Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. iki26

iki26 Популарен член

9 nedela sum. I kazav deka sum vo 1 tromesecie, mi rece lokalna e anestezijata nema problem i 2 pati me bocna. Barem da go izvadev, vaka gjabe anestezijata samo.
    @Seduction fala na poddrzkata

2. mariz

mariz Форумски идол

Денеска немам отоци ни на раце ни на нозе, мокрев повеќе.. дури и ноќеска станав еднаш. Е сега еве не ми е и така лошо, немам вртоглавици и имам сила за се, ги нема ни тие тахикардии што ги имав деновиве... има нешто поврзано ова отоциве со тоа што ми беше многу тешко овие три дена??

3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да не си јала посолена храна?

4. mariz

mariz Форумски идол

А кој заб го вадиш? Само биди опуштена, анестезијата ке стврдне се и нема да те боли, може ептен малку отпосле да боли.. зависи кој заб го вадиш, каков корен има... Јас па го молам мојов да се нафати после 12та да ми ја доврши работата зашто гајле немам од забари веќе три пати ме има отварано горе во вилица :D Мене на три страни треба да ме боцне, он повеќе од мене се плаши :D

Па што знам, исто јадам секој ден... :?: Немам навика да пијам баш вода, па како божем зголемив со вода три дена и тоа ми се случи, зашто многу ретко мокрам. Ај баш ке пробам без мн сол, без зачинета храна да терам некое време...

Last edited by a moderator: Mar 31, 2017
    kukla21 likes this.
  5. fina erika

fina erika Популарен член

Здраво душо се ова по муабетот ми личи на еден од прекрасните доктори во чаир ако не се лажам ГЕОРГИЕВ и ако е така докторот е цар прав избор извини вака но морав да си дадам за право да прашам ти посакувам лесен пораџај поздрав

gjoker4e likes this.
  6. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Вчера бевме на преглед да се видиме со дечкото во меше. Мрдаше мрдаше, пиеше вода, си го чешкаше едното стапалце со другото сите глупости ги направи дур го гледавме :D според циклус бев полна 18та, а според ехо 18w3d. Ми закажаа скрининг во 22ра недела.

7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Обично солта е причинител. Пробај сабајле кога ќе станеш, после еутирокс (знам дека пиеш), да пиеш чај од билка (било каков), па дури после тоа (30мин) да јадеш. Стави малку лимонче внатре.

mariz likes this.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Mamicki..jas nisto ne napravi so ovoj testot za skrien seker. :( :envy: Otidov na gladno, me bucnaa na prst utrovo, i potoa mi dadoa da ispijam glikoza. Odvaj ja ispiv taa tecnosta, i za 15min crevata si gi isturiv od povrakanje. Nemozam da go izdrzam testot... I sega neznam.. vo vtornik imam zakazano kontrola vo sistina, i trebase da gi nosam site rezultati.

9. Stara

Stara Популарен член

Jas ne planiram ni da go ispituvam. Maticnata mi rece ne treba dokolku rezultatite od krvta odnosno sekerot e vo red.
    Citam deka nema vrska toj seker so skrieniot, no....neznam....

Natasa. P likes this.
  10. Annath

Annath Форумски идол

@iki26 смее анестезија во бременост, ама ако е комплицирана интервенција поарно хирург да се нафати да го вади, да не те мачи.

Нема врска скриениот шеќер со регуларниот што се испитува на обична крвна слика. Ако матичниот гинеколог се сомнева дека може да имаш скриен шеќер, ќе те прати. А знаци за постоење на гестациски дијабет се најчесто зголемено количество плодова вода и понапреден плод за повеќе од две недели.

Natasa. P, iki26 and Stara like this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Леле едвај дочекувам да јадам (дека после еутироксот нели саат време не се јаде, пие)... Ке пробам ајде. Инаку зголемен ми е апетитот малку, повеќе јадам овие денови и може затоа внесувам повеќе сол...

kukla21 likes this.
  12. orhideea

orhideea Форумски идол

Mene mi rekoja pola saat posle eutiroks da ne jadam i pijam,
    inaku jas pijam od 75, 6 pati nedelno.

mariz likes this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Мене па еден саат ми рекоа, ама ако може пола саат само да не чекам толку...
    @LanaDelR да можно е.. и мене ми потемне од кога почнав сируп. Ама кога и да сум пиела било што за железо (апчиња, ампули, сируп) ми потемнувала. Пази и запек да не добиеш... јади овошје, суви сливи.

LanaDelR likes this.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Mene poveke mi potenciraja za jadenje, za pienje ne mi rekoa nisto,
    jas stanuvam pijam apce, potoa si pravam kafe pa od prilika po eden sat jadam nekogas i pomalku.
    A sto ke bidi ako se jadi ili pija po apcevo? Nema da dejstvuva ili :wasntme:

15. mariz

mariz Форумски идол

Абе ке дејствува, ама поубаво ке дејствува само ваљда.. без јадење во стомак :D Треба убаво да се разгради ваљда.. ете гледаш не сум прашала зашто и јас... :D

orhideea likes this.
  16. ss80

ss80 Истакнат член

Јас уште од почеток чекам барем 50 минути :D Као 10 минути ми вршат работа, ама во бременост знаат да бидат и 10 многу :) Мајка ми пие кафе после пола саат. Сепак и тоа а и чајот имаат супстанци кои може да го нарушат дејството на еутироксот, а тоа посебно во бременост не би сакале да ни се случи. Ова е вечна тема... Јас за секој случај не пијам чај додека не помине 1 час (кафе не пијам заради тоа што кај мене е автоимуно - хашимото имам и имам специјален режим на исхрана кој не дозволува кафе, какао и ред други работи).

mariz and orhideea like this.
  17. orhideea

orhideea Форумски идол

Pa za kafe da pijam nemozam da cekam mnogu, a mene koga mi go prepisaja eutiroks od 75, TSH mi bese 3.91.

18. mariz

mariz Форумски идол

И јас сум автоимуно-хашимото со покачени антитела... посебна исхрана немам :?: Јас тазе откриена сум, една година пијам еутирокс.... никој не ми спомнал за исхраната.... а какао па секој ден пијам (facepalm)
    Леле @orhideea значи докториве се леле мајко... мене на контрола сега 6 ми беше тсх, а пијам 50мг, ми зголеми само 75мг за викенд...

ss80 likes this.
  19. ss80

ss80 Истакнат член

Во бременост ти открија повисоко тсх?

20. orhideea

orhideea Форумски идол

Pa neznam kolku e visoko kolku normalno, vo 8 ma nedela koga bev na ginekolog mi ispitaja krv i na livceto pisuvase deka TSH mi e 3.91 i mi dadoja da pijam od 75, 6 pati nedelno. Inaku ova vo Avstrija ne vo mk.
    Sigurno ovde podrugi mu se granicite, neznam. I odam na sekoi 4 nedeli na eho za tiroidnava i plus krv mi zemaat od vena i velat se e dobro se e normalno da prodolzam da si gi pijam apcinava. :?::)

ss80 likes this.