Паститлите за грло кои се безбедни за трудници се викаат ЕФИСОЛ. Може на секои 4 часа да се шмука по едно. (бивша вработена на зегин сум де)
Верверичка мене матичната овие ми ги даде за грло и многу ми помогнаа, а безбедни се за трудници. Немој да мислиш да се оптеретуваш, ќе биде се добро. Јас крварев од 13 до 16 недела па еве сега 36 сум, бебето е добро и чекаме да се гушкаме. Само смири се и опушти се, занимавај се со нешто друго што може да ти ги одвлече мислите
Од кога се почнуваше со предавања на ГАК? Сакам ако може уште сега да одам здравје таму за пораѓај па затоа. И мене страшни мисли ми идат ама некако ги потиснувам. Плус некни една ми извади памет зашо имам вградена леќа во око ми рече оо ти мораш царски знаеш кои напони се тоа може да ти пукне и сега ме стави во мисла ќе морам да одам на лекар да прашам колку е ова вистина. Ако некој пак знае нешто нека пише. А јас ич нејќам царски а највеќе нејќам целосна анестезија
Таа психофизичката подготовка така? и јас сакам да знам пишете ми ако некој дознае иако ќе се порѓам во државната болница во Битола имам во план да одам на ГАК за часовите бидејќи работам во Скопје. Иначе исто како тебе нејќам царски и нејќам анестезии, ама имам огромен страв од природно па затоа сакам да одам на часовите.
Ne se sekirajte.Stom ste dosle so poraganje se ke bide dobro.Gospod dava sila i pomaga.Kamo sreka da sum sega na vase mesto.Daj Boze da dojdam do krajot voopsto ne se plasam.Na se so so pominav voopsto ne mislam na raganjeto.Samo da dojdam do tamu.Raganjeto e najlesnoto od se.Bremenosta e teska.9meseci,pregledi,eden kup ispituvanja,stresovi.Me plasi ova sega.Nekogas ke osetam ke mrdne nekogas ne.Otkako se vrativ od Skopje imam bolki.Celo vreme lezam.
И мене ме советуваа искусни мајки да се запишам на вежби за дишење, Не знам каде има такви вежби , биле убави. Инаку и јас имам страв , страв ми е од секој преглед , секое одење во тоалет и бришење, од предвремено породување. Мислам дека би одела царски . Би кренала паника на природно
Далеку сум од породување, ама сепак само тоа ми се врти во главата. Не се секирај бебе е супер и не очекувај нонстоп да мрда нека одмори и тоа малку А ти одмарај колку можеш повеќе и секогаш знај дека Господ е со тебе и се ќе биде во ред до крај.
Jas mnogu sakam prirodno no za zal ne e vozmozno.Uste Posle operacijata na cin 2 Petanovski mi kaza prirodno poroduvanje kaj mene nema sansi.Daj Boze da bide se dobro bi sakala so epiduralna.Svesna da sum.Da go slusnam prvoto placenje i da si ja gusnam kuklata
Најбитно ми е да го доносам бебето, да биди живо и здраво секако. Ама не сакам пораѓајот да ми се претвори во трауматично искуство. Тргнувајќи од состојбата на нашите болници и персоналот, стравот е преголем. Мислев дека сигруна ќе бидам ако се пораѓам во Плодност, барем си осеќав некаква сигурност, се додека видов дека за пари ми поставуваат погрешни дијагнози, па тотално се разочарав и од таму. Како да уживам во бременоста не знам, а сакам, многу. Фала ти на убавите зброови Е па тоа е проблемот тука, не знам дали во Битола има воопшто таков оддел за предвремно родени и дали имаат соодветна грижа. Мислам дека нема. Мора на се да се мисли, особено после вакви паники и стравиви во бременоста. Секој ден се молам да биди се во ред, да дотуркаме до крајот. Ние две сме и во потполно иста ситуација. Само ти шо си во Ск и подруго е таму. Јас овде не знам како ќе поминам искрено. Немам ни избор. Исто и јас размислувам. Толку голем паничар сум шо си мислам дека можи беља да направам природно ако сум. Панични напади вчера добивав од самата помисла.
