Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.846
    Допаѓања:
    13.459
    Ако е поискусен лекарот, без проблем го мери со абдоминално ехо. Јас кога одев и кај постар гинеколог претходната бременост што е сега во пензија и многу искусен со абдоминално ми мерел.

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.035
    Допаѓања:
    40.372
    Додека имав индикации дека не е се во ред не ни помислував да одам. Обавезно одмарај се додека препораките на докторите се боледување. Знам дека не е лесно зошто низ истото поминував. Почесто шеткај надвор на воздух за помалку да мислиш и се оптеретуваш.
    Одмор не сум им оставила ниту еден ден откако сум вработена, освен првата. Мои се ќе си ги користам, макар и за седење дома. Убаво си кажа фала никој нема да ти каже ниту ми кажал. А од тапшање по рамо, ми се искриви десново рамо:lol:

На karibian, Capricorn Taurus, sofi2107 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И јас немам против ама непријатно ми е незнам зошто, досега 2 пати имав вагинален преглед првиот пат во 8 ма недела кога бев прв пат и во 16 за цервикс. А на скринингот само на стомак ме гледаја. Сега на преглед сум околу 24-25 недела, ама и докторов ми е ептен внимателен. Што се мора се мора, се за бебушите ќе истрпиме. :)

На kukla21, stevemila и Natasa. P им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.035
    Допаѓања:
    40.372
    Димчев ми мереше цервикс уште на прв скрининг во 12, ама веројатно зошто мораше да ме гледа вагинално. Плацентата е поставена на заден ѕид, а и матката ми била навалена наназад. Дури сега во 16-17 на конторлата ме гледаа само абдоменално зошто веќе бебе е поголемо.

На eli25, karibian, Capricorn Taurus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Можеби звучи глупаво прашањето но дали има некоја на која не и мереле цервикс. Јас паралелно одам кај два доктори и ниту еден никогаш не ми спомнал за цервикс ниту пак ми мерел.

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.256
    Многу доктори преќутуваат, односно мерат но не споделуваат информација за истото бидејќи должината е сосема ок. Најчесто доколку не потпрашав не ми кажуваа ни мене, посебно не во прва и втора третина од бременост.

На kukla21, Capricorn Taurus, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Мене не ми е мерил цервикс. А ни ми е спомнал.
    Само еднаш или два пати ме гледаше вагинално, а првиот скрининг ми беше со абдоминално ехо. За 2 недели ќе одам за брисевите, после последната менструација пред бременост ми ги правеше и сега во 18 недела пак. На вас кога ви земаше брисеви?
    Едит: Како што кажа дани можеби е измерил ама не ми е кажал, а јас не сум прашала. Леле пред да одам направам си прашања во главата што треба да го прашам, а кога отидам таму тотално заборавам да прашам.

На Вереничка, SophiaBella, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    нит ми мерела ни спомнала еве скоро 34 недела сум до сеа не ми ни спомнала збор цервикс :D а исто на старт и кај др док одев и таму така ... мислам дека самите док си гледат си пратат све што треба на секој преглед ..

На Natasa. P и kiki_riki им се допаѓа ова.
  9. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Провери во наодите, може пишува само не спомнал.

На kiki_riki и danichap им се допаѓа ова.
  10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ми олесна :) Читам од прегеска и си размислувам зошто само мене не ми мереле :D
    Инаку @forumce за брисеви мене ми зедоа 11 недела пред првиот скрининг. Други брисеви досега не ми зеле за проверка .

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marmelade

Marmelade Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Јас уште од почеток на секој преглед барав да ми измерат должина на цервикс бидејќи веќе имам едно лошо искуство, а тогаш не почувствував буквално ништо што можеше да ме предупреди. Сега повторно имам скратен цервикс и фунелинг. За среќа препораката од докторот да мирувам и лежам има некаков ефект, односно последниве три недели не се намалува должината. Барем стоиме на истите мерки. На вас на кои не ви мерат цервикс претпоставувам дека ништо не укажува на тоа дека треба вагинално да ве прегледуваат со ехо па затоа и не сакаат да пипкаат кај што не треба :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Zdr mamicki jas vcera bev na pregled bebuskata si e super. Sega da spodelam nekolku rab so vas.
    1. Go prasam doktorot za cerviksot on mi rece deka kolku po malku se cepka matkata tolku podobro a se merelo najdobro so vaginalno eho. Mi rece sega zasega se e ok I nema potreba da ti izmeram.
    2. Vo 13 nedela inav 63kg sega 65 i mi rece deka najdobro bilo do 24 nedela da se pokaci samo 1kg I mi rece da se stavam malku na dieta a jas iskreno ne ni jadam mnogu ama bez leb nemozam.:)
    3.Na 17april mi zavrsuva boleduvanjeto i ako sakam da go prodolzam treba da odam na pak na konzilijarno. Sega za sega se cuvstvuvam ok I mislev da pojdam na rab ama dr me stack vo nedoumica. Mi rece mozes da pocnes ama nekogas strAv lozje cuva tAka da neznam kako si sakas. I mi rece do kolku go prekinam posle koga ke sakam da zemam konzilijarno ili drugo nemozelo so istata dijagnoza da mi dadat. Pa ako znae nekoj sto kako neka pise.
    Se izvinuvam za dolgiot post:):hug:

На gjoker4e, Capricorn Taurus, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Na prviot skrining ne mi merea cervox vo drzavna, no vo 16ta nedela Vlatko mi merese, vaginalno. Drugiot del od pregledot bese abdomenalno. I jas vaka ko tebe stegnata za vaginalno, I Vlatko mi vika, poleka, nisto ne im pravime na bebinjata, ne se sekiraj. I stvarno, mnogu plitko mi ja stavi sondata, ne tolku vnatre kako koga ni pregleduvaat jajnici, folikuli. Taka da ne se sekiraj, znae Vlatko sto pravi.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mpopta

Mpopta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    Mamiiii dobro utro. Jas pishav pred nekoj den deka bev na tipizacija, i nemam nikakov hpv, cin 1 cisti skroz rezultati i mi rekoe mozno e papot da e e pogrshen , i da ne se tochni rezulatitite , taka da samo nervozi pretrpev i neizvesnost kakvi ke bidat rezultatite :) Taka da seka ke si uzivam uste 3 meseci do krajot na bremenosta . \ubav den na site :*

На gjoker4e, Ano, Luna91 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    Сега само уживај и препушти и се на бременоста...гушкај мешко:hug: :*

На Mpopta му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Што да правам со главоболкава?

17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Да не ти е паднат шеќерот?
    Голтни кока -кола малку.

На Libra88 и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Притисокот мери ли го, низок да не ти е? Кафе, кока кола, а во краен случај ако не можеш да издржеш напиј се парацетамол, дозволен е тој.

На Natasa. P, kukla21 и Mpopta им се допаѓа ова.
  19. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Смееш да се нариеш парацетамол ако ти е страв да го пиеш тогаш прашај доктор јас го пиев порано кога ќе ме болеше глава

20. Mpopta

Mpopta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    ceden limon isto taka pomaga, sto povekje c vitamin , a vo kraen slucaj paracetamon mozesh sigurno

Последна измена од модератор: 5 април 2017