Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    620 mi bea prosli pat.11 nedeli sum.Vo naod si pisuva soodvedtno za gestaciska vozrast.Inace kleksan primam od pret transfer

На 2ndLuck му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @mariz па незнам како да објаснам точно , како гасови ми кркорат цревата и на моменти ми се грчи стомакот . Се надевам да не се контракции ,многу се плашам ,секакви работи прочитав :whew:

3. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Има Магнезиум од 1900мг и се пијат по 2 на ден. Јас ги пијам момемтално тие но се малце поскапи

На podravka и forumce им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Денеска сум 38+1 и бев на контрола во Чаир, на ЦТГ и контролно ехо. Пак да го пофалам Димитар Георгиев, толку човечен нема не само во здравството туку и во цела држава ептен ретко се наоѓа по некој. Стручен, посветен и се најдобро! Претходниот пат бебе беше за 5 дена поголемо според мерки, а овој пат за 1 ден помало. Уште не било спуштено во карлица а се мислев дека е дека стомакот ми е ептен спуштен ама изгледа нема врска тоа. Наредна контрола ми рече на терминот 19ти април рано од сабајле, се разбира ако не се породам до тогаш. И не му беше јасно зошто ме вратиле во понеделникот дека упатот важи цел месец ама не сакаше да коментира, од колегијалност најверојатно. И ми рече да спијам на десна страна дека бебето така било свртено со грбчето. Инаку 3 400гр тешко ама за тоа најсигурно кога ќе се роди бидејќи гледам дека не секогаш испаѓа точно мерењето. Не сакам да надминам термин незивесно е веќе. :o:

Поздрав мешиња! :l:

На Sandrichka 89, fina erika, Lea_85 и 20 други им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.274
    Допаѓања:
    76.331
    Нема утка со контракции, чим и црева ти кркорат значи нешто со стомакот и варењето е. Контракциите се баш вкочанетост на долниот дел од стомакот и држи некоја секунда и опушта и веќе никаква болка и стегање некое време не осеќаш (баш ништо), после ако пак иде наредна контракција полека полека се згрчува стомакот и највеќе кога е згрчен се осеќа и така некоја болка, па пак оп спушта полека. Верувај нема да утнеш ако се контракции :D Не јади многу храна одеднаш... и немој одеднаш многу различна храна, мене ме болело така ако се изнајадам многу одеднаш.... се мачи стомакот да вари храна, па се дуе и затоа изгледа и вкочанет (уств е подуен). Сега како си? :)

Супер! Што убаво го фалиш, да знаеш ке го изберам и јас тој доктор зашто не запамтив никој од минатиот пораѓај :D Ајде едно велигденско среќно бебенце и за тебе, синко мој на денот на велигден си го дочекав јас пред две години на 12ти :inlove: Си офарбав јајца и отидов на раѓање :D

Последна измена од модератор: 22 април 2017
    На fina erika, Sandrichka 89, Mari* и 10 други им се допаѓа ова.
  6. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @mariz многу ти фала на утехата . :l:Сега сум подобро се смири малку . Јадев помалку денес од страв . Мора по малку ,по често . Утре сум на преглед па малку и тоа ме смирува :) Дај Боже да биде се во ред .

На mariz и stevemila им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Само едно прашање заборавив да го прашам докторот ми текна дома кога си дојдов. Ако ми пукне водењакот нели треба веднаш во болница, ме интересира што ме чека таму? Дали провокација, се чека болки да се добијат, царски или што? :) Да не ми биде на мисла ако знае некоја нека ми одговори. Фала однапред. :hug:

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Хехе :) Ќе те чекаат прво да се отвориш природно, ако оди споро ќе ти дадат провокација.

На gjoker4e и Capricorn Taurus им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.970
    Допаѓања:
    219.525
    Ако ти пукне водењакот треба веднаш да одиш во болница. Ќе се истушираш земаш торбата и одиш нема да чекаш никако дома.

Ако добиеш болки а водењакот не е пукнат ќе чекаш и ќе запишуваш на исти интервали.
    Пр: доаѓа болката уклучуваш штоперица мериш болка па запишуваш. Па потоа пак.. и се така додека болките ќе доѓаат измеѓу пет минути ќе одиш во болница.

Нема да ја утнеш ќе препознаеш.

На мене не ми пукна водењак, имав цел ден црвен исецедок и болки.
    Кога болките се интензивираа и интервалите меѓу нив се смалуваа заминав во болница и бев пола отворена.

На Sandrichka 89, Capricorn Taurus, sofi2107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Pinky97

Pinky97 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    447
    А инаку почна се повеќе и повеќе да ми тече од градиве и незнам дали е нормало толку многу како доилка сум и огромни отечени гради и темни брадавици... океј е тоа? :wasntme:

Последна измена од модератор: 7 април 2017
  11. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Јас имам темни брадавици и изразени вени на градите а на стомакот немам црна линија.

