мешиња Денес бев на цтг и нешто се исплашив. Докторот кога ми ги гледаше резултатите нешто ми кажа за некакви остапувања/отскоци кај срцето на бебето, претходно не беше така, ми рече можно било папочната врвца да е околу вратот што треба да значи, опасно ли е ова за бебето дали може да се пораѓам природно....нешто паника ме фати а баш бев расположена сабајле...
Многу е битно дали докторот ти пушти звук да чујеш дали протокот на крвта низ папочната врвца е во ред ако е така тогаш нема простор за паника снаами кога ја роди внуката по природен пат и беше папочната околу врат али замисли тогаш беше 2003 кога немаше 4д ехо и се беше во ред пак види што ќе ти каже докторот ......не се плаши
Sega se vrativ doma. Imam malo odlepuvanje na placentata i zatoa krvarenje. Isto ima rizik od spontan. Ne znam vcera kako ne vidoa na klinika. Mi dadoa eden kup terapija, i STROGO miruvanje. Bebuskite bea dobri. Mili fala vi na podrzkata i vasite soveti. Nezamenlivi ste. Pozz do site mesinja
Pishav minatiot pat koga bev prv pat na ctg. Znachi od stanuvanje od spienje piev kafe, se spremiv brzinski i otidovme na kaontrola. Tamu navaka nataka i op na Ctg i sestrata mi vika : devojce kako se osekash? Vikam super zashto. Mi meri puls na raka i vika : Abe ti si super pulsov top i gleam smirena si, ama pulsov na bebevo neshto mi e chudno kako tahikardija da ima. Auuuuu od pamet se izvadiv. Doktirkava go glea rezz i vika za 1h pak poftori go. U megu vreme me prati krvna slika i mokraca da ispitam. Znachi pak navaka nataka i pominuva qh se vrakam na Ctg i sestrata me glea i mi vika : Shto si vaka chudna napeta i udishana. I objasnuvam deka 1h se akam po skali i hodnici, bockanja za ispituvanja i drn drn. Koga me podbraaaaaa auuu majka mi taka me nema podbrano Mi vika : pa dali ste normalni pogotovo tvojana doktorka. Pa sega da te staam na Ctg ima rezz da vi pomati um za srceto na bebeto. Shansa nema ne te stavam na Ctg, idi nadvor sedni odmori za 30min ke se vratis. I navistina posle Ctg to beshe super, ete i pred nekoj den super pak ama postapiv kako sto mi bese kazano. Celiov muabet e da ti dadam do znaenje deka sce zavisi i ti kako si bila aktivna i kako si se osekala. Kako shto ti pisha i chlenkata pogore.... na samoto Eho moze da ti vidi kakov e dotokot na krv na papocnata vrvka, placenta vs bebe i spored toa ke ti kaze a ne spored Ctg. Do sega veruvam na eho ti pushtale da chiesh srcenceto na beba i ako imalo neshto ke ti kazele ili ke videle. Uzifkaj i sledna kontrola pobaraj sve ova da ti vidat i ke vidish deka sve e okey. So lesno i za brgu ke si se gushkash so zdravo i najubavo bebule Majka
Ах тоа се нашите клиники за жал затоа луѓено во систина се платени максимално се посветени на работата сега само треба да мируваш и се ке биде во ред верувај и не се плаши
Samo smireno i so pozitivna misla bidi. Veruvaj sve ke se sredi i bebushki ke si se rodat na vreme i ke si presrekna Mama na 3 najubavi dechinja . Samo moj najdobronameren i iskren sovet ti e : Bliznachka bremenost e malku poteshka od bremenost so edno bebule, morash da vnimavash ne e ista bremenosta kako so prvoto koga si bika trudna. Te chitav pred nekoj post deka si go krevash drugoto detence. Toa pothitno da si go zaboravish i veke ne smeesh ni da pomislish da ja krenes. Pogotovo koga placenta e malku pododlepena i si so bliznachinja trudna. Najfer i iskreno ti kazuvam. Sigurno i tvojot doktor toa te posovetuval. Ne ni pomisluvaj na muabetot shto go pisha : Rizik od spontan ( pu pu skraja bilo). Sve ke si e super placentata ke si se pricvrsti, no morash da namalish aktivnost i doganje na detenceto tvoe. Zashto so samoto diganje i navednuvanje pravish pritisok na matka i so toa na placenta. Ti posakuvam ubava i lesna bremenost i sve da si bide super i ke bide sve super.
Devojki dali nekoja znae kako da ja najdam reklamata so e so bebeto sto zboruva vo utrobata...(neznam kako da objasnam)na MTV ja gledav i epten me raznezni,sakam pak da ja gledam..izvinete
Денес на ехо не ме гледаше претходната контрола пред недела си беше ок, тогаш ме гледаше, денес само цтг ми правеше и ми го кажа ова и ајде чао за наредна контрола што како само..јас пред врата на излагање ми доаѓаше да заплачам зошто искрено незнам ни што ми кажа и триста мисли низ глава, а пред тоа убаво се чуствував не бев заморена ништо си каснав блашко бебуш се размрда по меше и направивме цтг. И сега сешто ми доаѓа на ум..оффф нема да мислам од кај мојот доктор на цтг претпостави за папочнава врвца
Не знам дали мислиш на оваа, но кога ќе слушнам убава само на оваа ми текнува бидејќи е стварно преубава и допира длабоко во срце надоаѓаат солзи радосници на мајкини очи.
