Те разбирам, јас па многу се опуштив после 12та недела, имав за пример трудници абе шо да ти кажам, со кучиња, мачиња, со трчање, со вежбање, со цигари (не 5-6, него 20-30 на ден), со одење по журки, алкохолче по малце, па еве ги сите до една здрави деца имаат, не знам што да кажам, не дека ги земам за пример и дека јас баш таков живот водам сега, ама не му се секирам до толку, освен ако имам вистинска причина, односно ако докторот ми рече дека нешто не е во ред.
Дa ви рaскaжaм еднa прикaзнa нaкрaткo .. Нa рaбoтa сите кoлеги пиевме кaфе вo еднa кaнцелaријa и еден кoлегa јaдеше чoкo стoби флипс и мене ми викa "трудничкo земи си чoкo стoби флипс" пoсегнaв и фaтив 2 случaјнo a тoј не виде. Аaa викa земи си уште еднo "зa мaшкo" (декa пoлoт не гo знaм сеуште) и пoкaжувaм вo рaкaтa "еве зедoв две еднo зa мaшкo еднo зa женскo". Кoлегaтa викa "мaјкa си дефинитивнo!! Зеде еднo зa мaшкo еднo зa женскo a зa тебе не. Дефинитивнo мaјките престaнувaaт дa мислaт нa себе и мислaт сaмo нa децaтa" Извинете нa зaмaрaњетo сo дoлг пoст.
Јас само цигари 5 на ден, така ме советуваше докторката. Пазам да не кревам тешко, ама па не можеш од се да се откажеш. А викаат нај лесно било додека е во стомак. Имам и ја примери околу мене ама памет не ми иде.
Мене докторот ме советува стално кога ќе ме види, ми вика ‘‘не се секирај за да не ти дојде проблем‘‘ опушти се и таква ќе ти биде бременоста, па за сега сум доста опуштена, се надевам дека нема пак да почнам да паничам, првите недели бев ужасен паничар
И јас често се осеќам така, но не сум мерела. Мислам дека немаш потреба од парацетамол, вчера што си пиела си пиела, обично парацетамол ако имаш јака главоболка или навистина висока температура па мора. Инаку можеш и без тоа, мое мислење. Е сега нека каже некој што повеќе знае, тоа 37.5 кај трудници што значи. Не знам ни дали треба да имаме малку покачена температура, дали таа се смета за нормална или сепак треба да се реагира. А најдобро со д-р.
@stevemila како прво честитки за момата мој совет да не прекинуваш со утрогестан , ако е 25 мм грлото малку е , со утрогестан сабајле ,вечер ,магнезиум и лежење ќе се подобри . Незнам дали ме читаше ,но кај мене се покажа разлика од 1 цм за 2 недели .
Здраво на сите, одамна не сум пишала. Ние тераме 18та недела. Стомакот веќе е видлив и под широки алишта Мачнините престанаа, уморот така така. Вчера конечно се чувствував нормално, како да не сум трудна. И земав исчистив се, цела куќа Ваква енергија одамна не сум имала, дури и наспана се будам последниве два дена. Додуша неработни денови ми беа, па си отспав. А и конечно имаме сонце кај нас, денес 30 степени, луѓе тука ќе жалат, а јас си викам камо да потрае. Конечно кратки панталони да облечам Помина и првата и досега единствена контрола на крвта, тука не боцкаат на секоја контрола Засега се е во ред, едино испадна дека имам резус-ц негативен, па понатака ќе мора нова контрола. И ние сме со две мачки, додуша цел живот сме чувале животни кај моите дома. Пред бременоста за да си знам дали сум носител, а и сега пак испитав токсопласмоза, излегоа негативни. Нашиве мачки си шетаат во двор, обично преку ден се надвор, и си се прибираат дома за јадење и спиење. Се галиме, порано и ги бацував, ама дека шетаат надвор сега си викам подобро не. И обавезно раце миење после галење. Според тоа што читам и што кажуваат докториве, опасно е единствено ако жената во текот на бременоста за прв пат се зарази, а не ако претходно била заразена.
Fala ti mila.Neka no se zivi i zdravi.Se slusnav so Trajkovski.Kaza utrogestan samo navecer i progesteron depo na dve nedeli. pijam magnezium srcka.Denes me boli i stomak.Sega ova e od psiha.Do vcera nisto ne mi bese.Denes cel den v krevet.Strav mi e da stanam jadenje da si zemam.Kaza deka sepak e dobro,ako se zeme vo obzir deka sum so konizacija i skrateno grlo.
Си можела да испиташ авидитети на токсоплазмоза и мирна да ти биде главата. Испитувањето е само земање на крв од вена во институт за јавно здравје. Е сега незнам до која недела може да се направи. Важно е инфекцијата да е пред да останеш трудна неколку месеци. Опасна е во првите месеци кога се формира плодот да не му направи некои деформитети. Бар така ми објасни матичната, на мојот резултат пишуваше инфекција постара од 4 месеци, и ми рече да не се секирам и да не ја мислам. Викам ако беше посвежа инфекција. Е тогаш ке сум била на терапија во текот на бременоста. И уште ова. И јас мислав дека е опасно само првиот пат да ја фатиш. Но не,докторката ми објаснуваше дека причинителот е паразит и дека не остава траен имунитет и дека за секоја бременост треба да се пази.
@stevemila до психа е, иста бев и јас одма почна да ме боли и да се жалам , полека да станувам и сл . Не се плаши ќе биде се во ред
Уште да ми кажеше некој дека има баш за тоа испитување, не сме сите медицински образовани па сами на докторите да им кажуваме што треба. Но зошто може да се добие и од друго како не измиено овошје, зеленчук, тогаш треба да е задолжително како и брисевите пример. Не свесно можеш да бидеш у контакт и појма да немаш, што тогаш?
Мојот матичен ме прати да испитам, уште кога отидов за први брисеви. Ама и од други сум слушнала дека не сите матични кажуваат за ова испитување. Ако ти е шубе побарај си упат за на микробиологија. Јас таму го правев. Инаку и зелената салата е еден од најризичните за токсоплазма, затоа не препорачуваат јадење по кафани, затоа што не знаеме како ја мијат. Друго е дома, миена лист по лист, стоена во вода. Како и да е без паника. Ако било толку валјда ќе предупредувале. Како и да е неможее да се изолираме од се.
Зошто ни е бог да чува здравството. И јас појма ке немав да не ме задесеше ситуацијата. Па после тоа се изначитав. Ти која недела се? Не се секирај, ако имали нешто ке се покажело на ке брисевите.
Јас бев на контрола во Четврток и ме рекоа дека се е супер 9+1 сум. Петокот се исфорсирав многу на работа потоа се спремав за одмор и се преморив.Легнав во 12.30 станав во 2.00ч и приметив како крв во исцедокот.Како портокалов исцедок со линии крв. Не ме боли стомакот само како блага тапа болка чуствувам.Стигнавме во Грција, се сместивме среќа одма,преспав се одморив и сега мирувам.Докторот не ми препиша ништо превентивно, ми рече нема потреба. Се надевам дека е само последица на голем умор и дека ке се смири само од себе.
21+1 сум брисевите беа ок, само некоја обична бактерија се добивала од вц, не била страшна ама досадна. А чек на обичните брисеви се гледа? Си пиев антибиотик. Јас стварно не се разбирам.
И јас мислам дека не може, затоа се зачудив. Не можам да се замарам и секирам, зошто 300 работи излагаат стално.