Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Со алхохол бриши го .мед и лимон остави да ти се исуши и измисе со млака вода

2. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Здраво девојки.Тазе бремена сум негде седум недели,уште е многу малечко.Сакам да прашам дали некој порано уште како деца имале проблеми со искривување на рбетот,сколиоза кифоза или слично и како сето тоа влијае на бременоста.Дали имале некои компликации како искрувување на рбетот,и некоја препорака? Јас имав порано се лечев со корсети и вежби,докторите кажаа дека додека растам може да се исправи понатака неможе ништо да се направи.Многу имам страв поради тоа,дали ќе има некои последици.

3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Мешковци кој сте пред крај и оние кој веќе и сте родиле. Имам прашање. Си викав ќе помине може е моментално, но од кога сум станата сабајле па еве сеуште ..... имам некоја болка ( не јака и неиздржлива мора да напоменам) буквално чувство како кога треба да се добие менструација секој момент да пробие ( морав описно да опишам). Вакво чувство имав и на почеток на бременоста ама нели, тогаш матка се шири, организам се навикнува на промена, лигаменти итн. Ова е малку подруго чувство незнам ни како да го опишам. Осеќам ми тежи стомаков и како буквално секој момент кога се очекува да пробие менструацијата. Може ли некој да ми каже дали е нормално или алармантно да си идам на Дежурен? :( Да напоменам не не боли кичма, нема чеп, нема ни течност, нема ништо од тоа. Не сум во паника, се мислев ќе помине затоа не ни пишав порано, нит се јавив кај некој од докториве. Ве молам за мислење и совет :*

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    36.305
    @sofi2107 единствен совет што можам да ти го дадам да застанеш сама во тишина 5 минути и без паника да почуствуваш, да ја слушнеш својата интуиција дали е алармантно или не. Обично породилни болки се пропратени со болка во кичма па не би требало да е тоа. Да не си преладена случајно или да не си била премногу активна. Јас сум премногу активна па ме болат јајниците мислам, а менструална болка не знам баш каква е бидејќи еднаш ме има болено стомак пред 5 години. Мене ми беше убаво кога добивав, како да се препородувам. Почекај уште малку ако не ти дава мир појди на дежурен еднаш се живее хаха Мене докторот во Чаир на минатиот преглед ми рече ако има нешто сомнително одма во болница, дека е подобро и за џабе да се отиде. Ми се допадна таа реченица. :)
    Во меѓувреме лежи, одмарај да видиш дали ќе помине.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    јас сум со сколиоза, немав никакви проблеми како болки и слично, ниту сега имам после породувањето.

6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    @gjoker4e срцко не сум паничар по природа. Цел ден ми е ова чувство, еве сама сум во спална гледам филм (маже ми е у друга соба зашто ми хрчи па ме нервира хахаха) и се осеќам супер т.е. поспано ми се спие. Цел ден го прележав за прв пат во бременоста. Денес баш кулирам али еве исто чувство е дали лежам или не. Минатиот пат кога имав болки буквално да трескаш глава од ѕид трпев и отидов во 03ч на Дежурен. Сега не е воопшто такво чувство. Знам кој се пропратни болки породилни, мада не е ни тоа правило знам. Ги имам читано тука девојките па и на часовите сега на Гак, акушерката баш кажа : буквално може да се отвара трудница, а ни чеп да падне, ни водењак да пукне, ни болка во кичма ни стомак....се дешава ( кажуваше она) доаѓа на редовна контрола ја ставаме на цтг и контракции, проверуваме отворена веќе 5прста. Затоа читајќи ги на форумов и акушеркава што кажуваше искрено мисла ми отиде натака ;) Бебе мрда ама е денес помирно, не е до толку активен. Тек во среда сум на контрола.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Стегање и пуштање на стомакот во точни интервали
    И контракциите се повеќе како грчеви во стомакот (посликовито како кога ке те стегни јако стомакот за во вц)
    Далеку се од менструални болки
    Кај мене беше така

Последна измена: 3 април 2017
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    286.186
    Тешко е да се објасни а и да се долови интензитетот на болка во вакви случаеви, но јас би рекла дека е нормално, барем според мое искуство, писебно ако си 8-9 месец.

