Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.036
    Допаѓања:
    123.901
    Чекај не паничи. Слушни се со докторот. Затоа не ги сакам овие хемолаб, само форсираат анализи. Треба докторот што те води да ти каже, а не овој по телефон , да испиташ и тоа, без преглед без ништо. Ако има можност провери и на др. место.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nitu znaev so e toa.Nit dr mi spomna.Mu pisav na Trajkovski vika ovaa terapija ti e ok i ke se konsultiral so kolegi.Neznam ni so znaci sega ova ni nisto

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Немој одма да се секираш, ке ти каже докторот што да правиш, а и да е точна дијагнозата со терапија и исхрана ке се среди. Мисли на бебе и без гајле, не читај многу зошто уште повеке ке се паничиш. Ајде малку опушти се, можеби и резултатот е таков зошто имаше висок притисок оној ден. Биди добра :*

На Melinda85 и stevemila им се допаѓа ова.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Znaes li sto znaci Pctl.?Gledam rezultatot od skriningot.Na net gi vidov znacenjata na drugite skratenici ama na ova nema

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.036
    Допаѓања:
    123.901
    Не знам што е тоа.

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.389
    Допаѓања:
    286.831
    Колку што ме држи сеќавање просечна вредност, во просек...

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    36.684
    По денешниов преглед не верувам ниту на ехо, ниту на болници, ниту на доктори. Бев на редовен преглед поради надминат термин. Пред два дена една докторка во истата болница 4100гр пораѓајот ќе биде потежок голема е можноста да заврши царски, денеска друга докторка го мери 3200гр и има фатено најдобра положба за природен пораѓај. И викам пред два дена 4100гр го измерија вика нема шанси максимум 3500гр ако е преку сила. Најточна тежина кога ќе се роди ќе знам, сега не верувам на ниедна бројка. И уште една работа ми кажа скроз спротивна од пред два дена кај другата докторка ама не ми текнува во моментов се блокирав. Ми текна. Пред два дена постелка трет степен, денеска втор кон трет.

Денес сум 40+2 статус кво. :)

И сум премногу незадоволна од Чаир. Можеби за породување е добро не знам се уште, ама за контроли, жив ужас, не знам како не се породив од мака таму. Чекав од 8 саат сабајле, на ред дојдов во 10, а во 8 само две жени имаше пред мене, од една врата не праќаат на друга, доктори нема на смена, влегуваат со врски, нема апсолутно никаков ред. Не знам како е на ГАК, мм вика можеби било подобро таму дека немало шанси да биде олку лошо како тука. А и јас немам никакво искуство со болници па изгледа многу ми дојде реалната слика на нашето здравство. 8-|

Последна измена: 21 април 2017
    На stevemila, fina erika, Sandrichka 89 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Мене ми е така кога нема да појдам да се испразнам неколку дена ,на сабајле миксирам овошје го пијам и после едно кафе и одма во веце

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.456
    Допаѓања:
    76.612
    Абе душо секаде е исто, не само за раѓање за било што... баш како што викаш реалната слика за здравството кај нас е тоа. Ако го сакаш тоа внимание кое го нема државно мораш да платиш или да имаш опасни врски. Живи здрави да сте битно само, да знаеш дека секаде е исто. Сум лежела отпосле низ детскиве клиники, инфективно со малиот, хирургија и секаде е хаос, немаат привилегии ни овие мали златни деца, чекање низ ходници со саати (рекорд 6 саати мафтање од врата на врата заедно со 18м дете). Незнам дали си влегла во Гак, таму па што е... еднаш 35/36та завршив таму нешто итно и си реков овде па никако не стапнува моја нога (освен во лабараторија за крвни анализи). Тоа во Чаир некогаш што нема доктори, итно ги викаат во родилни сали, мене еднаш ми се погоди само да чекам повеќе време, инаку се на време ме прегледувале... за тежина и јас не верувам зашто мене ми рекоа па 3500 дека е, бебе 4400 тоа е цело кило разлика. За постелката незнам што да кажам, секој доктор различно толкува 3 и 2 накај 3 може на нив да им е и сосема исто :D

