Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.712
    Допаѓања:
    40.089
    Малиот закачулко уште од сега :D:inlove:
    Минатиот преглед и го фативме лицето на малата во профил, устенцето ѝ беше отворено, зборуваше нешто :D Ако се погоде зборлеста како татко ѝ тешко мене :rofl:

На snegulkata, Capricorn Taurus, Zaljubena111 и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Мене уште ме клоца, ама поретко. Повеќе како што опишавте со @eli25 и мене ми се подместува стомакот, ми се испакнува многу, претпоставувам дека тоа се газето или ножињата дека главично е поставено. Ми затреперува цел стомак на моменти, и кога ќе станам од лежење стомакот ми е исто целиот на страна, дури ми е језиво додека да си се намести пак :doh:

На kukla21, Ano, stevemila и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    7 само дава мене така ми рече мојот а после специјалист со мислење дава 15

И јас сега така го осеќам се движи дури интерсно ми е ми прави како бранови во стомакот и сама се смејам и го осеќам кога се спрема да мрда си пливат децата во водата и тие се на одмор :D

Последна измена од модератор: 27 јуни 2017
    На Milobebence, Leo_29, ada21 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

А која недела си мешко? Џабе му се сеќираше ете ги џивџаните мрткаат сонциња убавки...сега јас сум ко тебе се сеќирам оно може рано 16+3 сум но читам женчиња веќе им мрткаа бебушите... :(

На Leo_29, orhideea и stevemila им се допаѓа ова.
  5. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Ооо рано е јас 24 почнав да го сеќавам не се секирај имаш време некој порано некој покасно

На Libra88, kukla21, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Матичен гинеколог само 7 дена дава, за уште 7 мора мислење од специјалист и секако тогаш матичниот ти продолжува до 15 дена и сето тоа се води како боледување од матичен гинеколог. Матичниот неможе сам на глава да даде 15 дена. :)

На kukla21, Belabelinakinder и stevemila им се допаѓа ова.
  7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    23 нед. сум затоа бев малце загрижена иако се беше во ред.

Јас секогаш сум земала 15 дена од матичен гинеколог, и веднаш потоа 1 недела од општи матичен (ова пред 3 год, мислам сеуште важат исти закони). Ми се фаќаше скоро 1 месец дома. И за тие 3 недели земав 100% плата.Ако продолжи вака жешково после 10 Јули пак иста постапка планирам да терам. 2+1 нед. Да го турнам Јули месец дома.

Последна измена од модератор: 27 јуни 2017
    На pile30, Belabelinakinder и stevemila им се допаѓа ова.
  8. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Јас лани кога бев трудна Коруновски на два пати ми даде боледување од по 15 дена со негов потпис и печат со дијагноза не ме испрати на клиника за мислење од специјалист во кој дел не бев јасна незнам и боледувањето го споведов на работа

На Leo_29, Belabelinakinder, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.253
    Допаѓања:
    118.921
    15 дена е боледувањето ВКУПНО, а не работни дена да не се збуниш 100000000% знам. Толку може да ти даде матичниот гинеколог, а општиот матичен 7 дена вкупно.

На Leo_29, stevemila и fina erika им се допаѓа ова.
  10. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Јас еве сега зедов само 7 дена од матичен гинеколог, појќе не ми даваше, мораше на специјалист и за да не бркам замени, зошто на одмор ми замина, си зедов одмор.
    Коруновски може се води како специјалист. Знам како е со боледување, скоро секоја година,вкупно осум години значи сум со боледувања од матичен гинеколог, продолжено со мислење од специјалист и со три потписи на комисија.
    @iki26 пред 3 години да, беше така, ама веќе не. Така порано земав и јас, ама веќе преку година дена не е така.

На iki26 и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Секој кој се води по правилникот е така. Јасно е наведено постапка до кога може да даде матичен без мислење од специјалист. Сите матични се гинеколози-акушери, ама бидејќи се матични (работат примарно здравство) нивното мислење не се брои во „специјалистичко“. Мора од болница да е.

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ne se ubeduvajte aj.Mnogu pati se uverivme deka ne site rabotat po ist princip.Isto kako so kleksanite.Jas i nekoi clenki podnesuvame i recepti, Nekoi ne.Ista drzava razlicni zakoni

На Troi, Leo_29, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Законот е ист. Има јасни упатства за матични општи лекари и гинеколози. Некои се посмели и си земаат ризик на своја глава. За рецептите, ако го земеш барањето да го прочиташ јасно пишува кои документи се приложуваат. И за боледување таа на шалтер ми бара мислење од комисија, па никогаш не и давам бидејќи во документот вика дека не треба. Нема аргумент да ме врати.

http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Fil...rivremena_sprecenost_za_rabota_29_od_2012.pdf

boleduvanje.PNG

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Vo zakon pisuva edno a pravat drugo.Ne sum glupa 6meseci da podnesuvam recepti ako ne treba.Plus maltretiranjeto kaj e.Taka baraat taka davam.Vo ovaa drzava se se raboti,samo po zakon ne.Koj kako mu tekne taka pravi

Edit: Aj da ne pisuvam nov post.Na toa deka ne mi trebaat recepti mi se iznasmeja i maticniot,i vo fondot i vo apteka.Aptekarkata mi kaza koja apteka ke ti dade kleksan bez recepta,se cudam.Isto i za baranjeto so nekoi podnesuvaat,vo fond mi kaza vrabotenata za sto bile tie tamu na salter .Taka da site rabotat razlicno i nema so da se diskutira i da se ubeduva.6Meseci podnesuvam so recepta i bez barqnje.Tie mi popolnuvaat se.Aa da isto i za transakciska.Si ja podavam kartickata ,zapisuvaat i mi ja vrakaat.Citav nekoj fotokopirale.The end

Последна измена: 27 јуни 2017
    На iki26 и fina erika им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    E па јас не оставам на случајност. Си читам и давам само што се бара. Нема да се малтретирам со работи кои не се предвидени со закон. Ако таа/тој на шалтер не знае нек се едуцира. Се дур знам повеќе од нејзе или јасно читам на барањето што треба да се достави нема основ да ме малтретира никој.

Како беше онаа кампања на владата - „Знаењето е сила - знаењето е моќ“ :rofl:

На Milobebence, Leo_29, IvanaCS и 5 други им се допаѓа ова.
  16. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Во право си за се. Исти работи и закони разчично ги толкуваат и кажуваат. Исто како со исплатата на боледување од 1,2,3 недели. Некоја зема 100%,друга зема 70%,90% и сл. Исто е и со клексаните, и многу други работи.

На Melinda85, stevemila и baby 5 им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.694
    Со исплатата на боледувањето од фирма кога е, не ги обврзува закон дека МОРА 70 посто. Толку е максимално кратење. Мене ми скратија 10 посто, некому ич некому повеќе. Е под фонд е друга приказна :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Toa e.Nasata cudesna zemja.:inlove:

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Да, ама до 1 месец боледување не треба да се крати воопшто на плата. Пред неколку месеци бев 2 недели на боледување ништо не ми скратија. На некои им кратат 10%,20%..,зависи од фирмата

На eli25 и stevemila им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.253
    Допаѓања:
    118.921
    Да зависи од фирмата макар што и јас вака знам дека до 1 месец не треба да се задржува. На свеќи (иначе работи во болницата во Битола) и скратија 30% и и рекле дека кога веќе е на боледување не е битно колку дали ќе биде 4 дена или 25 дена ќе и скратат 30 % (facepalm)

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.