Искрено незнам од кога одамна така осеќам и заради тоа не сум помислила дека се контракции. Сега сум 39. Но ако се без болки тоа се само лажни контракции кои немаат штета само го припремаат телото за она што следи. И сигурно ли ти се стврднува стомакот?
Баш сега пишав погоре и мене одамна ми е така... само не по 100 пати на ден. Порано некок пат 1 на ден некој пат 5 пати. Сега е секој ден и е често Не се секирај, не сакав да ве плашам. Др. Ќе ти кажел ако имало нешто
Е па мислам да, како шо опиша ти погоре како топче изгледа и како да ми се растегнува стомакот осеќам и кога ќе допрам е потврдо па се опушта. Исто имам приметено кога ми е полна бешиката ми се случва слично. Тогаш пределот околу папокот како да ми се стврднува, не само една страна. Страв ме фаќа сега.
Имам уште многу до нареден преглед, не знам дали да одам да прашвам порано, сепак сегде читам дека лажните контракции се нормални и може да се појават уште од 20тата недела. Ама пуста паника
И мене исто, и јас мислев бебето е главчето или газето. Најчесто околу папокот ми се здрвува и ми е многу тврд Вака ми е од 27 недела од прилика а утре сум 29 недела. И сега значи ова се лажни контракции
Абе нееее да се плашите Нормално е тоа еве ме и мене дома сум ништо не ми кажа. Само ми кажа што е и се додека нема болка не е ништо. И мене одамна ми е така незнам точно од која недела не памтам, ама тоа е природа... се спрема телото да не му дојде одеднаш шок. Не ми се секирајте сега без потреба
Тууу да знаев ќе прашав во средата бев на контрола. Се мислам дали да појдам докај матичната ама па да не ме испаничи уште толку
E taka se praat stravovi.Milion pati e pisano deka ne sekoja bremenost e ista.Sekoj organizam razlicno podnesuva se.I samiot dr kazuva,ne slusajte i ne se bazirajte na drugi iskustva.Ne se plasete od se so ke procitate de,nekoj samo iskustvo spodelil,a ne znaci deka mene ili na druga clenka bi se slucilo isto. Eli aj relax srcka.Kakvi kontrakcii kakvi bakraci.Rano ni e za toa.Samoto bebce si e pogolemo pa od tamu i tie promeni.Eve jas 3dena sum so bolka dolu.Ko da me vlece nesto.Mislam kozata ke mi se iskine.Si velam sama na sebe,sigurno e normalno.Bebus raste.Se siri.Pocnuva i cesanjeto na kozata.Gledam papokot se menuva.Linea negra linijata e pojavena.Se toa se promeni.Teloto si se sprema za toa so sleduva.I mene me faka janza nekogas od so ke procitam ili me zabole,ama gledam da ne mislam na loso.Bog neka ne cuva site so da kazam drugo
Ајде не си правете непотребни стресови. Не може во стомакот бебето да мрда и да не се осети, тоа се преместува, главче, газе, ножиња, рачиња. Сето тоа прави стомакот на одредени места каде повеќе притиска да е потврд, односно пооптегнат. Контракциите се нешто сосема друго. Болки на одредени интервали со стегни-пушти. Не може стврднување на стомакот да се контракции. Се си е нормално, бебето си расте и си бара место, си зазема положба што не може да остане незабележано на мешето.
И јас не знаев, во вторникот бев. А кога бев на болница со болки и со крвта во урината, ме праша таму докторката дали ми се стега и опушта стомакот, а јас и кажав дека не, освен кога бебето се поместува, пошто нели мислев од него е. Па не рече ништо докторката.
И мене ми се стврднува стомакот, денес 2-3 пати осетив така. Мислам дека е од бебето. Понекогаш имам и многу мала болка, како да ме штрекне нешто. Утре ќе одам кај докторот за резултатите од крвта да ги погледне и ќе прашам.
@forumce прашај и пиши обавезно. Јас сега со мојата психа стигнав дотаму да одам на цтг Маж ми арно ме трпи
Иста бев првата бременост мора да признаам, сега се е полесно со искуство До толку забегав што во 7,8ми на такво стврднување ама камен стомакот и болка се залетав на дежурно на Гак и знаете што? Мирно цтг, мирно бебе а стомакот пак камче ми беше и таму хаха И ништо не ми рекоа, оди си дома само Нормално е повремено да контрахира матката, се шири! Истото се случува и после пораѓај, матката ми контрахираше дека се собираше, а бебе внатре нема.. е како така значи на ширење и собирање нормални се тие повремени болки, расте бебчето убаво ич да не се грижите и да одите на цтг толку рано. Ајде добра ноќ