Некогаш со денови укочена, некогаш сечело како со нож, некогаш грчеви, некогаш болки...баш без правило.
    Само знам дека кога идат породилните контракции ќе знаеш, ќе препознаеш и нема да ја има оваа недоумица. Може бебуш притиска некој нерв, може нешто си се уморила, може телото се спрема..
    Набјудувај во секој случај. Телото сако ќе каже.

Туку мешиња.
    Во првата бременост не ми текна, а во втората на неколку дена пред пораѓај дури се освестив. Не знам дали бебушите ви клоцаат толку јако во стомакот и цел да го деформираат. Кај мене беше како рингишпил па си го снимав со телефонот. Многу убав спомен ми е.
    Некогаш сум носталгична по мешето па си гледам слики или клипчето. Ова само како предлог идеја. Сеуште ме обзема она чуство кое го имав додека бебушка преткаше само гледајќи го клипот.
    Едит.
    Си пишала за тоа што ти го кажале на гак. Може, они сигурно знаат повеќе од мене:lol:, мене бабиците и др. Ми викаа од трето натаму дека е така слично.
    Прво дека секако ќе осетиш и знаеш, второ демек веќе полесно, трето ко од песна:D.
    Кај мене стварно, првиот пораѓај јас мислам цела отворена тоа ниту прст. Вториот веќе друга песна.

На Natasa. P, podravka, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    И јас си имам клипчиња од бременоста со кере :inlove:
    Често ги гледаме со мм,љубов ни се

На kukla21, sofi2107, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Е баш за ова ве имам читано повеќето што веќе сте родиле. Го немам тоа чувство како да ми се иде во вц ( инаку тоа ми дојде прво на мисла, ако осетам одма идам на дежурен ;) ). Баш се само како менструална болка и го осеќам синко доле бидејќи е со глава, буквално во препони го осеќам.

На Mari* и stevemila им се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.326
    Допаѓања:
    171.062
    Се спрема телото се шири карлица родилен канал
    Легни одмори се или изтуширај се можеш и во када со топла вода да си полежиш сега е дозволено
    Утре ке имаш бебе
    со лесно

На Mari*, kukla21 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    37+2 сум од утре. Ги имав понекад и тие сите работи што ги опиша. Сечење како со нож, па болка мислиш карлица се отвара, грчеви, укоченост итн. Али чувство како она дека ќе добиеш (ќе пробие менструација) имав само на почеток на бременоста и еве денес. И искрено ми падна чудно. До вчера си бев со темпо активно/хиперактивно и покрај намалена енергија и болките. Денес за прв пат цел ден го прележувам и активноста минимална. И навистина вака кога си за прв пат трудна све ти е новитет и чудно, незнаеш што поточно да анализираш :) Ама веќе со втора па и трета бременост ќе е подруго верувам хаххаа
    Инаку јас од прв преглед па се до ден денес кога идеме на ехо си снимам. И стомакот го снимам кога беба прави гимнастики, кога се изобличува цел стомак.... мислиш вонземјанин има внатре хахаха ( на маж ми му е језиво да гледа хаххаа). И како што викаш.... некад си ги гледам клипчињата, поготово кога беше колку гравче и кога на ехо можеше целосно да се види бебе, биквално лежи и потскокнува ;) и си се смејам и се возхитуваш од колкаво човечуле сега колкаво е, на ехо едвај се фаќа ти го покажува дел по дел неможе ни ехо целосно да го опфати така згужвано како акробат. Па здравје кога ќе порасне ќе му покажам како настанал. Имам и сликички од кога е осумклеточен ембрион сеуште невнесен кај мама во мешето :inlove: Фасцинантно е за нас што сме со Ивф со тие сликички уште кога се оплодена ј.к. со сперматозоид.
    А уште по фасцинантно верувам че биде кога деновиве за прв пат ќе го видам и запознаам, гушнам и избацувам :l:
    Те гушкам и фала ти на одговорот :hug:

Искрено страв ми е во када да лежам за да не предизвикам пораѓај. Сепак сум со закажан царски, несмеам да си дозволам природно да започне поради здраствени причини. А искрено како би напунила када и би легнала ммммм ми фали тоа чувство.
    Фала ти на совет :*
    Синко мора да изджи до викендов не го пуштам уште надвор ;)

