Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мила а зашто протеини во крв.... обично протеини во мокрача се проверуваат кога има отоци. И доколку наодите покажат големо покачување се препраќа на Нефрологија. И таму ти даваат препорака 24ч собираш урина во една голема тегла и после се прави испитување на истата. Искрено и мене кога ми се деси со отоците и као напрај ова напрај она..... докторката која ми ја води бременоста вака ми кажа : Ај седи и уживај и не туку прашувај и иди по секакви испитувања. Еве при крај си. Жени како бумбари отекуваат. Стапала глуждови е нормално да отекуваат во последни недели. Крвотокот е послаб, бебе многу тежи, плацента, плодова вода и све остало. Па какви сакаш да ти се стапалата. Алармантно и опасно е ако отечат и раце, нозе и цела фаца да отече. Тоа е лошо.
    Е ова ми кажа. И искрено ни на нефролог сум била нит ништо. Отечени ми се не многу и тоа кога сум повеќе на нога. Во мокрача си покажа - мал траг на протеини.... за прв пат сега во 9ти месец. А претходни 8мес секад супер немало протеини. Ми кажаа нормално е. Повеќе одмарање, течности и убава мисла :)
    Ајде мајка со лесно уште некој ден и ќе се гушкате со бебулето :*

На Sandrichka 89, LanaDelR, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    13.771
    Да, во Авицена. Според тоа од авицена од 150 до 1000 и нешто е нормално за овој семестар од бременоста. Сепак фала ви.

На stevemila и eli25 им се допаѓа ова.
  3. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Има лек, кога ќе се породиш ќе нема повеќе хрчење, ама нека се спрема мт за плачење и лулање зашто пак ќе нема спиење :))

Сваќе, беше ти денес на контрола, ништо не кажа? @sofi2107

Последна измена од модератор: 5 април 2017
    На Ano, sofi2107 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ужифкајјј топ ти се д-димери. Ова е стандард табела без разлика кај си правела испитување. Ти гарантирам за табелава и одговорно ти тврдам дека е така. 1г се водам по табелава. Ми ја потврдија трансфузиолог, еднокринолог, гинеколог, анестезијолог. И еве јас ти ја потврдувам хахахха. Си имаш според триместар која е горна граница. Доколку има отстапка самиот трансфузиолог ти мења терапија зависно каков е резултатот. Боље е да се пониски од референтната граница на висина. Тоа значи подобра циркулација. Слободно седни разговарај со својот Трансфузиолог ( значи трансфузиолог а не гинеколог зашто се две различни знаења. Гинеколог студирал и работи гинекологија, трансфузиолог студирал и раб. како трансфузиолог и за тоа е специјалист) и све ова ќе ти го објасни и ќе видиш дека е така и сце си е супер :* Слушај си го Трансфузиологот тој најубаво знае.
    Те гушкам и гални го бебе од мене :hug::inlove:
    Едит : Доколку сакаш ќе ми кажеш и ќе ти сликнам мој резултат од д-димери во таа недела која ти си правела сега.
    И уште нешто, најдобронамерен совет : испитувај д-димери и фактори на хемостаза само и само и само на Трансфузиологија на Клиника. Ти кажувам од искуство. Нај точни резултати имаат. Цела Македонија, Чаир и сите клиники за пораѓај таму праќаат за испитување. Ова е мој совет најфер :*

Хахаххаха сваќеееее бев на контрола и да договориме датум на Гак, па од таму бев во Newborn да си ги видам и да им однесам торта и све остало како што е редот зашто Тања бре си ја обожаваммммм. Они се најзалужни што после толку години и ивф ќе сум МАМА ;) Па и таму си напраив контрола да бе останам покуса хахаха. Па од таму си ги земав моите и си ги однесов на ручек во кафана и на маса им соопштив ден кога ќе се роди внучко нивни ;)
    И како што кажав за Велигден ќе сме дома со синко :* Во понеделник договоривме ( крајно вторник) :sweat::worried::?: Сега само останува деновиве зетко твој да не не изненади зашто ептен се спуштил со главата доле ;) Сака да ѕирне ваљда ама не го пуштам хааха

На eli25, Вереничка, orhideea и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Сега тој се има пуштено малку во извидница да си го трасира патот.. не е тоа така ;) Ајде со лесно и со среќа уште еднаш. :sun::hug: :angel:

На eli25, Mari* и sofi2107 им се допаѓа ова.
  6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.410
    Незнам мила јас може и преку мокрача ми рече да не јадам крв ќе ми зимале а зошто неам поима еве на упатот ми пишува вака нешто скратеници има гестациска од брем. Предиз. Хипертензија без сигнификантна протеинур. Е тоа го пишува.Отоци имам само на нозе кај глуждови , на раце немам и на фаца ич.Незнам тогаш што м
    Е потресува вака при крај тогаш, оној пат со папочна врвца ме извади од памет сега ова лелее.:smirk::shake::?: а и ми мереше притисок и тоа таму го забележа кај упатот
    А ми беше 60/90