@iki26 eve Sega te citam mila neznam dali znaes pred tocno 10 dena istoto mi se sluci sveza krv mi se prolea niz noze odma kaj maticniot vika plodot e tuka mi stavi progesteron I vika doma pravo strogo lezenje si otidov doma za pola saat mi ispadnaa dve golemi parcinja zasirena krv maz mi pobegna has vristam vikam gotovo neznam na kade da go frlam toaletot so toa parcel horror film se vrariv pak kaj maticniot vika plodot e tuka I se vrativ I samo se molev eve fala my na bogs dobro e Sega se...the guskam znam kako e bidi pozitivna...
Uzifkaj i trgni toa loshite misli. Ti kazuvam naj najiskreno deka dzabe te izvadile od pamet i se vadish od pamet. Nedaj Boze da imashe neshto odma ke te hospitaliziraa taka da misli i planiraj si go denot koga ke mu go vidish toa najubavo facule i ke si go gushkash Ti kazuvam pak... ctg to t.e. situacijata kao so srcenceto na bebeto moze da e u momentot ispadnalo taka, moze si bila vozbudena ti, moze od blagoto i tn. Sve ke si e super ke vidish. Ubav e denov iskoristi go, ako neshto ti fali za bebe odi dokupi. Ako ne si spremila spremaj za beve od bolnica so sto ke go iznesesh i torbata za tebe
@iki26 mila veruvam se ke bide super, samo odmor i lezenje. Dobro e vo sistina sto si bila. Za pomos sigurno ke se snajdes za se po doma, bitna si ti sega i bebuskite mili. @LanaDelR od na pamet dijagnozi davanje, ne se svesni dr sto ni pravat, taka da ne zemaj se pri srce. Kojznae kolku e stresno toa da go slusnes, ama 50% zemi go za tocno. Za da se smiris pojdi si do privatna nekoja klinika, kako iki sto bila, neka te vidat od ubavo po ubavo. Ke platis ama ke si raat barem posle. Mozes i da ne kazes sto ti rekle i zosto odis, pa ke sfatis koj e vo pravo. Zeni moi, od cetvrta nedela vo bremenost, krevam tesko, doma generalki, zavesi, na rab odev, tocak vozev, se sto trudnica se plasi da pravi da ne i se desi nesto, jas kako namerno da se preopteretuvav, ssmo da ne mi se javi cuvstvoto na nemokj sama da zavrsam nekoja rab. Do den denes si vikam, fala mu na Boga sto me cuva! Kako ke kaze, taka ke bide! Nekoi raboti se vo Bozji race, samo verba! Veruvam premnogu deka ke bide se dobro kaj site nas! Majka nasa Bogorodica nema da ne napusti nikogas! Ubav soncev den vi posakuvam meskovci!
@Mari-Ja И јас како тебе. Најтешко ми е да ми се јави чувство на немоќ и неспособност. Се правев сама колку и да ми викаа немој. Па сега крајот го краси делото. Пораѓајот е следен. Јас сум нешто во стилот на оваа по дома. Обожавам да играм. Сепак позитивна енергија пред се. И ова не се однесува на тие кои што мора да лежат тоа е сосем друга приказна и едноставно треба да лежат, се ќе помине многу брзо па наскоро ќе бидат најсреќните мами и ќе се гушкаат со најслатките бебенца. Голема подршка до сите од мене.
Јас исто одев на работа, возев кола, дома диплев алишта, перев, садови.... Иако умерено, ама од гинеколог ми рекоа дома само нозе во вис. Двапати со сукрвица, не земав ден одмор се до17 та недела, кога решив дека е доста. Иако цервиксот ми беше со добра должина, имаше знаци дека почнал да се крати.... И си реков ма налет и работа и се, шо ако се случи нешто неубаво? Со лоша историја позади ѓене решив да не се правам паметна. И тешко е дома не се лежи, два вечера офкам од болки во карлица, не спијам, ме фаќа нервоза , викам по сите.... Цел ден сама, мм дури си дојде го фаќа 5,5 и пол ќе јадеме, тој утепан од работа ќе дремне, значи речиси цел ден сама .... Порано бременоста била друга , а сега ај уживај во бременоста, како што треба да биде . Најубав период од животот на жената. На 2 недели на прегледи, трчај ваму, трчај таму.... Значи неможам да се израдувам , цело време се прашував како би изгледала како трудница, со меше а дури вчера првпат се сликав во 20 нед.речиси... Скоро никој не знае за бременоста , себично си кријам. Ова ми е приоритет. Сакам да кажам мамички, сепак и штедете се