Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    И мене никој не ми спомнал - докториве кај нас не сакаат баш да читаат нови истражувања, ама диетата посебно помага за антителата, да не се покачуваат повеќе а и да се намалат. Доста е строга диетата, и научно не е докажано дека помага, ама јас веќе 2 години сум на оваа диета (gluten free, grain free, sugar free, dairy free, nuts free...) на почетокот ни јајца не јадев, сега во бременост почнав и генерално сум презадоволна. Претходно, отекував и ставав 2 кг на ден без да јадам посебно нешто плус, заборавав, и сите оние класични симптоми на хашимото, а пиев терапија... Терапијата во комбинација со диетата ми дојде супер. А само терапијата на почетокот ме отекуваше, ми излегоа страааашни акни по лицето што со ништо не поминуваа и имав генерална летаргија, депресија... Лошо беше, ама сега сум супер во тој контекст благодарение пред се на исхраната...

Да, претпоставив дека во бременост ти е откриена забавената работа на тироидата, според терапијата. Во бременост треба тсх да биде од 1-2, во трето тромесечје може да се толерира до 3. А тироксинот е многу важен за развојот на бебето и тоа за срце, 'рбет итн, затоа се дава висока доза. Ќе ти ја намалат кога ќе се породиш. Ќе бидеме ок...

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На do-re-mi, mariz и orhideea им се допаѓа ова.
  2. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Jas so ova za prv pat se sretnuvam, i na pocetokot se plasev da ne se stetni apcinata za bebeto, posto citav deka ima i pomali dozi od 50 i 25 a jas ja pijam najgolemata doza, ama ti mi kaza vo temata za tiroidna deka ne se stetni apcinava, Fala ti uste togas mi olesna :):*

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    76.334
    Леле фала ти, баш ке истражам за ова... јас кога ги открив антителата беа 600 (сум слушнала дека и над 1000 имаат, дека 600 не е престрашно), па како божем ги спуштивме до кај 180.. ама и тсх беше спуштено до кај 3, а сега пак 6тсх.. а антитела не испитав последниов пат. Имам нервоза, тешко ми е некако, а и отоци... бубулички едни болни имав до скоро ама како да почнаа да исчезнуваат, баш кога проверив и кога испадна 6 тсх лицето ми беше лом, а инаку сум со стакло чисто лице... да се обратам кај друг доктор? Мала доза да не пијам за мојава ситуација??

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    271
    Би ти го препорачала Каранфилски во Атик кор кај Грчка амбасада. Тој е прастар дедичко, ама многу добро ме научи како да се справувам во бременост. Пошто си на почеток, подобро е сега да одиш на добар ендокринолог. Јас примав 25ка до бременост и во државна ми викаа добра си, почекај (а да чекаш не смееш, тсх ми се качи на 5,75 и кажуваат дека може да побациш во рана бременост ако не примаш доволно терапија) и така си почнав кај Каранфилски кој одма ми ја зголеми дозата на 75 и тоа секој ден. После мање више битно, сега ради плодот пред се. Гадна е болеста, ма да има многу погадни, да бидеме среќни што на ова сме завршиле хаха :) AIP се вика режимот, има и истражувања, фејсбук групи за поддршка, пробајте сите што имате проблем. Јас лично кога претсанав да јадам шеќер и млеко и млечни производи, гадните брунки по лицето ми исчезнаа (а никогаш во животот сум немала проблем со коажата...)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Od kapsulite se menja bojata na stolicata i kaj mene od koga pochnav so pienje primetiv.
    Ti si dobra so mokrenje na pola saat ;) Jas na 10-15 min se deshava,, navecher ne ni spijam .. taman ke legnam i stanuvam na 10-20min vo wc i toa po 2-3 kapki samo nekad hahaha
    Otocite veke na gluzdovi na noze i race se normalni pri kraj zadrshka na tecnosti, cirkulacijata veke e poteshka poradi pritisokot na stomakot.Prstinjava na race kako kebapchinja mi stanaa :) gluzdovi nemam stapalava se smeshni. I nisto nemozesh da napravish vo odnos na toa, okey se samo koga lezish i se podignati nozete.

