Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Добро утро женски! Денес значи, со полиција станување од кревет. Какво е временцево пријатно, ладничко, душа дало за спиење. Колегава ме гледа, вика со кој памет си станала од кревет сабајлево, како вампирка си. Е супер, нели трудните треба да се убави, јас личам на вампирка! :rofl: Во четврток одам за брисевите, 16 недела е последна кога може да се земат првите брисеви, и јас баш тогаш одам. :$ Не ме карајте дека сум неодговорна, работам на едно лудо место каде што не ми даваа слободен СААТ за да одам да ми земат брисеви. Последните што ги правев кратко пред да останам бремена беа ОК, па затоа докторката дече до 16 немаш гајле, знае сиромашката како ми е на работа. Ми го прекинаа боледувањето, па ќе ми дадат да излезам... Се чувам на труднилчо како ќе одам, мислам дека нон-стоп ќе бидат на телефон и така натаму. Нервози и пол. Имам огромна грижа на совест што си го мачам детето со толку нервози 8 саати дневно, ама што да му правам сирото, за тоа срценце работам, нема да стигнат пари ни од блиску ако ја оставам работата. Само да бидат анализите во ред, за друго не се секирам! ;) Силни сме јас и беблак, се надевам дека тоа од мене го има земено, трврдоглавоста. :lol:

Џанина, кажи колку е најпрекрасно кога ќе видиш мало срценце што трепка! Тек кога ќе го слушнеш, како брз воз има во несвест да паднеш. Јас си го имам снимено на мобилен и кога сум нерасположена ќе си го пуштам и знам дека тоа ѕверче расте во мене и се е во ред! Доста беше од мене,, ве удавив рано по сабајле... :rofl:

2. Danni79

Danni79 Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    2
    Мамички да ве прашам последните неколку вечери додека спијам се бидам од грчеви имам многу не знам дали е нормално. Инаку сум 21 недела.

3. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Магнезиум пиеш?

4. Danni79

Danni79 Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    2
    да пијам по 300 мг дневно.

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.067
    Допаѓања:
    108.856

Се е ова нормално :) И јас бев многу нервозна во текот на бременоста и плачев за глупости :D Кутриот мм како ме издржуваше :D
    И за болките е нормално јас се плашев си мислев како е можно бремена сум но во секој момент мислам ке добијам :lol: но гинекологот ми кажа дека сето тоа е нормално на почетокот :)

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    нешто од сабајле тешкотии гадење повраќање :puke: :( .. ни ми се јаде ни ми се пие...... а на работа сум :@ се надевам дека вие сите сте доброо :talk:

7. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    здраво. јас сум нова на форумот :)
    ќе се дружиме во оваа тема и во останатите :$
    ова ми е прва бременост па се ми е нејасно :D
    примам утрогестан 2 по 1, фолна и витамини

На elena.mak и Vetruska им се допаѓа ова.
  8. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Ќе помине брзо, ќе видиш :) Инаку, јас кога ми се гадеше имав нон стоп на биро овошни тврди бонбони. Многу ми помогнаа. Пробај.

Мерида, welcome :)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    благодарам... ова со неделиве ми е баш нејасно :D мислам дека сум 6 недели бремена не 7 ама така рече гинекологот :) сигурно пресметуваат по шема, по некоја формула :D

10. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Еве тука можеш да си пресметаш сама според табелата:

bremenost/gestaciski-nedeli-t11933/

11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Добре дојде! :) Со лесно да си ја носиш бременоста, и ќе се дружиме тука убаво! :*

12. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    имај лесна бременост мамичке :hai:

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    кога бев јас на гинеколог ми рече дека сум 2 недели (сега веке трета ) а по калкулатор за пресметуванје ме извади 6 недели.... и сеа колку сум ???? последна менструација 16 мај... после менструацијата сум останата ............ :?:

14. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Ddevojce пробај на овој линк, http://www.babycenter.com/pregnancy-due-date-calculator само стави дата на последна менструација и ќе ти пишува ;)

мамички , јас сум 5м, се мислам да земам шпиркзничиња за синчето и некои играчки, некои ми велат е рано од сега , какво е вашето искуство ? дали вие купувате или сеуште не ?

15. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Па веќе 6 недели и неколку дена, значи си во седма гестациска недела. Мислам дека веќе неколку пати беше напишано и погоре дека бременоста се смета од ПОСЛЕДНА МЕНСТРУАЦИЈА, не од кога си забременил, бидејќи скоро никој точно не знае кога забременил, и заради сите тие испитувања и следења во бременоста се брои вака. Пример кога правиме скрининг за Даун.синдром во 12 гестациска недела тоа значи во 12 недела од последна менструација, ако отидеш во 12 недела од кога е зачнат плодот веќе доцна за тој скрининг итн... И за тоа бременоста трае 40 гестациски недели.

16. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    рано ти е за купување

17. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    ви благодарам на сите, мамички. :*
    ние веќе го слушнавме и срцето на бебето. сега кон крајот на јули треба да одиме за откривање на први аномалии... какви испитувања се тие? на ехо гледа или има нешто посебно? искрено не сакам баш да одам по прегледи ама па кога ќе рече ова да видиме она да видиме како шубе ми е и одам.

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    ^ Зошто рано? Што е важно дали ќе купи некоја ситница или не. Јас си имам едни чорапчиња кои ги купив на мм кога му го давав позитивниот тест, имам една глодалка од оние кои што се стааат во фрижидер за вадење заби како и некои ситници кои ми го прават денот. Сите ми се на ачик ставени, и си ги гледам, си уживам во нив. После со стомачиште да се шетаме во октомври и ноември, па и тоа не ми иде. Ние се спремаме едно по едно, најлесно е така! ;)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  19. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    а од кој месец може да се почне?

20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Други прегледи за себе кога не си бремена скокај колку сакаш, ама бремена да прескокнуваш прегледи по мене е лудост. Нешто што тебе ти се чини мравка мже да биде слон и обратно, некој не случајно обмислил такви прегледи зависно од неделите. Се си е со распоред, и сите ги правиме, има тука едно чудо теми за тие испитувања, ти препорачувам да прочиташ.