На Pinky97 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Брадавиците ќе ти стануваат се потемни нормално е. И вените че стануваат све поизразени. Јас лично до сега немав никаков исцедок од градите, но јас до 32ра недела пиев бромергон тоа е и причината. Но, овде многу трудници пишуваа дека имаат течност од градите (колострум се вика) така да и тоа е нормално. Со лесно :*

Последна измена од модератор: 7 април 2017
    На Pinky97, Mari* и stevemila им се допаѓа ова.
  13. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Forumce jas uste si cekam. Me nema bidejki zagrizena sum bas. Pritisok veke nekolku dena imam epten nizok, 110/55 i sl.
    Od bebe aber nema, a pogolemo e za 3 ned. Ctg e super, kontrakcija nikakva ne pokaza nitu ednas. Tuka nikoj ne mi meri ni plodova voda, nitu protok, nisto ama bas. Ve citam vas, so se ste vo tek sto se slucuva, a jas nemam poima tuku mi vikaat samo cekaj. Ne go merele bebus veke 4 nedeli, samo go molam Boga se dobro da e! Vaginalen pregled imav, rece spremno e se za poragaj. Posle procitav vo kniska cervix 2 cm, sto znaci toa, ako znaete kazete. Mi odat na zivci tuka, samo si vikam da ne me udrat hormonive, pa da gi ispratam cela klinika kaj sto ne treba.
    Neznam, vas sovet?

На forumce и LanaDelR им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    А каде си со живеење мила?
    Цервикс 2см е океу. Трудници имаат од почеток на бременост должина на цервикс 2см. Не е мерило должината на цервиксот со пораѓајот. Еве јас идам сега почесто на ехо и те проверува со рака да видат дали е грлото омекнато и дали си отворена. На ехо гледаат кој степен е плацента ( мада и тоа не е мерило), гледаат колку плодова вода има и каква е, каква е циркулацијата на папочната врвка, дали бебето е спуштено убаво со главчето во карлица( а тоа и сама го осеќаш, еве кај мене е спуштено и го осеќам буквално кај срамна коска кога ставам рака осеќам движењата негови) , мерат и гледаат уште некој параметри зависи све од самиот доктор.
    Исто така не е меродавен и податокот со колку е понапредно бебе и килажа и тоа да не те плаши и да си у паника. Еве идам на 3 места и верувај как сите 3јца гинеколози имам различен краен термин. Еве вчера најтазе пример : 37+3 на Гак бебе тежина 3.300кг 2 пати премеруваше. За неполни 1ипол бев во Њу Борн (таму ја следам цела бременост) бебе тежина 3.090кг. Муабетот ми е верувај све ќе си е супер и бебе си е таман со неделите и ќе си излезе кога ќе е спремно и кога ќе сака ;) (мала шала)
    Читајќи ги девојкиве и странски сајтови....наполни када со потопла вода и лежи во неа ( едуцирала побрзо отварање и убрзавање на пораѓај) , биди поактивна низ дома повеќе клекни-стани, скали качувај и симнувај итн. И најважно од све....знам дека последни денови хормониве и нервозата ни е на највисока скала, што од самиот чин на пораѓај, што пд неизвесноста со чекањево. Верувај све ќе биде супер и за Велигден и ти како мене ќе си се гушкаш со бебулето :* Ти посакувам лесен пораѓај и најубаво здраво бебуле :hug:

На Ano, Luna91, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    E sofi moja, vo ovaa Slovenija toa tesko ke go doziveam. Za takov pregled i da sakam da platam za da gi slusnam site tie informacii, nemam kaj kogo, ne poznavam barem jas doktor sto se toa ke mi go kaze. Tuka za ctg se fatile i kraj, drugo nisto ne postoi za niv valjda... ne znam sto da recam, veruvaj mi, samo sum zbuneta totalno!
    Se nadevam i se molam se da bide dobro. A za aktivna kolku sum, ne znam dali ima trudnica koja e porazdvizena od mene. Ne zastanuvam po cel den, pocnav i da setam epten, ama nisto. Ke si cekam, toa mi preostanuva...
    Fala ti za utehata :* se nadevam za brzo ke se gushkame so bebushki!

На Ano, sofi2107, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Мешиња едно прашање, се надевам некоја има вакво искуство да ми одговори.
    Вчера вечер почна, а еве и денес трае. Како клукање ќе го наречам одвреме навреме, не е болка, како на почетокот на вагиналниот отвор, односно како на коската под срамните усни. Мислам дека ова го имам осетено некогаш и пред бременоста, не ми е непознато чувство.
    Е сега си мислам дали е некоја инфекција, и дали има врска шо често мокрам и по малку, или не дај боже нешто лошо е. Ве молам некоја ако има вакво искуство. Искрено не ми се бара за секоја една ситница помош од лекар, а не знам дали е алармантно.

17. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    21.537
    Пред две три недели ми препишаа полигинакс заради бело прање но и покрај терапијата не ми престана, иако јас од секогаш имам бело прање особено кога ќе се проладам малку.
    Сега матичната ми предложи две пакетки полигинакс да ги ставам исто 6 дена ама и навечер и насабајле.
    Има ли некој вакво искуство? Малку ми е страв, штознам.

18. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Јас колку шо знам нормално е да има зголемен исцедок во бременост, барем така мојот гинеколог ми кажа.

На Luna91, eli25 и V.odolija им се допаѓа ова.
  19. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    21.537
    Веројатно е нормално така и пишува на некои страни каде читам за секоја недела од бременоста.Но сепак , кога бев на преглед во Скопје докторот рече дека имам бело прање.Незнам
    Еве од вчера почнав со терапијата која ми ја предложи матичната ама некако страв ми е , два пати дневно полигинакс да ставам.Може и нема врска таа рече дека и на други им дава така кога се има зголемен исцедок.

20. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    На winter flower, barby, Luna91 и 10 други им се допаѓа ова.