Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Мила а зашто протеини во крв.... обично протеини во мокрача се проверуваат кога има отоци. И доколку наодите покажат големо покачување се препраќа на Нефрологија. И таму ти даваат препорака 24ч собираш урина во една голема тегла и после се прави испитување на истата. Искрено и мене кога ми се деси со отоците и као напрај ова напрај она..... докторката која ми ја води бременоста вака ми кажа : Ај седи и уживај и не туку прашувај и иди по секакви испитувања. Еве при крај си. Жени како бумбари отекуваат. Стапала глуждови е нормално да отекуваат во последни недели. Крвотокот е послаб, бебе многу тежи, плацента, плодова вода и све остало. Па какви сакаш да ти се стапалата. Алармантно и опасно е ако отечат и раце, нозе и цела фаца да отече. Тоа е лошо.
    Е ова ми кажа. И искрено ни на нефролог сум била нит ништо. Отечени ми се не многу и тоа кога сум повеќе на нога. Во мокрача си покажа - мал траг на протеини.... за прв пат сега во 9ти месец. А претходни 8мес секад супер немало протеини. Ми кажаа нормално е. Повеќе одмарање, течности и убава мисла :)
    Ајде мајка со лесно уште некој ден и ќе се гушкате со бебулето :*

На Sandrichka 89, LanaDelR, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Да, во Авицена. Според тоа од авицена од 150 до 1000 и нешто е нормално за овој семестар од бременоста. Сепак фала ви.

На stevemila и eli25 им се допаѓа ова.
  3. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Има лек, кога ќе се породиш ќе нема повеќе хрчење, ама нека се спрема мт за плачење и лулање зашто пак ќе нема спиење :))

Сваќе, беше ти денес на контрола, ништо не кажа? @sofi2107

Последна измена од модератор: 5 април 2017
    На Ano, sofi2107 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Ужифкајјј топ ти се д-димери. Ова е стандард табела без разлика кај си правела испитување. Ти гарантирам за табелава и одговорно ти тврдам дека е така. 1г се водам по табелава. Ми ја потврдија трансфузиолог, еднокринолог, гинеколог, анестезијолог. И еве јас ти ја потврдувам хахахха. Си имаш според триместар која е горна граница. Доколку има отстапка самиот трансфузиолог ти мења терапија зависно каков е резултатот. Боље е да се пониски од референтната граница на висина. Тоа значи подобра циркулација. Слободно седни разговарај со својот Трансфузиолог ( значи трансфузиолог а не гинеколог зашто се две различни знаења. Гинеколог студирал и работи гинекологија, трансфузиолог студирал и раб. како трансфузиолог и за тоа е специјалист) и све ова ќе ти го објасни и ќе видиш дека е така и сце си е супер :* Слушај си го Трансфузиологот тој најубаво знае.
    Те гушкам и гални го бебе од мене :hug::inlove:
    Едит : Доколку сакаш ќе ми кажеш и ќе ти сликнам мој резултат од д-димери во таа недела која ти си правела сега.
    И уште нешто, најдобронамерен совет : испитувај д-димери и фактори на хемостаза само и само и само на Трансфузиологија на Клиника. Ти кажувам од искуство. Нај точни резултати имаат. Цела Македонија, Чаир и сите клиники за пораѓај таму праќаат за испитување. Ова е мој совет најфер :*

Хахаххаха сваќеееее бев на контрола и да договориме датум на Гак, па од таму бев во Newborn да си ги видам и да им однесам торта и све остало како што е редот зашто Тања бре си ја обожаваммммм. Они се најзалужни што после толку години и ивф ќе сум МАМА ;) Па и таму си напраив контрола да бе останам покуса хахаха. Па од таму си ги земав моите и си ги однесов на ручек во кафана и на маса им соопштив ден кога ќе се роди внучко нивни ;)
    И како што кажав за Велигден ќе сме дома со синко :* Во понеделник договоривме ( крајно вторник) :sweat::worried::?: Сега само останува деновиве зетко твој да не не изненади зашто ептен се спуштил со главата доле ;) Сака да ѕирне ваљда ама не го пуштам хааха

На eli25, Вереничка, orhideea и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Сега тој се има пуштено малку во извидница да си го трасира патот.. не е тоа така ;) Ајде со лесно и со среќа уште еднаш. :sun::hug: :angel:

На eli25, Mari* и sofi2107 им се допаѓа ова.
  6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.022
    Незнам мила јас може и преку мокрача ми рече да не јадам крв ќе ми зимале а зошто неам поима еве на упатот ми пишува вака нешто скратеници има гестациска од брем. Предиз. Хипертензија без сигнификантна протеинур. Е тоа го пишува.Отоци имам само на нозе кај глуждови , на раце немам и на фаца ич.Незнам тогаш што м
    Е потресува вака при крај тогаш, оној пат со папочна врвца ме извади од памет сега ова лелее.:smirk::shake::?: а и ми мереше притисок и тоа таму го забележа кај упатот
    А ми беше 60/90

