto ne mozese da vidi na eho, osven race noze kako pretaat. Vo 35 ta bevme 3200, za dve ned nez kolku bi mozela beba da nakaci, ama samo zivo i zdravo neka e! Ovde prasav 10 pati za koga od prilika da ocekuvam, aaaa toa ne moze nikoj da znae nitu da kaze, a vidi tebe sto ubavo te spremile da si znaes deka mozebi i porano ke bide.
    Ama ke si cekam :) ednas mora da izleze i da go iznaguskam!

На gjoker4e и LanaDelR им се допаѓа ова.
  2. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Јас правев амнио. И тоа во 20 недела- мислам дека докторот одложуваше за да има повеќе плодова вода и да биде побезопасно. И сепак, тој самиот на скрининзите не виде ништо кое ќе го натера да се посомнева. Немаше никакви индикации ниту сомнеж докторот, едноставно заради годините, имам 36 и посакави самата за да можам да спијам...
    Убаво испитав претходно се за тестовите. Ми беше кажано дека амниоцинтезата е најсигурна се уште, бидејќи се испитуваат повеќе хромозоми за разлика од нифти тестот - сепак се работи за испитување врз основа на крв од мајката кај нифти тестот и плодова вода-во случај кај амниото. Ако кај нифти тестот покаже абнормалност кај хромозомите, ти плаќаат амнио за да се осигураат. Тоа самото кажува дека колку и да е застарен овој метод, е сепак последниот чекор пред мајката да се реши што понатаму. А тоа дека мајката треба да мирува... Јас а и мои пријателки кои сме правеле амниоцинтеза, уште истиот ден ни било кажано дека може да продолжиме со нормален живот, само да не дигаме тешко. Очекував дека ќе боли, заради се што читав, но сум многу задоволна како се помина. Сега здравје чекам да се породам за 2-3 недели. Со лесно нека ви е на сите. Сите сме случај сам за себе. Ако јас имам позитивно искуство, може некој нема. Исто така, јас сум таква, немаше да можам да се занимавам со статистики и со она: ајде, ќе биде се во ред. Сакав да имам една сигурност дека сепак тестот покажал дека е така...

На gjoker4e, Capricorn Taurus, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    Ќе помине. А јогуртот и киселото млеко немаат врска со здравјето на забите, ама баш никаква.

Мене ми рекоа за протеини во урина, во крвта, хепатален статус.
    Може да не е ништо, ама некако мислам дека е рано за отоци, макар што нема правила.

На iki26 и mariz им се допаѓа ова.
  4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Мешиња вчера бев на втор скрининг кај Димчев и поминав супер. Женската си е здрава и си ужива во мешето на мама. Само што уште сега не зеза. Не сакаше да ни го покаже лицето, постојано се криеше со рачињата. Докторов беше упорен ја бркаше 15 минути да и слика фаца, ама не се даде и не се даде :lol:.
    Инаку гледам се разбирате во толкување на крвни слики и сакам да ја погледнете мојава. Мене некако матна ми стои, па да ве прашам вас. Кај матичната ќе одам тек од понеделник.
    krvna slika.png urina.jpg

На ada21, Stara, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Хемоглобинот ти е под граница, ама па железото ти е супер. Јас сум обратно 12 Хемоглобинот, а железото заникаде, што би рекла матичната гладни црвени зрнца имаш :D Во твојов случај незнам дали би имало потреба да пиеш нешто за хемоглобинот, се друго како што гледам е океј :)

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Фала Мариз. А кај урината што значи делот ретко бактерии и доста плочест епител? :^)

7. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.022
    Не ми кажа како што но ми назначи дека терминот нема да го дочекам сигурно, и јас збунета како докторе :?: ми рече така биди спремна веќе може и крајот на месецов да биде бидејќи видел зрелост нешто на постелка ми спомна. Можеш да прашаш и ти на твојата наредна контрола колкава зрелост е па може ќе може да процени нешто. Ох леле искрено едвај чекам па и побрзо да се олеснам само здравје прво ми е и малку ме фака и трема од непознатото и онака само од муабети што како си патам па веќе решив да не слушам ништо :emo:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    I jas bev vcera na skrining se bese vo red, prvo me gledaja 30 minuti pa mi rekoja da
    prosetam pola sat i da se vratam bebeto nesto ne bese ubavo namesteno,
    pa posle uste 10 minuti me gledaja, postojano si go krijase liceto,
    mi dadoja edno slikce od liceto kade sto so ednoto race si ja pokriva glavata, i celo vreme racinata mu beja na liceto, i mrdase postojano :inlove: vidovme deka sigurno e masko.
    Mi rekoja deka pritisokot mi bil visok da si go meram 4 pati na den i da si zapisuvam a ginekologot moj dosega toa nesto ne mi go kazal iako sekoj pat mi merat pritisok :^) i znaci od pritisokot me boli glavata nazad i kako zasemetena sum nekoj pat i se custvuvam preumorno.
    Drugo nisto neznam posto ne gi razbiram poimite sto mi gi pisuva na livceto na germanski se 8)