Абе неееееееееееемој царски ако немаш проблем и јас мислам дека ќе испаничам многу ама па од царски колку сум уплашена немаш појма.. Со природно си викам ќе ме боли многу знам и се ќе осетам а вака умртвено се, башка игли во р’бет ми е ептен грозно и страшно! Инаку кога правев Приска 1 на ГАК видов таму кај една врата имаше ливче психофизичка подготовка за трудници. е сега дали тоа се тие часови за дишење незнам. Иначе на фб има една страна “лулка“ и тие држат часови за дишење и се ама се плакаше 1000 денари мислам (за ова со цената незнам точно како е стварно знам дека пишуваше нешто 1000 денари ама дали еднократно плаќаш или како е појма немам) и тие имаат две локации кај шо држат часови, едното е кај рампа кислеа вода а другото незнам треба да провериме убо на ФБ на нивната страна.
Мои две роднини требаше со царски да се породат, зашто имаа проблем со очите. Едната кратковидост и со помината операција на очи, а другата има проблем само со едното око-нефункционално. И на двете препорака царски. Првата со царски се породи, втората не кажала за да се породи природно. И бидна...нема проблем, но свесна е за ризикот да го изгубеше видот и на другото око. Консултирај се со д-р задолжително.
Не знам дали е цел оддел тоа мислам не ама се грижат за предвремено родените. Пред 18 години моја стрина се породи во 6ти месец и бебето беше на болница можи 5 месеци мислам. Да видиш сега каква згодна матурантка беше муабето ми беше дека кога се грижеа за таа пред 18 години МОРА да има и сега. Немој да се плашиш за тоа никој нема така да го остави бебето ако предвремено се породиш.
Фала ти за ова шо ми го кажа, барем во тој поглед да ми биди малку полесно. Дај Боже да нема никаква потреба од тоа, да биди се во ред кај сите, ама мора човек да има некаква сигурност и план за секој случај. Инаку мислите ќе ме изедат
Како што вели @stevemila страв од породуввање немам никаков, а и не мислам дека приближува времето, ниту доктор не сум избрала. 34+4 сум и на последната контрола пред 2 дена д-р рече бебето е зрело и ако не си во 9тти месец, може и порано да се породиш. Ова ми го кажа зашто ми се јавуваат контракции. Ете ништо не е страшно и од предвремено породување, башка доктор не сум одбрала. Ќе видиме дали ќе се породам пред време или ќе влезам во 9тти, а може и до крај ќе изодам Само Господ да не чува и да биде со нас.
Да стигнам до 34 недела, ќе бидам пресреќна, сигурно и тогаш ќе се плашам, ама не како сега. Веќе во 34та шансите се премали за нешто лошо да се случи. Јас сум 26та сега. Имам уште многу. Да не чува Господ сите, се е во негови раце.
Леле и јас се нервирам кога не клоца, јас сакам постојано да осеќам, мирна да ми е душава. Не се плашам ни јас, мора да искочи, ама вака дур е во меше, само се мислам не и направам нешто. Ете ни рекоа цура 100% ама ја си чекам скринингов да си се осигурам. Све сум на резерва
Таааака, се е во Божји раце. Ај за да не мислиш за неделите и породувањето.... од 21 недела па наваму, во неколку наврати имам контракции....и еве ја терам 35тта. Опушти се, Господ си знае.
@SophiaBella не душо не сум од ск , од струмица сум .Ако дојде до тоа не дај Боже од сите градови препраќаат за ск . Те носат они директно . Се ми е испитано . Јас сега ќе одам за недела дена за проверка на цервиксот па ако е скратен ме советуваат инекција да ставиме за зреење .