Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    9 nedela sum. I kazav deka sum vo 1 tromesecie, mi rece lokalna e anestezijata nema problem i 2 pati me bocna. Barem da go izvadev, vaka gjabe anestezijata samo.
    @Seduction fala na poddrzkata

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Денеска немам отоци ни на раце ни на нозе, мокрев повеќе.. дури и ноќеска станав еднаш. Е сега еве не ми е и така лошо, немам вртоглавици и имам сила за се, ги нема ни тие тахикардии што ги имав деновиве... има нешто поврзано ова отоциве со тоа што ми беше многу тешко овие три дена??

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да не си јала посолена храна?

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    А кој заб го вадиш? Само биди опуштена, анестезијата ке стврдне се и нема да те боли, може ептен малку отпосле да боли.. зависи кој заб го вадиш, каков корен има... Јас па го молам мојов да се нафати после 12та да ми ја доврши работата зашто гајле немам од забари веќе три пати ме има отварано горе во вилица :D Мене на три страни треба да ме боцне, он повеќе од мене се плаши :D

Па што знам, исто јадам секој ден... :?: Немам навика да пијам баш вода, па како божем зголемив со вода три дена и тоа ми се случи, зашто многу ретко мокрам. Ај баш ке пробам без мн сол, без зачинета храна да терам некое време...

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Здраво душо се ова по муабетот ми личи на еден од прекрасните доктори во чаир ако не се лажам ГЕОРГИЕВ и ако е така докторот е цар прав избор извини вака но морав да си дадам за право да прашам ти посакувам лесен пораџај поздрав

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Вчера бевме на преглед да се видиме со дечкото во меше. Мрдаше мрдаше, пиеше вода, си го чешкаше едното стапалце со другото сите глупости ги направи дур го гледавме :D според циклус бев полна 18та, а според ехо 18w3d. Ми закажаа скрининг во 22ра недела.

На Belabelinakinder, karibian, podravka и 10 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Обично солта е причинител. Пробај сабајле кога ќе станеш, после еутирокс (знам дека пиеш), да пиеш чај од билка (било каков), па дури после тоа (30мин) да јадеш. Стави малку лимонче внатре.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Mamicki..jas nisto ne napravi so ovoj testot za skrien seker. :( :envy: Otidov na gladno, me bucnaa na prst utrovo, i potoa mi dadoa da ispijam glikoza. Odvaj ja ispiv taa tecnosta, i za 15min crevata si gi isturiv od povrakanje. Nemozam da go izdrzam testot... I sega neznam.. vo vtornik imam zakazano kontrola vo sistina, i trebase da gi nosam site rezultati.

9. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Jas ne planiram ni da go ispituvam. Maticnata mi rece ne treba dokolku rezultatite od krvta odnosno sekerot e vo red.
    Citam deka nema vrska toj seker so skrieniot, no....neznam....

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    @iki26 смее анестезија во бременост, ама ако е комплицирана интервенција поарно хирург да се нафати да го вади, да не те мачи.

Нема врска скриениот шеќер со регуларниот што се испитува на обична крвна слика. Ако матичниот гинеколог се сомнева дека може да имаш скриен шеќер, ќе те прати. А знаци за постоење на гестациски дијабет се најчесто зголемено количество плодова вода и понапреден плод за повеќе од две недели.

На Natasa. P, iki26 и Stara им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Леле едвај дочекувам да јадам (дека после еутироксот нели саат време не се јаде, пие)... Ке пробам ајде. Инаку зголемен ми е апетитот малку, повеќе јадам овие денови и може затоа внесувам повеќе сол...

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Mene mi rekoja pola saat posle eutiroks da ne jadam i pijam,
    inaku jas pijam od 75, 6 pati nedelno.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Мене па еден саат ми рекоа, ама ако може пола саат само да не чекам толку...
    @LanaDelR да можно е.. и мене ми потемне од кога почнав сируп. Ама кога и да сум пиела било што за железо (апчиња, ампули, сируп) ми потемнувала. Пази и запек да не добиеш... јади овошје, суви сливи.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Mene poveke mi potenciraja za jadenje, za pienje ne mi rekoa nisto,
    jas stanuvam pijam apce, potoa si pravam kafe pa od prilika po eden sat jadam nekogas i pomalku.
    A sto ke bidi ako se jadi ili pija po apcevo? Nema da dejstvuva ili :wasntme:

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    Абе ке дејствува, ама поубаво ке дејствува само ваљда.. без јадење во стомак :D Треба убаво да се разгради ваљда.. ете гледаш не сум прашала зашто и јас... :D

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Јас уште од почеток чекам барем 50 минути :D Као 10 минути ми вршат работа, ама во бременост знаат да бидат и 10 многу :) Мајка ми пие кафе после пола саат. Сепак и тоа а и чајот имаат супстанци кои може да го нарушат дејството на еутироксот, а тоа посебно во бременост не би сакале да ни се случи. Ова е вечна тема... Јас за секој случај не пијам чај додека не помине 1 час (кафе не пијам заради тоа што кај мене е автоимуно - хашимото имам и имам специјален режим на исхрана кој не дозволува кафе, какао и ред други работи).

На mariz и orhideea им се допаѓа ова.
  17. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Pa za kafe da pijam nemozam da cekam mnogu, a mene koga mi go prepisaja eutiroks od 75, TSH mi bese 3.91.

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.276
    Допаѓања:
    76.345
    И јас сум автоимуно-хашимото со покачени антитела... посебна исхрана немам :?: Јас тазе откриена сум, една година пијам еутирокс.... никој не ми спомнал за исхраната.... а какао па секој ден пијам (facepalm)
    Леле @orhideea значи докториве се леле мајко... мене на контрола сега 6 ми беше тсх, а пијам 50мг, ми зголеми само 75мг за викенд...

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Во бременост ти открија повисоко тсх?

20. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Pa neznam kolku e visoko kolku normalno, vo 8 ma nedela koga bev na ginekolog mi ispitaja krv i na livceto pisuvase deka TSH mi e 3.91 i mi dadoja da pijam od 75, 6 pati nedelno. Inaku ova vo Avstrija ne vo mk.
    Sigurno ovde podrugi mu se granicite, neznam. I odam na sekoi 4 nedeli na eho za tiroidnava i plus krv mi zemaat od vena i velat se e dobro se e normalno da prodolzam da si gi pijam apcinava. :?::)

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.