Последна измена од модератор: 4 април 2017
    На Natasa. P, danichap и stevemila им се допаѓа ова.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.326
    Допаѓања:
    171.062
    штом е таква работата и си со закажам царски ако и утре станиш со истото чуство оди на еден преглед чисто да те зирнат мада мислам до викенд дека ке те изненад синко

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Фала ти мила. Искрено така и планирам да направам. Ако е истово чувство ќе тркнам на приватно кај што одам. Ако е све океј ќе си идам у среда ( задутре( имам контрола на Гак кај докторката која че ме пораѓа па ќе видиме што и како. Се надевам утре ќе сум како нова. Фала ти на совет и мислењето :*

15. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Jas piev dodeka bev bremena,po preporaka na ginekolog.

На Lea_85 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.967
    Допаѓања:
    219.466
    Софи јас пред да се породам имав 3 дена по ред нокеска болки. Стегне пуште како права менструална болка што боли бааги или ете нагон за вц и сечење на стомак.
    Поминуваше..
    Значи беа лажни контракции.
    Е 4 тиот ден цел ден си имав болки на интервали. Како одминуваше денот интервалите се намалуваа а болкитр појачуваа.
    Така цел ден ете како да ми дошло менструација се осеќав за да на крај од денот заминам во болница и следниот ден да се породам односно сабајлето.

Следи ситуација ако не престане или болката се зголеми оди на лекар.

@gjoker4e те читав за болки на половина пред пораѓај.
    Не е точно.
    Не барем кај секого.
    Половина мене не ме болела пред пораѓај.
    Значи индивидуално е.

Последна измена од модератор: 4 април 2017
    На gjoker4e, sofi2107, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Dobro utro od mene... budna od 3h, lezam i solzi mi tecat... glavata pocnuva da me zaboluva, mi se spie a son ne me fakja. Bebe sinokja mnogu mrdase, duri strav me fati, ama si legnav i se smiri.
    Site bolki isceznaa, sega se osekam kako da nema da ragam uste mesec dena... site mi vikaat koga najmalku ke ocekuvas, a mene se tamu mi e pametot. Veke nozete mi tezat, edvaj odam, oteceni mi se epten stapalata i dlankite, celata kako preku nok da se izobliciv. Ama toa e, mora da si cekame, uste hormonive da ne luduvaa tolku...

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Се мести синко твој
    Оние правите болки ке ги препознаеш сигурно :lol:
    Само што кај некој се појаки а кај некој не
    Чкљ болки ке има колку да сакаш
    Посебно во 8ми и 9ти месец :)

19. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Zdravo mamicki od mene. Vcera bev na kontrola 34+3 sum, doktorot malku me stavi vo nedoumica i cela nok si mislam na toa, mi rece deka bebo ne mi odgovara na 35 nedeli a neznam zosto, go prasav a ne mi odgovori. Mi dade uput za na bolnica i mi rece deka se e vo red, ctg mi e super i toa. Vase iskustvo za ovaa rabota ( terminot mi e 12.05). Poz mamii i imajte ubav den :*

На Mari* и mariz им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.265
    Допаѓања:
    76.319
    Од денеска 10 полни недели :inlove: Сабајле се оставив мн време гладна (многу е 3 саати после станување за мене) хахаха и ми се слоши и повраќав киселини (facepalm) Многу сум утепана од вчера нешто, спиев и преку ден вчера три саати, па пак вечерта нормално си легнав.. ама ме боли глава лево десно од очи, накај ушите... и не спиев како што треба... Синко ми е со воспаление на уши, кашла и црвено грло и може да ме фаќа и мене нешто, како ке се лечам незнам, ич несакам антибиотици да пијам во бременост.. ама ако фатат уши нема спас ке мора антибиотик. Времево е лудило, па и мрднати овие со парното вчера вечер беше камен, сабајле уста сува препотени сите, парно пука (facepalm) Ке ми летне и овој месец, роденден на синчето за една недела.. па после контроли во 12та недела, приска едно друго... овој месец секогаш многу брзо ми поминувал :) Убав ден мешиња :*

На vitamina, Sandrichka 89, Libra88 и 13 други им се допаѓа ова.