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Фала сваќе и дупло полесно да ти се враќа со лепотицата :* Од среќа да не куртулите :hug::inlove:

Напрај си ако сакаш за да си мирна. Но, најискрено ти кажувам кога и мене вака ме извадија од памет две докторки (кој ми се и многу добри пријателки) ме направија луда и ми рекоа да си уживам и да не се акам навака натака. У смисла дека некад беспотребно од памет не вадат и дека отокот е нормален. А не е нормално она што погоре ти пишав. И кога ќе размислам еве сестра ми лани се породи, другарки две (една Германија, една Финска) и ова како најтазе ррудници ти ги кажувам кој воедно биле буквално како балони отечени ( раце, нозе, фаца) и срцко нит испитување ги праќаа да прават нит ништо. Си родија и еве ги све супер си е. Да не ти ги кажувам оное другарки кој пред 10г и повеќе раѓаа колку отечени биле. Језиво е знам еве ме болат нозе, стапала мислиш 10 дена сум стоела ама ќе се издржи ситно броиме ;)
    Верувај све си е супер не му ја мисли само од памет те извадиле мрднатите. И памтам и за папочната врвца муабетот и тогаш ти кажав дека луди се со испадите и заклучоците.

На Mari*, Natasa. P и LanaDelR им се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.675
    добри ти се срцка супер еве ова е од моите рез што сум испитувала пише реф вредности а исто и по табелата на @sofi2107 се гледа добри си се без гајле :)
    20170405_201409.jpg
    секое тромесечје си има разл вредности и тоа како иде нагоре се некоа средина си држат аа секоа лабараторија има исти реф вредности и општо за бремени е секаде исто тоа не се менува во секпа лаб различно да гледат невозможно е :wasntme:
    п.с без љутиш @stevemila шо те цитирав и јас :mm:

На sofi2107, stevemila и Black girl им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Во наша државна болница јас ја сликнав оваа табела
    IMG_1596.JPG

На Capricorn Taurus, spirkovski, Black girl и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    13.771
    Фала ви на сите што ми одговоривте :) :hug:

На sofi2107, Natasa. P, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Многу добро. Мене во 26 недела д-димерите ми се 1050 и во граници се. Не примам терапија. Порано ставав Фраксипарин, но сега веќе не.

Последна измена: 5 април 2017
    На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.410
    Jas si ja plativ I potoa fiskalnata I potvrdata gi odnesov vo csr ( socijalnoto), vo nassiot grad za nekolku dena mi stigna resenie a za okolu dve nedeli mi gi vratija sredstvata ne site okolu 2.100 mislam bea

На Natasa. P и winter flower им се допаѓа ова.
  13. winter flower

winter flower Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    12.214
    Си ги стокмив документите и сабајле правец социјално ќе одам се надевам ќе завршам работа! :hug:

На Natasa. P и LanaDelR им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Мешиња сон не ме фаќа неможам да лежам, многу ме болат колковите и нозете странично, како и да се завртам боли, еве сега станав малку и си седам на кревет пак болат.
    Ако сега е вака како ли ќе биде до крај :worried: 22+3 сум и ова од еднаш ми се случува, вчера сосема малку ме болеја, ама вечерва :x
    Кај вас го има ова?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. winter flower

winter flower Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    12.214
    Истиот проблем го имам од 6ти месец па наваму... Ми се случува и по неколку пати навечер да се будам со згрчена лева или десна страна од колкот па надолу зависно на која страна спијам, и наизменично ме фаќаат грчеви по одреден период како и да се свртам... Имам проблем и со несоница, некогаш само по 3-4 часа спијам... Пробав да пијам по две апчиња од магнезиумот, меѓутоа немам некое подобрување :(

На Mpopta, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  16. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Земи напи се магнезиум.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Да пробаш да спиеш со перница меѓу нозе така тежината нема да паѓа на едниот колк, снаа ми така спиеше.

На podravka, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Све имало кај нас :D
    Си купив перница за трудници,беше долга околу 1.40 или малце повеќе
    Еден дел измеѓу нозете,еден под стомакот и така терав некако до крај :)

На Ano, orhideea и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Фала на советите, заспав дури во 4, спијав докај 9 ама едно 100 пати се разбудив, а вчера магнезиум не се напив, ама вечерва ќе се напијам пред спијање. Ќе се пробам и со перници. И онака спијам на две перници на повисоко пошто некој пат имам киселини, Кога јадам благо преку ден а ми се јади некогаш и така. Ќе се истрпи среќа нема мачнини или други тешкотии сега ова што ми се случи за 1 пат.

На Mari*, kukla21 и spirkovski им се допаѓа ова.
  20. Kika(1)

Kika(1) Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    132
    Вчера бев да ми испитаат протоци во ред се, плацентата созреана 3степен, тоа значи дека може да се пораѓам и дека веќе не си ја врши функцијата? бебе е 2860г и пак е главично свртено, утре сум кај петановски да видиме што ќе одлучи утре сум полна 37 недела

На Bebulleee, Capricorn Taurus, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.