Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    [/quote]јас уште осеќам тапа болка во стомакот и кичмата, а да не спомнувам колку крцкам :D[/quote]
    Крцкам ко да се распаѓам! :rofl: Незнам што чудо ќе беше! Сегаимам болки околу пупакот, како иглички внатре, претпостаувам дека се шири матката па не паничам, а кичмата ако не ме боли, празник ми е денот! :lol:[/quote]
    Исто и јас со болките... Ама ај ќе издржиме се за нашите бебушки. ;)

2. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    јас кога се породив железото ми беше испод нормала,сакаа да ми дадат трансфузија ама ги одбив,па пиев сируп Легофер,тотхема во вода се раствараат ампули се по две дневно плус витамин Ц обавезно и сок од цвекло,акога си дојдов дома пиев Фоливит Феро капсули и плус уште еден сируп Легофер и ми се поправи железото али ако пиете било што од наведеново обавезно со витамин Ц

3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    1.452
    Здраво Феминки,

Не знам дали е овде местото за такво прашање но сакам да прашам нешто да се консултирам.
    Јас веќе една недела почнав да пијам ампули тотхема зашто сум анемична исто така пијам и огестан како што ми препорача гинекологот и б6.Но како што прочитав дека тотхема треба да се пије заедно со витамин ц, јас колку што имам слушнато не е тоа препорачливо ако сакаш да забремениш зашто тоа предизвикува крварење во матката и побрзо добиваш менструација.Мене последниот циклус ми беше 21 мај еве чекам да не добијам се плашев не пијам витамин ц само тие тотхема ама многу ме боли од тие после желудникот.
    Ако има некоја од вас вакво искуство нека ми објасни подобро ;)

Поздрав до сите :)

4. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    види, јас знам дека премногу вит Ц предизвикувал предвремен пораѓај, а од друга страна знам дека вит Ц ја згрутчува крвта и го спречува крварењето....сигурна сум.....значи ќе пиеш една ампула и 500 мг вит ц - Јас така пиев цели 5 месеци...а за желудникот може да те боли од тотемата, па ако може земи си замена еве на пр. јас пијам фероглобин сируп и супер ми е, а од хемовитот имав страшни стомачни болки и ретка столица.....ако мораш да ги пиеш ампулите, пиј и нешто за смирување на желудникот и цревата.....
    се надевам помогнав :hai: ....

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Од сирупот Фероглобин почна да ми се покачува хемоглобинот, барем да стигнам до минималната граница. Обавезно вит Ц со било кој препарат за железо. Исто покрај терапијата и покрај се што имате наведено добар е и чајот од коприва

6. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    248
    Секс во текот на бременоста

девојки јас инаку денес влегов во осмата недела и супер сум само лезев на ендокринологија поради секерот ама сеа сум на диета па ке земам инсулинце па ке биде се во ред ,,имам мацнини само навецер и неам апетит иццц

7. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    dobro utro mamicki kako ste? rutina mi Stana ova sto uvek prva vi posakuvam dobro utro :D ama koga stanuvam mnogu rano za na rabota i uvek prva sum abe vredna. si sum :P vcera me bolese stomakot ama procitav deka normalno bilo i ok si se smirev ama posle navecer kaj 8 koga pocna da mi se losi se sto jadev povratev eeee si prasuvav zosto ne mi se losi i eve pocna da mi se losi i da povrakam toa sto si barav si dobijav :lol: denes se molam da ne mi se losi na rabota oti gotova sum tesko mene ke bidi :( vi posakuvam ubav den :*

8. ilence

ilence Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    88
    Треба B6 да пиеш за да не повраќаш така викаат гинеколозите,поздрав

9. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    добро утро и од мене мамичкииииииииии :rock: ај денес нека не е жешко заш ќе сум капууууут :devil:

10. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Бидејќи денот по утрото се познава, ќе зовриеме денес гарант. :( Незнам вие како се снаоѓате со жештиниве, ама јас сум како пијана. Само спијам, а ако не спијам ми се спие. Многу безвезално, константно сум уморна, бетер него на почеток. Вчера кога возев накај дома, да не беше еден колега со мене во кола да брмчи нон-стоп ќе заспиев зад волан. Не она класично заспивање, туку ќе потонев, страшна работа. Ајде викаат ќе освежи малку викендов, па може ќе проживееме малку! ;)

11. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    ако не освежи идам на сибир јас 8)

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Ај што нема абер времево нема...ама па и лето е 8)
    Туку што од жешково не можам да спијам,а душата ми плаче за спиење преку ден. |-)

13. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Mamickii jass koga se brisam dole na toaletnata ima krvv shto ke bide AMA Samo koga se brisam vcera bev na ctg mo rekoa Rano tie ili od pregledot taka mie ic neznam

14. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

не те прегледуваа рачно да речан, да проверат да не си отворена? само ЦТГ ти правеа....??? јас крварев после земање брисеви....на пример...така да незнам баш....

15. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Da srcka racno hehe proveril doktorot da nesum otvorena moze od toa AMA vcera nemav nisto sega od sabajle mie ova

16. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    24
    мене уште не ме проверелиле дали сум отворена, а бев на преглед во петокот. сега треба пак да одам на цтг ама докторката не ми е тука до 30ти така да сигурно нема никој да ме прегледа.... ме интересира дали мора да ми направат таков преглед, пошто мојата абер нема, а кога ќе се врати ќе бидам веќе 39та недела ????

гладиола сум читала дека кога паѓа чепчето може да се појави крв, така да не е ништо страшно, но сепак прашај си

17. Stefaani

Stefaani Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    286
    како сте мамички? јас деновиве со обврски за ништо немам време. полагања, возење, сега бараме и стан/куќа под кирија и богами се изморувам психички. забележав дека мокрачата има потемна боја - нормално е?

18. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Пиј многу вода, значи не сокови туку само вода ќе ја разредиш, а штом е темна значи е концентрирана

19. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Јас официјално се укочив од климата на работа. Ќе видам сега шетање продолжениов викенд, што да ти кажам... Ја уклучувам на 26-27 степени да дува, и нагоре затоа што во мене дува, односно позади мене ама пак ме фаќа малку, а дотичните ми колеги на 18, и се крцнав цела. Глава нечија ќе сечам, гарант! ;(

20. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    6 труднички митови !!!!!!!!!! :lol:

1. Ниското носење на бебето значи дека е машко
    Вистина е дека секоја жена го носи бебето различно и во секоја нејзина бременост ќе го носи поинаку, отколку во претходната. Тоа како ќе изгледа вашиот стомак пред се зависи од тоа како е поставено бебето, а не од неговиот пол. Исто така начинот на носење на вашето бебе ќе зависи од вашата висина, тежина, генетиката и нормално од тоа до каде сте стасани со бременоста. Освен овој мит, за полот на бебето ќе можете да слушнете уште многу други, но сите оние кои веруваат во нив тоа го прават затоа што за нив се покажало дека е точно, а имајте впредвид дека шансите се 50% дека ќе биде момче или девојче. Ако сакате навистина да го дознаете полот на вашето бебе, одговорот може да ви го даде само ултразвучниот преглед кај вашиот доктор.
    2. Забрзано чукање на срцето значи дека е девојче
    Погрешно. Срцата на сите бебиња чукаат многу побрзо отколку на возрасните. Точно е дека чукањето на срцето кај жените во просек е нешто побрзо отколку кај мажите, но додека бебињата се во матката тоа едноставно сеуште не важи.
    3. Подигањето на рацете може да предизвика спонтан абортус или заплеткување на папочната врвца
    Неточно. Папочната врца се заплеткува заради движењата на бебето, а не на мајката. Исто така бебињата кои имаат подолги папочни врци имаат поголема веројатност дека ќе се родат со завитката папочна врвца околу нога, торзото, рака и сл. Вие не можете да направите ништо во врска со тоа. Се разбира дека во бременоста не треба да кревате тешки предмети, но кревањето на рацете нема да предизвика ништо.
    4. Сексот во бременоста ќе го повреди бебето
    Не е точно. Бебето е заштитено во матката и мажот во никој случај не може да пенетрира толку длабоко. Доколку се е во ред со бременоста и лекарот не ви забранил да имате сексуални односи, нема никаква пречка за да ги имате. Дури некои жени во бременоста стануваат позаинтересирани за секс, отколку било кога претходно.
    5. Киселините значат дека бебето ќе се роди со коса
    Уште еден мит. Киселините се должат на тоа што хормоните прават да се релаксира сфинктерот над желудникот и тоа овозможува киселините од стомакот да се вратат во хранопроводот.
    6. Едно бебе - еден заб
    Овој мит потекнува од минатото, кога многу жени немале соодветна пренатална нега и страдале од недостаток на железо и калциум. Во бременоста прво се задоволуваат потребите од минерали на фетусот, а тоа може да предизвика нивни недостаток кај мајката и со тоа и да дојде до расипување или губење на забите. Во денешно време овие недостатоци се избегнуваат со земање на пренатални витамински и минерални додатоци.
    Доколку слушнете некој мит, кој ќе направи да се чувствувате нелагодно или можеби ќе ви влее страв, разговарајте со вашиот лекар. Лекарот е должен да ве информира правилно за се што ве мачи.