На manako1, gjoker4e, Ano и 4 други им се допаѓа ова.
  9. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И јас имам такво сличе од првиот скрининг, си го покрива лицето со рачето :inlove:

На Ano и orhideea им се допаѓа ова.
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    toa na mene mnogu pati mi iskacalo isti rezultati, gledam vo adrialab pravese ako ne gresam? urinokulturata sekogas mi bila negativna i pokraj ova..

11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    17.680
    Да Адриалаб. И минатиот пат ми пишуваше така, а уринокултурата беше чиста.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.324
    Денеска бев во Чаир. Прво на ЦТГ па на ехо кај докторот. Малата е со главата надоле, 3100гр, толку се немаше превртувано и мрдано во текот на изминативе месеци, си велам ваљда и се допаѓа болницата, според менструација 36+1, а според ова мерки 36+6, плодова вода на горна граница, на плацента мали лакуни и почетни калцификати, постелка зрелост 2 степен но веќе одела накај трет, ЦТГ уредно. Мислев порано ќе сака да излезе ама според ова денеска ќе тераме до термин а може и да го надминеме. Искрено сакав што побрзо да биде, не ми се чека веќе ме интересира што како, но малата не мисли исто како мама. И уште не било во карлица спуштено, уште 1-1.5 цм требало за да се спушти.
    Поздрав мами :l:

Јас сум 37ма недела, прва бременост. Не ми е многу тешко ама едвај чекам да се породам некако во неизвесност сум, не ми се чека веќе. Различни држави различни процедури. Јас еднаш месечно одев на контрола, сега дека 9ти месец па при крај ќе одам почесто за да се следи состојбата. Ајде наскоро се гушкаме со бебињата. :l:

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На ss80, Mama_Mia, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
  14. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Utrovo bev na zabolekar i morase da se vagja zabot :( Mi stavi doktorkata anestezija na zabot i koga pocna da krvari mestoto lom, se isplasija i taa i sestrata. Krvarenjeto bilo posledica od Aspirinot sto go pijam, a jas plus utrovo pred da odam se napiv :(
    @Annath nema steta anestezija vo bremenost taka? I kazav na doktorkata rece ne e problem. Drugata nedela treba pak da odam da go vagjam, ama da ne pijam Aspirin barem 2 dena.
    A koga me bocna so iglata Gospod go vidov od bolka. :(

15. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Dali ima nekoja feminka od Sveti Nikole sakam da ja prasam nesto

16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    A zosto pies aspirin? Ne znaev deka smee vo bremenost i drug lek osven paracetamol/lekadol...

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Takva mi e terapijata sto mi ja dade doktorot. Mislam za podobra cirkulacija na krvta.Veke 3 meseci skoro pijam.
    Znam ne e preporaclivo vo tekot na bremenosta anestezija, no bolkite bea golemi i ne mozev da izdrzam veke 5 dena se macev so bolki.

18. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Jas piev aspirin po preporaka od ginekolog do 30 nedela. Da mi ja održuva placentata bez lakuni i kalcifikati. Taka da ako ti preporaca ginekolog moze. Inaku od 100 mg piev.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Јас имам така поголем проблем и требаше уште едно отварање да имам (заб во коска имам поврзан на протеза за да ми искочи на место) и докторов не ми се нафаќа до 18 нед да ме чепка. Вика дека може анестезија без адреналин (до 12та нед не препорачуваат да се прима анестезија и поправа заб, но ако мора ептен да), а зашто не се нафаќа мојов до 18та незнам. Не се плаши, не се стегај за да немаш стрес голем. Која недела си сега ти? Јас и минатата бременост примав анестезија и вадев живци..

20. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Не се грижи мила, јас имав проблем со местото каде ми беше ваден умникот, па мораа да ме сечат и шијат повторно и тоа со анестезија беше, но ми одобри и гинекологот дека смеам, а исто бев во прво тримесечие. Така да нема место за паника, не се стресирај непотребно, опушти се.
    :hug:

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.