Ако е поискусен лекарот, без проблем го мери со абдоминално ехо. Јас кога одев и кај постар гинеколог претходната бременост што е сега во пензија и многу искусен со абдоминално ми мерел.
Додека имав индикации дека не е се во ред не ни помислував да одам. Обавезно одмарај се додека препораките на докторите се боледување. Знам дека не е лесно зошто низ истото поминував. Почесто шеткај надвор на воздух за помалку да мислиш и се оптеретуваш. Одмор не сум им оставила ниту еден ден откако сум вработена, освен првата. Мои се ќе си ги користам, макар и за седење дома. Убаво си кажа фала никој нема да ти каже ниту ми кажал. А од тапшање по рамо, ми се искриви десново рамо
И јас немам против ама непријатно ми е незнам зошто, досега 2 пати имав вагинален преглед првиот пат во 8 ма недела кога бев прв пат и во 16 за цервикс. А на скринингот само на стомак ме гледаја. Сега на преглед сум околу 24-25 недела, ама и докторов ми е ептен внимателен. Што се мора се мора, се за бебушите ќе истрпиме.
Димчев ми мереше цервикс уште на прв скрининг во 12, ама веројатно зошто мораше да ме гледа вагинално. Плацентата е поставена на заден ѕид, а и матката ми била навалена наназад. Дури сега во 16-17 на конторлата ме гледаа само абдоменално зошто веќе бебе е поголемо.
Можеби звучи глупаво прашањето но дали има некоја на која не и мереле цервикс. Јас паралелно одам кај два доктори и ниту еден никогаш не ми спомнал за цервикс ниту пак ми мерел.
Многу доктори преќутуваат, односно мерат но не споделуваат информација за истото бидејќи должината е сосема ок. Најчесто доколку не потпрашав не ми кажуваа ни мене, посебно не во прва и втора третина од бременост.
Мене не ми е мерил цервикс. А ни ми е спомнал. Само еднаш или два пати ме гледаше вагинално, а првиот скрининг ми беше со абдоминално ехо. За 2 недели ќе одам за брисевите, после последната менструација пред бременост ми ги правеше и сега во 18 недела пак. На вас кога ви земаше брисеви? Едит: Како што кажа дани можеби е измерил ама не ми е кажал, а јас не сум прашала. Леле пред да одам направам си прашања во главата што треба да го прашам, а кога отидам таму тотално заборавам да прашам.
нит ми мерела ни спомнала еве скоро 34 недела сум до сеа не ми ни спомнала збор цервикс а исто на старт и кај др док одев и таму така ... мислам дека самите док си гледат си пратат све што треба на секој преглед ..
Ми олесна Читам од прегеска и си размислувам зошто само мене не ми мереле Инаку @forumce за брисеви мене ми зедоа 11 недела пред првиот скрининг. Други брисеви досега не ми зеле за проверка .
Јас уште од почеток на секој преглед барав да ми измерат должина на цервикс бидејќи веќе имам едно лошо искуство, а тогаш не почувствував буквално ништо што можеше да ме предупреди. Сега повторно имам скратен цервикс и фунелинг. За среќа препораката од докторот да мирувам и лежам има некаков ефект, односно последниве три недели не се намалува должината. Барем стоиме на истите мерки. На вас на кои не ви мерат цервикс претпоставувам дека ништо не укажува на тоа дека треба вагинално да ве прегледуваат со ехо па затоа и не сакаат да пипкаат кај што не треба
Zdr mamicki jas vcera bev na pregled bebuskata si e super. Sega da spodelam nekolku rab so vas. 1. Go prasam doktorot za cerviksot on mi rece deka kolku po malku se cepka matkata tolku podobro a se merelo najdobro so vaginalno eho. Mi rece sega zasega se e ok I nema potreba da ti izmeram. 2. Vo 13 nedela inav 63kg sega 65 i mi rece deka najdobro bilo do 24 nedela da se pokaci samo 1kg I mi rece da se stavam malku na dieta a jas iskreno ne ni jadam mnogu ama bez leb nemozam. 3.Na 17april mi zavrsuva boleduvanjeto i ako sakam da go prodolzam treba da odam na pak na konzilijarno. Sega za sega se cuvstvuvam ok I mislev da pojdam na rab ama dr me stack vo nedoumica. Mi rece mozes da pocnes ama nekogas strAv lozje cuva tAka da neznam kako si sakas. I mi rece do kolku go prekinam posle koga ke sakam da zemam konzilijarno ili drugo nemozelo so istata dijagnoza da mi dadat. Pa ako znae nekoj sto kako neka pise. Se izvinuvam za dolgiot post
Na prviot skrining ne mi merea cervox vo drzavna, no vo 16ta nedela Vlatko mi merese, vaginalno. Drugiot del od pregledot bese abdomenalno. I jas vaka ko tebe stegnata za vaginalno, I Vlatko mi vika, poleka, nisto ne im pravime na bebinjata, ne se sekiraj. I stvarno, mnogu plitko mi ja stavi sondata, ne tolku vnatre kako koga ni pregleduvaat jajnici, folikuli. Taka da ne se sekiraj, znae Vlatko sto pravi.
Mamiiii dobro utro. Jas pishav pred nekoj den deka bev na tipizacija, i nemam nikakov hpv, cin 1 cisti skroz rezultati i mi rekoe mozno e papot da e e pogrshen , i da ne se tochni rezulatitite , taka da samo nervozi pretrpev i neizvesnost kakvi ke bidat rezultatite Taka da seka ke si uzivam uste 3 meseci do krajot na bremenosta . \ubav den na site
Притисокот мери ли го, низок да не ти е? Кафе, кока кола, а во краен случај ако не можеш да издржеш напиј се парацетамол, дозволен е тој.
Смееш да се нариеш парацетамол ако ти е страв да го пиеш тогаш прашај доктор јас го пиев порано кога ќе ме болеше глава