На Sandrichka 89, LanaDelR и ss80 им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.324
    Ме изненадува како знаеш. Да, баш кај него бев. Имав прочитано добри мислења некаде низ форумов за него па барав термин за кај него и искрено не згрешив воопшто во изборот. Пред се е позитивен и стабилен некако, а и беше посветен на гледањето на ехо, на него може да се гледа како на пријател, пријателски расположен, стручен, сериозен. Ако можам за нареден преглед пак ќе барам слободен термин кај него, доктор на место!

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Мила ги знам веќе таму сите како дишат од искуство а посебно овој доктор не сум бремена во моментот но за докторот ги давам и двете раце и ако забременам он ќе биде докторот кај кој што ке одам:*

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    i jas piev od samiot pocetok na bremenosta do 31 nedela. zaradi podobar protok na papocnata. mnogu decinja se rodile blagodarenie na aspirinot :)

На Mari-Ja, iki26, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Како расте мешко и нема што да се облече :) Од каде купувате трудничка облека? Јас земав од ваикики хеланки , панталони и фармерки. Тексас сукња од бебел . Сакам да земам фустанчиња најпрактични ми се. Ама па и цениве изгор а квалитет нула!( зборам за бутиците во гтц и буњаковец за трудници шо се) . Ја гледав страната асос има убави работи, поскапи се само. Сте нарачувале од тука?

На Sandrichka 89, Seduction и Вереничка им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.275
    Допаѓања:
    76.334
    Пред некое време ми искочи на фејсбук бутик за трудници Ева, ѕирни види :) а во првата бременост купував и јас од Ваикики и од бутиците Леа во Буњаковец (и јас од Леа не сум нешто задоволна ) :)
    Едит: Сега видов дека и Ева е во Буњаковец, истиот да не е Леа/Ева зашто Леа неможам да најдам...

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    :f:
    Денес цел ден ме боли стомакот ниско долу. Претпоставувам тоа матка растегнување е, ама сепак да прашам.:$ Досега ме пецкало, ќе штрекне ама толку. Денес цел ден ме боли, како менструлна болка, болка во јајник, повеќе е и на лева страна :| Дали ви се случило, ве болело ли вака? Сега сум 13+
    Имам и циста не можам да се сетам дали беше на лев јајник :wasntme: од 2см ама си стои така не се менува. Па тоа да не ...
    Дали вака боли кога се тегне матката, се шири? Се загрижив непријатна болка е, не е многу јака и неиздржлива ама сепак си боли. :whew:

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Имав и таква болка, и боцкање на една, па боцкање на друга, повисоко, пониско.
    Се додека не е јака болка мислам дека не е страшно. Ако не пиеш максимална доза појачај магнезиум за да не ти е непријатно.

И јас сум во потрга по гардероба.
    не дека планирам сега којзнае колку да купувам, ама сакам да најдам црна сукња и некое фустанче. Купив едно од Pull and bear, модел погоден како за трудници, ама само едно ми е.:(
    Ако најдам нешто ќе споделам.

На Belabelinakinder, Вереничка и eli25 им се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    И јас цело време си осеќсм по нешто и на секоја контрола ( а и им досаѓам телефонски на докториве) си прашувам , ми имаат кажано сум пишала сигурно- не треба да се јаки менструални грчеви кои не поминуваат. Појачав магнезиум по 2 , ретко 3. Со одобрение секако. А паника е , јас си имам и бааги бавен метаболизам може и од тоа да осеќам непријатност :sweat:. Оддамна сакав да ве прашам во која положба спиете? Јас до 12 нед на стомак , така ми е најубаво. Сега се вртам де лево де десно, со свиткани нозе. Никако не можам со испружени. Ме заболуваат коските на карлица па малце на грб. И така мачење цела вечер :doh:

На Вереничка и Ano им се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Со испружени и мене тешко ми е. А ова со болки во карлица стандар секоја ноќ ме буди. Се мислам да си земам од перниците, ми рекоа дека помагале.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Zenski eve moe iskustvo so garderoba trudnicka :)
    Najmnogu mi se najde Waikiki vo city mall. Djempercinja, bluzicki, pantaloni crni koi do den denes se crni, gi ubiv od nosenje. Od eva vo bunjakovec imam kupeno maicka po dolgi, obele posle prvo perenje, bela so crni rigi, rigite skoro da gi nema veke. Za cenite ne zboruvam, bidejki preterale, mene licno mi e skap butikot.
    Maickite od new yorker pamucni po 200 den l ili xl velicina najmnogu mi se naogaat, pamucni se i se peri nosi. Ke gi imam i za podocna da si gi nosam.
    Od c&a tie sto mozat da kupat isto imaat kvalitetni pantaloni i fustancinja mislam vidov deka donele.
    Interspar za tie sto se vo stranstvo pocnale da nosat garderoba za trudnici, helanki i maicki po 10 evra.
    H&m isto imaat ubavi rab ama poskapi, pa na popust nacekav maicki po dolgi.
    Na aliexpress ima farmerki preubavi za 12 evra, isto super se gi iznanosev.
    Za tie sto vi treba sega za prolet/leto super ke si pominete, fustance, helanki, podolga maicka, tunika i zavrsena rabota :)

So pernica za trudnici spijam otkako doznav deka sum bremena, odlicna e, iskreno ja preporacuvam! Malce guzva pravi vo krevet, ama mene epten mi se naoga, pogotovo sega. No i pokraj pernicata, bolki vo kolkovi si imam od vreme na vreme, normalno e bidejki samo na strana spijam a i tezinata od mesko si go pravi svoeto :)

На LanaDelR, Lavica2602, mariz и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Ах и јас имам проблем со метаболизмот т.е секој ден редовно одам :$ но што и да јадам стомакот за 15мин ми се подува и ме боли тешко ми е.. мака мачам(пишував и претходно) цело време ми е подуен, не можам да приметам ни дали ми пораснал :whew:
    А магнезиум искрено јас пијам по едно од 250..денес само се напив две дека ме болеше така. Можам да пијам повеќе? Дека д-р ми рече по едно доволно е.
    Еве уште е присутна болката, денес цел ден на моменти тапа болка, па како да ме боцка некој со игличка неколку секунди и ќе помине. И пак по 10-15мин. Непријатно е и се грижам :|

А за спиење јас на стомак спијам, еве и сега. Не знам до кога ќе можам ама засега така спијам и поретко на страна. Но во суштина ич не спијам, само се вртам, најчесто и стомакот ме боли од храна имам грчеви.. или глава ме боли и така.. (facepalm) си се пожалив

:wasntme:

На Mari-Ja, Seduction и eli25 им се допаѓа ова.
  17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Еве јас ќе се умешам.
    Мене од старт докторот ми рече по две, ако имам повеќе грчеви и три.
    Јас најчесто по две пијам.

На Вереничка и Luna91 им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Многу ме чешат стомакот и градите. Се мачкам со мрсна крема, не ми е сува кожата, ама од што се растргнува ептен чеша. Чаре? Мислам дека имаше некоја пишувано на темава.

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Исто , ми рече до 3 магнезиума, вишокот сам се исфрлал.

Да не ти е од кремата? Јас ставам од путерот на хипп, ме чеша ретко ама малку не претерано. Путерот е прекраснотија, препорачувам и потоа :inlove:

На Ano, Вереничка и forumce им се допаѓа ова.
  20. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Od nisto ne mi pominuva cesanjeto. Stomakot odednas prestana da me cesa, no gradite...uzas. Prasuvav od sto I da, toa e rezultat na reakcija na kozata na hormonite, I sekako malku I rastagnuvanjeto.

На forumce и Natasa. P им се допаѓа ова.