Малиот закачулко уште од сега Минатиот преглед и го фативме лицето на малата во профил, устенцето ѝ беше отворено, зборуваше нешто Ако се погоде зборлеста како татко ѝ тешко мене
Мене уште ме клоца, ама поретко. Повеќе како што опишавте со @eli25 и мене ми се подместува стомакот, ми се испакнува многу, претпоставувам дека тоа се газето или ножињата дека главично е поставено. Ми затреперува цел стомак на моменти, и кога ќе станам од лежење стомакот ми е исто целиот на страна, дури ми е језиво додека да си се намести пак
7 само дава мене така ми рече мојот а после специјалист со мислење дава 15 И јас сега така го осеќам се движи дури интерсно ми е ми прави како бранови во стомакот и сама се смејам и го осеќам кога се спрема да мрда си пливат децата во водата и тие се на одмор
А која недела си мешко? Џабе му се сеќираше ете ги џивџаните мрткаат сонциња убавки...сега јас сум ко тебе се сеќирам оно може рано 16+3 сум но читам женчиња веќе им мрткаа бебушите...
Матичен гинеколог само 7 дена дава, за уште 7 мора мислење од специјалист и секако тогаш матичниот ти продолжува до 15 дена и сето тоа се води како боледување од матичен гинеколог. Матичниот неможе сам на глава да даде 15 дена.
23 нед. сум затоа бев малце загрижена иако се беше во ред. Јас секогаш сум земала 15 дена од матичен гинеколог, и веднаш потоа 1 недела од општи матичен (ова пред 3 год, мислам сеуште важат исти закони). Ми се фаќаше скоро 1 месец дома. И за тие 3 недели земав 100% плата.Ако продолжи вака жешково после 10 Јули пак иста постапка планирам да терам. 2+1 нед. Да го турнам Јули месец дома.
Јас лани кога бев трудна Коруновски на два пати ми даде боледување од по 15 дена со негов потпис и печат со дијагноза не ме испрати на клиника за мислење од специјалист во кој дел не бев јасна незнам и боледувањето го споведов на работа
15 дена е боледувањето ВКУПНО, а не работни дена да не се збуниш 100000000% знам. Толку може да ти даде матичниот гинеколог, а општиот матичен 7 дена вкупно.
Јас еве сега зедов само 7 дена од матичен гинеколог, појќе не ми даваше, мораше на специјалист и за да не бркам замени, зошто на одмор ми замина, си зедов одмор. Коруновски може се води како специјалист. Знам како е со боледување, скоро секоја година,вкупно осум години значи сум со боледувања од матичен гинеколог, продолжено со мислење од специјалист и со три потписи на комисија. @iki26 пред 3 години да, беше така, ама веќе не. Така порано земав и јас, ама веќе преку година дена не е така.
Секој кој се води по правилникот е така. Јасно е наведено постапка до кога може да даде матичен без мислење од специјалист. Сите матични се гинеколози-акушери, ама бидејќи се матични (работат примарно здравство) нивното мислење не се брои во „специјалистичко“. Мора од болница да е.
Ne se ubeduvajte aj.Mnogu pati se uverivme deka ne site rabotat po ist princip.Isto kako so kleksanite.Jas i nekoi clenki podnesuvame i recepti, Nekoi ne.Ista drzava razlicni zakoni
Законот е ист. Има јасни упатства за матични општи лекари и гинеколози. Некои се посмели и си земаат ризик на своја глава. За рецептите, ако го земеш барањето да го прочиташ јасно пишува кои документи се приложуваат. И за боледување таа на шалтер ми бара мислење од комисија, па никогаш не и давам бидејќи во документот вика дека не треба. Нема аргумент да ме врати. http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Fil...rivremena_sprecenost_za_rabota_29_od_2012.pdf
Vo zakon pisuva edno a pravat drugo.Ne sum glupa 6meseci da podnesuvam recepti ako ne treba.Plus maltretiranjeto kaj e.Taka baraat taka davam.Vo ovaa drzava se se raboti,samo po zakon ne.Koj kako mu tekne taka pravi Edit: Aj da ne pisuvam nov post.Na toa deka ne mi trebaat recepti mi se iznasmeja i maticniot,i vo fondot i vo apteka.Aptekarkata mi kaza koja apteka ke ti dade kleksan bez recepta,se cudam.Isto i za baranjeto so nekoi podnesuvaat,vo fond mi kaza vrabotenata za sto bile tie tamu na salter .Taka da site rabotat razlicno i nema so da se diskutira i da se ubeduva.6Meseci podnesuvam so recepta i bez barqnje.Tie mi popolnuvaat se.Aa da isto i za transakciska.Si ja podavam kartickata ,zapisuvaat i mi ja vrakaat.Citav nekoj fotokopirale.The end
E па јас не оставам на случајност. Си читам и давам само што се бара. Нема да се малтретирам со работи кои не се предвидени со закон. Ако таа/тој на шалтер не знае нек се едуцира. Се дур знам повеќе од нејзе или јасно читам на барањето што треба да се достави нема основ да ме малтретира никој. Како беше онаа кампања на владата - „Знаењето е сила - знаењето е моќ“
Во право си за се. Исти работи и закони разчично ги толкуваат и кажуваат. Исто како со исплатата на боледување од 1,2,3 недели. Некоја зема 100%,друга зема 70%,90% и сл. Исто е и со клексаните, и многу други работи.
Со исплатата на боледувањето од фирма кога е, не ги обврзува закон дека МОРА 70 посто. Толку е максимално кратење. Мене ми скратија 10 посто, некому ич некому повеќе. Е под фонд е друга приказна
Да, ама до 1 месец боледување не треба да се крати воопшто на плата. Пред неколку месеци бев 2 недели на боледување ништо не ми скратија. На некои им кратат 10%,20%..,зависи од фирмата
Да зависи од фирмата макар што и јас вака знам дека до 1 месец не треба да се задржува. На свеќи (иначе работи во болницата во Битола) и скратија 30% и и рекле дека кога веќе е на боледување не е битно колку дали ќе биде 4 дена или 25 дена ќе и скратат 30 %