Аха не знам искрено, малку ме загрижи ова, во каква држава живееме некако логично ми беше тој да се потруди да ми наплати кај него за 4д ехо , а не да ме праќа на државно, каде и не сум сигурна дали наплаќаат. Па тоа малку ме загрижи , ма да ако има нешто да не е во ред, би било правилно да ми каже. Инаку сега на прегледот 19 недела на обично ехо ми кажа дека е девојче јас многу се надевав на машко, а и сите околу мене , машко ми збореа. Не знам
Муабетов мене ми е од рекла-казала, девојчево во ходник во неврзан муабет ми кажа. Ама па рече докторкава секако ја гледала, ама ја праќала и на друго место. Имаат добра опрема, па си реков сигурно е така, зошто тогаш кога веќе и наплатиле, би ја праќале на друго место?!
Јас планирам да одам на приватно уште еднаш на преглед, ако имате некој добар гинеколог за 4ехо ве молам да ми препорачате. Да закажам, се надевам што побргу А инаку пред некој ден ја фативме темата за чешање на целото тело, вчера то му го кажав на лекарот, дека мн ме чеша целото тело и дека навечер неможам да спијам од нервози. Ми препорача да пијам бедоксин два пати дневно. Јас преку ден некако немам проблеми толку дека се движам, ама за навечер ќе почнам да го практикувам тоа .
Мене матичната ми прави скрининзи и не ми ги наплаќа, односно сега последнава контрола правев скрининг и ми наплати 300ден обично ехо, а 4Д секоја контрола ми пушта. А бев приватно кај една така да ме ѕирне и ми рече скрининг сега во 12 ке правиш така? Да викам матичната ке ми прави, аааа две мислења, не оставај на матичната само А и со првото се ми правеше матичната само...
Може и не треба - како ми кажаа пренесов. Ко што реков рекла-казала муабети. Јас секако само во Систина одам и еден доктор слушам
Абе 10 скрининзи... Стварно се претерува со прегледиве. Разбирам да има некој сомнеж и сам ќе си побараш второ мислење. Ама, вака повеќе ми изгледа дека некои лекари не се сигурни во себе или за пари е работава. Добар доктор и од прва ќе види дали има простор за грижа.
И мојата матична прави 4д, но самата вика уште еден пар очи да те видат. Што знам,мене па тоа ми е сосема ок. Ехо е доста субјективно,многу зависи и од положбата во моментот на бебето. Мене скоро два саати ми го правеше. Со две паузи, зошто бебето се пикаше со муцето горе во мене и не можеше лицето да му го види. Ми даде упат за на гак. Таму не се плака мислам,зошто трудниците се ослободени од партиципација. Јас сепак на приватно си ги направив двата скрининга кај доктор во кој имам доверба. И тој др ми е сигурен и имам целосна доверба,но тој па се изнамачи друг параметар да измери кај бебето поради моменталната положба. Па ме стануваше, па со сондата ми го протресуваше стомакот. Така да не се секирај.
Jas sum uste vo bolnica veke 5 dena mi kazaa deka ima rizik od povtorno krvarenje I predvremeno poroduvanje I mi kazaa da uspeeme bebeto da go porasneme uste malku bar da mozeme da go vadime, mn se plasam za bebeto, inaku sum so invitro, se plasam mn
Јас кога го правев вториот скрининг матичната ми рече ако сакам може и кај неа да го правам зошто има 4д, и ако видела нешто сомнително ќе ме препратела кај димчев.Јас одма си направив филм во главата, што ако ми рече дека нешто не е во ред, нема да имам сила да стигнам до скопје. Секако не се согласив и појдов дирекно кај Димчев. Таа ми рече дека може да го види бебето, ама димчев бил специјалист за скрининг,за органите на бебето и такво му било и ехото, детално да види се. Тој не објаснува многу, ама на крај кога ќе ти каже дека се е во ред, бебето супер се развива, ти олеснува.
Исто и јас имам проблеми овакви изминативе две три ноќи. Мислам дека стомакот ќе ми пукне од болка. Не се сеќавам која членка на форумот напиша совет, да се завртиш во "мачкина" положба на креветот, на раце и колена, и напред назад да се движиш полека. Јас осеќам веднаш подобрување, и после 10тина повторувања се враќам во сон без болки. Само пази да не истегнеш нешто.
Dusa gledaj da bides smirena znam deka e tesko no mora da ostanes smirena zaradi bebeto sve osekaat, ako treba i ke lezis samo se da e vo red, neka ti donesat knigi da citas da ti pomine vremeto i da ne mislis celo vreme na toa, sigurno ti davaat inekcii za zreenje na belite drobovi i mene mi dadoa
Gi primiv inekciite za zreenje, sega voobicaenata terapija I lezenje I so gospod napred , fala ti mn Sandra
Само со позитивни мисли и се ќе биде во ред. Ние што сме со инвитро стравот е уште поголем ама само позитивно и многу верба. Гали мешко и се ќе биде во ред
Мамички дали на некоја и се случило при скрининг во 21 димчев да и предложи амниоцинтеза само затоа што има суспектен всд на мембрана на срце?
Срцка баш те мислев дека рече денес ќе одиш на скрининг. Како помина со Димчев? Не знам што е ова што си прашала, се надевам не е ништо сериозно.
Јас кога бев на скринингот кај Димчев не можеше убаво да го види срцето на бебо зашто не се вртеше и за сигурно ме препрати кај Драшко Димески(и тој работи во Систина исто) за консултација и да ја види мембраната убаво. Е сега тебе што ти рече точно?