Треба да е бесплатно и треба да не наплаќаат, меѓутоа си наплаќаат. Кога одам на рутински преглед ме гледа на 2д ехо не ми траже пари, меѓутоа за скрининзите ми наплаќа по 2000 ден. за брисевите нормално како и пред тоа, 100 д. од брис. За упат ми дава за крвна слика, но јас немам испитувано комплет крвна слика и мокрача, само хемоглобин, еритроцити, леукоцити.. Сакам да испитам се и мокрача плус, ама не знам дали он ќе ми даде упат. Нека кажат другите феминки за комплет кр. слика и урина од матичниот гин. ли се зема упат или од општ лекар и дали ако е од општ е бесплатно? За упат за во државна болница прашувам
Мене ми наплаќа само 300 ден ехо. Брисеви не ми наплати, каде и да одам со упат не ми зимаат пари, И гинеколог и општ кога ќе ми издадат упат. За 4д ќе си идам на приватно и ќе си платам, а не знам дали на државно наплаќаат, за првиот скрининг кај матичната исто 300 платив.
Тешки се на гладно да се пијат, но ми препорачаа наутро пред јадење, јас така ги пијам со вит.Ц заедно. Мене матичниот гинеколог ми зема по 500 денари за ехо.
Ама ти си 4ти месец нема така често да го осеќаш не се секирај. Закачни го малку пушти му музика и ќе те поздрави
Не знаев колку се приватно, заборавив да прашам се брзав излегов од работа. Мислев 300-400 ден се.После 6,7 аптеки влези-излези прашав и реков уште во оваа и веќе не барам и ги најдов. Кој нема во главата-има во нозете
Зимоска ги пиев јас. 100тина денари ги земав. Не ни помислив дека одат на рецепт. И колку се со рецепт?
Гинекoлoгoт дaвa упaт буквaлнo зa се сo сooдветнa шифрa зa трудници зa дa не плaкaш пaртиципaцијa. Не сaкa дa ти дaде a не декa не мoже, и пред бременoст и целa бременoст секoј месец прoверувaв тирoиднa сo упaт oд гинекoлoгoт.
За плаќање кај матичен пишав еднаш и пак ќе кажам дека матичен не смее за ништо да ви наплаќа.Јас до сега ниту скрининг ниту преглед, брисеви апсолутно ништо немам платено.Ми дава упат за крв, е таму плаќам 100 или 200 ден. некогаш и повеќе зависи што испитуваме, бидејќи одам во приватна лабораторија.А за уринокултура и брисеви не плаќам таму кај што ги носам бидејќи за трудници е бесплатно. Туку, ова времето е за никаде.Денес е ладно а за утре пишува до 28 степени.Катастрофа
Јас хеферол пијам после јадење, на гладно ми е тешко и на повраќање ме тера, после доручок или ручек едно хеферол и една ацерола.
Мене за папа тест и за ехо ми наплати 850 ден, а само ехото потоа 400. Изгледа секој докор си тера како му одговара со свој ценовник.
Ехо некогаш 300,некогаш 350. Никогаш не сум се побунила , знам дека треба да е бесплатно. Ама во Ремедика 2 пати месечно одам некогаш ми доаѓа 4000 па сеа за 300 не правам проблем. За скрининг прв околу 1000 ден. ми наплати, за пап мислам 900 ама јас сакав приватно. Не ми понудија опција да си го носам сама ќе ме чинело 500,600. Вака доаѓа 400,500 чиста пара за нив . @Seduction така беше нели? Јас бев кај матичен пишав погоре ми наплати, потоа на клиника не чекав многу ми земаа крв, резултати 2,3 дена чекав и не платив ништо.
I mene mi e taka.Nekogas voopsto ne go osekam.Dodusa rano e za kloci i boksovi ama si go osekam.Znae i po cel den da go nema.Dva dena ne osetiv voopsto.Citam kao Normalno bilo,17 ja pocnav.Normalno,odma strav me faka i mene.Samo Gospod neka ne cuva so da kazam drugo.
Само тоа ми го качи зимоска. И @Annath пишуваше скоро дека е најдобро моментално бидејќи е баш железо. Мене ми рекоа дека е стара генерација може, ама најделотворен.
Јас земав Флорадикс. Железото беше добро, ќе треба да видиме со хемоглобинот дали ќе го качи. И др. ми рече тешко, сега повеќе ќе влече бебе ама барем да се одржува.
Се вративме и ние од преглед. 24+2 сме и машала пораснал синко напредува 690 грама на мама. Иначе ми дадоа флорадикс за крвта не ми е ниска но превентивно
И јас пиев фортикс во бременоста, но којзнае дали и колку ми помогнал бидејќи со низок хемоглобин сум отишла на пораѓај 105, а си заминав до 81. Пак зедов фортикс па да го испијам и ќе преминам на хеферол. Докторот во болница прво ми рече тотема, но му реков дека многу ми е лошо од неа и ми се гади, па рече дека може хеферол тогаш. Но, дури кога прочитав тука ми текна што ми кажал, па веќе си имав купено фортикс. За хемоглобинот помагало многу и Хемовит, но не знам што е точно тоа.
I mene krvta mi e poslaba.Hemoglobinot ponizok isto i zelezoto na granica.Ne pijam nisto.Ke go prasam maticnio koga ke odam ponedelnik za brisevi.