Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Срцко билките немаат никаква врска со кокосовото масло. Таа е билкарка се занимава со билки и компетентна е за тоа поле. Кокосовото масло се прави од кокос. Имаш видеа на јутубе кој процес е на правење. Па само од 5 кокоси искача 2 супени лажици( така е зборот), отвори ќе видиш.
    Рицинисовото масло е едино масло познато кое е за згуснување и жибот на коренот на кутикулата. Сум го учела ова и ти кажувам. Значи ниедна билка неможе да направи влакнестост. Пак ќе пофторам.... да можеше немаше да има косопаст, ќељавост и сл. Секое влакно си има корен. Не постои препарат кој може да едуцира да се створи додатен корен. Освен најновото пресадување што се прави. Јас од таква билкарка најискрено ни нане микс чај за болка во јајник не би земала ;)
    Сепак ти си знаеш како мислиш така постапи. Неможам за ништо да сугерирам сепак секој за свое здравје најдобро си знае. Лицето ти е од бременоста така и све ќе си се среди да знаеш.
    Јас еве никад не слушам било што, се додека не прочитам све што ќе најдам по интернет и книги.
    Убав ден мешко *

На pikacu87 и Mari* им се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @sofi2107 ме расплака ;( ти посакувам се најдобро и со лесно :l:

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    И ја кога ја чув прв пат песната поштено си се исплакав ;) Еве и ден денес со хормони кога ја слушам си поплачувам :)
    Фала ти и да ти се враќа дупло поубаво:*

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Леле..со тоа мокрењето не збори. Навечер дури и нерв ме фаќа, само парадирам од кревет до вц. Страшно.. Дури некогаш и намерно одолговлекувам да не пијам вода, и ептен кога ке пресушам ај една чаша. Воопшто не сум наспана..а пак соништа, некогаш и пишман сум што сум заспала. Ама ова со вените, можно е да е од премора како што кажа погоре феминката. Вчера се јурев низ двор и низ куќа цел ден, доста се уморив. а башка и проширени вени сега, зголемен крвоток.. и ете ти добитна комбинација. Ќе се грчиш, што друго ни останува ;) Ти до каде си, се спрема ли зетчето за излегување? :sun: Да спремаме ли црвено јајце :f: ... :P Ве гушкам двајцата :hug:

На Ano, stevemila, kiki_riki и 2 други им се допаѓа ова.
  5. pikacu87

pikacu87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    148
    Ти благодарам Софи :) ми олесна, имај убав ден :*

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Без гајле, тука се само снаите.. :lol:

На Ano и pikacu87 им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Се враќам од гинеколог, бебчето е супер прета мрда сонце мало :inlove: Бев приватно кај една докторка нонстоп што одам и сега кај неа и според мерки и менструацијата бебчето си одговараше за 10+5 :?: ама ај ке се водам 9+6 како кај матичната како и да е една недела не е голема разлика.. како и да е 40/41ва ке се роди :D Инаку и заличи на машко ама рано е ке видиме во 12та :) И кажав за крвта вчера и ми даде Дабростон да пијам, сега немам крварење ич.. вчера тие неколку капки.. нема штета од апчињава така?

На Sandrichka 89, Mari*, pikacu87 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.938
    Допаѓања:
    123.515
    Нема. Ги пиев и јас ( уствари секоја втора е со дабростон или утрогестан ).

На stevemila, mariz и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Спремај сваќе црвено јајце, жар убава црвена ;) 37+1 сме од денес. Задутре сме за да договориме за царскиот, па ваљда ќе е викендов :inlove: Ќе знам задутре и ваљда нема да ме фати онаа паника и страв кога веќе ќе се знае ден и саат :whew:
    Инаку на зетко му забранувам да излага пред закажаното, го кревам нагоре и си ја стискам хахаххахаха има да седи внатре дур докторката не реши. Иначе ќе го плескам по газето ако ми искомплицира нешто. Умен зет како мед ќе го воспитам да биде, снашка да живее како принцеза ;)
    Ве гушкаме и ние и ви праќаме многу бакнежи :hug::*::*

Последна измена: 3 април 2017
    На Sandrichka 89, Mari*, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Нека ви е со лесно душо, баш размислував за вас денес.. кога и да одлучите, кога и да биде најсоодветно, прекрасни денови се сега. Ќе се роди меѓу многу убави празници, Господ нека ве благослови и двајцата, животот благ да му биди и се да му цвета :hug: :angel: :f: Без паника, јунакот ќе издржи, умен е тој, какво плескање, само бакнување дозволено е, и тоа на газето, на памперсот.. не даваме на лицето :P

