Форумџика на годината

Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. pandelka

pandelka Популарен член

За многу години!
    Христос воскресе!
    Многу здравје,спокој, мир, љубов!

2. mariz

mariz Форумски идол

Христос воскресна! Господ да дава пред се здравје на сите! :)
    И моето сонце на овој најубав ден пред две години дојде, го дочека најубавиот ден за да дојде на овој свет, а богами огромна среќа ни донесе :) @Mari* јас само се пофалив дека се породив (прво на фб), заборавив воопшто да пишам Христос воскресна, битно синко дека се роди пишав :D
    @Aneta92 јас пред две години кога се породив имаше топла/жешка вода колку сакаш, кога сакаш... јас на секое одење во веце се миев доле. Еднаш во денот обавезно се туширав, само коса не измив таму :D @kukla21 гасовите се можеби од мешање на храна, јас имам ако се изнајадам доста различни работи во денот....

Last edited: Apr 16, 2017
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Си го најдов постот од прошлата година (facepalm)
    Пазете што си посакувате во вакви денови :!:

4. karibian

karibian Популарен член

Hristos Voskresna! Mnogu zdravje ljubov sreka I na site da ni go ispolni zivotot Gospod so detski nasmevki

5. victoria

victoria Форумски идол

За многу години... Христос воскресна и радост донесе.. Господ секаде да дава здравје пред се, љубов, разбирање.. Нека ги чува сита, па и нас и нашите блиски...

6. Pinky97

Pinky97 Истакнат член

Женчиња многу почнав да кашлам пијам чаеви и се тоа ама не се смирува... имам за искашлување и тоа многу а и грло ме боли и малку температура имам... помош :(

7. alisijad

alisijad Популарен член

за грло пантенол таблетки за шмукање, греана ракија со бибер околу врат на крпче стави, прегорен шеќер со млеко и путер, пилешка супа , вински оцет на нозе, многу витамин ц, мене само ова ме оправи кога бев настината, не пиев ни парацетамол ни ништо. ама ако нема подобрување тогаш најубаво на лекар може ке треба антибиотик.

stevemila and Pinky97 like this.
  8. ynna

ynna Нов член

Zdravo, pred nekolku dena napraviv test za bremenost ispadna pozitiven. imam zakazano na ginekolog za dve nedeli. Prva bremenost mi e ve molam sovetuvajte. denes prokrvarev i mn se isplasiv dali e normalna pojava?

Mama_Mia likes this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се случува кај секоја втора но обавезно мораш на гинеколог! Појди на дежурен обавезно да те видат .

stevemila and Mama_Mia like this.
  10. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

За многу години мамички христос воскресна .Ние на 28 полниме 5 месеци од кога ви почна бебушко да клоца и дали му смета ова недела многу сум во движење и работа стварно ја претерувам само господ да не чува сите поздрав до сите мамички и на тие што се породија нека ви се живи и здрави големи да ви растат

Luna91, stevemila, Ano and 4 others like this.
  11. Stara

Stara Популарен член

Јас работам по многу, по цели денови на нозе, не е страшно, зависи ти како се чувствуваш, но сепак не се препорачува нон стоп активност. Бебето од 23 недела во просек почнува да се чувствува. Но сепак индивидуално е се.

12. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Почнав да го осеќам во 19та недела. Сега сум 22 ра и на големо клоца :)

stevemila, Stara, Ano and 2 others like this.
  13. Capricorn Taurus

Почнав да читам статии и статистики на природен v. s cesarean пораѓај при инвитро бремености. Скоро секаде резултатите велат дека cesarean кај ивф бремености со едно бебе е околу 50% за разлика од природно настаната бременост каде што процентот е околу 20% (процентот кај близнаци е многу повисок). Знам дека има многу бремени и веќе породени мами по ивф бременост па ако можете споделете искуство :) фала

Belabelinakinder and stevemila like this.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Gospod da ne cuva i mene i bebeto,se da bide vo red,jas zdravje bi se porodila carski.Ne sakam da rizikuvam prirodno.Toa e macenje i za majkatq i za bebeto.Toa mi go kaza dr kaj so odam.So carski bebeto ne se maci.Plus jas ne smeam prirodno ni da pomislam.So skrateno grlo sum i uste posle operacijata Petanovski mi potencira deka priroden poragaj ne doaga vo obzir.Retko koga e bremenost so ivf,a poragajot e priroden.Jas ne poznavam nikoja so se se porodila taka.Se so carski se.Sepak zavisi.Kako i da e,samo se da bide dobro kaj site nas.Gospod pomaga mnogu vo tie momenti.Imajte ubav praznicen den:hug:

15. Capricorn Taurus

Фала на споделеното искуство, јас сеуште не сум разговарала со докторот на оваа тема и немам никаква препорака па сакав да чујам искуства од вас. :hug::inlove:

Belabelinakinder and stevemila like this.
  16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А зошто мислиш дека има индикација за царски?! Јас она што сум читала е дека освен оплодувањето што е вонтелесно, бременоста и се околу неа е како кај секоја друга жена.

Melinda85, Annath, Mama_Mia and 4 others like this.
  17. Capricorn Taurus

Конкретно кај мене во моментов нема индикатор за царски. Трудовите кои се правени на темава обично како целна група ги зимаат жените со ивф без разлика на причината поради која е правено (пр. ако се работи за скратено грло на матка секако процентот на царски е огромен, ако се работи само за машки фактор процентот е помал и сл.) Исто така возраста на жената, колку инвитра се направени (што поголем број толку повисок процент на царски) итн. Генерално бројот на пораѓаи со царски кај инвитро е многу поголем за разлика од природно настаната бременост. Па чисто сакав да чујам искуства во пракса како е :)
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20887534

stevemila, pandelka and kukla21 like this.
  18. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Чисто информативно, ме интересира примеров, зашто ако се работи за скратено грло на матката процентот на царски би бил поголем? Нели во тој случај полесно би одело отварање и природен пораѓај? Кога некој ја има таа дијагноза се става на мирување, баш за да додржи до термин и да не дојде до природен пораѓај порано. Како го поврзавте со царски примеров?

forumce, Stara, podravka and 2 others like this.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Дали на некоја ви се случило губење на апетит во подоцните месеци? Сега ја терам 28 недела и неколку дена со ред ништо не ми се јаде. Едвај една банана на утро, од ручекот каснувам со сила и навечер пак некое овошје ако каснам. Немам ни гадење ни лошење едноставно не осеќам глад ако не викне мм да јадам мислам дека и ќе заборавам да јадам.

20. Stara

Stara Популарен член

Мене сите препораки ми се за спонтано породување, а со ивф сум и со 40+. Затоа се опуштив, но никогаш не се знае.....