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Фала сваќе и дупло полесно да ти се враќа со лепотицата :* Од среќа да не куртулите :hug::inlove:

Напрај си ако сакаш за да си мирна. Но, најискрено ти кажувам кога и мене вака ме извадија од памет две докторки (кој ми се и многу добри пријателки) ме направија луда и ми рекоа да си уживам и да не се акам навака натака. У смисла дека некад беспотребно од памет не вадат и дека отокот е нормален. А не е нормално она што погоре ти пишав. И кога ќе размислам еве сестра ми лани се породи, другарки две (една Германија, една Финска) и ова како најтазе ррудници ти ги кажувам кој воедно биле буквално како балони отечени ( раце, нозе, фаца) и срцко нит испитување ги праќаа да прават нит ништо. Си родија и еве ги све супер си е. Да не ти ги кажувам оное другарки кој пред 10г и повеќе раѓаа колку отечени биле. Језиво е знам еве ме болат нозе, стапала мислиш 10 дена сум стоела ама ќе се издржи ситно броиме ;)
    Верувај све си е супер не му ја мисли само од памет те извадиле мрднатите. И памтам и за папочната врвца муабетот и тогаш ти кажав дека луди се со испадите и заклучоците.

На Mari*, Natasa. P и LanaDelR им се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    добри ти се срцка супер еве ова е од моите рез што сум испитувала пише реф вредности а исто и по табелата на @sofi2107 се гледа добри си се без гајле :)
    20170405_201409.jpg
    секое тромесечје си има разл вредности и тоа како иде нагоре се некоа средина си држат аа секоа лабараторија има исти реф вредности и општо за бремени е секаде исто тоа не се менува во секпа лаб различно да гледат невозможно е :wasntme:
    п.с без љутиш @stevemila шо те цитирав и јас :mm:

На sofi2107, stevemila и Black girl им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Во наша државна болница јас ја сликнав оваа табела
    IMG_1596.JPG

На Capricorn Taurus, spirkovski, Black girl и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Фала ви на сите што ми одговоривте :) :hug:

На sofi2107, Natasa. P, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Многу добро. Мене во 26 недела д-димерите ми се 1050 и во граници се. Не примам терапија. Порано ставав Фраксипарин, но сега веќе не.

Последна измена: 5 април 2017
    На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.089
    Допаѓања:
    2.022
    Jas si ja plativ I potoa fiskalnata I potvrdata gi odnesov vo csr ( socijalnoto), vo nassiot grad za nekolku dena mi stigna resenie a za okolu dve nedeli mi gi vratija sredstvata ne site okolu 2.100 mislam bea

На Natasa. P и winter flower им се допаѓа ова.
  13. winter flower

winter flower Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    12.214
    Си ги стокмив документите и сабајле правец социјално ќе одам се надевам ќе завршам работа! :hug:

На Natasa. P и LanaDelR им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Мешиња сон не ме фаќа неможам да лежам, многу ме болат колковите и нозете странично, како и да се завртам боли, еве сега станав малку и си седам на кревет пак болат.
    Ако сега е вака како ли ќе биде до крај :worried: 22+3 сум и ова од еднаш ми се случува, вчера сосема малку ме болеја, ама вечерва :x
    Кај вас го има ова?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. winter flower

winter flower Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    12.214
    Истиот проблем го имам од 6ти месец па наваму... Ми се случува и по неколку пати навечер да се будам со згрчена лева или десна страна од колкот па надолу зависно на која страна спијам, и наизменично ме фаќаат грчеви по одреден период како и да се свртам... Имам проблем и со несоница, некогаш само по 3-4 часа спијам... Пробав да пијам по две апчиња од магнезиумот, меѓутоа немам некое подобрување :(

На Mpopta, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  16. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Земи напи се магнезиум.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Да пробаш да спиеш со перница меѓу нозе така тежината нема да паѓа на едниот колк, снаа ми така спиеше.

На podravka, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Све имало кај нас :D
    Си купив перница за трудници,беше долга околу 1.40 или малце повеќе
    Еден дел измеѓу нозете,еден под стомакот и така терав некако до крај :)

На Ano, orhideea и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Фала на советите, заспав дури во 4, спијав докај 9 ама едно 100 пати се разбудив, а вчера магнезиум не се напив, ама вечерва ќе се напијам пред спијање. Ќе се пробам и со перници. И онака спијам на две перници на повисоко пошто некој пат имам киселини, Кога јадам благо преку ден а ми се јади некогаш и така. Ќе се истрпи среќа нема мачнини или други тешкотии сега ова што ми се случи за 1 пат.

На Mari*, kukla21 и spirkovski им се допаѓа ова.
  20. Kika(1)

Kika(1) Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    132
    Вчера бев да ми испитаат протоци во ред се, плацентата созреана 3степен, тоа значи дека може да се пораѓам и дека веќе не си ја врши функцијата? бебе е 2860г и пак е главично свртено, утре сум кај петановски да видиме што ќе одлучи утре сум полна 37 недела

На Bebulleee, Capricorn Taurus, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.