На Belabelinakinder и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Ве гушкаме :hug: фала на најубавите мисли и зборови. Ќе бидеш меѓу првите кој ќе дознаат одма на фб во нашата група ќе пишат нашиве хаххаха. Па и некоја сликичка таму ќе ви пуштам од згужвано фацуле :* Па после најмалце 10 недели ќе се радуваме на снашка најубава со плави очиња кога ќе се роди, па ти таму едно сликиче од нејзе ќе ставиш :inlove:

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Женички да ве прашам, имаше нешто со пиењето/непиењето вода после порагај, не знам точно што како било ако пиеш ќе ти се надува ли стомакот ако не ќе ти биде повлечен... па некоја да објасни ако знае. Јас со првото после царски цел ден и цела ноќ не ми дадоа капка вода, и супер поминав навистина не ми висна стомак ни малце, па дали има врска пиењето вода не знам?

13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    286.157
    После двата пораѓаи ми нагласија да пијам многу течности, со тоа што да одам по мала нужда на секои 3 часа за да ја празнам бешиката.
    Пиев вода и за време на контракции и за време на пораѓај и после. Немав штета од водата, само добро.

На Mari*, Ano, Mari-Ja и 4 други им се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Мене пред порагај и за време на порагајот не ми даваа да пијам вода ама не за виснување на стомакот туку за ако треба целосна анестезија за нешто. После порагајот пиев вода и сокови и стомаков уште си го имам:envy: дали е од тоа не знам.

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Кога е царски во прашање т.е. било кој оперативен зафат со анестезија, се препорачува многу поголем внез на вода за да се исфрли побргу анестезијата. Дури по ново после царски пораѓај одма се почнува со пиење вода за анестезијата да се исфрли, мајката да може да е посбособна и свесна побргу и да може да се започне со доење и надојдување на млекото. Стомакот нема никаква поврзаност со пиење вода. Водата иде во бешика која се празни веднаш ( така е зборот). Величината на стомакот зависи од : колкав бил за време на бременоста (некој имаат огромен некој мал стомак) , колку е еластична кожата, функција на мускули и лигаменти и најглавно од све : враќањето во правобитна положба на органите.
    Тоа со пиење вода и непиење е заблуда и нема никаква биолошка, физичка ниту медицинска поврзаност.
    Убаво е доколку одобри самиот гинеколог, некој уште нареден ден после пораѓај почнуваат да носат мидер. Напоменувам само со консултација со доктор не на своја рака .
    @BellaS мислам дека ако не се лажам, негде на форумов имаш слика слабичка си. Генетиката ти е топ. Пиела непиела вода ;) ќе си се вратиш во форма.

На stevemila, BellaS и Dreams11 им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Никој тоа не ми спомна и се дупнав од пиење вода и сок уште првиот ден после раѓање. Ама стварно многууу пиев, стомак не ми остана :)

На stevemila, Natasa. P и BellaS им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.755
    Да, не се пие вода првиот ден после царски рез, само инфузија се дава , а после вода и бистри сокови може да се пие. Поврзано е тоа со работата на цревата, не знам точно што.

На stevemila и BellaS им се допаѓа ова.
  18. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Да, и јас имам слушано така, баш една пријателка скорото ме советуваше да не пијам после пораѓај никако. Таа со две деца е, (природен пораѓај) и рамен стомак штичка има. Демек ако пиеш вода стомакот ќе ти останел. Колку е тоа издржано, навистина не знам, но планирам да го применам на себе.

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    @podravka поради здравствени проблеми дури денес го видов постов. Незнам дали ќе ти од корист моево мислење, јас мојот појас го земав 2010 тогаш бев бремена и бев во Загреб. Сега знам дека со совет од гинеколг па со негова препорака го земаш.
    Обавезно да си земеш ако не си, ќе се препородиш :)

@BellaS додека не престане дејството на анестезијата не смееш да примаш течности. Одпосле мора да се испие литро вода и бистар сок од јаболлко или ладен чај, друго не смее. Значи вкупно две литра течност. Најубаво од малите шишенца што се како цуцла горе за да можеш полесно лежеечки да пиеш. Со лесно !

На sofi2107 и podravka им се допаѓа ова.
  20. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Mene posle carskiot leden caj mi davaa da pijam. I vo infuzijata obavezno Lendacin si kupuvav i mi stavaa. Prvite 2 dena imav bolki ne mozev ubavo vo wc da otidam. Posle polesmo bese.
    Denes se razdviziv malce, napraviv rucek mangja dosta na suva hrana denovive bevmem veke nemam ni kafeno, se nadevam i vo Idnina nema da se povtori.

На Mari*, Ano, kiki_riki и 7 други им се допаѓа ова.