На stevemila, fina erika, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    И претходно си имам кажано дека не сум отишла кај мојот матичен гинеколог туку сите испитувања си ги правам приватно и сега кога има уште малку до породување, идам да земам некој документ што треба (само еден лист и 2 мин. работа а ја чекав 2 саати) и типката ми вика епа како јас сум ти матична кога не си дошла кај мене никогаш. И кажав матичниот доктор ми провери на мое осигурување и излезе ваше име и презиме, па се налути што не сум идела кај неа, зашто сум идела на приватно и сум плаќала по 2-3000 за преглед, зошто сум правела испитувања вакви такви. И на крај ми вика правете си се на приватно па после ќе ви се случуваат лоши работи. Ми изнакажа и многу други лоши нешта ама поради тоа што читаат трудници а знаеме какви ни се хормоните тогаш морав да скратам и да цензурирам. Ептен ќе мора породилно да ми отвори иначе ќе и го пратев сопругот да ја превоспита.

На stevemila, Mari*, Belabelinakinder и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.456
    Допаѓања:
    76.612
    Ццц глупача баш. Што неа ја интересира незнам, па каде сакаш ке си одиш... божееее како пари од неа да зимаш па да се буни :D Море јас така не ќутам, некој а ми згреши вака одма во акција, а мм па ме влече ме буцка да не се расправам :D Како си издржала да не и се пуштиш... Јас на твое место одма ја менувам. ЦЦЦ неможам да поверувам на реченицава ке ви се случуваат лоши работи...

На stevemila и Mari* им се допаѓа ова.
  12. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Само и се насмеав и си излегов. Што да и правам. Неможам да ја сменам имам уште малку до породување. А требаше да ми даде само лист за рефундација на средства за Rhophylac инекцијата што се прима за Rh- трудници.
    А и јас се изненадив од самата помисла како останав смирена, а и ме запрепасти нејзината реакција и зборови.

На stevemila и mariz им се допаѓа ова.
  13. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Од такви како нив патиме сите идиоти да разбира нешто ке одевме кај нив немаше да даваме еден куп пари за приватни болници, жално е што секакви неписмени работат и што нема закон за нив само господ да не чува и со лесно на сите мамички :*

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Zdravo, Jas sum sega 27'nedela od sredata pocnav po malku da krvaram kako kafeavko I otidov na dezuren ginekolog, mi prepisaa progesteron depo I utrogestan od 200, od togas sekoj den krvaram.po malku a deneska najcudno kako parcinja gusti.kafeavi brisam.na hartija,.sto da pravam mn se plasam dali pak da pojdam na dezuren inaku postelkata mi e nisko postavena na preden zid

15. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Јас би отишла на дежурен, и да не е страшно барем ќе се смириш, вака стресот само поголема штета може да направи. Со лесно.

На stevemila, cat-woman и eli25 им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.036
    Допаѓања:
    123.901
    Да не ти е омекнато грлото на матката, цервиксот скратен? Што рекоа?

17. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Proverija dali sum otvorena.mi rekoa deka ne sum a za cerviksot nisto ne mi kazaa nitu za grloto

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Цервикс и грло на матка е едно исто. Тоа што пиша дека провериле дали си отворена, всушност проверуваат какво е грлото, дали е дилатирано т.е. дали си отворена, каква му е конзистенцијата, скратување.

На stevemila, Capricorn Taurus и cat-woman им се допаѓа ова.
  19. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @cat-woman не е страшно, од постелката е дека е ниско . Само строго мирување ,лежи на лева страна . Ќе се смири крварењето, може и плацентата ќе се крене . Само мора да мируваш малку и да не креваш потешко од чаша. :hug:

На stevemila, Capricorn Taurus, karibian и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Andri.jana

Andri.jana Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    51
    Здраво на сите , сега доагам од лекар , малото што ме мачи со гадење и лошење пораснало и му го видовме срцето како си чука ... бесценет мномент , пресрекни сме со сопругот :D:l::wasntme:

На pikacu87, Melinda85, Belabelinakinder и 21 други им се допаѓа ова.