Кај жени со нередовна менструација, според ехо се рачуна бременоста. Јас сум една недела поназад. Според последна менс термин ми е 15.09 а според ехо 21.09. оти покасно настанало оплодувањето. Докторот според ехо ми рачуна.
Мене ми е редовна затоа ме збуни ова со овулацијата не знам како да сметам. Мислев дека ако веќе сум била трудна ќе се видело на ехо тоа а не овулација. Врска неам како иде тотално ми е хаос у глава Фала. Јас планирам од понеделник да проверам преку крв па ако е се во ред ако е позитивно, здравје таму од наредна недела или евентуално после 1ви да одам на гинеколог
@mariz jas vo 9ti bev na bliska svadba i si najdov preubav fustan vo bunjakovec dolu kaj kam, koga se simnuvas po skalite od desno vtorata prodavnica za trudnici. Imase preubavi i dolgi i kratki
Мешиња има две работи кои ме мачат. Прво имам прозирен исцедок како водичка на гаќите во последно време, па почнав да се плашам да не си истекува плодова вода. На прегледот во вторникот др ми кажа дека има доволно плодова вода, па не знам дали има простор за паника? Другото е стврднување на стомкот. Без никакви болки. Не цел стомак, некогаш лево, некогаш десно, некогаш подолу или погоре зависи каде е бебето. Мое мислење беше дека бебето кога се поместува ми го стврднува така, баш го осеќав кај шо ќе се стврднеше и не паничев. Арно ама прочитав нешто за лажни и вистински контракции па почна страв да ме фаќа. Често ми се случува така, да не речам секогаш кога ќе се помести бебето. Некој да ми кажи дали има место за паника за овие две работи?
Ne plasi se,jas go iman toj iscedok od pocetok.Bukvalno mi tecese po noze.Ko da mokram.Go prasav Dr,kaza normalno e.Za stvrdnuvanjeto na stomakot,bebeto e pogolemko pa koga se vrti izgleda zazema takva polozba i zatoa osekas taka.Jas veke 3 dena imam dolu nisko bolki.Najmnogu na desna strana.Neznam dali e normalno.Edvaj cekam petok kontrola
И јас така мислам дека не би требало да е страшно, ама подобро да се осигурам. Читав и низ темата назад исто прочитав доста со таков исцедок, па и со стврднување на стомакот. Ама има многу време до следен преглед да си прашам доктор за сигурно. А твоите болки се сигурно од растегнување на матката. Не вервам да е ништо друго. Изгледа се е нормално во бременост, залудно само се плашиме
Hormonite ni budaleat.So e normalno a so ne ne koj znae So vika sophia mozno e od rasteganje na matkata.Ama Nekogas znae bas jaka bolka da e.Nemozam duri i da se dvizam.A taman vikam eh dobro sum,postojano vo dvizenje ko motor nekoj.Da bese maz mi ovde nemase da e taka
@SophiaBella и кај мене особено десната страна е потврда мислам дека е заради местењето на бебето. Нека пише некој поискусен за лажни контракции ако мислиш на тоа, тогаш ќе те стега и пушта стомакот бар така ми објасни мене др. .
Мене грлово партал ми е 3-4 дена Море гаргара со жалфија правев, па со сол и вода, и облоги со бибер и ракија и џабе се. Денес бев до аптека и аптекарот ми даде пастиљи од Исландски Лишај да лижам. По 3-4 на ден. Пишува и на упатството дека нема никакви несакани дејства во бременост и мислам дека се на природна база. Ќе видам денес и утре дали ќе има подобрување и ќе ви пишам
Па да, ама не секогаш на исто место. На пример стомакот ми е мек, бебето ќе се помести ќе го осетам и таму кај шо се поместува ми иди потврдо, па за кратко се опушта. Или пак седам и кога станувам за во wc ми се стврднува наднаш, па после мокрење пак си е нормален . Затоа си помислив на лажни контракции, а и да се, ми е страв да не се крати грлото и со нив. Абе цела прашалници сум, секој ден нешто ново на ум ми иди
Штом кога мрда бебето ти е така претежно од бебето ти е. Јас имав еднаш само и баш беше стегање опуштање по цел стомак и не верувам да промашиш дека тоа е тоа. Прашав доктор ништо посебно не ми одговори рече штом било еднаш не е страшно. Така да види и ти утре со др. @SophiaBella
И мене утрово така ми се затегна мешето и осетив кратка блага болка. Е после кратко време го осетив бебо прв пат да удри повисоко од пупак, па претпоставувам дека ептен се извртуваше. Утрово е многу активен, а на мама и се спие од времево. Испив кафе, овошје и доручек и се мислам пак да си прилегнам. Не за дурго вчера малку се заморив повеќе. Цел ден скоро на улица бев. Ајде малку опушти се. Последниве две недели те забележав дека си по вознемирена за се ново што ти се појавува.
Па кога ме извадија од памет еднаш сега се ме плаши Инаку и јас вчера и денес над папок го осетив. Има пораснато душа најмила
Ти верувам како се осеќаш. Занеш и јас што поживеав од неумесни докторски коментари. Само слушај си го организмот и без паника. Ако те фаќа страв подобро оди нека те ѕирнат на доктор или барем консултација. Ние сме во втроник на контрола. Едвај чекам да видиме колку сме пораснале.
Исцедок имам цела бременост... од доктор знам ако не мириса и не чеша не било опасно. За стврднување на стомакот јас до вчера мислев дека е бебето и тоа ми се случи на преглед ми се здрви стомакот и докторот ми вика ти што не кажеш дека имаш контракции?!?!? А ја збунета бикам па мислев бебето се преместува. Ми рече ако не ме болат и траат кратко се лажни, кога ќе почнат да болат во делот кај стомакот долу и заедно со кичмата тохаш се вистински. И ми рече тие нема шанси да ги промашиш
@Butterfly87 а како ти се здрвуваше, цел? Или на одредено место. Мене така ми се испакнува ама кога мрда. Сега ме замисли и мене .
@eli25 @Libra88 ми се здрвува ма две места и како топче и јас мислев дека мрда бебето и дека тоа едното е газе другото главче. Некогаш е едно место ама поиспакнато. И имам чувство како да ми се растега стомакот.
Не ми се стврднува цел, само на одредени места, секогаш различно. Затоа и мислев дека бебето се поместува таму. Болки немам воопшто. Ти која недела си, од кога ти се стврднува? Јас сум 25та, а вака осеќам повеќе време, само во последно некако почесто и мислев дека е така заради шо бебето е поголемко сега.