Мешето последниов месец секој ден по неколку пати се стврднува, како што си мрда бебето. Не се тоа контракции. Контракциите се болки, стегни/пушти-стегни-олабави на одредени интервали и секако болни грчеви што траат 1, 2, 3 дена. Но не се опасни, тоа е вежба на матката, припрема за пораѓај. А болни се навистина, но секој не ги има.
Mamichki dobra vecher. Sto pravite so kiselinite, za nikade sum ovaa nedela , samo machnina vo zeludnikot, inaku sum 35 nedela . Na 5 ti imam kontrola i sum uste pod stres dali e namesteno , inaku vekje dva meseci po red e karlichno, so prvoto dete sum prirodno porodena, a nekako imam strav povekje od carski,
Јас имам киселини 30 та недела сум. Ми помага само ладно млеко од фрижидер без шеќер. Пијам многу пред легнување и на ноќе на секое станување пијам инаку неможам ни да легнам ми гори се внатре. Стварно помага пробај. Барем половина кг испијај. Едит: и избегнувај благо најмногу од тоа се прават киселини.
Јас три дена имам болки навечер, језиви малку... ме боцка/сече ме корне и мислам дека е од заморот што по цел ден скоро сум на нозе, зашто баш само приквечер почнува да ме боли. Вчера па заборавив магнезиум да се напијам денес ме убија куковите, неможев ни да се наведнам, ни да се исправам.. сече сече мислам некој ми боде два ножа во гз од страни се напив магнезиум, но не ми се смири нешто многу болката, ко здрвена цела сум. Капак на се си се разболев, веќе два дена чешма носот, кивам се корнам.. а од денес и грло почна да гребе, недај боже убаво да се разболам Инаку си се сликав пак денеска и некако многу бе доле ми штрчи стомакот само, споредувам со минатата бременост топче убаво горе стомачето, а сега надолу многу шпиц. Др рече ниско ја носам, ниско и постелка и се е, може ради тоа таков да ми е стомакот?
Сaкaв сaмo дa ти пoсaкaм пoскoрo oздрaвувaње a зa мешетo незнaм дa ти oдгoвoрaм oти прв пaт сум трудничкo
Мене ептен чудно ми е, топченце бев со првото.. нагоре мешето, а ова шпиц доле, дури нагоре рамно ми е Фала иначе.. и синчето еве го цела ноќ е со 38 температура, сега 39 ми качи.. Ке го носиме на лекар после...
Ве читам за магнезиумот често. Мене ми кажаа да пијам по едно на ден, ама најчесто ништо не осеќам и кога го пијам и кога не го пијам Сигурно има своја намена, ама изгледа јас не сум стасала до тоа четиво
Јас по 500мг пијам, не ми се веруваше дека до толку може да направи разлика.. абе укочена грчеви низ нозе, кукови...
Леле Мариз и јас како тебе, носот затнат, кивам, грло вчера ме болеше убитачно денес попушти ама сега е друга фаза. Загрижена сум тоа што сум болна дали може да влијае на бебчето? Кажи ми што пиеш ти, како се лекуваш? Вчера земав едни пастили за грло- пантенол, тука ми ги кажа една членка, па ќе видиме само неколку сум искористила. Ама носов, омалаксаност, и се осеќам топло иако немам температура. Синоќа се напив и парацетамол. Најмногу се грижам за бебчето дали му влијае ова Како е синчето?
Ништо сега за сега само лимони, супа, чај, овошје еден куп (кајсии, цреши, јагоди, портокали). Синчето со воспаление на лево уво (секогаш му зе воспалува и при мала настинка) и температурата му е од тоа, има и проливче малку... жолт е некако Амоксиклав му припишаа сега... од кај мм сите биле со ваков проблем (особено машките) и сите се со извадени крајници...
Ајде штом сте биле на др, и штом му ја знаеш маката, ќе му помине. Пијте си чајчиња, овошје, важно е да јаде и гушкајте се ќе ви помине и на двајцата.
Денес ќе одам кај матичната и пак ќе прашам за тие контракции. И јас незнам дали тоа е тоа Вие што осеќате , кај мене кога мрда бебето се испакнува еден дел и стои така некое време и пак мрда. Незнам ни да кажам колку пати За стврднување незнам дали тоа е тоа Некогаш се испакнува и горе кај желудник кога е високо. Болки немам, а некогаш ми е многу тврд стомакот околу папок некогаш мек . Денес на трансфузија,па на преглед , па по резултати а и брисеви сакам да носам во авицена . А и топло. Глупо е да одам во фустан на ехо нели ?
Може не си стигнала до четивото за магнезиум, ама и можеби ќе го прескокнеш. Јас прине крај на книгата сум па не осеќам разлика и со и без магнезиум.
Јас го прашав матичниот за стврднувањето,. И кај мене е како шо кажа @eli25 кога бебето мрда се испакнува некоја страна, не цел стомак наеднаш, веројатно од неговото мрдање е тоа. Ми се случваше и кога ќе станам од кревет со полна бешика, да ми се стврдни стомакот да ми натежни. После мокрење се ок. Ама еве последните дена и тоа се намали некако. А матичниот ми кажа дека контракциите се во долниот дел на стомакот и крстот, стега и минута, минута и пол е така, па пушта. Веројатно и со болки. Јас немам никакви болки. Така да не вервам дека е нешто страшно. Сепак ели сподели шо ќе ти кажат тебе.
@eli25 И кај мене кога мрда бебето понекогаш се познава испакнато топче и е тврдо, бебето така се наместило.Некогаш се стврднува цел стомак, т.е. цела матка и после кратко време се опушта или па кога ми се оди во вц исто така се случува. Мислам дека тоа се тие брекстон хиксови контракции, лажни контракции, траат неколку секунди и не се јавуват во одреден временски интервал и се како подготовка на матката за породување.
@mariz Ниско ти е стомакот, зашто бебето ниско го носиш, така се имплантирало во матката. Јас 35тта недела сум, а откако почна да се познава, ниско долу е мешето. И гин. истото ми го кажа.
Mене не би ми било глупо... нека ти е удобно, да не ти е тешко по жешкото. Едни гаќи што ке гледа ееее голема работа, ке кренеш фустанот и ајт со здравје последниов пат кога бев прво брисеви ми зема, па ме гледаше на ехо.. по гаќи
Пробај да голтнеш едно 4-5 зрнца ориз, не варен, таков свеж. Јас имав киселини, тоа ми помогна, сега нормално не дека ги снема киселините но да значително се намалија. Ми имаа кажано и семка од маслинка да голнесх цела, тоа го немам уште пробано